Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 585411 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3075 dnia: Stycznia 23, 2016, 19:23:41 »
Jakiś czas temu, pytałem Mazaka jak zmodernizować swój komputer, od czego zacząć procek, czy grafika. Radziłeś procek hmm.. długo się zastanawiałem i jednak wybrałem grafikę, używka MSI 970. Teraz DCS (Gruzja) ma jakieś 60-45 FPS. Ale jest to płynne i z efektu jestem zadowolony. Ciekawe co będzie, jak kiedyś przejdę na Nevadę. No ale tu trzeba czekać do jakiejś promocji. :) Wtedy będę poszukiwał nowego procka, jeśli zajdzie taka potrzeba. Dzięki Mazak, najbardziej się obawiałem czy zasilacz mi to pociągnie.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3076 dnia: Stycznia 23, 2016, 19:49:49 »
Zerknij jeszcze na to co zobaczysz w EZtune i jeśli będzie podobnie to winiłbym za to mobo a ta miała już 4 wersje....
A to mi się już nie podoba.....

Bez sensu. Po pierwsze każdy inny program pokaże to samo albo nic nie pokaże. Po drugie żaden współczesny element nie wytrzymał by takiej temperatury, nie mówiąc już o prawidłowym działaniu czy włączeniu (monit w biosie, pisk z głośnika etc.).  Po trzecie co tu reklamować i jak opisać usterkę? Po czwarte wystarczy sobie wpisać w Google nazwę czujnika tudzież problemu i wyskoczy mnóstwo podobnych tematów i to od czasu chipsetu P67. Kolejny sposób sprawdzenia to wejść sobie do biosu i jak tam masz temperatury w normie to kolejny dowód na to, że to jest błąd odczytu. Zresztą często "TMPIN1" opisywany jest jako odczyt temperatury CPU, a jak widać na załączonym obrazku temperatury rdzeni są w normie.

Osobiście jestem przekonany, że na 100% jest to błąd programu HW Monitor i nie ma co siać paniki.

@tofik

Enjoy! Ważne, że jesteś zadowolony.

EDIT>>>
Aha, jest jeszcze jedna opcja teraz tak sobie myślę. Może to być temperatura mosfetów. Aczkolwiek nie jestem przekonany czy nawet one by wytrzymały taką temperaturę. Poza tym większość zasilania jest obecnie w CPU niż na płycie, więc i tutaj nie jest ona tak obciążona jak kiedyś nawet przy mocnym OC. Szczerze to nie wiem jakie napięcie trzeba by było przywalić na współczesny procesor aby tak je podgrzać. Nie wspominając o tym, że takie napięcie prędzej by wyszło w ekstremalnej temperaturze proca niż jednostki zasilającej.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3077 dnia: Stycznia 24, 2016, 00:03:34 »
Po pierwsz, to trzeba sprawdzić czy ta wartość jest zmienna w dłuższym okresie czasu.
Jeśli nie, to olać całkowicie. Winny może być niewłaściwy odczyt z czujnika bądź wręcz brak takiego czujnika.
Takie "fałszywe temperatury" pamiętam od czasów bodajże Abita KT7A na chipsecie KT133A.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #3078 dnia: Stycznia 24, 2016, 22:16:23 »
Dziękuję za podpowiedzi..

Tak jestem bardzo ale to bardzo zadowolony z wydajności zestawu..

Temperatura się nie zmienia a w innym programie do odczytywania temperatur wynosi (-128C) 

Więc jak u blondynki w warsztacie - Mechanik powiedział że to olej to olałam...

Więc i ja się nie przejmuję...
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3079 dnia: Stycznia 24, 2016, 23:25:08 »

Temperatura się nie zmienia a w innym programie do odczytywania temperatur wynosi (-128C) 

Ten odczyt wygląda jak szesnastkowe #FF w bajcie (na 8 bitach), zinterpretowane w przedziale +128 -128. Nie ma co się przejmować.

« Odpowiedź #3080 dnia: Lutego 15, 2016, 14:25:12 »
Ja już nie wiem czy to ja nie umiem czytać ze zrozumieniem, czy to PCLab ma problemy z jednolitą interpratacją wyników.

Asus GeForce GTX 970 Strix OC 4 GB. To produkt równie dobry, ale dodatkowo cichszy pod obciążeniem (30 dB zamiast 34 dB).

Ostatnią konstrukcją, którą możemy polecić, jest MSI GeForce GTX 970 Gaming 4 GB, minimalnie szybszy od wyżej wymienionych, również chłodzony półpasywnie, a pod obciążeniem cichszy od modelu Asus Strix.
Ale już w opisach poszczególnych kart (najcichszych w teście): http://pclab.pl/art68055-3.html oraz http://pclab.pl/art68055-9.html jako minusy:
przeciętna kultura pracy układu chłodzenia pod obciążeniem
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #3081 dnia: Lutego 17, 2016, 20:51:14 »
Hej,

Chciałem się upewnić, że ten zestaw jest sensowny:
http://proline.pl/?p=ZENPC+MAXIMUS+W

Planowałem odłożyć jeszcze trochę i kupić i5, ale posypała mi się karta graficzna w moim starym trupie, więc o ile ten zestaw spokojnie pociągnie DCSa, to przyspieszę zakup.

Z góry dzięki!

« Odpowiedź #3082 dnia: Lutego 17, 2016, 21:06:21 »
Teoretycznie, dyskwalifikuje go procesor, który ma tylko 2 rdzenie, gdzie aktualnie DCS śmiga na 4, raczej byłoby słabo, bo reszta, myślę że OK. Ja mam grafikę Radeona R7 260X, gdzie ta karta jest dużo starsza od tej w Twoim zestawie, a sam DCS "woli" karty Nvidii. Osobiście bym się chwilowo uziemił, i poczekał na i5, ale to Twój wybór, My tu możemy tylko doradzać.

P.S. Rozumiem że masz wybór, jeśli chodzi o OS, jeśli tak to lepiej Win10, bo z czasem wszystkie gry będą przechodzić na ten system, ale to też Twój wybór :)

« Odpowiedź #3083 dnia: Lutego 17, 2016, 21:35:52 »
Teoretycznie minimalne wymagania np. takiej Newady to właśnie i3, ale jak w praktyce to będzie działać? DCS nawet w Edge nie jest chyba zoptymalizowany pod wielordzeniowe procesory,  a w benchmarkach wykorzystujących jeden wątek ten i3 nie wypada jakoś dużo gorzej od i5 z tego zestawu:
http://proline.pl/?p=ZESTAW+PC+OBSY+W

A 300zł piechotą nie chodzi... Jeśli i3 ma mi popsuć radość z grania, to zagryzę zęby i dołożę te trzy stówy, ale czy warto?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3084 dnia: Lutego 17, 2016, 21:54:53 »
Jeśli to ma być pod DCS'a to ten wątek powinien być pomocny:

http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=157374
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3085 dnia: Lutego 18, 2016, 08:23:55 »
A nie lepiej zakręcić się wokół takiego składaka?

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_luty_2016?page=0,10

Jak czegoś nie pogubiłem po drodze wyszło mi: 2568 pln + 19zł dostawa.

Fakt, nie ma budy i Windowsa ale cena zbliżona, a moc większa i nie płacisz za znaczek Asusa na pudełku. Zawsze można coś zmodyfikować etc.

EDIT>>>
W Proline.pl ten sam zestaw wyszedł: 2535 pln bez dostawy.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3086 dnia: Lutego 18, 2016, 10:17:37 »
Zestaw który dał Mazak, to o niego bym się pokusił, za procesor mogę poręczyć bo sam go mam, RAM jest znacznie lepszy od mojego, grafika z resztą też.

« Odpowiedź #3087 dnia: Lutego 18, 2016, 11:14:29 »
Dzięki, Panowie! :)

« Odpowiedź #3088 dnia: Lutego 19, 2016, 08:53:51 »
Tak przeglądam te zestawy co podesłał Kosi... Jak myślicie czy zmiana z i5-2500k na i5-6600K to dobre posunięcie w tej chwili? Mój zestaw to (nadal bez zmian) - i5-2500k + AsRock P67 Pro3 b3 + 8 GB RAM DDR3 1600 MHz + HD7950 3 GB. Z jednej strony nie mam się do czego przyczepić, ale gdzieś wyczytałem, że Skylake w stosunku do Sandy Bridge jest o jakieś 50% bardziej wydajny. Czy pchać się w i7-6700K?

Drugi dylemat to karta. Na 980Ti jednak szkoda mi kasy... więc w grę wchodzi tylko 970. Czy ktoś wie kiedy wychodzi nowa generacja kart NV? Może warto jednak poczekać...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3089 dnia: Lutego 19, 2016, 09:28:53 »
Jeżeli nie masz klatkozy tudzież wielkiego parcia na szkło, a wszystko w miarę rozsądnie działa to chyba bym się jeszcze wstrzymał. Być może pojawią się drobne obniżki cen i wtedy coś pomyślisz. Sandy to bardzo przyzwoita platforma, jak masz puszczalskiego proca to jeszcze lepiej. Znam parę osób co działają na podobnym zestawie i nie narzekają. Jedyna różnica to to, że mają 2x970 ale i z jednym spokojnie sobie grają. Jeżeli już coś chciałbyś robić to chyba bym poszedł w kierunku wymiany proca, płyty i ramu. Kartę zawsze dokupisz. Tak czy siak 2k zł pękną na taką zabawę.

O nowych kartach od  NV nic nie wiem ale obstawiam, że szybko się coś nie pojawi z racji braku konkurencji.