Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 501924 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4620 dnia: Maja 17, 2024, 10:51:15 »
Jak do 1440p i sporadycznie VR to z tych dwóch bardziej ma sens moim zdaniem 4070 Ti Super. Ja mam 4070 Ti (nie Super) i spisuje się doskonale. Zresztą nawet do 4K jest to świetna karta (zwłaszcza jeśli jest dostępne Frame Generation).

Ale zgadzam się z tym co napisał some1. Ja osobiście nie bardzo widzę teraz sens kupowania tych kart, zwłaszcza w przypadku przesiadki z 3080. Ja przesiadałem się z 2070 Super i to była spora zmiana. W przypadku 3080 zmianę odczujesz może na tytułach z Frame Generation od NVidii, a przecież coraz więcej tytułów obsługuje już FSR3, gdzie nie ma wymogu posiadania karty RTX 40XX. Tak więc, biorąc pod uwagę, że premiera serii 50XX jest już na horyzoncie, ja bym się wstrzymał. Nawet jeśli realistycznie trzeba celować gdzieś w koniec Q1/2025 jeśli chodzi o 5080/5070. Jak Cię kasa nie swędzi, to te parę klatek więcej przez kilka miesięcy Ciebie nie zbawi. ;)

PS. Co do producentów, ja mogę polecić PNY. Mam i jestem zadowolony, a na razie cenowo są zdecydowanie bardziej przystępni niż MSI czy ASUS, gdzie trzeba płacić podatek za markę, a i tak można trafić na piszczący bubel.

« Odpowiedź #4621 dnia: Maja 17, 2024, 17:32:25 »
Dzień dobry,

Posiadam PC który ma około 8 lat. Gram głównie w gry typu Arma 3, Ready or Not, Flight Simulator.
Gram w rozdzielczości 1440P (WQHD).

Specyfikacja:

CPU: i5 6600K @ 4.4GHz,

Mobo: AsRock Z170 Gaming K4,

Cooler: CM Fortis 3,

RAM: 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz,

GPU: Gainward Phoenix 1080 GS 8GB,

PSU: XFX TS Core 550W,

SSD: Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB

Obudowa: Zalman Z3.

Chciałbym zmodernizować PC, mogą to być części używane. Zależy mi głównie na wymianie CPU + Mobo + GPU - budżet + - 4.000 zł.
Fajnie gdyby była możliwość pozostawienia pozostałych komponentów, natomiast wiem jak jest...

Bardzo proszę o jakieś wskazówki, zupełnie wypadłem z tematu.

Poszukałem nieco, na ten moment wybrałem:

- Asus Prime B660-Plus DDR 4 (obsługuje moje dwie kości ram, to ATX więc mam 4 banki, mogę dokupić później dwie kości i mieć 32GB Ramu),

- i5 12400F (nie potrzebuję integry),

- do Fortisa 3 dostanę za darmo podstawkę pod LGA 1700,

- Zotac GeForce RTX 4070 Twin Edge 12GB GDDR6X.

Powyższe graty pozwolą zostawić mi PSU, RAM, dyski itp. a zapewnią dość spory wzrost wydajności.

Zmieszczę się w kwocie 3.700 zł.

Ktoś coś podpowie?
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

« Odpowiedź #4622 dnia: Maja 17, 2024, 22:31:11 »
Myślę, że najlepiej sobie przejrzeć zestawienia PurePC, by w miarę zorientować się co jest dostępne, w jakich cenach:

https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-maj-2024-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach?page=0,10

Po prostu możesz mierzyć w droższe zestawy w zestawieniu, skoro część komponentów chcesz zostawić.

Ja bym zastanowił się nad kupnem przy okazji jakiegoś SSD M.2 1 TB, pod system i gry. Osobiście też uwzględniłbym od razu upgrade do 32 GB RAM.

PS. Ten zasilacz też ma 8 lat już?

« Odpowiedź #4623 dnia: Maja 17, 2024, 23:41:33 »
Ale zgadzam się z tym co napisał some1. Ja osobiście nie bardzo widzę teraz sens kupowania tych kart, zwłaszcza w przypadku przesiadki z 3080.
Jak sobie przeliczyłem tak jak się powinno liczyć, czyli przyrost procentowy klatek do ceny, to rzeczywiście zakup 4070 Ti Super jest nieopłacalny a powinienem zakupić 4080 Super.
Muszę to sobie jeszcze przemyśleć. Czy jest sens się przesiadać.
Frame Generator nie jest lekiem na całe zło w większości przypadków.

Na chwilę obecną, pod koniec roku zapowiadają 5080. To całe konkrety. Czyli dobre pół roku (plus) czekania - a więc standard - nie ma dobrej daty do kupienia karty graficznej.

Powyższe graty pozwolą zostawić mi PSU, RAM, dyski itp.
No nie. PSU Ci nie zostanie, te 550 W może być i raczej będzie niewystarczające.
RAM by mógł zostać, ale... Dodatkowe listki pamięci nie zawsze będą się pozytywnie sprawować w zestawie. Najczęściej kontroler w procku gorzej znosi 4 banki pamięci. Do doczytania maksima wydajności w płycie głównej.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #4624 dnia: Maja 20, 2024, 18:57:45 »
Dziękuję za odpowiedzi.

PS. Ten zasilacz też ma 8 lat już?

Tak, ma 8 lat. Już wiem, że on również będzie do wymiany.

No nie. PSU Ci nie zostanie, te 550 W może być i raczej będzie niewystarczające.
RAM by mógł zostać, ale... Dodatkowe listki pamięci nie zawsze będą się pozytywnie sprawować w zestawie. Najczęściej kontroler w procku gorzej znosi 4 banki pamięci. Do doczytania maksima wydajności w płycie głównej.

Ram na razie zostawię ale wiem, że w przyszłości go wymienię. Na razie każda stówka się liczy.

Stwierdziłem, że skoro sprzęt zmieniam prawie co dekadę to dam sobie możliwość OC procesora, dorzuciłem nowy PSU oraz M2.
W tej chwili wygląda to tak:

- Gainward GeForce RTX 4070 Super Ghost,
- Lexar 1TB M.2 PCIe NVMe NM620,
- Intel Core i5-12600KF,
- ASRock Z790 PG Lightning DDR4,
- Seasonic G12 GM 650W 80 Plus Gold.

Do tego Fortis 3 z obecnego PC oraz Ram. Całość zamyka się w kwocie 4900zł, myślę, że krzywdy nie ma.

« Ostatnia zmiana: Maja 20, 2024, 19:09:32 wysłana przez West »
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

« Odpowiedź #4625 dnia: Czerwca 08, 2024, 23:53:11 »
Moje rozkminy na temat karty graficznej zawęziły się do 3 modeli:
1. ASUS RTX 4080 SUPER TUF GAMING - zwykły TUF, nie OC. Dual BIOS. Cichy.
2. MSI GeForce RTX 4080 SUPER GAMING X SLIM - "kompaktowe" 3 slotowe chłodzenie i czytając testy, daje sobie radę. Ma dodatkowe bezpieczniki na PCB.
3. MSI GeForce RTX 4080 SUPER Suprim X - (za) wydajne chłodzenie. Dobre komponenty. Chociaż tutaj cena z dnia na dzień podskoczyła o 300 zł czyniąc zakup średnio opłacalnym.

Chcę kupić cichą kartę, w miarę możliwości na dobrych podzespołach. Przez hałas odrzuciłem tańszych producentów oraz Gigabyte ;)
Opcja 3 jest polecana w necie, ale 700 zł różnicy w cenie średnio się mi kalkuluje względem TUFa.
Więc... Macie jakieś opinie, bądź doświadczenia z TUFa lub Gaming X Slim?

PS A do pośmiania jedna z opinii:
"Zdecydowanie najlepsza karta z tej serii, asus tuf ma obudowę metalową przez co karta świetnie odprowadza ciepło, karta jest ciężka dzięki czemu wiatraki są bardzo ciche, polecam"
To dlatego chińczycy w podróbkach dokładają obciążniki... dzięki temu urządzenie jest bardziej ciche! :D
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #4626 dnia: Czerwca 18, 2024, 21:42:12 »
Moje rozkminy na temat karty graficznej zawęziły się do 3 modeli:
1. ASUS RTX 4080 SUPER TUF GAMING - zwykły TUF, nie OC. Dual BIOS. Cichy.
No i na nim się skończyło.
Przyrost ładny:
https://www.3dmark.com/compare/sn/416054/sn/354073
https://www.3dmark.com/compare/spy/48664698/spy/48575726

Przyszedł wczoraj, dziś dopiero zamontowałem.
W trybie boost cicha, nie słychać jej w obudowie. Nie trzeba przełączać BIOS-a na quiet. Cewek nie słychać.
Większe testy później.

PS Ogólnie komputronik leci w człona z transportem. Karta przyjechała kurierem zapakowana w... 2 warstwy przeźroczystej folii strech i taśmy z logo komputronika. Sprzęt za 5200 i żadnego zabezpieczenia... Karton delikatnie naruszony, ale karta na szczęście ma dobre zabezpieczenie w środku pudełka.
Powinni się uczyć od morele.net.
Taaaa...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #4627 dnia: Czerwca 19, 2024, 09:28:06 »
Patrzę sobie to zestawienie PurePC z Intelami i dziwne, ale i7 to są dopiero w zestawach od kilkunastu tysięcy złotych, a tak to różne i5. I nasunęło mi się głupie pytanie, czy i7 nie ma sensu do grania?

PS: Patrząc tutaj i owszem https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-14700K-vs-Intel-Core-i5-14600K/4152vs4153

PPS: Ale czy do symulatorów jednak więcej rdzeni nie lepiej? A może 14 czy 20 to żadna już różnica?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4628 dnia: Czerwca 19, 2024, 09:38:39 »
Trudniej schłodzić, groszowe różnice w grach. Z tylu dodatkowych rdzeni pożytek mały zwłaszcza, że dołożyli rdzeni 'efficient' a nie 'performance'.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #4629 dnia: Czerwca 28, 2024, 15:01:14 »
Modernizuje kompa dokładam dysk twardy M2:
https://www.morele.net/dysk-ssd-kingston-kc3000-4tb-m-2-2280-pci-e-x4-gen4-nvme-skc3000d-4096g-5949891/

Na płycie:
https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-prime-z790-a-wifi-11932228/

Dysk M2 ma pamięci z dwóch stron, od góry na tą blaszkę dysku myślę nałożyć termopada i ten odpromiennik z płyty głównej, ale nie wiem co z dołem, bo tam na dysku też są moduły pamięci. Zastanawiam się czy też dać termopada, nie tylko od góry na dysk, ale i pod? Czy to coś da? Bo od doły dołu gdzie był ten termopad przekazywał temperaturę do płyty głównej! Może ktoś doradzi czy to ma sens ten termopad pod dyskiem twardym?

Regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2024, 19:18:55 wysłana przez KosiMazaki »
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4630 dnia: Czerwca 28, 2024, 16:03:39 »
Wystarczy ten z płyty głównej, powinien mieć już termopad przyklejony przez producenta.

Pamięciami od spodu się nie przejmuj, nic im nie będzie. Najgorętsza część dysku to i tak kostka z kontrolerem a nie same pamięci.

« Odpowiedź #4631 dnia: Czerwca 28, 2024, 20:36:41 »
Ok, dysk zainstalowany. Pierwszy większy test przeniesienie 750,98GB DCS ze starego Kingstona KC3000 2TB do nowego KC3000 4TB w czasie 24 minuty i 48 sekund. Dupy nie urywa! Może przez to że stary Kingston był zapełniony w 92%, a partycja z której przenosiłem w 95% pełna. Ale przynajmniej jest miejsce na dysku i komputer cały.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2024, 11:29:23 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #4632 dnia: Lipca 02, 2024, 23:49:55 »
To ciekawe. Ja dokupiłem sobie właśnie trzeci ;D dysk M.2 2TB. Padło na Goodram PX700, bo była dobra promocja poniżej 500 zł. DCS nie przenosiłem akurat, ale inne gry - przeniesienie ok. 100 GB zajmowało jakieś 45 sekund. Ilość plików zapewne też ma na to wpływ, ale nie powinno to być aż tak długo. Jak sobie przeliczysz czas, który podałeś, to wychodzi, że dysk chodził z prędkością mniej więcej jak zwykły SSD pod SATA (500 MB/sek). Może masz za dużo rzeczy podpiętych do płyty i jest ograniczona prędkość. Warto sprawdzić sobie w CrystalDiskMark.

A przy okazji... Przetestowałem sobie swój dysk, wartości co prawda nie takie jak reklamowane (7500 MB/s odczyt), ale wystarczające:

Natomiast zastanawiam się nad tym:

Niby ok - brak uszkodzonych sektorów. Tylko dziwne, że 14% ma status tylko "Normal" i do tego 6 sektorów ze statusem "Poor". Należy się tym przejmować? Pytam, bo mój systemowy PNY ma 100% sektorów w idealnej kondycji.

« Odpowiedź #4633 dnia: Lipca 03, 2024, 15:07:34 »
To ciekawe. Ja dokupiłem sobie właśnie trzeci ;D dysk M.2 2TB. Padło na Goodram PX700, bo była dobra promocja poniżej 500 zł. DCS nie przenosiłem akurat, ale inne gry - przeniesienie ok. 100 GB zajmowało jakieś 45 sekund. Ilość plików zapewne też ma na to wpływ, ale nie powinno to być aż tak długo. Jak sobie przeliczysz czas, który podałeś, to wychodzi, że dysk chodził z prędkością mniej więcej jak zwykły SSD pod SATA (500 MB/sek). Może masz za dużo rzeczy podpiętych do płyty i jest ograniczona prędkość. Warto sprawdzić sobie w CrystalDiskMark.

Dysk był mega zapchany, najpierw przeniosłem "Cold Water" 1.9 GB, nie mierzyłem czasu ale trwało to pstryknięcie palców ~1 może 2 sekundy.
Potem zabrałem się za DCS i zmierzyłem stoperem 24 minuty i 48 sekund, co prawda trwało to tak długo że w trakcie przenosin odpaliłem CrystalDisk!
Tempo działania było jak na dysku Sata. Na pewno testowanie CrystalDiskem spowolniło pobieranie DCS, ale najwyżej o minutę może dwie.
     Dzisiaj kiedy dyski nie są zatkane przeprowadziłem testy i wyniki są podobne do twojego testu.
Dysk z którego przenosiłem dane Kingston KC3000 2TB wynik:

Dysk na który przenosiłem dane Kingston KC3000 4TB
,
Przeniosłem dzisiaj "Red Dead Redemption 2" 119,5 GB w 1minutę i 15 sekund, więc już całkiem przyzwoicie.
Zaskakujące jest że przenosiny małej gry z zatkanego dysku trwało w dobrym tempie ~ 1 GB na sekundę a dużej 10 razy wolniej.

Może masz za dużo rzeczy podpiętych do płyty i jest ograniczona prędkość.
Myślę że to bez znaczenia, płyta Asus PRIME Z790-A WIFI wszystkie cztery sloty M2 ma na PCIE 4.0 a tylko dwa są zajęte.
« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2024, 15:18:23 wysłana przez adampolska7 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4634 dnia: Lipca 03, 2024, 15:32:31 »
Z moim KC3000 mam takie atrakcje, że prędkość odczytu danych z dysku mocno spada gdy pliki poleżą sobie kilka miesięcy. Niby jest to normalne zjawisko dla pamięci flash, ale elektronika dysku powinna odświeżać komórki żeby nie było to widoczne dla użytkownika. Z jakiegoś powodu KC3000 sobie z tym nie radzi i trzeba to wymuszać ręcznie. Z żadnym dyskiem nie mam takich problemów nawet tanimi QLC. Dość powiedzieć, że więcej Kingstona raczej nie kupię :)

W zwykłych benchmarkach tego nie zobaczysz, bo one testują na świeżo zapisanych danych.

https://forums.tomshardware.com/threads/kc3000-odd-behaviour.3786814/
https://www.reddit.com/r/unRAID/comments/10bi4sc/ssds_that_dont_slow_down_reading_old_files/