Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502301 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4606 dnia: Lutego 06, 2024, 18:38:00 »
Ok, widzę że 4070 Ti Super będzie lepszym wyborem, jakiś konkretny model byś polecił?

« Odpowiedź #4607 dnia: Lutego 06, 2024, 21:09:48 »
Ja mogę powiedzieć, że mam RTX 4070Ti od PNY (PNY GeForce RTX 4070 Ti XLR8 Gaming Verto TF OC) i jestem bardzo zadowolony. Dwie wcześniejsze karty miałem od MSI w wersji Gaming X i wydawało mi się, że jak karta to tylko ten model, ale różnica w cenie była zbyt duża gdy kupowałem (ponad 500 zł). Na dodatek i tak można było znaleźć pełno recenzji negatywnych dot. piszczących cewek w przypadku droższych modeli. Więc pomyślałem - po co przepłacać. Zdecydowałem się na PNY bo miałem już dobre doświadczenia z dyskiem M.2 od nich. Karta chodzi bez zastrzeżeń, świetna kultura pracy, cichutka, nic nie piszczy, chłodzenie półpasywne, temperatury w trakcie grania nie przekraczają 65C.

Żeby była jasność, nie tyle chcę polecić konkretny model, co raczej podejście, że nie ma co przepłacać za markę. Jeśli coś ma spoko recenzje (plus dla mnie wymóg obowiązkowy - chłodzenie półpasywne) to wybieram najtańszy model. Tym bardziej, że teraz wszędzie możesz wylosować crap, nawet w produktach premium, za które płacisz extra (np. MSI Suprim X).

Chociaż wiadomo, że każdy wyrabia sobie jakieś większe czy mniejsze preferencje odnośnie marki i ja staram się kupować od producentów, na których osobiście jeszcze się nie sparzyłem (o ile jest to racjonalne cenowo). Dlatego na przykład nie widzę siebie kupującego (przepłacającego) za produkty marki ASUS. ;D Każdy ma swoje doświadczenia.
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2024, 21:19:55 wysłana przez Jascha »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4608 dnia: Lutego 07, 2024, 09:18:51 »
Zależy jak się leży.

Karty Asusa są drogie, ale dostajesz wszystko odpicowane na maksa, masz śliczne pudełko, bywa jeszcze płytka i instrukcja, karta zapakowana w piankę. W zestawie masz kabelki, rzepy, zaślepki na gniazda. Kiedyś były światełka, bajery, dobry soft do sterowani tym całym badziewiem. Nie interesowało Cię piszczenie cewek, terkoczące wentylatory, bo zwyczajnie tam tego nie było. Dział wsparcia zawsze pomocny, zawsze było z kim gadać. Kupując Palita dostajesz Kartę w pudełku, z wątpliwą estetyką i kulturą pracy, a o zaślepkach na gniazda zapomnij. Teraz mam KFA2 i nie ma z kim gadać jak np. połamał mi się koszyk od dodatkowego wentyla. Europejski oddział wysyła do centrali, a centrala każe odpisywać do Galaxa, bo to firma "matka". Ogólnie pełne upośledzenie, bo w końcu sam sobie zorganizowałem te wentylatory lokalnie. O dziwo najbardziej pomocny był oddział polski firmy KFA2. Mniejsza o większość.

Dzisiaj Palit to Gainward, KFA2 to Galax itd. Każdemu zdarzają się wtopy (literówka w nazwie płyty u Asusa, to wtopa z podstawką AM5, to biosy do poprawki w MSI, pamięci Microna w Palitach). Ogólnie nikogo nie faworyzuję. Kup to na co Cię aktualnie stać, coś co ma duże chłodzenie z trzema wentylatorami i co wejdzie Ci do obudowy.

https://www.proshop.pl/Karta-graficzna/ZOTAC-GeForce-RTX-4070-Ti-SUPER-Trinity-16GB-GDDR6X-RAM-Karta-graficzna/3223760?utm_source=cenowarka&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricesite

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #4609 dnia: Lutego 07, 2024, 14:04:06 »
No akurat też Zotaki to może niekoniecznie dobry wybór. Największa ich zaleta to dobra cena. W każdych recenzjach mnie więcej te same zastrzeżenia. Głośne i gorące. O wydajności nie piszę, bo pomiędzy poszczególnymi modelami różnice znikome.
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2024, 14:29:07 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4610 dnia: Lutego 07, 2024, 14:36:33 »
Wrzuciłem, bo cena przyzwoita. A reszta to jak z lekarzami czy mechanikami. Każdy poleca kogoś innego. To się wszystko zmienia. Kiedyś nikt patykiem Asrocka nie tykał, a dzisiaj już karty graficzne klepią.

« Odpowiedź #4611 dnia: Lutego 07, 2024, 16:09:53 »
Zastanawiam się nad tą, ma dobre opinie i cena też ok jeśli można te ceny uznać za dobre, ale tanio już było.
https://www.x-kom.pl/p/1210242-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-4070ti-super-panth.html
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2024, 16:23:10 wysłana przez rush »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4612 dnia: Lutego 08, 2024, 07:35:01 »
To Palit w innym ubranku. Pasuje to wciągaj. Nie ma się specjalnie nad czym zastanawiać...

« Odpowiedź #4613 dnia: Maja 05, 2024, 22:01:18 »
Cześć

Zagadnienie związane z dyskami. Mam płytę główną AM4 z jednym gniazdem M.2 (zajęte). Mam też dyski SSD SATA. Chciałem dokupić nowy dysk i teraz nie wiem co kupić:
1. zwykłe SSD (mam jeszcze wolne złącza)
2. M.2 + kontroler na PCI. Tu jednak mam problem, bo moja płyta ma co prawda wolne złącza PCI ale są to tylko złącza PCI 2.0x1

Co więc wybrać? Co jest szybsze? Zwykłe SSD czy M.2 na PCI 2.0x1 ?
Bartek
Aztec.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4614 dnia: Maja 06, 2024, 07:45:28 »
Co szybsze to raczej wiadomo. Bardziej kwestia tego w co chcesz się bawić. Jeśli chcesz "odpalić i zapomnieć" to SATA. Zabawa w przejściówkę to trochę kombinowanie (może Ci GPU spaść z x16 na x8), ale przeważnie działa bez większych problemów. Używałem obu i szczerze różnicy w wydajności nie widziałem. Natomiast jak zamierzać kupić duży dysk na gry, to chyba bardziej sensowne wydaje się użycie przejściówki na PCIE. Zawsze możesz też większy dysk wsadzić w gniazdo dedykowane, a mniejszy wywalić do adapterka. Jak wolisz.
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2024, 08:02:50 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4615 dnia: Maja 06, 2024, 08:02:52 »
PCIe 2.0x1 to tylko 500 MB/s więc nawet mniej niż sata. Szkoda zachodu chyba, że kupujesz na przyszłość albo wychodzi taniej.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4616 dnia: Maja 06, 2024, 08:09:46 »
U siebie w manualu do x570 znalazłem tylko taki zapis, że płyta wspiera bifurkację, więc adapter działa, ale wydajność reszty poleci w dół.

PCIEX16 Bifurcation
Allows you to determine how the bandwidth of the PCIEX16 slot is divided. Options: Auto, PCIE 2x8,
PCIE 1x8/2x4, PCIE 4x4. (Default: Auto)

« Odpowiedź #4617 dnia: Maja 06, 2024, 20:14:59 »
PCIe 2.0x1 to tylko 500 MB/s więc nawet mniej niż sata. Szkoda zachodu chyba, że kupujesz na przyszłość albo wychodzi taniej.
No właśnie przez adapter nie wychodzi taniej. Dzięki za sugestię. Zostanę jednak przy zwykłym SATA.

Pozdrawiam
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #4618 dnia: Maja 16, 2024, 23:13:48 »
Powoli się zabieram za wymianę RTX 3080 na RTX 4070 Ti Super albo 4080 Super. Jeszcze się gryzę nad sensownością dokładania tysiąca dla nastu procent uzysku w 1440p i raczej zostanę przy 70-tce.
Granie w 1440p, VR od święta w MSFS. HL:Alyx i na 3080 dział świetnie. Miejsca w budzie mam na kilka slotów chłodzenia.
Wstępnie myślałem nad ASUSem 4070 Ti Super TUF Gaming.
Jakieś sugestie?
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2024, 08:02:18 wysłana przez KosiMazaki »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4619 dnia: Maja 17, 2024, 09:04:49 »
Za kilka miesięcy premiera nowych kart nvidii, która powinna trochę namieszać na rynku, chociaż nie będą raczej w tym segmencie cenowym. Na razie nawet nie wiadomo, czy 5080 też się ukaże od razu, czy dopiero po Nowym Roku.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"