Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4590 dnia: Września 15, 2023, 14:46:17 »
Czołem. Przymierzam się w końcu do modernizacji, którą planowałem już od dłuższego czasu. Komputer do grania w 2K/4K (bez VR). Wytypowana lista komponentów:

https://www.ceneo.pl/ssl-Zestaw/PC-2023-FINAL-74e33c39e1fe

Kilka wątpliwości:

1) Pamięć RAM DDR5. Jestem teraz zupełnie ogłupiony. Czy teraz są dedykowane pamięci pod Intel (profil XMP) i AMD (profil EXPO)? Nie jest to często czytelnie opisane, ale w specyfikacji można znaleźć takie rzeczy. Poza tym zastanawiam się jaka częstotliwość i opóźnienie ma znaczenie w normalnym użytkowaniu. Nie wydaje mi się by był sens tutaj przepłacać, ale może się mylę. Zależy mi na 2 x 32GB.

2) Chłodzenie AIO wytypowane wstępnie (priorytet cisza), jakieś lepsze alternatywy?

3) Dysk HDD - dyski 4TB z RPM 7200 od Seagate znalazłem tylko w wersji NAS. RPM 5400 dla dysku na pobieranie i przechowywanie danych powinno być ok? Czy można zastosować taki dysk serwerowy?

4) Karta graficzna PNY - czy ktoś miał styczność z tym modelem albo marką? Byłem zdecydowany na MSI Gaming X ale jest kilkaset złotych droższa. Ten model od PNY ma dobre opinie dot. kultury pracy i technologię fan stop.

« Odpowiedź #4591 dnia: Września 15, 2023, 19:24:35 »
Do tego jakiś zasilacz z czarnej listy i będzie jak na CounterStrike "bomb has been planted".

« Odpowiedź #4592 dnia: Września 15, 2023, 21:03:30 »
W sensie, chodzi o początkowe problemy procesorów AMD serii 7000 z napięciem przy pamięciach w trybie EXPO, czy o co? Bo chyba mam za mało punktów intelektu na tę aluzję.

« Odpowiedź #4593 dnia: Września 15, 2023, 21:11:59 »
1) Pamięć RAM DDR5. (...)Czy teraz są dedykowane pamięci pod Intel (profil XMP) i AMD (profil EXPO)?
Obecnie taki profil XMP/EXPO pójdzie i tu i tu. Producentom pamięci bardziej opłaca się zunifikować obie rzeczy niż wypuszczać osobno dwa standardy na rynek.
Ja w swoim zestawie mam w BIOSie a w zasadzie w UEFI nastawy XMP na platdormie AMD... :)

Poza tym zastanawiam się jaka częstotliwość i opóźnienie ma znaczenie w normalnym użytkowaniu.
Dla Ryzena 7800X3D sweet spotem zalecanym przez AMD są pamięci 6000 MHz. Przy większych częstotliwościach (nie pamiętam, chyba od 6400 MHz) zmienia się wewnętrzny mnożnik częstotliwości szyny wymiany danych między rdzeniami, kontrolera pamięci oraz samych pamięci DDR5. Do 6 GHz jest mnożnik 1:1:1 co zapewnia optymalne osiągi, później się zaczynają dzielniki, oczekiwanie na synchronizację, spadki wydajności.
Platforma intela lubi iść w megaherce mniej więcej liniowo zwiększając osiągi.
Co do opóźnień, to wiadomo - im mniejsze, tym lepsze. Ale pod 1440p/4k, to już aż tak wielkiej różnicy nie uświadczysz. Decyduje portfel.
Coś do poczytania:
https://www.purepc.pl/intel-core-i5-13600k-vs-amd-ryzen-7-7800x3d-test-procesorow-z-szybkimi-pamieciami-ddr5-kingston-fury-rgb
https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/2.html - raczej dół strony

2) Chłodzenie AIO wytypowane wstępnie (priorytet cisza), jakieś lepsze alternatywy?
U mnie się sprawdza Arctic Liquid Freezer II 2x120mm. Na razie maks w okolicach 70-kilku, bądź 80 stopni przy wszystkich rdzeniach obciążonych. Ale jeszcze szukam jakiejś alternatywy dla RealTemp, która mi zarejestruje peak.
Ogólnie, to nie poszalejesz na 7800X3D, bo problemem jest pasta między rdzeniami a "czapką" - heatsink. Chyba, że ściągniesz (delid) i zamontujesz chłodzenie bezpośrednio na rdzeniach albo wymienisz pastę pod "czapką" bądź przylutujesz "czapkę".

3) Dysk HDD - dyski 4TB z RPM 7200 od Seagate znalazłem tylko w wersji NAS. RPM 5400 dla dysku na pobieranie i przechowywanie danych powinno być ok? Czy można zastosować taki dysk serwerowy?
Dla zastosowań archiwizacyjnych będzie OK. Dysk serwerowy, to po prostu dysk HDD dostosowany do ciągłej pracy 24h/dobę w gorszych warunkach zewnętrznych. Ma przeżyć w serwerowni x lat przy gorszych warunkach niż standardowy dysk w domowym kompie.

4) Karta graficzna PNY - czy ktoś miał styczność z tym modelem albo marką? Byłem zdecydowany na MSI Gaming X ale jest kilkaset złotych droższa. Ten model od PNY ma dobre opinie dot. kultury pracy i technologię fan stop.
Tutaj już "nie wiem, ale się wypowiem".
Ogólnie z generacji na generację karty coraz szybciej się lubią zepsuć a ich naprawa jest coraz mniej opłacalna (wymiana GPU, to powiedzmy 2/3 nowej karty albo i większy koszt).
A z doświadczeń życiowych, to jak na razie Gigabyte 2080TI był głośny na 3 wentylatorach, MSI 970 był cichy na 2 wentylatorach, MSI 3080 jest cicha na 3 wentylatorach. Jednak nie nazwałbym tego regułą. Trzeba poczytać testy konkretnych modeli.
Poza tym, to oprócz kilogramów miedzi i aluminium różnica może leżeć w PCB, w sekcji zasilania, w zastosowanych podzespołach.
Zawsze możesz sobie ustawić pod siebie krzywe np. w MSI Afterburner.

Z wyborem MSI jest podobnie jak z dodatkowym ubezpieczeniem w marketach. Płacisz te kilka stówek więcej, pewnie się nie przyda, ale jest też szansa że dzięki temu unikniesz większych wydatków jak karta padnie.
A żeby nie było, że psioczę na "tanie marki", to u bratanka od paru dobrych lat Palit Gamerock GTX 1070 działa w komputerze do pracy i sporadycznie do starszych gier.

W sensie, chodzi o początkowe problemy procesorów AMD serii 7000 z napięciem przy pamięciach w trybie EXPO, czy o co? Bo chyba mam za mało punktów intelektu na tę aluzję.
Nie. Raczej o włożenie jakiegoś paścia zasilacza do zestawu za 10k, który Ci spali flaki. ;)

Co do zasilacza, to sugeruję nie oszczędzać. Brać topowe marki, topowe flaki z innym brandem.
Mi kiedyś mocny XFX na flakach Seasonica padł, ale dzięki zabezpieczeniom padł tylko zasilacz. Płyta, procek i reszta nie ucierpiały w najmniejszym stopniu.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #4594 dnia: Września 15, 2023, 21:29:19 »
Dzięki. Już w międzyczasie też znalazłem, że pamięć bez certyfikacji AMD EXPO też chodzi (w sensie taka z profilem XMP), choć jeśli dobrze rozumiem, to jednak może być potrzeba dłubania w BIOSie, bo te profile mogą się nie wczytywać jak należy.

Taką stronkę znalazłem: https://www.amd.com/en/processors/ryzen-compatible-memory

Zasadniczo, certyfikację mają na DDR5 na razie tylko Kingstron Fury. Nie wiem na ile tutaj jest to marketingowy trick, ale mając też na uwadze całe te historie z płonącymi prockami na AM5, pewnie będę się czuł spokojniej mając coś co jest (podobno) dedykowane.

Znalazłem jeszcze coś takiego:

https://www.komputronik.pl/product/808306/kingston-fury-beast-black-expo-64gb-2x32gb-6000mhz-ddr5-cl36-dimm-.html

Choć wychodzi kilka stówek drożej, niże to co podlinkowałem wcześniej. Więcej niż 6000 MHz nie miałem zamiaru kupować.

Co do HDD. Czyli nie ma przeszkody by takie coś wsadzić do PC:

https://www.komputronik.pl/product/666196/seagate-ironwolfpro-4tb.html

?

Co do zasilacza, to mam porządny (Corsair RM750x 750W 80 Plus Gold), więc nie będę wymieniał.

Aha, a co do temperatur procesora, a te cud termopady z Chin?

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4595 dnia: Września 16, 2023, 13:14:38 »
XMP też pójdzie bez problemów jeśli częstotliwość nie jest zbyt wysoka dla kontrolera AMD. A te Fury Best 3x32GB mam u siebie w komputerze.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #4596 dnia: Września 16, 2023, 17:33:19 »
A te Fury Best 3x32GB mam u siebie w komputerze.

To dla mnie wystarczająca rekomendacja. ;)

Jeszcze przyznam, że na sam koniec naszły mnie jakieś wątpliwości z tą przesiadką na AMD. Całe życie w końcu na procesorach Intela. :roll: Ale przejrzałem jeszcze raz testy poboru mocy w zestawieniu z i7-13700K i myślę, że 7800X3D to dobra decyzja.

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/24.html

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4597 dnia: Września 16, 2023, 19:33:43 »
Ja jestem zadowolony z AMD. Mam go pierwszy raz od 20 kilku lat w budzie.

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #4598 dnia: Września 17, 2023, 12:58:48 »
mając też na uwadze całe te historie z płonącymi prockami na AM5, pewnie będę się czuł spokojniej mając coś co jest (podobno) dedykowane.
Pamięci nie mają nic do palących się procków. Tam był problem w UEFI, płyta dawała za duże napięcie na złącza prądowe procesora. Ważne jest mieć aktualnego BIOSa.

Co do HDD. Czyli nie ma przeszkody by takie coś wsadzić do PC:
https://www.komputronik.pl/product/666196/seagate-ironwolfpro-4tb.html
?
Każdy dysk HDD SATA będzie działał.
Jeżeli to ma być komp do domu, pracujący "normalnie", to nie ma potrzeby iść w dyski przeznaczone do NAS.

Aha, a co do temperatur procesora, a te cud termopady z Chin?
Zastanawiałem się nad tym padem, ale skończyłem na paście Thermal Grizzly Kryonaut, sprawdza się. Może w przyszłości spróbuję zastosować tamten termopad.

Ale przejrzałem jeszcze raz testy poboru mocy w zestawieniu z i7-13700K i myślę, że 7800X3D to dobra decyzja.
Ja wybrałem Ryzena zamiast i5/i7 13-gen, bo głównym przeznaczeniem będzie rozrywka a nie praca. Nie renderuję 3D, nie składam wideo, nie streamuje ani nic takiego, więc nie skorzystam z wydajności w programach użytkowych.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #4599 dnia: Września 17, 2023, 16:07:24 »
Pamięci nie mają nic do palących się procków. Tam był problem w UEFI, płyta dawała za duże napięcie na złącza prądowe procesora. Ważne jest mieć aktualnego BIOSa.

Z tego co pamiętam, to problem występował przy pamięciach działających w trybie EXPO.

Taaaa...

« Odpowiedź #4601 dnia: Września 21, 2023, 19:29:02 »
Moich przygód ciąg dalszy. Wymontowałem PSU ze starego PC i zamierzałem wstawić tam mój zapasowy, stary zasilacz (na max parę dni zanim zakończę proces migracji). Nie przewidziałem tylko, że stary zasilacz ma drugi kabel zasilający MOBO tylko na 8 wtyków. Mobo ma 8+4. Podłączyłem mimo to  i system się uruchomił (kartę zdemontowałem). Pytanie czy tak sobie może chodzić chwilowo, czy coś nie pierd...yknie?

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #4602 dnia: Grudnia 09, 2023, 10:23:02 »
Panowie i Panewki,
czy opłaca się zmienić proca z 5900X na 5800X3D?
Specyfikacja bebechów w stopce.
Blaszak używany do DCS/MSFS i VR wkrótce (razem ze zmianą grafiki na 4090).
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4603 dnia: Grudnia 09, 2023, 10:38:34 »
Będzie lepiej.

A czy się opłaca, to cóż, w takiej kwocie to chyba nic innego nie da porównywalnego wzrostu wydajności, a z drugiej strony to nadal jest zmiana, której w pewnych sytuacjach możesz nawet nie zauważyć. Tam, gdzie GPU pracuje na 100%, tam wymiana CPU wiele nie zmieni.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #4604 dnia: Lutego 06, 2024, 15:24:55 »
Procesor zmieniony na R7 5800X3D teraz czas na kartę, jaki model do 4 tyś. polecacie? lepiej Nvidia czy Radeon myślałem nad 4070Ti Super lub 7900XT, co będzie lepsze do MSFS2020 i nadchodzącego MSFS2024?

R7 5800X3D
B450 Tomahawk Max
DDR4 RAM 32GB 3200MHz
Krux Generator 650W 80+ Gold
Endorfy Regnum 400 ARGB
Gigabyte G27QC 165Hz 1440p