Witam ponownie w tym wątku.
Obiecałem że jak zmienią cpu i pamięci i grafike to opowiem czy było warto. Otóż jednoznaczna odpowiedż brzmi: było warto. A teraz trochę jaśniej

Miałem Athlona 64 XP 3200+ na rdzeniu Venice a mam Athlona X2 64 3800+ na rdzeniu Manchester. Oba były podkręcone o 25%. X2 również nie sprawił problemów i chodzi stabilnie na 2500Mhz na rdzeń ( z 2000Mhz). Różnica w wydajności oczywista, razy 2 (x2). Poza tym mam oczywiście możliwość podziału procesów na rdzenie co skrzętnie wykorzystuję poprze program CPU Control. W Takich simach jak Il2 series FPS na starym CPU były tak wysoko, że już nowy nic nie zmienił bo i tak tego nie widać

W FS2004 jest różnica i to spora. Wszystkie suwaki w ustawieniach detali w FS2004 na max a fps w okolicach 40kl/s. Oczywiście jak przelatuję bądź ląduję na dużym lotnisku z dużą ilością autogenu to spadają do 20kl/s ale to nie tragedia i jak dla mnie jest ok. tym bardziej że spadki mają charakter okresowy.
Razem z CPU zmieniłem grafikę. Obecnie mam GF7900GS oczywiście podkręcony programem Riva Tuner do wartości 651/931.
RAM - u również przybyło. Udało mi się kupić identyczne z moimi starymi pamięci - TwinMoss 2x512MB czyli razem mam 4x512MB = 2GB RAM (DDR I - PC3200)
Pod Windą jest po prostu bajka. Kika programów otwartych, i nie mam to większego znaczenia, wszystko na zawołanie.
Teraz finanse:
CPU = 195zł (allegro)
2x512MB = 100zł (Allegro)
Grafika GF7900GS + 380 ( Kolega

)
Stara grafika (ATI Radeon X800GTO Ultimate) została sprzedana za 150zł (inny kolega

)
Sumując za 525zł Mam 100% szybszy komputer.
Warto było
Pozdrawiam PolBaj