Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Schmicht

• Gość
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #690 dnia: Grudnia 30, 2007, 23:29:18 »
PolBaj, sam miałem ostatnio podobny problem "czy warto wymienić 3700@3ghz na x2 4200@3ghz (s. 939)". Przeszukałem różne fora/serwisy szukając odpowiedzi na powyższe pytanie ale jako takiej jednoznacznej nie odnalazłem. Wiec stwierdziłem podobnie jak Ty, że w końcu co dwa jaja to nie jedno  :021:

Ale czy było warto?
Faktycznie jeżeli chodzi o samą winzgrozę to się zrobiła zgrabniejsza ale w grach nie odczułem specjalnej różnicy (cóż, jakiś specjalnych testów nie robiłem, to są tylko tak moje skromne odczucia  ;)).
Pytanie zasadnicze na czym Ci zależy, na pracy w winzgrozie czy może na grach. Jeżeli myślisz o tym pierwszym to jak najbardziej warto! Lecz jeżeli mówimy o grach to zgodzę się z przedmówcą że lepiej byłoby zainwestować w lepszą grafikę.

Ale żeby to nie było tylko takie moje biadolenie  :118: to powiem tak:
Mam akurat 3000+@2,7ghz który leży sobie spokojnie czekając aż jakiś zabłąkany podróżny go weźmie ;)
Jeżeli możesz poczekać to myślę że nie będzie problemu żeby zrobić parę testów porównawczych 3000+@2,7ghz vs x2 4200+@2,7ghz na tym lub najpóźniej przyszłym weekendzie :)
Napisz mi tylko na PW w jakich aplikacjach/grach najchętniej ujrzałbyś porównanie i myślę że nie będzie większgo problemu by to wykonać :)

« Odpowiedź #691 dnia: Grudnia 31, 2007, 08:11:27 »
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.

Dla pełnego obrazu sytuacji podaję niżej screen z CPUz

- to mam teraz  :002:

Głównym celem pchającym mnie do wymiany proca jest FS2004. Myśląc o dwurdzeniowcu myślę o podzieleniu różnych programów (AS6, Ground Environment, Real Time) na dwa rdzenie. Na jednym sim na drugim reszta. Zgadzam się  z Wami że grafika mnie trochę  blokuje, ale jest ona podkręcona i wydaje mi się że jeszcze daje radę. Największy problem mam , jak mam w tle uruchomione  różne programi do FS-a. Inna sprawa to obróbka zdjęć. Jako że fotografia to moja druga pasja, przydało by się więcej mocy pod Windą
 Schmicht  bardzo Ci dziękuję za gotowość do testów, ale myślę że to co napisałeś jest dla mnie wystarczające do podjęcia decyzji.
Poza tym sam znalazłem bardzo ciekawy artykuł o obecnych procesorach, podparty dokładnymi testami

link>>>http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3333-1

Podsumowując : zainwestuję i kupię ten procesor. Zrobię testy na stary  i na nowym i podzielę się z wami moimi spostrzeżeniami.

Dzięki i Dosiego Roku
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #692 dnia: Grudnia 31, 2007, 08:57:32 »
Jak na mój gust, to w tych zastosowaniach bardziej przeszkadzać Ci może 1GB RAM.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #693 dnia: Grudnia 31, 2007, 10:52:10 »
Nad niedoborem RAM-u tez już pracuję  :020: Jak się uda to będzie jeszcze dodatkowe 2x 512MB czyli razem 2 GB w dualu
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #694 dnia: Stycznia 03, 2008, 14:13:27 »
Mam pytania związane z wydajnością PC.Jak zrobić pomiary wydajności elementów PC i czy można ją zwiększyć?U mnie pojawił się problem małych FPS w symulatorze FalconAF.Na lotnisku w opcji 3D przy rozglądaniu się fps wacha się od 17 do 21.Dla podobnej do mojej konfiguracji ale z procesorem AMD X64 3000 fps wynosi od 30-45 w takich samych warunkach.Ponieważ dla gry w sieci jest to trochę za mało dlatego pytanie o zwiększenie wydajności systemu.Moja konfiguracja jest następująca:
Microstar K7N2 Delta2 Platinium,1GB RAM (Kingston Hyper),ADM Athlon xp2500 Barton,Radeon 9600 Pro Hercules 3D Prophet 128 MB DDR.
Załączam zdjęcie menedżera zadań-procesy.

« Odpowiedź #695 dnia: Stycznia 03, 2008, 14:28:52 »
Coś dużo masz procesów w tym menadżerze. Jakieś reklamy jeśli dobrze widzę... Spróbuj powyłączać wszystko i odpalić grę. Zawsze to będzie więcej wolnego ramu...
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #696 dnia: Stycznia 03, 2008, 16:03:31 »
Mam pytania związane z wydajnością PC.Jak zrobić pomiary wydajności elementów PC i czy można ją zwiększyć?U mnie pojawił się problem małych FPS w symulatorze FalconAF.Na lotnisku w opcji 3D przy rozglądaniu się fps wacha się od 17 do 21.Dla podobnej do mojej konfiguracji ale z procesorem AMD X64 3000 fps wynosi od 30-45 w takich samych warunkach.Ponieważ dla gry w sieci jest to trochę za mało dlatego pytanie o zwiększenie wydajności systemu.Moja konfiguracja jest następująca:
Microstar K7N2 Delta2 Platinium,1GB RAM (Kingston Hyper),ADM Athlon xp2500 Barton,Radeon 9600 Pro Hercules 3D Prophet 128 MB DDR.
Załączam zdjęcie menedżera zadań-procesy.

Przedewszystkim zmień karte grafiki
Ja na XP 2400@2300 Mhz + 768 Ram + Gf 6800 modowalny na 16/6 AF grałem w 1280x1024 prawie na full detali

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #697 dnia: Stycznia 03, 2008, 16:12:55 »
Dlaczego? Ja na radku 9600 XT nie mam problemów z wydajnością przy pełnych detalach
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

« Odpowiedź #698 dnia: Stycznia 03, 2008, 16:56:38 »
Odchudziłem procesy w Menedżer zadań w WinXP,ale to nie dało efektów.Dopiero zmiana rozdzielczości w setup z 1600x1200 32 Bit 4:3 na 1024x768 32 Bit 4:3 dała polepszenie fps z 17-21 do 25-30 w tych samych warunkach.Czyli na zabawę online muszę ustawić mniejszą rozdzielczość w setup grafiki FalconAF.Pozostałe ustawienia w setup mam na full.

« Odpowiedź #699 dnia: Stycznia 03, 2008, 17:44:48 »
I tu tkwił problem :D 1600x1200 to kartoszka musiała dostać zadyszki :)
Teraz mam C2D E4300@3 Ghz i radeona 1950 pro i na razie śmiga w 1600x1200 choć jeszcze w multi nie sprawdzałam - dopiero się uczę :D

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #700 dnia: Stycznia 20, 2008, 02:43:41 »
Być może pamiętacie moje kłopoty ze slotami pamięci na EVGA 122-CK-NF66-T1? Płytę przyjęto do reklamacji i po dwóch tygodniach wymieniono na inny egzemplarz. Niestety nie wstał w ogóle.  :021: Teraz czekam na trzeci.  :005: Dam im ostatnią szansę. Podejrzewam, że ktoś upuścił kontener z tymi płytami. Dlatego mam do Was pytanie : Co ewentualnie w zamian w cenie 300 - 350 zł.?

« Odpowiedź #701 dnia: Stycznia 20, 2008, 13:48:09 »
Witam ponownie w tym wątku.
Obiecałem że jak zmienią cpu i pamięci i grafike to opowiem czy było warto. Otóż jednoznaczna odpowiedż brzmi: było warto. A teraz trochę jaśniej :002:
       Miałem Athlona 64 XP 3200+ na rdzeniu Venice a mam Athlona X2 64 3800+ na rdzeniu Manchester. Oba były podkręcone o 25%. X2 również nie sprawił problemów i chodzi stabilnie na 2500Mhz na rdzeń ( z 2000Mhz). Różnica w wydajności oczywista, razy 2 (x2). Poza tym mam oczywiście możliwość podziału procesów na rdzenie co skrzętnie wykorzystuję poprze program CPU Control. W Takich simach jak Il2 series FPS na starym CPU  były tak wysoko, że już nowy nic nie zmienił bo i tak tego nie widać :020: W FS2004 jest różnica i to spora. Wszystkie suwaki w ustawieniach detali w FS2004 na max a fps w okolicach 40kl/s. Oczywiście jak przelatuję bądź ląduję na dużym lotnisku z dużą ilością autogenu to spadają do 20kl/s ale to nie tragedia i jak dla mnie jest ok. tym bardziej że spadki mają charakter okresowy.

Razem z CPU zmieniłem grafikę. Obecnie mam GF7900GS oczywiście podkręcony programem Riva Tuner  do wartości 651/931.

RAM - u również przybyło. Udało mi się kupić identyczne z moimi starymi pamięci - TwinMoss 2x512MB czyli razem mam 4x512MB = 2GB RAM  (DDR I - PC3200)

Pod Windą jest po prostu bajka. Kika programów otwartych, i nie mam to większego znaczenia, wszystko na zawołanie.

Teraz finanse:
CPU = 195zł (allegro)
2x512MB = 100zł (Allegro)
Grafika GF7900GS + 380 ( Kolega  :021: )

Stara grafika (ATI Radeon X800GTO Ultimate) została sprzedana za 150zł (inny kolega  :118: )

Sumując za 525zł Mam 100% szybszy komputer.

Warto było
Pozdrawiam PolBaj

HL- EKG_Polbaj

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #702 dnia: Stycznia 20, 2008, 15:34:19 »
To i ja się podłączę do wątku. Złożyłem kompa we wrześniu AMD Athlon 64x2 4200+, Gigabyte 570 SLI S4, 4x512 Geil dual 800mhz, Gf8500GT. Z założenia miał być to sprzęt pod ciężkie wymagania Lomaca. I co z tego?? A no to że w loczku ustawionym na high i woda na medium miałem maksymalnie 32 klatki. Przelot nad budynkami powodował spadek do 16-18 klatek. Irytowało mnie to strasznie, podkręciłem proca na 2x2400mhz. Sytuacja się poprawiła średnio o 4 klatki. Było mi mało więc zmieniłem procesor na AMD Athlona 64x2 6400+ Black Edition i zasilacz na 550 wat bo proc jest w technologii 0.90 i klasę energetyczną ma 125W. Zacząłem się bawić w ustawieniach i dołożyłem wodę na high i lusterka na medium - rezultat to 38 do 42 klatek na stojance, w powietrzu na średniej wysokości bywa 50 ale już nisko nad ziemią sytuacja jest nie do przyjęcia jak na teoretyczne możliwości tego sprzętu - 24 do 26 klatek. Podkręciłem proca na 3456mhz każdy rdzeń i nie zauważyłem wzrostu niczego prócz temperatury. Jestem rozczarowany Produktami AMD, Gdybym wiedział że będę musiał tak szybko dokładać kasę do całego tego bajzlu zainteresowałbym się Intelem E6600. Ma ktoś z was jakieś sugestje odnośnie zwiększenia wydajności tego sprzętu ?
11:05 PM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #703 dnia: Stycznia 20, 2008, 16:20:56 »
Kupiłeś komputer pod "ciężkie wymagania LOMACa", z dużą ilością RAM'u i szybkim procesorem, ale z kartą graficzną która za wydajną to mogłaby uchodzić gdyby była zamontowana w laptopie, bo jej wydajność jest w przeliczeniu na stare modele jak 6600GT. Co prawda w symulatorach najważniejszy jest wydajny procesor ale cóż, zasada jest taka że nie należy popadać w skrajności. Poza tym co to są Twoim zdaniem "Teoretyczne możliwości sprzętu?". 25 fps na bardzo wysokich ustawieniach to niezły wynik ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #704 dnia: Stycznia 20, 2008, 16:40:50 »
Mam prośbę, jak ktokolwiek podaje konfigurację kompa to niech napisze ją w słupku. To znacznie ułatwia czytanie, jest bardziej czytelne.

Nie rozumiem twojego rozgoryczenia jeśli chodzi o firmę AMD i podziwiam sposób myślenia ("mogłrm kupić E6600 napewno by było lepiej"). Po pierwsze, trzeba było tego 4200+ dziabnąć wyżej. Skoro z nominalnego 2.2GHz zrobiłeś 2.4GHz i wzrost był na poziomie 4 klatek, to osobiście bym powalczył o 3GHz. Proc pewnie by wskoczył, a Ty byś przetestował czy zmiana proca coś tutaj da. Dwa rdzenie dla LO to absolutny zbytek dla LOMACa. Dodam, że sam 6400+ BE to trochę więcej MHz i więcej L2 cacheu, no i "el0 pr0" nazwa. Po drugie, oba są robione w technologii 90nm więc klasa energetyczna nie ma tutaj nic wspólnego z wydajnością. K8/9 były zawsze pod tym wzgledem łaskawe. Zresztą ktoś kto nigdy nie doświadczył pracy na wiecznym kalece od Intela Prescottcie (hgw jak to odmienić) ten nie może mówic o prądożerności :D. Schmicht miał podobny konfig i brykał na nim, że aż miło.

Idąc dalej ja problem widzę w 8500GT, bo to czyste "żenua" nie grafa i to od wymiany jej powinieneś zacząć. Nawet zmiana na 8600GT mogła dac tutaj większy wzrost FPS niż proc. Ewentualnie jakąś starszą grafę do LO. W dalszej kolejności świeża instalka Windy LO mogła by pomóc.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"