Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #705 dnia: Stycznia 20, 2008, 16:47:46 »
Szelma jednoznacznie nie sposób tego ocenić, ze względu na bardzo szeroki wachlarz możliwości konfiguracyjnych Locka. Główne ustawienia naprawdę niewiele mówią, a wynik 20, 25 klatek przy przelocie nad budynkami nie musi być mizerny. U mnie na
C2D E 6750 @3200MHz,
2Gb Ram
GF8800GTS 640Mb
i przy rozdziałce 1280x960 czasem mam i 15, średnio liczba FPS waha się pomiędzy 18-40(na dużej wysokości). Jest GIGANTYCZNA różnica, pomiędzy lotem Migiem, czy Orzełkiem, a Su25T. Znaczenie ma też ilość obiektów AI w misji. Możesz ocenić po screenach (przynajmniej mniej więcej) jakość moich ustawień grafiki i porównać ze swoimi. I IMHO w Locka przy np 18FPS spokojnie da się latać, i nie jest to żadna tragedia (ale to jak mówię IMHO, i nie mówię o ciągłym 18Fps tylko o chwilowych spadkach do tej wartości). Pamiętajcie - NIE MA jak do tej pory kompa, którego Lock nie jest w stanie zarżnąć przy odpowiednim ustawieniu suwaków  :118:

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #706 dnia: Stycznia 20, 2008, 22:29:21 »
W Ił-2 (*wszystkie wersje), barzo pomaga w opcjach sterownika Nvidia, wyłączenie opcji optymalizacji wielowątkowej (zwiększa FPS o 30%), może to też działa w LockOn?

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #707 dnia: Stycznia 21, 2008, 00:25:14 »
Być może pamiętacie moje kłopoty ze slotami pamięci na EVGA 122-CK-NF66-T1? Płytę przyjęto do reklamacji i po dwóch tygodniach wymieniono na inny egzemplarz. Niestety nie wstał w ogóle.  :021: Teraz czekam na trzeci.  :005: Dam im ostatnią szansę. Podejrzewam, że ktoś upuścił kontener z tymi płytami. Dlatego mam do Was pytanie : Co ewentualnie w zamian w cenie 300 - 350 zł.?
Mi się ostatnio bardzo spodobała płytka Gigabyte P35C-DS3R.
6 faz, RAID, całkiem fajnie rozłożone elementy, wszystkie kondensatory typu solid, 8x SATA... i poza 4 slotami dla DDR2 są jeszcze 2 dla DDR3. Tak akonto przyszłości :)
Teraz ofkors DDR3 nie warto kupować, ale jak stanieją... kto wie. I nie trzeba wtedy już pomstować, że dla DDR3 trza wymienić całą platformę :roll:
Tylko koniecznie musi być to "C" po "P35", bo bez owego "C" jest płyta identyczna... ale bez slotów DDR3 właśnie.

Pozdrawiam :)

DocPL

• Gość
« Odpowiedź #708 dnia: Stycznia 21, 2008, 22:17:02 »
Witam.
Mam Panowie takie pytanie - Jak sądzicie, czy zasilacz Coolermaster 550W wystarczy do zestawu jak poniżej ?
4Gb Ram DDR2
Nvidia 7950GT (2 karty w trybie SLI)
Athlon 6400+ x2
Dwie pompki chłodzenia wodnego Laing (pobór po 10Wat każda)
Płyta Asus m2n32 SLI Deluxe WiFi
Dysk Maxtor Daimodmax SATA 120Gb
Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #709 dnia: Stycznia 21, 2008, 22:19:45 »
Wystarczy spokojnie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #710 dnia: Stycznia 21, 2008, 22:38:01 »

Witam!

Co do płyty GA-P35C-DS3R  to trzeba zwrócić uwagę na fakt
     że nie posiada wejścia IEEE1394 /video/ oczywiście można użyć
     jakiegoś kontrolera na slot PCI  , sam używam na tej płycie karty
     cyfrowo analogowej Pinnacle , po za tym płyta sprawuje się całkiem dobrze
     i trochę staniała od czasu kiedy kupiłem swój egzemplarz .
       Za tą cenę naprawdę warto .

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #711 dnia: Stycznia 21, 2008, 22:50:43 »
Tylko FireWire jest tak rzadko używane, że 99,9% uzytkowników nigdy z niego nie skorzystała traktując to jako ciekawostkę (tak jak ja) w kompie, a Ci co korzystają czy też potrzebują do pracy mają ciekawsze zabawki tudziez osobne kontrolery więc moim zdaniem ciężko nazwać to wadą. To tak na marginesie :)

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #712 dnia: Stycznia 22, 2008, 09:14:14 »
Notabene rozmawiałem jakoś niedawno z właścicielem Maca i stwierdził on, że firewire w PCetach i tak jest bardzo problematyczne, wolne i zbędne w gruncie rzeczy wobec obecności znacznie lepszego, wg niego, USB. W PCetach ma się rozumieć. Albowiem w Macu FireWire jest bardzo użyteczne i dobrze skonfigurowane.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #713 dnia: Stycznia 22, 2008, 16:42:50 »
Dzięki za zainteresowanie :001:
Mi się ostatnio bardzo spodobała płytka Gigabyte P35C-DS3R.
Mnie też  :021:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-20
A poza tym:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-19
i lepsza odmiana:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-25
oraz tajemniczy dla mnie:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-13
Teraz przebijam się przez ponad 60 stron wątków o każdej z nich :118: na PurePc...co ciekawe, ktoś już opisał podobne do moich problemy z CVGA :121: jednak zrezygnował z zakupu i wybrał coś innego...
Jeżeli mam być szczery, to modlę się, by trzeci egzemplarz też był wadliwy,(w jakieś recenzji nie działało jedno gniazdo wentylatora)  :005: wtedy będę miał prawo wyboru :118:
Wizualnie, na pierwszy rzut oka podoba mi się Abit IP35-E (te niebieskie radiatory :021:) ale wiadomo, że Abit IP35 ma lepsze flaki, no i jeszcze Foxconn P35A, choć też znalazłem dwie wersje :Foxconn P35AX-S i Foxconn P35A-S ale czym się różnią , jeszcze nie wiem.
Pozdrawiam:)
P.S. Biję się w piersi i przyznaję, że wcześniej potraktowałem kwestię MoBo po łebkach. Mój błąd. Przecież mogłem te wątki na PurePc przeczytać wcześniej. Oj stary a głupi i jak mówią mądrzejszy nie umrze  :020:
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2008, 16:51:24 wysłana przez Glebas »

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #714 dnia: Stycznia 22, 2008, 16:55:56 »
no i jeszcze Foxconn P35A, choć też znalazłem dwie wersje :Foxconn P35AX-S i Foxconn P35A-S ale czym się różnią , jeszcze nie wiem.

P35A - chłodzenie mosfetów, kondensatory Solid-State, 4 SATA, brak obsługi raid
P35A-S - chłodzenie mosfetów, kondensatory Solid-State, 6 SATA, obsługa raid
P35AX-S - brak chłodzenie mosfetów, 4 SATA, brak obsługi raid , tylko 2 banki pamięci

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #715 dnia: Stycznia 22, 2008, 17:08:12 »
O, serdeczne dzięki  :564:

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #716 dnia: Stycznia 22, 2008, 19:05:38 »
Ostatnio pojawia się nieco informacji o problemach z Abitami. Na forum Egiełdy ostatnio dwa pod rząd się pojawiły nawet. Radziłbym zatem wstrzemięźliwość, bowiem autorzy TK wspominali o tym przy wyłanianiu swoich tam najlepszych produktów.

Ja bym wziął Gigabyte'a o tyle, że po prostu ma te DDR3 dodatkowo i 6 faz w miejsce 4, co przy ewentualnej zmianie w przyszłości, o ile zajdzie potrzeba, na 4 rdzenie może mieć znaczenie. Najważniejsze jednak, że kosztuje tyle samo lub nawet mniej niż rzeczony Foxconn czy Abit IP-35 (nie E).

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #717 dnia: Stycznia 22, 2008, 19:24:44 »
A z jaką płytą nie ma problemów w dzisiejszych czasach?

Wspomniane Gejobajty na 9xx nie tolerowały np. Goodrama. Na P3x mogą nie lubieć czegoś innego. Poza tym Labi wszystkie płyty robione są wg. specyfikacji Intela i spokojnie 3 fazy pociągną Core 2 Quada tak samo jak 6,8 czy 12 fazowe. W dodatku od Vdroopa się nie ucieknie. To ma znaczenie dla osób które próbują wyciskać z kompów maksimum możliwości. A większość z Nas tutaj nie będzie tego robić, a więc potraktują te fazy jako ciekawostkę. A w zagrożenie DDR3 raczej jeszcze nie wierzę, bo przy cenach za DDR2 to raczej prędko to nie nastąpi. W tym wypadku cena czyni cuda.

Idealna płyta w dzisiejszych czasach to utopia.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2008, 19:29:56 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #718 dnia: Stycznia 22, 2008, 20:34:39 »
Ja bym wziął Gigabyte'a o tyle, że po prostu ma te DDR3 dodatkowo i 6 faz w miejsce 4, co przy ewentualnej zmianie w przyszłości, o ile zajdzie potrzeba, na 4 rdzenie może mieć znaczenie.

I design we wszystkich kolorach tęczy  :020:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #719 dnia: Stycznia 22, 2008, 23:14:00 »
Problemy z Abitami miały oznaczać, że padają bądź uniemożliwiają normalną pracę. Tu nie chodzi o problemy z coldbootami, kodekiem dźwiękowym czy inny "drobiazg". Nie zamierzam się z Tobą kłócić o fazy, bo oczywiście masz najzupełniej rację - rzecz w tym, że gdy się myśli o podkręcaniu Quada i ma do wyboru dwie płyty o tej samej cenie, to chyba jednak te 6 faz to mimo wszystko lepsza oferta, co by nie mówić.
I design we wszystkich kolorach tęczy  :020:
Przyjrzyj się Foxconnowi i powiedz mi, która z nich ma więcej kolorów plastikowych portów itp. Some1 :roll:

Pozdrawiam