Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502739 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kszyh

• Gość
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #735 dnia: Lutego 29, 2008, 18:11:50 »
Chłodzenie Palita jest bardzo słabej jakości. Niestety mnóstwo ludzi narzeka w różnych kartach z tym chłodzeniem na to, że po kilku miesiącach łożysko wentylatora się wyrabia zupełnie. Zalman na Gigabyte to rzecz, dla której zupełnie bym nie brał go pod uwagę - ani szczególnie wydajny ani szczególnie cichy.
Może nie warto brać pod uwagę Zalmana na Gigabycie. Nawiasem mówiąc są dwa różne http://www.gigabyte.pl/products/vga/specs/gv-nx88t512hp.html i ja z tego pierwszego i chyba gorszego, jestem zadowolony. Nie jest za bardzo ciche (nie bardzo też można je skręcić ze względu na brak radiatorów na pamięciach), ale wydajność uważam za wystarczającą. 30 w idle i do 60 podczas grania. Ale sama grafa wydaje mi się  bardzo przyzwoita. Ma np. dobrą sekcję zasilania co przecież wpływa na temperatury. Co do artafektów, to, chyba na Pclabie, czytałem wątek w którym zaniepokojeni właściciele tych kart pytali kiedy padną, bo na razie chodzą bezbłędnie. Cały ten szum wywołało, moim zdaniem, dosłownie paru userów, bardzo za to aktywnych (Pality, Galaxy i wszystkie inne też bywają wadliwe) "Gigashit" nie jest też  popularną marką na forach, chociaż nie wydaje mi się, żeby zrobił więcej knotów od innych.

« Odpowiedź #736 dnia: Lutego 29, 2008, 18:28:06 »
No dobra już, pochwalę się ...mam taką Galaxy 8800GT 512MB 1.0ns z Coolermasterem na heat pipie  :118: i nie dziwię się ,że już nie do dostania, bo KARTA JEST SUPER  :010: Ludziska brali nawet po 3 sztuki  :karpik

...Problem w tym że ta pierwsza w odmianie 512MB jest jak zauważył kolega praktycznie nie do dostania, a druga jest głośna i też nie ma regulacji obrotów...
Owszem nie znalazłem w softwarze regulacji obrotów wentylatora karty / może kiepsko szukałem  :004:/, ale to nie oznacza, że wentylator lata na 100%.Chłodzenie jest wyjątkowo wydajne i ciche, ale sterowane automat , w idle praktycznie nie słyszalne, przy dużym obciążeniu w 3D wyraźnie słuchać wzrost obrotów wentylatora, czyli nie może ganiać fabrycznie na 100%  :001:
Spokój cechuje Mistrza.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #737 dnia: Lutego 29, 2008, 19:09:25 »
Ciekawe co piszesz bo również mam taką kartę ;) i nie słyszę różnicy pomiędzy 2D a 3D, Riva tuner pokazuje cały czas 100% obrotów i oczywiście regulować ich nie potrafi.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #738 dnia: Lutego 29, 2008, 19:36:16 »
A to rzeczywiście ciekawe, bo dodam, że w idle rdzeń na ok. 50C , a w stresie tylko ok. 53C. Różnica 3C prawie żadna, no to co go chłodzi  :karpik Dobra instaluję Rivę. 
Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #739 dnia: Lutego 29, 2008, 20:08:51 »
Może nie warto brać pod uwagę Zalmana na Gigabycie. Nawiasem mówiąc są dwa różne http://www.gigabyte.pl/products/vga/specs/gv-nx88t512hp.html i ja z tego pierwszego i chyba gorszego, jestem zadowolony. Nie jest za bardzo ciche (nie bardzo też można je skręcić ze względu na brak radiatorów na pamięciach), ale wydajność uważam za wystarczającą. 30 w idle i do 60 podczas grania. Ale sama grafa wydaje mi się  bardzo przyzwoita. Ma np. dobrą sekcję zasilania co przecież wpływa na temperatury. Co do artafektów, to, chyba na Pclabie, czytałem wątek w którym zaniepokojeni właściciele tych kart pytali kiedy padną, bo na razie chodzą bezbłędnie. Cały ten szum wywołało, moim zdaniem, dosłownie paru userów, bardzo za to aktywnych (Pality, Galaxy i wszystkie inne też bywają wadliwe) "Gigashit" nie jest też  popularną marką na forach, chociaż nie wydaje mi się, żeby zrobił więcej knotów od innych.
Powiem tak, mam tą kartę  Gigabyta z zelmanem. Po miesiącu oddałem ją do serwisu. Szum nie zrobiło kilku użytkowników, lecz spore grono klientów którym karta nie działała jak trzeba.
Cała sprawa dotyczy kart na pamięciach quantimon (chyba tak to się pisze). Gigabyte dostał trafną serię tych pamięci i dlatego też te grafiki się wysypywały. Teraz Gigabyte robi je z pamięciami samsunga, problemów brak. Zwykle są to karty z tym lepszym chłodzeniem z ciepłowodami.
Niestety ja mam tą  zelmanem, więc na pamięciach quantimona, artefaktów nie widziałem. Może dlatego, że jeszcze nie robiłem jej o/c.  A co do głośności pracy tego chłodzenia to trafiła mi się suszarka. Wentyl cały czas na 100%, co było dla mnie elektrowstrząsem gdy ma się kompa co z metra go nei słychać, a tu nagle ktoś mi przy uchu włączył suszarke :)
Co do sekcji zasilania, to potrafi ładnie grać przy max. obciążeniu - trochę to potrafi denerwować.
Karta na reklamacji, za kilka dni idę odebrać, zobaczymy, co powiedzą, mam nadzieję, że nie coś w stylu: "regulacja obrotów jest funkcją opcjonalną karty, wszystkie funkcje podtsawowe działają, więc nic nie zrobiliśmy."

A co mi się podoba, że karta nie ma żadnych zworek (nie jak galaxy), nawet można vmoda robić programowo :) - podobno, jeszcze nie sprawdzałem.
Pozdrawiam.

Offline Dondal

• *
  • Graj, muzyko!
« Odpowiedź #740 dnia: Lutego 29, 2008, 20:43:37 »
No i mój wybór padł na Palita w wersji sonic. Karta już zamówiona, pewnie w poniedziałek dostanę. Mam nadzieję, że dostanę tą wersję z dobrym, niebieskim wiatraczkiem. Najbardziej chciałem tego od galaxy z cm heat pipe, ale już ich nie ma, a szkoda...

Offline Dondal

• *
  • Graj, muzyko!
« Odpowiedź #741 dnia: Marca 03, 2008, 21:51:54 »
Chciałbym się Was poradzić jeszcze w sprawie zasilacza to tego zestawu:
Proc: AMD ATHLON 64 X2 5600+ BOX (AM2)
Płyta: FOXCONN A690GM2MA-8KRS2H AMD 690G Socket AM2
Grafa: PALIT GF 8800GT SONIC 512MB
Dysk: [SATA2] Dysk WD Caviar 400GB 7200 16MB WD4000AAKS
Ramy: PATRIOT 2x1GB 800MHz CL4

Jaki 500watowy ( chcę 500W, tak przyszłościowo ) polecacie w cenie tak około 250zł?

Tomahawk

• Gość
« Odpowiedź #742 dnia: Marca 06, 2008, 15:28:50 »
Ostatnio uzbierałem 700 zł, a że mój monitor to 17" CRT firmy YAKUMO :banan to stwierdziłem że kasę wydam na jakiegoś LCD'ka. No i właśnie tu moje pytanie. Czy za te pieniądze kupi sie jakiś w miarę przyzwoity monitor 19"?
http://www.agito.pl/19/lg_19_lcd_l196wtqsf.351.43052.html Czy to będzie dobry wybór? A może da się za to kupić jakąś 20"? Tylko czy moja karta (gf 6600 256/128) uciągnie taki monitor?

« Odpowiedź #743 dnia: Marca 06, 2008, 22:33:13 »
Czy uciągnie? Oczywiście :)
Właśnie mam podpięty monitor 20" do karty Riva TNT2 64M 32Mb ramu :) - rozdzielczość 1680x1050x32 :)
Pozdrawiam.

Tomahawk

• Gość
« Odpowiedź #744 dnia: Marca 07, 2008, 15:28:27 »
Tylko chodziło mi o to czy w takiej rozdzielczości będą działać gry.
P.s. Jak wygląda taki obraz na monitorze lcd po zmianie rozdzielczości na inną niż podana. Słyszałem że s mocne zniekształcenia, ale nigdy tego nie sprawdzałem.

« Odpowiedź #745 dnia: Marca 08, 2008, 20:56:29 »
Tylko chodziło mi o to czy w takiej rozdzielczości będą działać gry.
Wiesz, zależy na jakich detalach. Z resztą jak zmienisz rozdzielczość w grach to nic nie zauważysz, zero zniekształceń. Widać je dopiero na pulpicie, ale tam możesz sobie ustawić standardową rozdzielczość :)

P.s. Jak wygląda taki obraz na monitorze lcd po zmianie rozdzielczości na inną niż podana. Słyszałem że s mocne zniekształcenia, ale nigdy tego nie sprawdzałem.
Jak pisałem, gry - 0 różnicy (no może wszystko jest większe, ale to jest normalne przy niższych rozdzielczościach), pulpit - dziwnie :)
Może sam zobaczysz, to nic nie kosztuje :) .
Pozdrawiam.

kszyh

• Gość
« Odpowiedź #746 dnia: Marca 08, 2008, 22:47:20 »
Powiem tak, mam tą kartę  Gigabyta z zelmanem. Po miesiącu oddałem ją do serwisu. Szum nie zrobiło kilku użytkowników, lecz spore grono klientów którym karta nie działała jak trzeba.
Cała sprawa dotyczy kart na pamięciach quantimon (chyba tak to się pisze). Gigabyte dostał trafną serię tych pamięci i dlatego też te grafiki się wysypywały. Teraz Gigabyte robi je z pamięciami samsunga, problemów brak. Zwykle są to karty z tym lepszym chłodzeniem z ciepłowodami.
Niestety ja mam tą  zelmanem, więc na pamięciach quantimona, artefaktów nie widziałem. Może dlatego, że jeszcze nie robiłem jej o/c.  A co do głośności pracy tego chłodzenia to trafiła mi się suszarka. Wentyl cały czas na 100%, co było dla mnie elektrowstrząsem gdy ma się kompa co z metra go nei słychać, a tu nagle ktoś mi przy uchu włączył suszarke :)
Co do sekcji zasilania, to potrafi ładnie grać przy max. obciążeniu - trochę to potrafi denerwować.
Karta na reklamacji, za kilka dni idę odebrać, zobaczymy, co powiedzą, mam nadzieję, że nie coś w stylu: "regulacja obrotów jest funkcją opcjonalną karty, wszystkie funkcje podtsawowe działają, więc nic nie zrobiliśmy."

A co mi się podoba, że karta nie ma żadnych zworek (nie jak galaxy), nawet można vmoda robić programowo :) - podobno, jeszcze nie sprawdzałem.
Najwyraźniej, trafił mi się dobry egzemplarz. U mnie wentyl na Scythe Samuraju jest głośniejszy, a karta chodzi super. A ten programik do podkręcania masz tutaj http://www.gigabyte.com.tw/Support/VGA/Driver_DownloadFile.aspx?FileType=Driver&FileID=3510. Działa, chociaż ja nie mam potrzeby podkręcania tej karty. Z tym,że jeśli masz Quimondy to słyszałem, że lepiej nie przekraczać 2000Hz. A może lepiej przekraczać? W końcu wymienią na Samsungi z działającą regulacją obrotów:004:

« Odpowiedź #747 dnia: Marca 09, 2008, 10:38:07 »
A może lepiej przekraczać? W końcu wymienią na Samsungi z działającą regulacją obrotów:004:
Hmmm... też dobry pomysł :) Ale znając życie, to ponownie dostanę pismo od Gigabyta, że wymieniona usterka nie występuje. :/
Bynajmniej, zamontowałem na nią AC NV Silencer 5 :) PCB grafiki jest trochę krótsze niż referencyjne, mała "modyfikacja" brzeszczotem i już pasuje :)
Pozdrawiam.

kszyh

• Gość
« Odpowiedź #748 dnia: Marca 09, 2008, 11:51:26 »
Hmmm... też dobry pomysł :) Ale znając życie, to ponownie dostanę pismo od Gigabyta, że wymieniona usterka nie występuje. :/
Bynajmniej, zamontowałem na nią AC NV Silencer 5 :) PCB grafiki jest trochę krótsze niż referencyjne, mała "modyfikacja" brzeszczotem i już pasuje :)
Jak będzie sypać artami, to raczej łaski nie robią. Po to chyba jest gwarancja. Co do tych Quimondów, to one były na początku pakowane do wszystkich 88GT. I po podkręceniu sypały się>2000 w różnych, nie tylko w Gigabajcie. Teraz jak można dostać karty z Samsungami, to one są chyba lepszym wyborem. Szczególnie jak ktoś wyciska z grafy siódme poty. A co do regulacji obrotów to pobawiłem się dzisiaj w nocy i okazało się, ze u mnie tyż nie działa. :006: Cały czas jest 30 procent! Nie zauważyłem tego wcześniej, bo temperatury mam naprawdę niskie. Góra 60. Ale to zdaje się  dzięki ogólnej wentylacji obudowy. Tak ogólnie, to Galaxy z C.M. HP, które właśnie się pojawiły w dużej ilości, są chyba na teraz najlepszym wyborem. Tylko, żeby nie było tak jak z Galaxy 7900GS, też kiedyś przedmiotem pożądania, o którym teraz czytam, że najbardziej awaryjny 7900GS. Co prawda ja mam akurat tego Galaxy, teraz w drugim kompie i  przez 1,5 roku chodzi bezbłędnie. Do graf mam chyba szczęśliwą ręke :001:

« Odpowiedź #749 dnia: Marca 09, 2008, 11:58:03 »
30% to nie to samo, co cały czas 100% :)

Tylko, żeby nie było tak jak z Galaxy 7900GS, też kiedyś przedmiotem pożądania, o którym teraz czytam, że najbardziej awaryjny 7900GS.

Heh, też kiedyś o tej grafice myślałem ;)
Pozdrawiam.