Może nie warto brać pod uwagę Zalmana na Gigabycie. Nawiasem mówiąc są dwa różne http://www.gigabyte.pl/products/vga/specs/gv-nx88t512hp.html i ja z tego pierwszego i chyba gorszego, jestem zadowolony. Nie jest za bardzo ciche (nie bardzo też można je skręcić ze względu na brak radiatorów na pamięciach), ale wydajność uważam za wystarczającą. 30 w idle i do 60 podczas grania. Ale sama grafa wydaje mi się bardzo przyzwoita. Ma np. dobrą sekcję zasilania co przecież wpływa na temperatury. Co do artafektów, to, chyba na Pclabie, czytałem wątek w którym zaniepokojeni właściciele tych kart pytali kiedy padną, bo na razie chodzą bezbłędnie. Cały ten szum wywołało, moim zdaniem, dosłownie paru userów, bardzo za to aktywnych (Pality, Galaxy i wszystkie inne też bywają wadliwe) "Gigashit" nie jest też popularną marką na forach, chociaż nie wydaje mi się, żeby zrobił więcej knotów od innych.
Powiem tak, mam tą kartę Gigabyta z zelmanem. Po miesiącu oddałem ją do serwisu. Szum nie zrobiło kilku użytkowników, lecz spore grono klientów którym karta nie działała jak trzeba.
Cała sprawa dotyczy kart na pamięciach quantimon (chyba tak to się pisze). Gigabyte dostał trafną serię tych pamięci i dlatego też te grafiki się wysypywały. Teraz Gigabyte robi je z pamięciami samsunga, problemów brak. Zwykle są to karty z tym lepszym chłodzeniem z ciepłowodami.
Niestety ja mam tą zelmanem, więc na pamięciach quantimona, artefaktów nie widziałem. Może dlatego, że jeszcze nie robiłem jej o/c. A co do głośności pracy tego chłodzenia to trafiła mi się suszarka. Wentyl cały czas na 100%, co było dla mnie elektrowstrząsem gdy ma się kompa co z metra go nei słychać, a tu nagle ktoś mi przy uchu włączył suszarke
Co do sekcji zasilania, to potrafi ładnie grać przy max. obciążeniu - trochę to potrafi denerwować.
Karta na reklamacji, za kilka dni idę odebrać, zobaczymy, co powiedzą, mam nadzieję, że nie coś w stylu: "regulacja obrotów jest funkcją opcjonalną karty, wszystkie funkcje podtsawowe działają, więc nic nie zrobiliśmy."
A co mi się podoba, że karta nie ma żadnych zworek (nie jak galaxy), nawet można vmoda robić programowo

- podobno, jeszcze nie sprawdzałem.