Heh, to może ja też o poradę poproszę, jako że totalnie się przestałem orientować w nowszej technologii. Wybaczcie, jeśli moje pytania totalnie banalne tudzież głupie będą.
Otóż "wakacje" swoje poświęciłem na pracę zarobkową i trochę grosza się uzbierało. Żeby odkupić sobie spanie po 5 godzin i wstawanie o 3:30 etc. postanowiłem przeprowadzić upgrade mojego komputera wiekowego (3 lata, Pentium4 2,66 GHz HT, Asus P4P800 Deluxe, Hercules ATI 9600 Pro 128 MB, Kingston HyperX 512 MB).
Chciałem kupić dość dobry komputer, w okolicach 4000 zł. Pieniądze to dla mnie wielkie, ale bardzo chcę się na nadejście BS godnie przygotować.
"Chciałem" bo właśnie straciłem nabywcę na mój stary komputerek, więc wymieniam tylko 4 istotne komponenty - karta graficzna, procesor, płyta główna i RAM. Powiedzmy, że jestem gotowy przeznaczyć na te zabawki ok. 3000 zł. (+ koszt 0,5 litra wody ognistej zanim sfinalizuję zakup... "na odwagę"

)
Bardzo proszę o poradę co byłoby warto kupić, gdzie można zaoszczędzić bez jakiegoś wielkiego spadku wydajności...
1. Karta graficzna - do 1200 zł Mój typ - Radeon X1900XT Asus 256MB VIVO / 2xDVI HDCP (1149 zł)
Zastanawiają mnie tu dwie rzeczy. Czy jest jakiś haczyk odnośnie tej karty? Pytam, bo przeciętne karty serii X1900XT kosztują o jakieś 500 zł więcej.

Żeby nie było, że jakość kiepska lub chłodzenie nawala.
Drugi zgryz to Radeon X1900XT HIS IceQ3 512MB VIVO / 2xDVI. Karta tylko o 150 zł drożej (z drugiej strony ponad mój limit). Parametry wszystkie te same (potoki, taktowanie etc...), no ale oczywiście dwa razy tyle RAMu. Warto się zadłużać z tego powodu? Bo kusi... Ale też podejrzanie "tania".
2. Procesor - do 1000 złMój typ - Intel Core2 Duo E6400 2.13 GHz (S775) BOX (941 zł)
No właśnie wybór procesora to największy problem.
Po pierwsze czy Intel czy AMD? Zastanawiałem się jeszcze na AM2 4200+... Czy 2MB cache i technologia 0,065 będę w stanie jakoś odczuć (u Intela)?

No i właściwie, nie bardzo zasadę działania procesorów dwurdzeniowych rozumiem.

Kolega tłumaczył, że przydają się do uruchamiania wielu aplikacji jednocześnie. Ale jak rozumiem to że 2 rdzenie nie znaczy że: 2 x 2,13 = 4,26 GHz? (to jedno z tych debilnych pytań :banan) No w każdym razie zmiana częstotliwości taktowania z 2,66 na 2,13 jakoś mnie stresuje...
3. Płyta główna - do 400 zł Mój typ - Asus P5LD2 SE/C Intel 945P (390 zł)
4. RAM - do 600 złMój typ - Kingston DDR2 2x 512MB 667MHz CL5 (568 zł)
Czy warto to zakupić? Bo jest jeszcze Corsair Twin2X DDR2 2x 512MB 675MHz CL4-4-4-12 ale już za 657 zł, no ale radiatory ma.
Czy może lepiej zakupić jedną kość 1 GB?
Z RAMem pewnie poczekać trochę przyjdzie, bo to co się teraz z cenami dzieje to absurd jakiś.
To tyle, byłbym wdzięczny za pomoc, jako że o niemałe pieniądze chodzi i wciąż się waham. Czy warto utopić tyle pieniędzy?
Przeraża mnie myśl, że za 2 lata to będzie warte 1/4 tego, co dam za to obecnie... Pomijając fakt, że chyba "lekko" przesadziłem z tymi parametrami jak na moje możliwości.

No ale cóż... "Zastaw się a postaw" jak mawiają.
pozdrawiam

PS. Ceny z komputronik.pl, gdzie zresztą bym to kupował, jeśli się zdecyduję na ten szalony krok. Jakieś obiekcje co do tego sklepu? Bo jeden kolega bardzo niecenzuralnie się o nich wyraża.