Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 501751 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #75 dnia: Lipca 21, 2006, 14:34:49 »
 Dzięki za dobrą radę , a z tym procesorem to chodziło tylko o to że gdybym teraz ustawiał zestaw
np.pod FB to wybrał bym AMD, oczywiście przy montażu nie ma to znaczenia.

Pozdrawiam L.S.

Kamyk

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: Września 29, 2006, 11:22:00 »
****####ODSWIERZAM TEMAT###****
Tak sie zlozylo, iz po wakacjach odlozylem jakies 1700 PLN na wlasnego kompa.
Ponieważ posiadam tylko radka 9800pro
postanowilem do niego dokupic:
amd athlon 3000+ 64 box s 939 >260 PLN
asrock dual-vsta > 220 PLN
kingston ddr2 1024 MB / 533(dual 2x512MB) CL 4 > 489 PLN
monitor : samsung 795DF >470
Obudowa: Chieftec dg-01b-01b-d-u > 304 PLN

Co o tym sadzicie?
Jakies inne propozycje?
Potrzebuje nowe komponenty na f-v.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #77 dnia: Września 29, 2006, 11:30:02 »
Pamieci trzeba zmienić na DDR, reszta wygląda oki ;]
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #78 dnia: Września 29, 2006, 13:31:05 »
Wiem że pewnie szkoda Ci pozbywać się tego radka na AGP, ale w sumie szkoda wchodzić w s 939. Jeśli i tak zdecydowałeś się na Asrocka, to lepiej było by łyknąć to + Athlona na AM 2. Dodatkowym atutem jest to, że w razie dalszej zmiany sprzętu nie zostaniesz potem z giga RAMu na DDR-ach, tylko DDR 2.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #79 dnia: Września 29, 2006, 14:26:32 »
Wystarczy że do 939dual dorwiesz przejściówkę na AM2 i masz już nowszy komp, pozatym to tylko 200zł za płytę więc zawsze można się zastanowić nad kupieniem tej przejściówki ;]

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #80 dnia: Września 29, 2006, 14:27:48 »
no tak, podobno ta przejściówka kosztuje tyle co nowa płyta ;)
Pozdrawiam.

Kamyk

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Września 29, 2006, 14:29:58 »
Glownie chodzi mi o pozostawienie zlacza AGP, a  z tego co slyszalem to nforc'e (niezależnie czy 3 czy 4) maja jakas okrojona wersje (specjalnie budowane pod pci-e) i nie dzialaja tak szybko jak przy chipsecie ULI.

Natomiast Asrock vsta ma mozliwosc   zalozenia AM2 po dokupieniu jakiejs nakladki.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #82 dnia: Września 29, 2006, 14:32:15 »
A poza tym koszt nowej grafy jest większy niż wymiany pamięci. W związku z tym decyzja na pozostanie przy AGP choćby i przy podstawce AM2 jest w konsekwencji bardziej kosztowna niż możliwość ewentualnej przesiadki na grafikę na PCI-E bez wymiany płyty przy podstawce 939. Szczególnie, że AM2 to rozwiązanie przejściowe, jak samo AMD wspomina i w przyszłym roku będzie premiera kolejnej podstawki, w której procesory będą obsługiwały pamięci DDR3. Atut zatem pozostania przy DDR2 nie jest zatem wcale taki oczywisty.

Pozdrawiam

P.S. W Polsce jeszcze chyba nikt tej przejściówki dla AM2 nie widział, więc to też chyba nic przesądzającego na korzyść któregokolwiek z rozwiązań. Poza tym cena wynosi tyle co nowej płyty.

P.P.S. Sprzedaż Radeona 9800Pro na Allegro to pewnie jakieś kolejne 200zł. Czy za ok.1900-2000zł nie opłaca Ci się bardziej zmontować w całości nowego komputera? Mogę poszperać i złożyć przykładową konfigurację, jeśli chcesz :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #83 dnia: Września 29, 2006, 14:37:30 »
Przejściówkę jesteś w stanie dostać za 30-40 Euro więc nie tak strasznie. Biorąc pod uwahę zalety tego rozwiązania i tak wychodzisz taniej niż przy dobrej płycie pod AM2 i masz możliwość zrobienia sporych ruchów ze sprzętem nie wydając majątku.

Kamyk

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Września 29, 2006, 14:49:46 »
Ostatnie w takim razie pytanko:
Lepsza niezla "banka" samsung 795DF  czy drogi i drobnomieszczanski plaskacz w stylu Samsung SyncMaster 920N??

Nigdy nie bylem przekonany do LCD ale teraz sie slyszy duzo dobrego o tej technologii ze i oczu nie niszczy i nie ustepuje juz CRT??

Rozumiem ze kontrast, kolory sa po stronie baniek.
Zas geometria obrazu po stronie LCD.

Osobiscie pozostalbym przy CRT jednak "wielkosc" panelu LCD kusi- nie wiem natomiast czy idzie z tym w parze jakosc szczegolnie przy cene o ok 400 PLN wyzszej (patrz 2 razy wyzszej).

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #85 dnia: Września 29, 2006, 15:04:36 »
Z "bańkami" to jest tak, że producenci sprzętu już jakiś czas temu przestali inwestować w tą technologię, więc to co jest obecnie do nabycia ma jakość porównywalną ze sprzętem sprzed kilku lat jeśli nie gorszą (bo są to ostatnie sztuki które "schodzą" w sklepach).

Z drugiej strony nie ma się co łudzić, że tani monitor LCD da świetny obraz, niskobudżetowe modele oparte są na matrycy TN, która jest szybka, więc nie ma problemów ze smużeniem, ale pozostaje w tyle za innymi jeśli chodzi o odwzorowanie kolorów i kąty widzenia.

W sumie co kto lubi, o monitorach jest tu gdzieś w pobliżu jeden wątek.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #86 dnia: Września 29, 2006, 16:26:28 »
teraz sie slyszy duzo dobrego o tej technologii ze i oczu nie niszczy i nie ustepuje juz CRT??
I słusznie ludzie prawią. Komfort siedzenia przy LCD jest nieporównywalny, nie mówiąc o dbaniu o oczy. Osobiście już nigdy nie kupię CRT.

Ale prawdą również jest że tanie LCD-ki mają słaby obraz, choć i tak sporo się zmieniło na przestrzeni ostatnich 3-4 lat.

« Odpowiedź #87 dnia: Września 29, 2006, 20:07:19 »
I słusznie ludzie prawią. Komfort siedzenia przy LCD jest nieporównywalny, nie mówiąc o dbaniu o oczy. Osobiście już nigdy nie kupię CRT.

Ale prawdą również jest że tanie LCD-ki mają słaby obraz, choć i tak sporo się zmieniło na przestrzeni ostatnich 3-4 lat.

Co jest lepszego w LCD za 1000 - 1500 zł od dobrego CRT ?
Mam Samsunga 757DFX - obecnie można takie kupić na allegro za 130 - 150 zł
- przy rozdzielczości 1024 x 768 mam odśweżanie 100 Hz
- tak zwana plamka ma wielkość 0,20 mm
- jest pełnoekranowe podświetlanie ekranu

Po prawie 5 latach używania nie widać po nim zmęczenia - żadnych zniekształceń, przebarwień itp.
Jedyna zaleta tanich LCD to więcej miejsca na biurku.

P.s. I niech nikt nie mówi, że LCD (w podanym przedziale cenowym) da ładniejszy obraz od dobrego CRT.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Września 29, 2006, 20:23:38 »
Amen
Ja mam roczną Iiyame :D , czy ktoś chciałby porównac sobie geometrię albo odwzorowanie barw :D?

« Odpowiedź #89 dnia: Września 29, 2006, 21:21:25 »
Heh, to może ja też o poradę poproszę, jako że totalnie się przestałem orientować w nowszej technologii. Wybaczcie, jeśli moje pytania totalnie banalne tudzież głupie będą.

Otóż "wakacje" swoje poświęciłem na pracę zarobkową i trochę grosza się uzbierało. Żeby odkupić sobie spanie po 5 godzin i wstawanie o 3:30 etc. postanowiłem przeprowadzić upgrade mojego komputera wiekowego (3 lata, Pentium4 2,66 GHz HT, Asus P4P800 Deluxe, Hercules ATI 9600 Pro 128 MB, Kingston HyperX 512 MB).

Chciałem kupić dość dobry komputer, w okolicach 4000 zł. Pieniądze to dla mnie wielkie, ale bardzo chcę się na nadejście BS godnie przygotować. :001:
"Chciałem" bo właśnie straciłem nabywcę na mój stary komputerek, więc wymieniam tylko 4 istotne komponenty - karta graficzna, procesor, płyta główna i RAM. Powiedzmy, że jestem gotowy przeznaczyć na te zabawki ok. 3000 zł. (+ koszt 0,5 litra wody ognistej zanim sfinalizuję zakup... "na odwagę" :004:)

Bardzo proszę o poradę co byłoby warto kupić, gdzie można zaoszczędzić bez jakiegoś wielkiego spadku wydajności...

1. Karta graficzna - do 1200 zł
Mój typ - Radeon X1900XT Asus 256MB VIVO / 2xDVI HDCP (1149 zł)

Zastanawiają mnie tu dwie rzeczy. Czy jest jakiś haczyk odnośnie tej karty? Pytam, bo przeciętne karty serii X1900XT kosztują o jakieś 500 zł więcej. :005: Żeby nie było, że jakość kiepska lub chłodzenie nawala.
Drugi zgryz to Radeon X1900XT HIS IceQ3 512MB VIVO / 2xDVI. Karta tylko o 150 zł drożej (z drugiej strony ponad mój limit). Parametry wszystkie te same (potoki, taktowanie etc...), no ale oczywiście dwa razy tyle RAMu. Warto się zadłużać z tego powodu? Bo kusi... Ale też podejrzanie "tania".

2. Procesor - do 1000 zł
Mój typ - Intel Core2 Duo E6400 2.13 GHz (S775) BOX (941 zł)

No właśnie wybór procesora to największy problem.
Po pierwsze czy Intel czy AMD? Zastanawiałem się jeszcze na AM2 4200+... Czy 2MB cache i technologia 0,065 będę w stanie jakoś odczuć (u Intela)? :004:
No i właściwie, nie bardzo zasadę działania procesorów dwurdzeniowych rozumiem. :003: Kolega tłumaczył, że przydają się do uruchamiania wielu aplikacji jednocześnie. Ale jak rozumiem to że 2 rdzenie nie znaczy że: 2 x 2,13 = 4,26 GHz? (to jedno z tych debilnych pytań :banan) No w każdym razie zmiana częstotliwości taktowania z 2,66 na 2,13 jakoś mnie stresuje... :001:

3. Płyta główna - do 400 zł
Mój typ - Asus P5LD2 SE/C Intel 945P (390 zł)

4. RAM - do 600 zł
Mój typ - Kingston DDR2 2x 512MB 667MHz CL5 (568 zł)

Czy warto to zakupić? Bo jest jeszcze Corsair Twin2X DDR2 2x 512MB 675MHz CL4-4-4-12 ale już za 657 zł, no ale radiatory ma. :001:
Czy może lepiej zakupić jedną kość 1 GB?
Z RAMem pewnie poczekać trochę przyjdzie, bo to co się teraz z cenami dzieje to absurd jakiś.

To tyle, byłbym wdzięczny za pomoc, jako że o niemałe pieniądze chodzi i wciąż się waham. Czy warto utopić tyle pieniędzy? :005:
Przeraża mnie myśl, że za 2 lata to będzie warte 1/4 tego, co dam za to obecnie... Pomijając fakt, że chyba "lekko" przesadziłem z tymi parametrami jak na moje możliwości. :003: No ale cóż... "Zastaw się a postaw" jak mawiają.

pozdrawiam :001:

PS. Ceny z komputronik.pl, gdzie zresztą bym to kupował, jeśli się zdecyduję na ten szalony krok. Jakieś obiekcje co do tego sklepu? Bo jeden kolega bardzo niecenzuralnie się o nich wyraża. :004:
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2006, 21:28:40 wysłana przez Jascha »