Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502252 razy)

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #120 dnia: Października 11, 2006, 14:43:16 »
2x SATAII na tym RAID0, przyrost szmocy potrzebnej do przyspieszenia ładowania LO=0
Sprawdziłem niedawno na systemie z RAID0 na 2xSCSI 160 przyspieszenie =0,
Najwięcej zyskał na dodaniu MHz z procesora, oraz bajtów z pamięci.

Eskel

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Października 11, 2006, 15:24:54 »
Myślisz ze nawet nie probowac? Nie chodzi mi tylko o LO. Ale jak juz kupilem te 2 dyski i wydalem kase to moze sproboje ogolenie troche sprzecior podrasowac

Eskel

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Października 12, 2006, 12:34:44 »
Zlozylem wczoraj sprzecik. JEST SUPER!!!!! Smiga az milo!! Plyta obsluguje DDR 800, moje gaile codza na  4CL ale sproboje dac na 3 CL zobaczymy. System zainstalowal sie w zaledwie 30min a potem upgradowalem go autopacherem i rownoczesnie instalowalem pozostaly soft. Zadnych zwiech, spowolnien. Rewelacja. Zrobilem macierz RAID0 i troche sie boje ale jestem dobrej mysli, moze sie nie wywali. NIestety nie mam Gainwarda jeszcze wiec dzialam na zintegrowanej karcie. Dziwne rozdzielczosci  mi pokazuje i przy przydzielonych 64MB nie chce mi dac rozdzialki 1280/1024 a jak przydzile wiecej pamieci to jakies dziwne artfakty wywala. W 3dmarku2001SE 5200 punktow co jak na zintegrowana grafike niezle (sis ojca 750). Obudowa ModeComa Feel 307 mnie lekko rozczarowala - slaby plasti z przodu, ale blachy wzmocnione, mocny stelaz, niechlujnie pomalowana od wewnatrz jakby sprajem, gumowe nozki to oznaka ze jest to kompromis pomiedzy obudowamy klasy cheeftech a codegen czy tracer. Zasilacz FEEL II z duzym (chyba 92 jesli nie 120) wiatrakiem. Nietestowalem ale mysle ze bedzie tak udana konstrukcja jak 350W tej firmy. Tamten wzorowo trzymal napiecia i byl zbudowany z pozadnych podzespolow.Testowalem Lock on ale o tym w watku http://www.il2forum.pl/index.php/topic,7479.0.html
Dzisiaj przyjdzie nowa karta to tez napisze cos. 

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #123 dnia: Października 12, 2006, 12:42:14 »
Nietestowalem ale mysle ze bedzie tak udana konstrukcja jak 350W tej firmy. Tamten wzorowo trzymal napiecia i byl zbudowany z pozadnych podzespolow.

Ciekawe rzeczy piszesz... :icon_rolleyes:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #124 dnia: Października 12, 2006, 12:56:18 »
Muszę przyznać, że bardzo ciekawe...

zastanawiam się tylko kiedy nauka przyjdzie. Sama czy z jakowymś złym doświadczeniem? Żal w końcu wydać kupę kasy na zasilacz, który poza szumem przecież nic nie robi. Nie ma 16 potoków, nie pędzi z 2GHz, nie ma trybu anizotropowego czy sub woofera. A tu zamiast inwestować w srebrną/czarną skrzyneczkę mogę dorzucić do fajnego procka czy karty graficznej.... ewentualnie kupić se jakąś gierkę lub dwie :roll:

Nawet na taniego Topowera jak ten szkoda. Oby czas refleksji nigdy nie nadszedł... hm...

Pozdrawiam

Eskel

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Października 12, 2006, 15:31:13 »
Panowie czuje sie jak skarcony dzieciaczek! Moze troszeczke byscie przyjrzeli sie zasilacza ze sredniej polki. Chyba ze dla was nalepka producenta gra glowna role. Jeszcze niedawno wielu zachwycalo sie zasilaczami chiftecha cerem, czy modecoma a teraz to kiszka na maxa. Ja mialem juz kilka zasilaczy i potrafie zobaczyc roznice pomiedzy codegem, tracerem gigabitem (nie mylic z gigabyte) a cheeftechem, modecomem i feelem. Nie wkrecajcie mi tu chorej fazy. Oczywiscie w kazdej chwili moge sprzedac dwa zasilacze  feela jakie mam - 350 i 400 W i kupic cos innego. Ale pytanie czy jest sens??? Czy ktos z was sprawdzal te nowe feele? Ja z wieloma ludzmi ktorzy wiedza wiecej ode mnie rozmawialem i byli zdziwieni  jak stabilnie chodza, z jakich podzespolow sie skladaja. W iinym wypadku na pewno bym nie bral czego pokroju codegena.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #126 dnia: Października 12, 2006, 18:49:03 »
Ja tez miałem kilka zasilatorów nawet widziałem jak niektóre się paliły, a zaznaczam że nic tak nie stawia na nóżki jak efektowny błysk z puszki zamontowanej na górze obudowy z charakterystyczną poświatą, tudzież swąt spalonej elektroniki ale ok, napiszę.

Po pierwsze po czym stwierdziłeś że wcorcowo trzyma napięcia? programem czy miernikiem? pod obciążeniem czy w Idle? jeżeli były wahania to napięć to czy mieściły sie w normie? A podzespoły to hmm... wymontowywałeś? Jeżeli tak to zwracam honor.

Co do marek wymienionych to owszem i Szef miał ostatnio potkniecie z 410tką, Modecom to zależy jaki jeżeli z FSP group to brać w ciemno bo innymi słowy to Fortron i masz porządny zasilacz. Co do Tagana czy Topware'a chyba się nie trzeba wypowiadać. Natomiast wszystkie Codageny, Gigabity, Deere, Feele, pozostałe Modecomy, Tracery, L&C itp. nazwy wrzucam do śmietnika bo to jest tykająca bomba. Jako przykład niech będzie mój znajomy. Niespełna dwa miechy temu nie posłuchał mnie i kupił zasilacz, w zeszły weekend montowałem mu drugi bo mu sie nie opłacało wymieniać na coś lepszego. Jego szmal...

Po drugie Laba ma rację, dziś kompa zaczyna się składać od zasiłki wystarczy markowa 400setka żeby spać spokojnie, no ale ponownie nie móje pieniądze i oby to bokiem Ci nie wyszło bo nikt Ci nic nie wkręca tylko dobrze radzi. A sprzedac zawsze możesz, komp spalić się tez zawsze może.
Powiadasz podzespoły lepsze?..hmm to dlaczego ATX 400W Feel LC-B400 (PFC) kosztuje 110zł, a podobny Tagan 300zł? Pozatym jakości zasilacza nie sprawdza się po elementach w środku ale najpierw po stabilnym trzymaniu napięć w stresie.

Po tzrecie jest to dla mnie conajmniej dziwne bo tutaj piszesz o jakości kart Gainwarda, szarpiesz się na Geile Ultra które ewidętnie mówią że bedziesz bawił się w OC, a pomijasz kwestię zasilania komputera...

Rób jak uważasz, wiesz lepiej :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Eskel

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: Października 12, 2006, 20:22:08 »
Jesli chodzi o kwestie zagladanie do srodka to znajomy serwisant- pasjonat grzebal w feelach i byl pod wrazeniem a ja mu ufam. Co do miernika to moge sobie takiego pozyczyc i sprawdzic. Dla mnie zasilacz za 110 to kawal pieniadza, zwlaszcza ze syf mozna kupic za polowe tego. Nie chodzi o to ze oszczedzam na bezpieczenstwie, tylko powaznie uwazam ze zakupilem cos przyzwoitego. Kompa mam podlaczonego do UPS'a, mialem w kompie chlodzenie wodne, rozwalil mi sie zasilacz od chlodzenia - CPC ty fatalna marka, wiec wiem co sie moze stac uzywajac niepewnych zasilaczy. Cały temat pobudzil mnie do sprawdzenia sprawy, wiec zalatwiam miernik i sprawdzam na 3dmarku. Jesli chodzi o krecenie kompa to nie jestem jakims maniakiem. Podkrecam dopiero jak brakuje mi mocy a nie dla zabawy. Ultry wzialem bo roznica byla 10 zł. Calego kompa sam skrecilem ale to nie jest zbyt wielkie osiagniecie.
Teraz wypowiem sie na temat karty bo juz ja zamontowalem. Calkiem fajna 3dmark05 - 7500 punktów, 3dmark01-23000
Mam tylko nadzieje ze bede mial czas zeby skorzystac z mojego nowego sprzetu. Dzis juz mnie zmeczyl bo od 15 siedze instaluje, optymalizuje i sprawdzam. Mam juz dosc
Pozdrawiam

damos

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: Października 12, 2006, 21:22:21 »
110 za zasilacz to nie jest kawał pieniądza...
Kawał pieniądza będą kosztowały bebechy jak poleci na nie 220V.
Z tańszych opcji - weź może AeroCool - nie jest to najwyższa półka, ale pozwala spokojnie zasnąć  :004:

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #129 dnia: Października 12, 2006, 21:38:53 »
Tak jak Kosi napisał - być może lekko ironicznie, ale starałem się przez to nieco Ci poradzić.
Ja, przyznam, nie do końca rozumiem logikę Twoich wyborów. Wybierasz super GeILe Ultra i Gainwarda, ale inwestujesz w tanią płytę Gigabyte z nForce 550 i zasilacz za 110zł. Nie mam nic do Gigabyte, ale osobiście wychodzę z założenia (za sprawą i radą Kosiego również), że warto dobierać sprzęt równy. Tj. nie inwestować w super pamięci i karty graficzne skoro i tak się nie będzie mogło z nich wycisnąć tego, co potrafią.

A czy 110zł na zasilacz to kupa kasy?
To kwestia, myślę, podejścia do kwestii składania komputerów. Ja po czterech latach posiadania komputera, w którym średnio raz na rok wymieniałem zasilacz wyleczyłem się z traktowania po macoszemu tego podzespołu. Sądzę, że jak Ty się sparzysz to też zrozumiesz. Oczywiście Ci tego nie życzę, ale spalenie się zasilacza to akurat najlepszy scenariusz... gorzej jak jeszcze coś przy okazji spali. To obecnie wraz z płytą główną - najważniejsza część komputera. Chcąc niechcąc. Dużo czy nie dużo kasy. Najważniejsza!

Ale to ofkors moje zdanie. Ja jestem maksymalistą i nie lubię chłamu. Przyjemność posiadania super karty i super pamięci zupełnie psułaby mi świadomość posiadania chłamowatej jednostki, która im podaje prąd.

Poza tym tu nawet nie chodzi o to czy coś podaje równe czy nierówne napięcie z zasady. W przypadku zasilaczy za te pieniądze powtarzalność wykonania jest żadna. Jeden będzie super trzymał napięcia, bo się Chince obsługującej wtryskarkę za trzy żarka ryżu, udało, ale nie ma pewności czy kolejne przypadkiem nie rozsypią się jak karta pociągnie mocniej prąd.

Pozdrawiam

Rumpel

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: Października 12, 2006, 22:54:40 »
I faktycznie, jak pisze Laba, z tymi tanimi zasiłkami może być tak, że będą pewnie działały przez długie lata ( często męczone podkręcaniem kompa ) - u mnie nadal w starym kompie no-name działa OK! ,  po dobrych kilku latach. Jednak w eterze coraz to częściej słychać o spalonych wnętrznościach kompa - właśnie z powodu taniej zasiłki. Dlatego poczytałem to i owo i przy kupnie nowego komputera ( wszak to jednak trochę kasy jest ) powiedziałem sobie, że solidna podstawa musi być - zwłaszcza że czasem lubi się coś poddusić :). No i kupiłem , może nie jakieś cudo, ale w miarę okazyjnie Szef 450 z starszych serii. I jestem zadowolony .
Taki porządny markowy zasilacz ( choć drogi i bezpośrednio na wydajność zestawu się nie przekłada ) to tak ja ubezpieczenie AC dla zmotoryzowanych - drogie, ale czasem dupę uratować pomogą . No bo jak w najgorszym wypadku coś padnie - to tylko zasiłka, a nie cały zestaw ( płyta, procek itp.). Dlatego wszystkich namawiam , by rozważniej patrzeć w przyszłość :).

Eskel

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: Października 12, 2006, 23:26:50 »
Kupujac czesci lub kompa zawsze staralem sie dopasowac pewna wydajnosc do tego na co mnie stac oraz do tego czego bede potrzebowal. Dlatego zdecydowalem sie na ta plyte glowna. Jest stabilna, dobrze wykonana i ma calkiem rozbudowany bios. Stosunek wydajnosci do ceny jest znakomity, porownujac odrobine drozszego Asusa okazalo sie ze co prawda jest niewiele drozszy ale skroili go na maxa ze wszystkiego co mogli a co mi by sie akurat przydalo- dodatkowy kanal ATA, Firewire. Poza tym ASUS i Gigabyte maja sie polaczyc, takze na jedno wyszlo. Do firmy tez jakis czas temu kupilem GHigabyte i smiga super. Wzialem pamiatki gaila bo to dobra firma i pamieci zawsze warto brac firmowe a jak mialem przyoszczedzic 50zł i brac Goodramy to sorki wolalem Gaile i jeszcze mi sie Ultry trafily. Karte tez w miare tanio kupilem bo za 790zł z przesylka za 40zł taniej byl Galaxy. Mialem 3500zł na kompa i mysle ze dobralem wszystko optymalnie. Co do zasilacza moze zmienie na lepszy jak bede mial wiecej kasy i popytam jeszcze. Watpie jednak aby moja zona pozwolila mi wydac zlotowke wiecej. Bede zbieral na Tagana bo mnie nastraszyliscie.

Eskel

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: Października 13, 2006, 00:22:32 »

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #133 dnia: Października 13, 2006, 08:37:11 »
To, że Asusa M2N-E nie wziąłeś to akurat bardzo dobrze. Ta płyta, jeśli chcesz podkręcać cokolwiek, się nie nadaje. Słabiutkie układy zasilania, niestabilność itp.. Wspomniana płyta Gigabyte jest niezła w tym przedziale cenowym i nie spotkałem się z narzekaniem na nią. Aczkolwiek nie wiem czy po prostu Ci starczy :)
Ja bym pewnie się zdecydował prędzej na np. MSI K9N Platinum (bez SLI). A jak miałbym brać najlepszy stosunek jakości do ceny to bym bez zastanowienia wziął MSI K9NU-NeoV z chipsetem ULi 1697, który pomimo tego, że to już też nVidia, ma tę zaletę wobec niedopracowanych nForce'ów, że nie ma z nim najmniejszych problemów i jest chłodniejszy. A przy okazji płyta pozwala całkiem fajnie podkręcić sobie procesory i pamięci.

Asus i Gigabyte nie mają się połączyć, a stworzyć wspólnie jeszcze jedną markę/firmę produkującą płyty główne.

Te Chiefteci to już na pewno dużo lepiej niż jakikolwiek FEEL. Aczkolwiek ja jestem maksymalistą, jak rzekłem, a Szefki ponoć trochę na jakości straciły w ostatnim czasie, a poza tym są dość głośne. Jakbyś dorwał jakiś z indeksem HPC to jeszcze.... ale ja już siedzę cicho hihi :D
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2006, 08:44:52 wysłana przez Labienus »

Eskel

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: Października 13, 2006, 12:52:33 »
A tagan 380W Starczy??? W tescie Benchmark.pl napisali ze wystarcza dla pozadnej silnej konfiguracji