Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502290 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #135 dnia: Października 13, 2006, 13:30:05 »
On ma konkretny "zapas" mocy przynajmniej tak w teście na in4 wyszło
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

damos

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: Października 13, 2006, 14:35:45 »
A tagan 380W Starczy??? W tescie Benchmark.pl napisali ze wystarcza dla pozadnej silnej konfiguracji
Sama moc wiele nie mówi - trzeba popatrzeć jeszcze na wydajność prądową poszczególnych linii (+12V, -12V i +5V,-5V). Zasilacz moze miec 25A na +12V, 5A na -12 i 3A na +5V oraz 1A na -5V, co w sumie daje 380W, a nie jest wcale dobre :)
Co gorsze - podając na tabliczkach znamionowych maksymalny prąd obciążenia poszczególnych linii wielu producentow zakłada brak obciążenia na pozostałych (co jest w praktyce nie do osiągnięcia - zawsze pobierane jest 12V i 5V). Tak więc do podawanych wartości wydajności prądowej należy podchodzić ostrożnie.
Swój zasilacz kupowałem 8 m-cy temu i już wyszedłem ze stanu permanentnego śledzenia rynku (Continuos Customer Investigation Process - CCIP :P ), ale pamiętam, że wiele pułapek czeka na nieświadomego kupca...

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #137 dnia: Października 13, 2006, 18:45:32 »
Nie śpiesz się - na Allegro kupiłem nówkę Topowera P5 450W za 236zł, podczasy gdy w sklepie kosztuje średnio stówkę więcej.

Może popatrz po prostu po aukcjach i cierpliwie zwlekaj do końca, żeby przebić inne oferty:
http://www.allegro.pl/item134264760_tagan_480w_najcichszy_na_rynku.html
http://www.allegro.pl/item133872657_topower_spw_480w_eza.html
http://www.allegro.pl/item134099510_be_quiet_blackline_bqt_400w_s1_3.html

Tu masz zaś Topowera (to ta sama fabryka co Tagan) 400W za 200zł:
http://www.allegro.pl/item132236967_topower_top_400_p5_u12_oem_www_x4pro_pl_gw36_fv.html

Pozdrawiam

Eskel

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: Października 14, 2006, 00:23:22 »
Lepiej Topowera 400 czy tagana 380???

« Odpowiedź #139 dnia: Października 14, 2006, 15:54:41 »
Tagan
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34

Eskel

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: Października 15, 2006, 22:40:41 »
Hey chlopaki nie wiem czy nie wykrakaliscie z ta karta 7900GS bo faktycznie cos sie z nia dzieje. Wyglada na to ze sie przegrzewa. Zaczelo sie kiedy na koncu ostatniego testu 3dmarka06 (arktryka) twalilo mi artefakty. Ale tez wczesniej testy dziwinie chodzila jakby gubil klatki mimo ze wykazywal 24-26 klatek (demo z latajacym statkiem i smokiem). 3 razy zdarzyl mi sie kritikal erro i blue screen ale juz jest ok. Grajac w Oblivion te zdarzylo mi sie ze zaczeli mi artefakty wyskakiwac, wyszedlem z pomieszczenia i wbylo OK. Przed momentem komputer byl mial wygoszony ekran i kiedy chcialem wznowic ekran obraz wysypywaj jakies bledy. fragmenty okien (taki sam objaw mialem przy spalonym GF3TI200) ale po restarcie komp chodzi normalnie. Nie wspomne ze kiedy slugo gram wywala mi sie Ghost Recon Advanced Warfighter. Lepiej niech sie karta wywali teraz niz pozniej. Program gainwarda wskazuje ze w stanie spoczynku temeratura GPU to 52 stopnie - chyab troche duzo...
 My chciec zrozumiec co ty chciec przekazac ale nie rozumiec.
Czyli, chłopie to co napisałeś przetłumacz na rodzimy język, zrozumiały dla wszystkich.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #141 dnia: Października 15, 2006, 22:55:54 »
Możesz (kolejność operacji dowolna):

a) skręcić kartę do referencyjnych zegarów - 450 rdzeń / 1320 MHz pamięci.
b) oddać na gwarancji (model fabrycznie podkręcony powinien utrzymywać takty ustawione przez producenta)
c) dać dodatkowy nawiew na kartę lub zmienić chłodzenie
d) zawsze jeszcze jest małe prawdopodobieństwo, że to wina zasilacza  :021:

Temperatura w stanie spoczynku niewiele mówi, przydałaby się wartość pod obciążeniem. Ale w przypadku kart graficznych nawet 80 - 90 stopni nie jest wartością niemożliwą.

Aha, jeszcze sprawdź, czy prędkość wiatraczka w trybie 3D jest ustawiona na 100%, bo możliwe że producent aby obniżyć hałas dał domyślnie mniej. Jeśli nie ma takiej opcji w programach dołączonych do karty to można to zrobić za pomocą choćby RivaTuner.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #142 dnia: Października 16, 2006, 03:17:59 »
@eskel mógłbyś napisać po polsku ewentualnie po "anglikańsku"?

wybacz stary ale nie kumam o co Ci "biega"

Eskel

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Października 16, 2006, 11:21:53 »
Widzisz Macias a Some1 zrozumial.... ;)))) Tak to jest jak sie poznym wieczorem na szybko posta pisze ale nie forma jest najwazniejsza tylko przekaz. Czytaj miedzy wierszami stary :PPP. A jak chcesz to moge tez i po angielsku. Niestety zostalo mi z IRCA ze nie uzywam polskich liter, bo niegdys rozni ludzie na roznych systemach uzywali roznych kodowan. Teraz wrocmy jednak do tematu.
Testuje moj nowy sprzet i oto co zauwazylem:
1. Temperatura procesora w spoczynku 38 stopni, w stresie 44
2. Temperatura karty w 2D- 47 stopni, w stresie w 3D- 58 stopni
3. Lock On, demo X FS. Elder Scrols IV Oblivion, Ghost Recon Advanced Warfighter chodzą na high details w rozdzielczosci 1280 na 1024, wszystko na maxa ustawione (wlacznie z wygladzaniem lub HDR) i nawet sie nie zajakna. Zajakniecie przy demie z LOMACA F-15 Extreme - przelot pod drugim mostem, oraz demie FC atak na okręt Su-25T - efekty burzowe powodowaly lekkie zaciecia. Musze przyznac ze Lock On mnie urzekl poraz kolejny. Kiedy lecisz wysoko widzisz lasy miasta to jest zupelnie inny efekt. Ja sie w tej grze zakochalem jeszcze raz.

damos

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Października 16, 2006, 12:06:32 »
zostalo mi z IRCA ze nie uzywam polskich liter
Tu nie chodzi bynajmniej o polskie litery :)
przeczytaj to: :karpik
zaczeli mi artefakty wyskakiwac
sie kritikal erro i blue screen
twalilo mi artefakty.
Grajac w Oblivion te zdarzylo mi sie
komputer byl mial wygoszony ekran
kiedy chcialem wznowic ekran
obraz wysypywaj jakies bledy
kiedy slugo gram

IMHO:
1 - przegrzewa się: za bardzo podkręcona karta - ostatecznie radiatory nie mają dobrego styku termicznego lub wiatraczki nie kręcą się odpowiednio.
2 - masz zbyt kiepski zasilacz. (sprawdź jego wydajność prądową na odpowiednich napięciach i policz obciążenia dla poszczególnych linii, jak nie masz nadmiaru przynajmniej 15% to zasilacz lub karta do wymiany)

« Odpowiedź #145 dnia: Października 16, 2006, 12:39:26 »
... Tak to jest jak sie poznym wieczorem na szybko posta pisze ale nie forma jest najwazniejsza tylko przekaz.

Odnośnie pisania m.in. późnym wieczorem, wczesnym porankiem itp. - Regulamin mówi wyraźnie:

2.Odpowiadasz za to co piszesz.

Twój post świadczy o Tobie i Twoim szacunku dla czytających. Nie tolerujemy chamstwa, nieuctwa, nietolerancji, kryptoreklam i nielegalnego oprogramowania. Dla prywatnych opinii tego typu jest "PW".Twoje problemy z dysortografią, gorszym dniem, panną co zostawiła i burzliwym okresem dojrzewania to Twoja sprawa i Twój problem. Nie interesuje nas Twój stosunek do Żydów, masonów i cyklistów. Jeśli myślisz, że dzięki sieci jesteś całkowicie anonimowy, możesz się rozczarować.

Forma jest tak samo ważna jak treść - świadczy właśnie o szacunku dla czytającego.

Niestety zostalo mi z IRCA ze nie uzywam polskich liter, bo niegdys rozni ludzie na roznych systemach uzywali roznych kodowan.

Ale teraz i tutaj chyba nie ma z tym problemu?. Nieużywanie polskich liter można wytłumaczyć tylko problemami sprzętowymi czy pisaniem np. zza granicy (z kawiarenki, pożyczonego komputera itp.) - w pozostałych przypadkach to po prostu zwykłe lenistwo i proponuję nie tłumaczyć się w taki sposób, że coś komuś zostało - bo to po prostu żenujące.

Czytaj miedzy wierszami stary :PPP. 

A co to jakiś quiz ?! - to w takim razie chyba nie w tym temacie  :021:

I teraz najważniejsze: Proszę zakończyć wreszcie te dyskusje na temat tego czy trzeba pisać poprawnie czy nie - NA TYM FORUM TRZEBA. Albo Szanowny Kolega Eskel zastosuje się do uwag moderatorów i potraktuje ostrzeżenie poważnie albo na początek dostanie urlop (bez dalszego słownego ostrzeżenia  :icon_luger_148:).

Koniec z OT

Eskel

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Października 16, 2006, 13:15:42 »
WOW lub łoł! Ale mi się oberwało. Od razu alt z shiftem wchodzi pod palce. Szanuje każdego użytkownika tego forum, tak jak staram się szanować każdego człowieka bez względu na to czy jest Żydem, Masonem  lub Chrześcijaninem. Jeśli kogoś uraziłem nie używająć polskich liter na z góry przeprawszam. Oczywiścoe zamierzam zastosować się do zasad panujących na tym forum.
Pozwolę sobie jednak na refleksję, iż nadmierny legalizm może doprowadzić do reakcji i konsekwencji niewspómiernych do wagi sprawy. Jak powiadał jeden z moich profesorów zbyt ścisłe-restrykcyjne stosowanie prawa prowadzi do największego bezprawia. Zdaje sobie oczywiście sprawę, że anonimowość w sieci jest rzeczą pozorną, tym nie mniej ja nie mam nic do ukrycia.
Inna sprawa, że ton uwag m.in.  na temat rzekomego lenistwa jest delikatnie mówiąc przykry. Nie jestem człowiekiem ani leniwym ani próbuje nieczego ukrywać, jak również nie wydaje mi się, że jestem bezkarny i anonimowy(zwłaszcza, że mam publiczne IP) ani nie obraziłem, żadnego forumowicza, może poza jednym  niefortunnym postem za co przepraszam. Czy w kwestii składni na serwer, czy stawiania serwera LOMAC zawsze służyłem pomocą

Co do problemów z komputerem to właśnie kupiłe zailacz TAGAN 420W U15 myślę, że wystarczy do mojej maszyny.

damos

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: Października 16, 2006, 13:26:28 »
Co do problemów z komputerem to właśnie kupiłe zailacz TAGAN 420W U15 myślę, że wystarczy do mojej maszyny
Z pewnością nie jest no zbędny wydatek ! Ciekaw jestem, czy pomoże ? Daj znać o efektach wymiany  :010: :)

Eskel

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: Października 16, 2006, 15:21:57 »
Oby. Dziwne bo wszystkie problemy pojawiają się raczej nieregularnie. Może się muszą podzespoły dotrzeć hihhihi płyta z procem albo z grafiką.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #149 dnia: Października 16, 2006, 20:22:37 »
Co do problemów z komputerem to właśnie kupiłe zailacz TAGAN 420W U15 myślę, że wystarczy do mojej maszyny.
Cudownie :)
A teraz przyznaj się wszystkim ile dałeś i gdzie.

Pozdrawiam