Wracając do mojej wizji zmiany sprzętu poczyniłem kilka testów na komputerach które mam w pracy i porównałem z tym co uzyskałem na domowym. Bardzo dobrze się składa że mam w pracy zarówno AMD X2 jak i C2D.
Mój zestaw domowy, który chciałbym zmodernizować / zmienić to (dla przypomnienia):
A3000+ 64bit 1.8MHz@A3500 2.2MHz; Asrock Dual SATA2, 1GB Ram 333MHz; GF7900GS; HDD 2x160 Gb WD
Jeśli zdecyduję się na zmianę sprzętu to wymianie ulegnie płyta, proc i pamięci - reszty nie ruszam.
Z braku czasu procedurę testową ograniczyłem tylko do porównania wydajności A3000, X2 4600 i C2D E6420 w 3dmarku05.
A tak przedstawiają się wyniki.

Jak widać choć podkręcony, A3000 odstaje od reszty znacznie. Dlatego chciałbym go zmienić. Bardziej mnie interesowało w którą stronę pójść teraz - Intel czy nadal AMD.
Z tego ubogiego testu wynika jasno (i potwierdza się to co piszą użytkownicy w sieci) że C2D ma spore możliwości i nawet 2.13MHz Intela jest mocniejsze od 2.4MHz AMD.
Na dzień dzisiejszy różnica w cenie X2 i C2D to około 200PLN, ale biorąc pod uwagę to że testowany E6420 poszedł spokojnie na boksowym chłodzeniu 2.66MHz (wzrost temp. o 3 stopnie - 43 stopnie w stresie) to myślę że warto dołożyć taką kwotę za procesor z 4Mb cache'u.
Podejrzewam że to nie kres możliwości tego C2D. Teraz pozostało już tylko czekać na obniżkę cen i można inwestować.
Pozdrawiam.