Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502911 razy)

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #450 dnia: Maja 19, 2007, 07:47:47 »
A ja czytałem trochę na temat jakości odwzorowania kolorów i jakości obrazu w GeForce'ach i Radeonach... i ponoć w tych ostatnich jest z tym dużo lepiej. Macintoshe wykorzystywane do grafiki 2D przeważnie korzystają właśnie z ATI, a w nich jakość obrazu liczy się dużo bardziej.

Inna sprawa, że ponoć w najnowszych HD2900XT ta sytuacja się odwróciła (w grach) i jest nieco gorzej niż w GF8800... tylko czy to kwestia sterowników czy czego innego to nie wiem.

Ogólnie rzecz biorąc wygląda na to, że za 1300zł można mieć coś POTENCJALNIE lepszego od GF8800GTS... ale dopóki nie poprawią sterowników nie ma co się śpieszyć. Mam wrażenie, że z serii na serię ATI robi coraz gorsze sterowniki. Inna sprawa, że nVidia też - tak chwalona za stery do serii 7, od pół roku nie może zoptymalizować sterowników do wielu gier w serii 8.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #451 dnia: Maja 19, 2007, 08:58:26 »
No ja zdecydowałem sie jednak na pozostanie na obecnej platformie (S939) jeszcze jakiś czas. Wczoraj kupiłem na Allegro 2x512 DDR400 TwinMos (150 zł; gwarancja jeszcze na 3 lata), odebrałem osobiście i juz mam zainstalowane. Miałem obawy, czy moj ASrock 939Dual-VSTA nie bedzie marudził przy czterech kościach ale poszło ok. Pracują ładnie w dualu (dodam, ze kości to takie same modele, różnia sie jedynie numerami seryjnymi). Być moze nie chodziłyby czwórką na DDR400 Mhz ale proca mam wykręconego i pamieci zwolnione do DDR333.
Za duzo czasu nie miałem na testowanie ale różnicę czuć wyraźnie. Najbardziej chyba w FS2004. Po prostu myk, myk i jest menu, myk, myk i sie ładuje. W FSX jest lepiej ale tu już chyba widać, ze procek nie teges (3000+@3500+).
Teraz poczekam moze do wakacji, jak X2 stanieją i sie kupi jakiegos X2 4000+ albo wyższego i na jakiś czas starczy.
Bartek
Aztec.pl

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #452 dnia: Maja 20, 2007, 00:44:28 »
Tu: http://www.xbitlabs.com/articles/video/display/x1950pro-gf7900gs_15.html#sect1 znalazłem porównanie X1950Pro z GF 7900GS w Pacific Fighters i Geforce jest wyraźnie lepsza.

« Odpowiedź #453 dnia: Maja 24, 2007, 15:40:17 »
W końcu kupiłem nowego kompa :D
O nim napisze później.
Teraz mam ważniejszą kwestię: mój procesor to AMD64 3800+ 45W w technologi 65nm.
Najpierw założyłem boxowy coolerek i temperatura w spoczynku wynosiła 56 stopni a w stresie powyżej 64 stopni.
Zmieniłem boxa na pentagrama aluminiowego i jest tak samo.
Temperatura odczytywana z biosu.
Płyta główna to Abit KN9 na nf4 ultra.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #454 dnia: Maja 24, 2007, 17:32:42 »
Przy takiej temperaturze radiator winien być mocno ciepły, a przy podstawie nawet parzący.
Jeśli tak nie jest to są dwie możliwości - albo źle przesmarowany i założony cooler albo dioda za trzy żarka ryżu niezbyt się trzyma prawdy. Najlepiej sprawdzać czujnikiem własnym, bo niestety odczyty z programów rzadko są wiarygodne.

Brisbane nie powinien osiągać takich temperatur na domyślnym taktowaniu i napięciu nawet na stockowym chłodzeniu.

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2007, 17:46:54 wysłana przez JG300_Paulus »

« Odpowiedź #456 dnia: Maja 24, 2007, 18:21:57 »
Dwie sprawy:
1. jeśli to kopnięta dioda to co z tym można zrobić?
2. jakie sterowniki do AMD? bo widzę tam tylko jakieś aplikacje raczej nie związane ze sterownikami i nie dla windowsa?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #457 dnia: Maja 24, 2007, 18:43:18 »
1. jeśli to kopnięta dioda to co z tym można zrobić?

Napisz reklamację do producenta :118:. [przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać]

Na serio to zrób tak jak radzi Labienus, sprawdź organoleptycznie czy radiator faktycznie jest taki gorący. Pentagram Alu nie jest jakimś demonem wydajności, więc tutaj brak zysku względem box'a mnie specjalnie nie dziwi, natomiast poziom temperatury owszem. Porównaj w jakimś evereście temperaturę odczytaną z diody w procesorze z odczytem z płyty głównej (chyba podpisane CORE i CPU), jeśli się bardzo różnią to masz namiar na bug'a. Jeśli to tylko niedokładny odczyt, to nie ma powodów do niepokoju.

2. jakie sterowniki do AMD? bo widzę tam tylko jakieś aplikacje raczej nie związane ze sterownikami i nie dla windowsa?

http://www.amd.com/us-en/assets/content_type/utilities/amdcpusetup.exe

+ ustawiasz schemat zasilania windowsa na "minimalne zarządzanie energią"
+ włączasz Cool'n'quiet w BIOS'ie 

Temperatura bez obciążenia spadnie, ale w stresie będzie jaka była.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #458 dnia: Maja 24, 2007, 20:40:35 »
Odczyty z diody za pomocą programów takich czy innych nie dadzą się zweryfikować. Spróbuj może programiku CoreTemp (via Google znajdź) - wiele osób ceni go wyżej niż Everesta. Nie zmienia to jednak postaci rzeczy, że nadal nie wiadomo który podaje bliższe prawdy dane.

Sprawdź organoleptycznie jak się sprawa ma.

Naprawić diody się nie da - jest w rdzeniu procesora. Jeśli zatem faktycznie temperatura radiatora w okolicy styku z czapką procesora jest niska, a sam cooler siedzi dobrze i był prawidłowo założony i przesmarowany, to jedynym, co możesz zrobić... to skołować jakiś czujnik temperatury i wsunąć pod cooler odrobinę. Generalnie możesz dodać do podawanych przezeń wartości ze 3-4 stopnie, ale on da Ci pojęcie jak się sprawy mają.

Innej metody raczej nie ma.

« Odpowiedź #459 dnia: Maja 24, 2007, 22:40:42 »
Oki, dzięki za podpowiedzi.
Wsunąłem palucha pod żeberka radiatora no wszystko było zimne  :008:
Sprawdzę jeszcze programem podsuniętym przez Labienusa.
A w weekend opiszę Wam mojego nowego kompa za 1510zł ;)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #460 dnia: Maja 24, 2007, 23:12:04 »
Spróbuj może programiku CoreTemp (via Google znajdź) - wiele osób ceni go wyżej niż Everesta. Nie zmienia to jednak postaci rzeczy, że nadal nie wiadomo który podaje bliższe prawdy dane.

A faktycznie, sądziłem, że everest też podaje temperaturę core, ale jednak nie, mój błąd. Zresztą i tak najlepszy jest speedfan, tylko trzeba najpierw wiedzieć co pokazuje :D

Bierze się to stąd, że we współczesnych komputerach mamy temperaturę CPU zarówno "klasycznie" podawaną przez płytę główną w BIOSie i którą każdy producent/model  mierzy po swojemu jakimś czujnikiem na płycie, oraz temperaturę rdzenia bezpośrednio odczytywaną z rejestrów procesora. Drugi wariant jest lepszy i to własnie to pokazuje coretemp albo speedfan (między innymi). Jeśli odczytywana przez te programy temperatura pod obciążeniem również będzie wysoka, to niestety coś nie tak z chłodzeniem.

« Odpowiedź #461 dnia: Maja 25, 2007, 12:07:04 »
Wracając do mojej wizji zmiany sprzętu poczyniłem kilka testów na komputerach które mam w pracy i porównałem z tym co uzyskałem na domowym. Bardzo dobrze się składa że mam w pracy zarówno AMD X2 jak i C2D.
Mój zestaw domowy, który chciałbym zmodernizować / zmienić to (dla przypomnienia):
A3000+ 64bit 1.8MHz@A3500 2.2MHz; Asrock Dual SATA2, 1GB Ram 333MHz; GF7900GS; HDD 2x160 Gb WD
Jeśli zdecyduję się na zmianę sprzętu to wymianie ulegnie płyta, proc i pamięci - reszty nie ruszam.

Z braku czasu procedurę testową ograniczyłem tylko do porównania wydajności A3000, X2 4600 i C2D E6420 w 3dmarku05.
A tak przedstawiają się wyniki.

Jak widać choć podkręcony, A3000 odstaje od reszty znacznie. Dlatego chciałbym go zmienić. Bardziej mnie interesowało w którą stronę pójść teraz - Intel czy nadal AMD.
Z tego ubogiego testu wynika jasno (i potwierdza się to co piszą użytkownicy w sieci) że C2D ma spore możliwości i nawet 2.13MHz Intela jest mocniejsze od 2.4MHz AMD.
Na dzień dzisiejszy różnica w cenie X2 i C2D to około 200PLN, ale biorąc pod uwagę to że testowany E6420 poszedł spokojnie na boksowym chłodzeniu 2.66MHz (wzrost temp. o 3 stopnie - 43 stopnie w stresie) to myślę że warto dołożyć taką kwotę za procesor z 4Mb cache'u.
Podejrzewam że to nie kres możliwości tego C2D. Teraz pozostało już tylko czekać na obniżkę cen i można inwestować.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #462 dnia: Maja 25, 2007, 12:35:15 »
Różnica w wydajności testowanych przez Ciebie AMD64 X2 i CD2 wynosi około 4%
Różnica w cenie między tymi procesorami to około 250zł (X2 4600 kosztuje około 450zł, CD2 E6420 kosztuje około 700zł).
250zł za 4% większej wydajności ?   :020:

« Odpowiedź #463 dnia: Maja 25, 2007, 13:06:12 »
250zł za 4% większej wydajności ?   :020:

Wejdź na www.apollo.pl i sprawdź ceny to po pierwsze, a po drugie różnica między wynikiem dla CPU w 3Dmarku05 między 6570 a 11099 to jest Twoim zdaniem 4%. Nie chodzi mi o wydajność 3d bo moim zdaniem to raczej zależy w 3dmarkach głównie od karty graficznej - zresztą widać że wyniki 3D dużo się nie różnią. Głównie chodziło o porównanie CPU.
Dodam że ten C2D chodzi już obecnie na 3GHz i to wszystko nadal na boksowym chłodzeniu.
Wątpię żeby ten X2 tyle poszedł.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #464 dnia: Maja 25, 2007, 13:40:01 »
E6420 mają bardzo dobrą passę jeśli chodzi o podkręcanie, spokojnie uzyskują dużo ponad 3GHz z czym AMD mają niestety problemy.

Co do testów to jedyne o czym się przekonałeś na ich podstawie, to że serwisy internetowe nie kłamią, bo nic więcej sensownego z nich nie wynika. Syntetyczne testy procesora i benchmarki nic mądrego nie pokażą, bo są pisane pod procesory dwurdzeniowe, kiedy 99% gier jeszcze nie jest, nie mówiąc już o tym, że mierzą pewną abstrakcyją wydajność, kiedy nas bardziej by interesował fps w konkretnej grze, nieprawdaż? :) Dla przykładu nie sądzę, aby w Lock Onie komputer z X2 4600+ był szybszy od tego z 3000+ o więcej niż 5-8% (i to po części dzięki większej ilości RAM'u) a przecież LO to bardzo czuła na wydajność procesora gra.

Co do testów to proponuję odpalić grę/program które będziesz używał po zakupie i w nich mierzyć realną wydajność komputera i wpływ procesora, a syntetyczne benchmarki sobie odpuścić, szkoda czasu. Wyniki w benchmarkach można sobie pooglądać na stronie ORB'a http://service.futuremark.com/orb/ albo w bazie wyników w SiSoft Sandra, nie trzeba ich robić samemu  :004: