Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502953 razy)

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #630 dnia: Października 15, 2007, 23:37:57 »
Labienus

Na mojej płytce (EVGA 650Ultra), po przetaktowaniu procesora E4400 z 2,0GHz na 3,2 GHz, pamięć 800MHz (nieprzetaktowana), PCI-E 2500MHz (nieprzetaktowana) i Galaxy 7900GS przetaktowana: rdzeń 558MhZ, pamięć 787MHz, (z 540 i 700) po 2 godzinnym graniu w Iła temp. CPU: 48stopni C, GPU: 63 stopnie C/. To Chyba trochę niewiarygodne, czy to możliwe, żeby procesor był taki zimny, przy przetaktowaniu o ponad 50% (na boxowym chłodzeniu), a karta taka gorąca? Czy zmienić chłodzenie karty?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #631 dnia: Października 16, 2007, 00:43:34 »
PCI-E 2500MHz (nieprzetaktowana)...

PCIE zawsze ma taktowanie domyslne 100MHz, bezpieczna wartośc wyżej od tego zaczyna się niestabilność, jeszcze wyżej możńa coś spalić. Więc nei wiem skąd te 2.5GHz....SLI  :118:

To normalna temperatura CPU, nie bawiłeś się napięciem to jest w normie. Tak naprawdę najwrażliwsze są na zmiany napięcia, od niego temp. rośnie najbardziej.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #632 dnia: Października 16, 2007, 00:57:15 »
W BIOSie PCI-E jest ustawiona na 100MHz, natomiast NVidia Monitor pokazuje 2500MHz, nie wiem dlaczego. Nie niepokoi mnie temperatura CPU, tylko karty graficznej (63-68stopni C), nie wiem, czy to nie za dużo? Napięcia ustawiłęm tak jak podał to Kapulet w instrukcji. Sam w overlockingu jestem d.... :005:

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #633 dnia: Października 16, 2007, 00:59:04 »
Tem grafy też w normie. NVmonitor ma jakiegoś babola zapewne.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #634 dnia: Października 16, 2007, 23:37:40 »
Mazak napisał już wszystko poza jednym. Nigdy nie należy ufać programom pomiarowym. Bardzo często ich wskazania się różnią między sobą... a nawet te w BIOSie mogą nie być miarodajne. Można je traktować tylko jako przyczynek do sprawdzenia faktycznej temperatury najlepiej miernikiem. Wiem, że często do nich nie ma dostępu... ale jeśli upewnisz się, że wszystko dobrze dociska, a radiator dobrze odprowadza ciepło, zaś CPU/GPU działa stabilnie... to nie ma powodu do obaw. Same diody to też dość proste urządzenia i nie są zawsze szczególnie dokładne.

Poza tym jeszcze - temperatury zmierz albo pod pełnym obciążeniem albo przy zupełnym jego braku. Temperatura tuż po graniu niewiele mówi :)

Pozdrawiam

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #635 dnia: Października 19, 2007, 12:14:19 »
Nie sądzę  :020:, podejrzewam,że ja to robię dłużej- jakoś od...marca? :002:

[...] P.S. Domownicy to się ze mnie już nabijają - jeszcze nigdy tak długo nie kupowałem komputera :karpik

Przebijam Was z palcem w... Nosie. Ja się przymierzam do zakupu mojego wymarzonego sprzętu gdzieś tak od ślubu... Czyli już ponad 4 lata. :D
I zawsze są inne, nie cierpiące zwłoki wydatki... Czasami myślę, że na nagrobku będę napis w stylu "Zawsze chciał kupić komputer do grania w symulatory. Niestety śmierć w wieku lat x przekreśliła te wspaniałe plany." :D

Pozdrawiam.
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #636 dnia: Października 19, 2007, 12:24:23 »
Raczej powinno być tak.
"Zawsze chciał kupić komputer do grania w symulatory. A potem się ożenił"
 :118:
Znam takich co rachunki za komputer chowają w szufladach  :002:

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #637 dnia: Października 19, 2007, 13:04:12 »
A ja znam takich którym żony kupują nowy komputer albo jego elementy :118:

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #638 dnia: Października 19, 2007, 13:13:06 »
Przepraszam to był tylko X52  :003:
Ale koniec OT , przepraszam za zaśmiecenie wracajcie spokojnie do tematu.

Ja tam swoje wiem  :118: . Mazak.
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2007, 13:15:23 wysłana przez KosiMazaki »

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #639 dnia: Października 19, 2007, 15:44:00 »
I zawsze są inne, nie cierpiące zwłoki wydatki... Czasami myślę, że na nagrobku będę napis w stylu "Zawsze chciał kupić komputer do grania w symulatory. Niestety śmierć w wieku lat x przekreśliła te wspaniałe plany." :D
Lol...
Nie wiedziałem, że jest nas tak wielu. Prole(Komple)(Kontenpla)tariusze* wszystkich krajów łączcie się....  :karpik

*Kompletariusz - człowiek kompletujący kompa....
*Kontenplariusz - kontenplujący o kompie .....

Trochę się już chyba zakręciłem..... :021:

« Odpowiedź #640 dnia: Października 20, 2007, 12:15:51 »
Ponieważ pojawiły się u mnie problemy z wydajnością procesora po włączeniu kamery internetowej (40%)to zastanawiam się czy jest możliwa modernizacja mojego PC czy musiałbym kupić nowy PC. Mój PC składa się z płyty głównej Microstar K7N2 Delta2 Platinium oraz 1GB RAM (Kingston Hyper),ADM Athlon xp2500 Barton,Radeon 9600 Pro Hercules 3D Prophet 128 MB DDR.

« Odpowiedź #641 dnia: Października 20, 2007, 13:03:17 »
Na zdrowy rozsądek laika (czyli mój) :020: , wydaje się że takiej konfiguracji kamerka internetowa nie powinna "powalić na kolana". Ja bym nieśmiało zaryzykował stwierdzenie że to wina  systemu a właściwie tego że np dawno nie był stawiany na nowo, zdążył się "zaśmiecić" i "muli". Na to nie ma reguły. Może to skutkować nawet czasem takimi niespodziankami że trzy otwarte okienka na raz w przeglądarce mogą stanowić dla kompa problem.  Jak długo masz Windę na dysku?
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #642 dnia: Października 20, 2007, 13:25:02 »
I tu chyba Edelmann chyba nie masz racji.

Wypróbowałem  5 kamer internetowych i zawsze strasznie żarły zasoby procesora (od 15 do 40%), na procesorze Intel CeleronM 1,5 - iłek siadał. Wymieniłem procesor na Core Duo 1,6 i było to samo.  Kupiłem TrackIr'a i obciązenie procesora spadóo do 1-3%.

A a propos Twojego sprzętu vito-zm, to masz moim skromnym zdaniem dwa wyjścia: 1. Zmienić CAŁY komputer (bo wymiana żadnego z komponentów nie podniesie znacząco wydajności całego systemu - jest zrównoważony) - wydatek ok 1500-2000PLN i bawić się we freetracka, albo 2. kupić TrackIr'a i wtedy Twój komp spokojnie go pociągnie.
Z mojego doświadczenia z Cam2pan i TrackIr wynika jedno - nie ma poorównania - po prostu inna liga. 

« Odpowiedź #643 dnia: Października 20, 2007, 13:53:48 »
WinXP w moim PC był instalowany 2 lata temu.Co uwag janweg to dokładnie pamiętam ten temat w wątku Cam2Pan,gdzie mieliśmy ten sam problem.
Wymieniłem procesor na Core Duo 1,6 i było to samo
.Natomiast nie wiedziałem,że robiłeś próby z wymianą procesora.Z tego co pamiętam to Sorbiter miał ten sam problem co my i wymienił procesor oraz płytę główną i to mu pomogło.Byłem z tym problemem w serwisie,ale stwierdzili,że takie obciążenie może być.Nie jestem specjalistą od PC,ale nie rozumiem dlaczego takie duże obciążenie.Nowa wersja FreeTrack zachowuje się znakomicie w porównaniu do poprzednich,ale jeśli nie znajdę przyczyny to będę musiał zrobić to co janweg.

« Odpowiedź #644 dnia: Października 21, 2007, 19:41:52 »
Mam nietypowe pytanie dotyczące kopiowania plików na zewnętrzny dysk HD,czy jest ograniczenie pojemność kopiowanego pliku w formacie AVI.Pliki dają się kopiować do pojemności 1-2GB,przy większej dają komunikat,że nie można skopiować:za mało miejsca na dysku.