Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 506113 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #780 dnia: Marca 24, 2008, 00:03:45 »
Ech, a nie lepiej kupić grafikę za 700-800zł plus za resztę pieniędzy TrackIR / X52 / rudder / piwo?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #781 dnia: Marca 24, 2008, 00:09:14 »
Ehehe  :002: X52 już stoi na biurku  :021: rączka skrętna wystarczy na razie, co do piwa to wolę winko  :118:
Track IR - no tu sie muszę zastanowić, ale wiesz nowa kobieta w domu, ja muszę ją powoli przyzwyczajać do cyrku zwanego IL-2  :003: jak zobaczy taki kosmos na mojej głowie to niechybnie odejdzie, ale nie jest źle bo powoli ją oswajam , ma nawet za sobą udane loty i kilka zestrzelonych samolotów  :021: może wkrótce do nas dołączy  :banan
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2008, 00:16:18 wysłana przez Arkadivs »
" Na wojnie są trzy rodzaje ataków - udane, nieudane i desant z powietrza..."

Mój hangar: (Iris) T-6A, PC-9, A-10A, F-14, F-15E, F-16 D.  (CS) C130, B-767-300, B-777 200.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #782 dnia: Marca 24, 2008, 00:16:28 »
Nie wiem kto Ci naopowiadał takich rzeczy ale sporo osób pamięta czasy jescze Radeonów Rage, czy 7500 gdzie wtedy praktycznie się nie liczyły i Ci często używają jeszcze argumentu: "Radeony mają lepszy obraz". Podobnie jest z AMDkami czesto mówią że to padaka bo pamiętają czasy K6. Takie stereotypy albo ktoś miał kupił taki pocięty model, bo mu jakiś sprzedawca powiedzaił że jest dobry, normalnie topowa półka, a jedyne co miał wspólnego z górną półką to nazwę i stąd późniejsze problemy. A jeszcze między tym jest użytkownik który też nie zawsze wie jak pracować na kompie i wali cztery sterowniki bez odinstalowania starego. Ja mam dobre sześć lat doświadczeń z Radeonami i przez ten okres nie miałem jakiś problemów, ze sterownikami, czy grubszymi awariami (chyba tylko raz mi się trafił 9800 Pro uszkodzony, ale od ręki wymienili). Zobacz ile problemów jest ze sterownikiem Nvidii. To jakieś krzaki, to czarne kule, to artefakty po wyjściu na pulpit. Tak naprawdę jedno i drugie to taki sam gniot. Ja nie ukrywam, że w moim przypadku to przyzwyczajenie gra dużą rolę. Niemniej nie można zarzucić im braku solidności. Sterowniki masz co miesiąc, produkty solidne. W dodatku mam wrażenie, że wracają do starej polityki jaką mieli. Czyli 3-4 modele grafik i wszystko, a do tego powoli też wracają czasy kiedy to cena karty z górnej półki oscyluje w granicach 1200zł. Natomiast Nvida pomimo dobrego sprzetu cały czas bawi się w monopoliste, podkupuje, wykupuje, ogłupia konsumenta, wymusza, kłamie (jeszcze im nei wybaczyłem FXów :118: ). A swoją drogą, było kilka osób co po poleceniu przeze mnie, przesiedli się z NV na ATI i nie spotkałem się aby jakoś narzekali. Wszystko to kwestia gustu, a My powinniśmy kupywać to co w danym momencie jest najkorzystniejsze. No chyba, że ktoś (tak jak ja) świadomie dokonuje wyboru na korzysc tego co preferuje.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

empeck

• Gość
« Odpowiedź #783 dnia: Marca 24, 2008, 00:35:41 »
Jako fanbojowi NVidii ciężko to mówić, ale seria 8800 ma fatalne sterowniki. Powoli przestają mi pod Vistą działać stare gry (pomimo, że ze starszymi sterami pod tą samą Vistą działały), najbardziej nie mogę przeboleć CFS3/OFF :/

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #784 dnia: Marca 24, 2008, 00:46:34 »
Tiaa, jak czytam co ludzie mają z tymi Radeonami i w ilu grach toto nie działa jak trzeba to mi się odechciewa. Poza tym zawsze jak robię dla siebie zakupy to ATI nie ma mi nic ciekawego do zaoferowania. :021:

Jeszcze taki 1 argument. Ani FSX ani LO nie wykorzystają karty x2. Iłek to w ogóle nie ta liga zapotrzebowania na wydajność. Więc kupując x2 kupisz kartę która kosztuje x2, pobiera x2 prądu, a będziesz z niej korzystał jak x1. I obciąża bardziej procesor.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #785 dnia: Marca 24, 2008, 01:45:47 »
Some1 czepialstwo procki X2,C2D i Quady też biorą pradu razy dwa, a i takje kupują? Ta grafa ATI pobiera ok 330 watt pradu, zakładając że GTX bierze coś w granicach 290 watt to uważam to za nieźły wynik. Resztę argumentów nie odpowiadam, bo to żadne argumenty. Moje zdanie już napisałem, a Arkadivs zrobi co zechce. EOT.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #786 dnia: Marca 24, 2008, 02:15:07 »
330W to na pewno ta karta nie pobiera, może cały komputer to jeszcze zrozumiem... ;)

Żadne czepialstwo z mojej strony, tylko Arkadivs pyta o kartę do simów a nie do 20 tytułów w których może z 10 CF działa jak należy. Więc odpowiadam że mierny z takiej karty pożytek a tę kasę lepiej przeznaczyć na coś innego, szybszy proc na przykład.

Jasne że Arkadivs zrobi jak zechce, ale lepiej niech najpierw przeczyta: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3640-50 Przynajmniej wstęp, zakończenie i testy CoD'a 4. ;)

Za te 2000 to proc+płyta+grafika, czy jeszcze zasilacz i pamięci?

« Odpowiedź #787 dnia: Marca 24, 2008, 08:26:13 »
Witam.
Pozwolę sobie podłączyć się z moim pytaniem: jaką polecacie obudowę do komputera do 100 zł ?
Rok temu złożyłem sobie nowy komputer i totalnie nie utrafiłem z obudową, wydaje różne dźwięki a najgorszy jest rezonans, który wytwarza niski buczący dźwięk. Walczyłem z tym długo ale moja cierpliwość się skończyła. Wyciszyłem chłodzenie, zasilacz i dyski i teraz słychać mi obudowę  :006:
Potrzebna mi jest obudowa bez zasilacza, w którą zmieszczą się 2 dyski, dwa napędy optyczne i standardowa płyta główna.

Mam jeszcze jedno pytanie: obecnie używam procesora jednordzeniowego
od AMD - 3800@2,8GHz; czy jak zamienię go na dwurdzeniowego o takim samym taktowaniu to odczuję poprawę w Iłku 1946 ?

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2008, 08:32:42 wysłana przez Doe_PL »

« Odpowiedź #788 dnia: Marca 24, 2008, 10:03:17 »
Some dzięki za poradę  :002: teraz to już tylko mogę napisać  "wiem że nic nie wiem"  :003:
Co do Twojego pytania to ram mam 2x DDR2 800 Patriot w Dualu myślę że na razie wystarczy, zasilacz real 400W nie wiem czy nie będzie za słaby bo podłączone mam DVD i nagrywarkę DVD + czytnik kart oraz Segate 300 Giga. Chyba na razie wystarczy  :002:
" Na wojnie są trzy rodzaje ataków - udane, nieudane i desant z powietrza..."

Mój hangar: (Iris) T-6A, PC-9, A-10A, F-14, F-15E, F-16 D.  (CS) C130, B-767-300, B-777 200.

« Odpowiedź #789 dnia: Marca 24, 2008, 10:29:47 »
Witam Panów.

Czy moglibyści rzucić okiem na ten zestawik. Składam komputer dla brata i pomyślałem, że lepiej się upewnić niż kupować dwa razy  :002:

Płyta główna: Asus P5K-E WiFi-AP P35 2xPCIex

Procesor: PROCESOR CORE 2 DUO E8400 3.0GHz LGA775

Chłodzenie: SCYTHE NINJA PLUS Rev.B (SCNJ-1100P) S478/775/754/939/940/AM2

Pamięć: 2x  KINGMAX DDR2 1024MB PC1066

Karta graficzna: GALAXY GeForce 8800GT 512MB DDR3/256bit TV/DVI PCI-E (1,0ns) (600/1800) (Cooler Master Heat Pipe)

Karta muzyczna: Sound Blaster X-Fi Extreme Music BOX

Dysk twardy: HDD SEAGATE 500GB ST3500320NS SATA II 32MB

Karta sieciowa: PENTAGRAM horNET 1xRJ45 10/100Mbps PCI

Napęd FDD: FDD 1.44 MB SAMSUNG IVORY

Napęd DVD: DVD-ROM LG GDR-H30N OEM CZARNY

Zasilacz: NeoTEC Maximus 440W No-Noise Series 19dB

Zestaw będzie podkręcony i używany bardzo wszechstronnie.

Dziękuję za zainteresowanie.

ps. cenowo do 3700zł
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #790 dnia: Marca 24, 2008, 12:59:57 »
Wygląda OK. Zastanowił bym się nad mocniejszym zasilaczem jakiś Corsair 520 wattowy. Ten co masz powinien spokojnie wystarczyć ale spałbym spokojniej mając jakiś zapas zwłaszcza, że ma być podkręcany. Reszta to kosmetyka. Osobiście nie wiem czy jest sens brania szybszych pamięci niż 800MHz, zwłaszcza że zwyczajnie 800tki potrafią do 1000 MHz się rozbujać, a z drugiej strony bawiąć się 1:1 osiągnięcie magistrali 500 to już nie taki pikuś. Niemniej jesli nie ma jakiejś kosmicznej różnicy w cenie to moga zostać. Ostatnia sprawa to napęd, proponował bym coś na SATA generalnie tylko dlatego żeby się taśmy pozbyć.

Ps. Stacja dyskietek rozumiem, że również czarna będzie tylko źle się klikneło? ;)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #791 dnia: Marca 24, 2008, 13:16:17 »
Osobiście nie wiem czy jest sens brania szybszych pamięci niż 800MHz, zwłaszcza że zwyczajnie 800tki potrafią do 1000 MHz się rozbujać

Sęk w tym że nie zawsze, i nawet te które cieszyły się kiedyś taką opinią teraz robią problemy bo producent zmienił dostawcę chpiów (vel Patrioty LLK czy A-Daty). A te Kingmaxy to te po 70zł sztuka, dobrze zgaduję? Sam wziąłem 4 sztuki, żeby jeszcze tylko były na stanie we wtorek po tej cenie ;)

Druga karta sieciowa to rozumiem że kaprys kolegi?

Odradzam chłodzenie. Ten Scythe mocowany jest na kołeczki jak box'owy cooler Intela, co przy wadze 3/4 kg może być ryzykowne. Można cośtam dokupić jakieś uchwyty, ale nie lepiej od razu wziąść jakiegoś Thermalrighta/Noctuę czy co tam jeszcze dobrego?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #792 dnia: Marca 24, 2008, 14:03:53 »
Some1 zawsze tak było. Producent pakował na pamięci to co aktualnie było na magazynach i nie patrzał czy to Value jest czy coś innego. Dlatego w pewnym momencie wszyscy szukali choćby Goodramów na Micronach D9 ;D. Tak naprawdę nigdy się nie ma pewności jak coś się podkręca ale do tej pory wszystkie DDR2 jakie przez moje macki przeszły raczej potrafiły więcej niż producent wskazywał, stąd to co napisałem. A nawet w mojej dziwnej kombinacji obecnie mogę walczyć o podobne wyniki :P. Intel też jest tolerancyjny, odświezanie pamięci co dwa cykle zegara może nie poprawia wydajności ale za to poprawia kombatybilność. Oczywiście, jesli ich cena wynosi 70zł za sztukę to nie ma się co zbytnio zastanawiać. Niemniej Kingmax nigdy jakoś nie zasłynął z dobrymi pamięciami do OC, nawet ich seria Hardcore nie była jakas oszałamiająca, dlatego mam dystans do tej firmy i na zawiele bym nie liczył. Ja jednak gdybym brał pod uwagę jakieś kręcenie jeszcze bym przemyślał sprawę z jakimiś rozsądnymi 800tkami. Zresztą tak czy siak których kostek nie weźmiemy to będzie asynchronicznie wszystko działać i my zbytnio tego nie odczujemy :D.

No wiesz, druga RJotka czasami się przydaje ale nie każdy ma ich całą szyfladę ;)

A kołeczki może i nie są najlepszym pomysłem ale nie można im zarzucić braku "połera" dlatego, jesli nawet zdecyduje się na ten cooler to nie powinno się nic stać. Bardziej bym się obawiał fakty czy się zmieści i jak mocno wygnie laminat :D. Ostatecznie zawsze można na śruby M3  :021:
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2008, 14:23:46 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #793 dnia: Marca 24, 2008, 14:32:29 »
Daliście mi do myślenia z tym chłodzeniem. Fakt Ninja trochę wagi ma. Druga sprawa to dodatkowa sieciówka. Ja to zasugerowałem, ponieważ miałem przypadek kiedy sieciówka na płycie padła po 3 tygodniach używania. Może teraz robią trwalsze  :021:  Przy pamiątkach chyba zostanę, choć sam mam Twin Mossy i kręcą się wspaniale (DDR1)

Dzięki za pomoc. Jak by się coś komuś jeszcze przypomniało to chętnie posłucham.

Pozdrawiam Polbaj
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #794 dnia: Marca 24, 2008, 14:48:05 »
Z TwinMOSami było tak, że równiez wychodziły na Winbondach BH5 i BH6, później już CH5 i 6, a dalej na wszystkim. A śieciówki dalej są tak samo wrażliwe na przepięcia, burze itp. ale przy odrobinie zdrowego rozsądku nic się nie powinno stać także nie bój żaby :D