Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502958 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #855 dnia: Maja 20, 2008, 13:22:11 »
Ja proponowałbym wsadzić zamiast tego Asusa płytę Foxconn A690GM2MA-RS2H z racji tego, że jest na nowszym chipsecie, ma zintegrowaną grafikę, no i ja osobiście nie mam zaufania do tych Asusów. Płytka jest tańsza więc nawet można się szarpnąć na lepsiejszy zasilacz np. ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC (ważne żeby był 2.0). Zbiera pochlebne opinie, bo to jakiś Fortron pewnie ;). Te HyperXy to też zbytek. Brałbym jakieś A-daty za ok 140zł. A różnice dokładał do zasilator i spał spokojnie. Ten Tracer pewnie spokojnie odpali twojego kompa, tylko to takie kuszenie losu. Ja właśnie jestem w trakcie reanimacji dysku po zasilaczu więc sam rozumiesz. Tym bardziej pakujesz w to sporo kasy i szkoda by było to stracić. Poza tym nie wsadzałbym tam żadnego z tych proców bo ich cena jest kosmiczna. 5600 kosztuje ponad 300zł, nie wspominając że 6000 już ponad 400zł więc w zasadzie tyle co E7200. AMD 4600, 5000 i 6000 mają ten sam potencjał do OC i podobnie w testach wychodzą. Z nagrywarek bierz coś na SATA nie trzeba się z taśmą użerać.

Natomiast zastanów się jeszcze nad E2160 i płytą Gejobajta P31. Cenowo są podobne co zaproponowałeś ale myślę, że będą wydajniejsze od AMD.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #856 dnia: Maja 20, 2008, 14:08:50 »
Pod AM2 ja bym się skusił na AsRocka K10N78HSLI-GLAN na chipsecie GF8200. Układ jeszcze nowszy, a wygląda znacznie solidniej od Asusa M2N - 5 faz, pełen format ATX, RAID, i...  chyba również Hybrid SLI jak się kupi GF9600GT. Kodek dźwiękowy tylko tragiczny... ale skoro ma być SoundBlaster to nie ma czym się przejmować.

Z ciekawych nagrywarek np. Pionner DVR-215 albo Asus DRW-2014L1T.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #857 dnia: Maja 20, 2008, 14:52:21 »
Trochę źle sformułowałem poprzedniego posta więc niniejszym wyjaśniam
Rozważam zakup:
1. AMD ATHLON X2 5600+ (socket AM2) BOX – 89W
bądź
2. AMD ATHLON X2 6000+ (socket AM2) BOX – 125W
+
3. ASUS M2N NFORCE430 HT DCDDR2 AC6 LAN1GB  SATA2 RAID
4. DDR2 2048MB PC800 KINGSTON HyperX (2x1024MB)

To już mam  :001::
ZOTAC GF 9600 AMP! Edition
SB Live! Value
+ nagrywarka DVD oraz nagrywarka CD-RW (choć nie wiem w jakim celu jeszcze to trzymam)
Dyski twarde: Seagate 320 GB Sata, Seagate 60GB Pata

A teraz trochę wstydu:
„Coś mnie tknęło” i rozkręciłem sprzęt wyjmując zasilacz i stwierdziłem, że owszem posiadam Tracer`a ale model MGB 450 ATX ergo o mocy 450W wobec czego czy moje pytanie o moc zasilacza nieco się nie zdezaktualizowało ? (przeraszam za zamieszanie ale nie wiedzieć czemu byłem przekonany że dysponuję 400 W)
Nawiasem mówiąc zasilacz ten kupiłem po tym jak swego czasu zakupiłem Radeona 9800 Pro i poprzedni zasilacz o mocy 300W odszedł w zapomnienie, wobec czego nauczony doświadczeniem wolę sobie wprzódy ustalić pewne fakty.
« Ostatnia zmiana: Maja 20, 2008, 15:03:36 wysłana przez Gladius »
"W gwardii oddawano broń i tornister tylko razem z życiem"
Coignet

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #858 dnia: Maja 20, 2008, 15:42:43 »
Ale moja odpowiedź wciąż jest aktualna ;)

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #859 dnia: Maja 20, 2008, 17:29:00 »
Ale moja odpowiedź wciąż jest aktualna ;)
"Niestety" to prawda.....

Uwaga - niniejszy post nie jest próbą wywołania konfliktu i scen przemocy  :020: między zwolennikami AMD i Intela - tyle tytułem wstępu.
Poczytałem sobie nieco o obecnych różnicach między produktami w/w konkurentów i doszedłem do wniosku, że muszę odłożyć pomysł modyfikacji na jakiś czas.
Ostatni Intel jaki był w moim posiadaniu to Pentium III 450Mhz czyli sporo "wody upłynęło" od tamtych czasów. Z przykrością muszę jednak stwierdzić (podkreślam, iż jest to moje subiektywne wrażenie i nie uzurpuję sobie prawa do przedstawiania "prawdy objawionej"), że w obecnej chwili AMD jest w przysłowiowe "plecy" co z kolei odbija się na cenach procesorów i innych podzespołów z wyższej półki, gdzie niepodzielnie dominuje Intel.
Mając zatem na uwadze doświadczenia z podstawką 939 której obecnie używam, a której rynkowy byt upłynął niestety zbyt szybko, muszę stwierdzić, że nie chcę ponownie wpaść w ślepą ulicę wobec czego odczekam jakiś czas obserwując poczynania AMD. Jeżeli wprowadzą coś sensowengo (wydajność/opłacalność/podstawka z przyszłością) to wówczas pozostanę wierny marce. Jeżeli jednak przedłużą okres indolencji,  będę zmuszony wydać nieco więcej na bardziej opłacalnego i rozwojowego (podstawki na płytach i proces technologiczny wykonania procesorów) Intela.
Coignet

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #860 dnia: Maja 20, 2008, 18:33:04 »
Nic nowego nie odkryłeś. Intel wyciągnął wnioski z Pentiuma 4. AMD pokazało nowe Phenomy ale wydajnością nie powaliły.

« Odpowiedź #861 dnia: Maja 20, 2008, 19:53:23 »
Witam.
Jeśli to już było, to przepraszam. Co sądzicie o tej płycie - Gigabyte GA-MA78GM-S2H, a w szczególności o grafice, która jest na pokładzie?
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #862 dnia: Maja 20, 2008, 20:19:33 »
Generalnie rzecz biorąc, skoro jesteś na podstawce 939 to nie ma najmniejszego sensu wymieniać platformy... chyba, że właśnie na Intela. AM2 to zawracanie głowy w segmencie mainstream - różnice wydajnościowe są niewielkie. Dopiero, gdyby myśleć o wyższych częstotliwościach dla procesora i pamięci to pojawiają się różnice. Ale taki wydatek też nie ma sensu w gruncie rzeczy wobec istnienia kontrpropozycji intelowskich.

Podobnie jak Kosi jestem zdania, że zasilacz tak czy siak warto wymienić.

Wg mnie, jeśli Cię nie ciśnie do jakiegoś konretnego celu (gry np.) to nie ma co się rzucać z wymianą sprzętu. Jeśli jednak chcesz z jakiegoś powodu platformę zmienić to warto kupić takową opartą o procesory typu Core 2 Duo. Nawet z budżetowych Pentiumów E2160-2220 wyciągniesz wydajność znacznie wyższą od tego oferowanej przez Athlony dwurdzeniowe (te na 939 i na AM2). Mam na myśli podkręcanie. Jednym słowem za ok. 500zł (200zł płyta główna, 200zł procesor, 100zł RAM) + zasilacz możesz mieć świeży i wydajny komputer.

Czekać na zmiłowanie AMD/Intela też nie ma sensu. AMD nie zamierza wypuścić architektury procesorów wyraźnie wydajniejszej od obecnej w rozsądnej cenie przez najbliższy rok. Intel pod koniec roku planuje premierę nowej architektury Nahalem... ale zanim na rynku pojawią się budżetowe odmiany tych procesorów to też upłynie spokojnie z pół roku, jeśli nie więcej. Poza tym nie ma gwarancji, że będzie wyraźnie wydajniejsza od obecnej Conroe/Penryn. Reasumując zatem - nie ma co czekać, wymieniaj, jeśli czujesz taką potrzebę. Na takiej zasadzie, jak Ty czekasz, można czekać w nieskończoność.

Pozdrawiam

P.S. Ja obecnie nadal siedzę również na socket 939 i pewnie w przeciągu najbliższego pół roku się przesiądę. Ale nie ciśnie mnie do tego żadne AM2 ani 4 rdzenie Phenoma - raczej jakiś mocny procesor oparty o rdzeń Penryn.

« Odpowiedź #863 dnia: Maja 20, 2008, 21:38:23 »
"Ciśnienie" na wymianę mam tego typu, że na przełomie grudnia/stycznia spodziewam się potomka  :002: i od tego momentu mój budżet (czyt. małżonka) nie zniesienie wydatków rozrywkowych. Najpóźniej na jesieni będę miał więc ostatnią szansę na modernizację, późniejszy termin jest po prostu nieprzewidywalny.

Pozdrawiam i dziękuję za odzew.
Coignet

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #864 dnia: Maja 21, 2008, 01:10:15 »
Co sądzicie o tej płycie - Gigabyte GA-MA78GM-S2H, a w szczególności o grafice, która jest na pokładzie?
Zintegrowany układ bardzo sympatyczny wydajnościowo (podobnie jak GF8200) - nareszcie można sobie spokojnie pograć i to w całkiem nowe tytuły. Pomijam już kwestię dekodowania HD. A jeśli chodzi o samą płytę to pewnie wolałbym jakiegoś Foxconna na tym chipsecie... lub AsRocka. Na Foxconnie to jeszcze można sobie układ solidnie podkręcić, co troszkę daje.

Szkoda tylko, że pod Intela jeszcze podobnych układów nima.

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #865 dnia: Maja 21, 2008, 02:06:29 »
Intel jest producentem procków i układy graficzne (GMA) traktuje jak zapchaj dziurę. Nvidia odwrotnie, nie dość, że produkuje grafiki to jeszcze chipsety stąd ma tanie układy które może integrować. A, że monopoliści się nie lubią wzajemnie to współpracy nie będzie i to mi akurat nie przeszkadza :D
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2008, 10:04:54 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #866 dnia: Maja 21, 2008, 22:25:31 »
OK.
Dzięki, a jaki proce proponujecie do tego "Gigabyta" (najlepiej w technologii 0,065)?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #867 dnia: Maja 21, 2008, 23:34:28 »
Osobiście nic powyżej Athlona x2 4600 bym nie kupywał od AMD. Dlaczego? Wiadomo, Intel oferuje więcej obecnie. Ponadto ja osobiście bym podciągnął go do góry z taktowaniem ;).

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #868 dnia: Maja 26, 2008, 01:25:47 »
Witam. Mam pytanie odnośnie pamięci. Ponieważ pozbywam się moich Geili dual chanel 4x512 800mhz, zamierzam zakupić jakiś dual 2x2048 800mhz. Naczytałem się tu i ówdzie odnośnie pamięci Geila że są z nimi problemy. Troszkę jestem zkołowany tymi informacjami gdyż osobiście nie miałem z nimi kłopotów. W tej chwili nie wiem co mam kupić. Koledzy podpowiedzcie co jest warte mojej uwagi. Zaznaczam że jak do tej pory kompa miałem podkręconego i pewnie jak go poskładam na nowo(mała awaria :118:) również będe go kręcił.
11:05 PM

« Odpowiedź #869 dnia: Maja 26, 2008, 05:17:37 »
Naczytałem się tu i ówdzie odnośnie pamięci Geila że są z nimi problemy. Troszkę jestem zkołowany tymi informacjami gdyż osobiście nie miałem z nimi kłopotów. W tej chwili nie wiem co mam kupić.

Od razu zaznaczam, że na komputerach się nie znam i pisze tylko o tym co mnie spotkało z pamięciami dual 2x2GB przy zakupie w styczniu nowego sprzętu.

Też zażyczyłem sobie 2x2GB 800MHz i po odbiorze sprzętu trzykrotnie musiałem dokonać wymiany zestawu kości nie dlatego, że były uszkodzone czy wadliwe, a dlatego, że diabli wiedzą czemu nie chciały współpracować. Dopiero przy wymianie na kości oznaczone Black Dragon (czy jakoś tak) problemy ustały i to bez względu czy była to kombinacja 2 x 1GB czy docelowa 2 x 2GB (w końcu skończyłem z 6GB - ale to inna bajka) - chyba się polubiły z płytą.

Oczywiście byłem w sytuacji komfortowej bo nie babram się osobiście w składanie (leniwy jestem) tylko wybieram części z cennika i dokonuję zakupu komputera jako całości (niczego też nie "kręcę" i nie kombinuję), co powoduje, że urządzenie ma działać jako całość i dopóki nie działa to "psim obowiązkiem" sprzedającego jest dokonanie wymiany elementów, które powodują problem. Nie wiem jak to będzie w przypadku zakupu osobnych elementów, które są faktycznie sprawne, a nie współpracują ze sobą całkowicie poprawnie - chyba tylko dobra wola sprzedającego, może pomóc w takim przypadku. Nie wiem dlaczego kości jednej firmy działają z płytą główną (chyba o płytę tu się rozchodzi?), a inne powodują problemy choć są całkowicie sprawne (nawet żartowałem, że to sprawa polityczna i rozgrywka pomiędzy nalepkami "Made in China" i "Made in Taiwan").

Faktycznie problemy z kompatybilnością kości (w zależności od producenta pamięci i płyty głównej?) mogą występować - co przetrenowałem na własnej skórze. Chyba więc trzeba to brać pod uwagę przy zakupie.