Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502762 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #885 dnia: Czerwca 11, 2008, 20:33:09 »
Właśnie co raz bardziej skłaniam się do tego GIGABYTA EP35C-DS3R. Dobre parametry, obsługa DDR2 i DDR3 no i 8 portów USB z tyłu. Kolejny fajny bajer DualBIOS:) - po ostatnich przejściach jakoś co raz bardziej zwracam na to uwagę ;)

Szkoda, że zmaronowali tyle miejsce na PCB tej płyty na opis jej możliwości. Mogliby dodać kelejne złącze ATA. Ale to nie jest problemem, przecież są przelotki z ATA na SATA :)

Z pamięciami rozumiem o co chodzi:)
Czyli pytanie następujące: procesor C2D E8400 + GIGABYTE EP35C-DS3R + jakieś 4GB 1066 zmieści się w góra 1100zł? Jeżeli nie to niech będzie 2GB:) W końcu pamięć jest tania i zawsze można ją rozbudować o klejne 2GB :)
Pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #886 dnia: Czerwca 11, 2008, 20:41:14 »
Właśnie co raz bardziej skłaniam się do tego GIGABYTA EP35C-DS3R. Dobre parametry, obsługa DDR2 i DDR3 no i 8 portów USB z tyłu. Kolejny fajny bajer DualBIOS:) - po ostatnich przejściach jakoś co raz bardziej zwracam na to uwagę ;)

Ale wlutowany, więc jak coś jebut, to nie wyślesz do naprawy samej kostki. W ogóle nie wyślesz, bo nikt Ci nie przeprogramuje kości wlutowanej w płytę. Poza tym o ile pamiętam to ta płyta nie ma dwóch kości biosu, tylko robi backup na dysku, czy jakoś tak. Nie ręczę głową.

Szkoda, że zmaronowali tyle miejsce na PCB tej płyty na opis jej możliwości. Mogliby dodać kelejne złącze ATA. Ale to nie jest problemem, przecież są przelotki z ATA na SATA :)
Podnosząc cenę płyty o dodatkowe gniazdo, kontroler i koszt zaprojektowania tegoż, podczas gdy większość użytkowników z drugiego kanału ATA nie skorzysta. Ja tam się cieszę że tego nie zrobili. ;)

Czyli pytanie następujące: procesor C2D E8400 + GIGABYTE EP35C-DS3R + jakieś 4GB 1066 zmieści się w góra 1100zł? Jeżeli nie to niech będzie 2GB:) W końcu pamięć jest tania i zawsze można ją rozbudować o klejne 2GB :)

To nas pytasz? skapiec.pl, ceneo.pl, allegro.pl i jedziesz. ;)

Co do pamięci które zaproponowałem i które sam posiadam. Jasne że na 1.8V to one tych 1066MHz nie zrobią. Ale z rozsądnym woltażem 2.1V 1100MHz spokojnie przekraczają. Może dałoby na niższym napięciu, ale nie chce mi się tego testować, szkoda mi czasu. :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #887 dnia: Czerwca 12, 2008, 00:36:38 »
Z Gigabyteami+Goodram bym bardzo uważał. ja taką kombinację źle wspominam na 945 i 965. Może teraz to się zmieniło ale mimo wszystko wziąłbym cokolwiek innego w tej konfiguracji.

Co do obsadzania czterech slotów działa to bardzo dobrze. U mnie jest 2x1024 i 2x512. Działa bezproblemowo i podkręcać też się da. Prędzej nforce się posypie. Tylko czy jest sens ubierać się w 4GB skoro tego nie wykorzystamy.

SLI/CS bym sobie głowy nie zawracał. Poza tym zawsze można wsadzić karte z dwoma GPU.

Płytę którą wybrałes bym sobie zwyczajnie odpuścił. Zanim DDR3 zejdze z ceną do DDR2 to Intel do tego czasu wypuści dziesięć nowych generacji chipsetów i tyle samo innych standardów innych urzadzeń. DDR2 (800MHz) jest tanie i ma jeszcze duży zapas mocy. P45 odpuść.

Jeśli chodzi o MSI to lepiej brać bez literki "I" bo ta jest bez FireWire. Natomiast test na egiełdzie jest stary jak węgiel. Raz, że mieli jakaś wczesną rewizję 1.1. Dwa, że miała do kitu biosy. Stad trzeba ten test traktować jako ciekawostkę. Teraz ta pyta to nic innego jak kolejny klon P35 tylko inaczej podany. Nie ma się czym ekscytować. Za jakieś trzy tygodnie sobie potestuję osobiście jak skończy Poczta Polska strajkować. Na marginesie nie jestem fanboyem MSI, wszak z serią Neo2 mam bardzo złe doświadczenia ale Schmicht to mój ulubiony handlowiec który by mi nawet Qrdla sprzedał okazyjnie więc do odważnych świat należy. Gigabyte'a też nabyłem w podobny sposób i z podobnym podejściem - działa do dziś jak W124.

A zamiast tego wynalazku brałbym to Gigabyte EP35-DS3R lub Asus P5K PRO lub jakiegoś Abita P35-E+ np. OCZ 2x1GB

Wielkie Joł
Mazak

Ps. Dla mnie płyty na nforce mają jeszcze jedną wadę - cieńki laminat.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #888 dnia: Czerwca 12, 2008, 09:34:17 »
Płyta Gigabyte EP35-DS3R (tylko sloty DDR2) kosztuje niemal tyle samo co EP35C-DS3R (4x DDR2 + 2x DDR3), więc osobiście bym wziął tę drugą. No bo przecież to, że ma DDR3 to wadą nie jest... a być może się w przyszłości przyda, kto wie. Nie wszyscy w końcu wymieniają sprzęt co rok... a za rok sytuacja z kosztami DDR3 może być diametralnie różna.

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #889 dnia: Czerwca 12, 2008, 11:30:46 »
Owszem Labi ale sytuacja z chipsetami również. Za rok będziesz miał Nahalema, nowy socket i może się okazać, że prędzej socket zmienisz niż dołożysz DDR3. Poza tym patrząc na to jak pierwsze płyty na 965P radziły sobie z mnogością pamięci DDR2 oraz na to jak Gejobajt wydawał nowe biosy (ten opór aby pierwsze rewizje płyt miały oficjalne wsparcie pod magistrale 333MHz) to przed kupywaniem na zapas bym się zwyczajnie zastanowił.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #890 dnia: Czerwca 12, 2008, 13:50:50 »
Kosi, ale w czym problem? :D

Chipsetu w płycie głównej nie wymienisz, a pamięć owszem. Mając dodatkowo sloty pod DDR3 po prostu zwiększasz sobie potencjalne możliwości rozbudowy. Jeśli to nie kosztuje więcej to nad czym się w ogóle zastanawiać??? Żeby to jeszcze tworzyło jakieś niedogodności czy problemy. Ale nie tworzy przecież, więc o co chodzi w ogóle? :roll:

Nikt tu nie doradza, żeby kupować cokolwiek na zapas. Przecież płyta nie ma tylko slotów DDR3, a obu standardów.

To co się może okazać za rok, a co nie, to już zupełnie żaden argument. Nikt tu nie rozważa budowania platformy w oparciu o nadzieje dot. tego, co może być za rok. Sloty DDR3 dają po prostu większą swobodę w przyszłej rozbudowie... a czy ona nastąpi to już zupełnie oddzielna kwestia. Pytanie podstawowe jest takie: czy skoro w tej samej cenie można mieć większe pole manewru w przyszłości to czy nie warto się o to pokusić skoro nie niesie za sobą żadnych negatywnych konsekwencji? Odpowiedź przecząca oparta, tak jak Twoja, tylko o spekulacje dot. przyszłości rynku komputerowego jest dla mnie kompletnie niezrozumiała.

--------------

Jeszcze kilka słów dot. poprzedniej Twojej Kosi wypowiedzi.
1. Abit IP35-E to dla mnie niepewna płyta, szczególnie wobec wielu opinii o problemach z nowymi procesorami Intela w 45nm. Jest naprawdę sporo wypowiedzi użytkowników na ten temat. Z resztą to nie jedyne jej przypadłości. Zaraz Kosi odpowiesz, że każda płyta ma "coś" i racja. O Abicie jednak słyszałem, że może być wyjątkowo upierdliwy szczególnie przy zastosowaniu Penrynów.
2. Goodram wydaje kości oparte o pamięci wielu producentów, nawet w tej samej serii, co sam kiedyś zauważyłeś. Ryzyko jest zatem chyba te same w przypadku większości tanich kości - Kingmaxów, A-Daty, Kingstonów nawet. Z resztą nie tylko tanich. W razie czego kości trzeba wymienić i tyle.
3. Są różne płyty główne - w niektórych pamięci spokojnie polecą z wysokim taktowaniem we wszystkich czterech slotach, a w innych nie. To, że u Ciebie poszło Kosi, jeszcze nie znaczy, że pójdzie w każdej. Vide moja chyba topowa DFI. Moim zdaniem lepiej kupić to, co może stworzyć potencjalnie mniej problemów po prostu.

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #891 dnia: Czerwca 12, 2008, 14:31:20 »
Kosi, ale w czym problem? :D

Chipsetu w płycie głównej nie wymienisz, a pamięć owszem. Mając dodatkowo sloty pod DDR3 po prostu zwiększasz sobie potencjalne możliwości rozbudowy. Jeśli to nie kosztuje więcej to nad czym się w ogóle zastanawiać??? Żeby to jeszcze tworzyło jakieś niedogodności czy problemy. Ale nie tworzy przecież, więc o co chodzi w ogóle? :roll:

Skoro pod LGA775 ostatnim procem który będzie obsługiwał może być np. E8xxx to po co wsadzać na niego DDR3 skoro DDR2 mają jeszcze taki zapas i w dodatku dobrą cenę. Przyjdzie nowy socket i w zasadzie zmienisz wszystko. No chyba, że zakładasz, wymiane z DDR2 na DDR3 tylko dla własnego lepszego samopoczucia. Dochodzi do tego fakt jak będą działać.

Nikt tu nie doradza, żeby kupować cokolwiek na zapas. Przecież płyta nie ma tylko slotów DDR3, a obu standardów.

Ta płyta to w moich oczach kupowanie na zapas. Mając sloty DDR3 podświadomie się pocieszasz tym, że Ci kiedyś mogą się przydać i sprzęt potrzymasz dłużej.

To co się może okazać za rok, a co nie, to już zupełnie żaden argument. Nikt tu nie rozważa budowania platformy w oparciu o nadzieje dot. tego, co może być za rok. Sloty DDR3 dają po prostu większą swobodę w przyszłej rozbudowie... a czy ona nastąpi to już zupełnie oddzielna kwestia. Pytanie podstawowe jest takie: czy skoro w tej samej cenie można mieć większe pole manewru w przyszłości to czy nie warto się o to pokusić skoro nie niesie za sobą żadnych negatywnych konsekwencji? Odpowiedź przecząca oparta, tak jak Twoja, tylko o spekulacje dot. przyszłości rynku komputerowego jest dla mnie kompletnie niezrozumiała.

Tak smao jak dla mnie, żadnym argumentem nie jest posiadanie na płycie slotów DDR3 z których nigdy mogę nie skorzystać z różnych przyczyn. Dlatego ja mówię, że bym się nie zdecydował na takie rozwiązanie, bo to dla mnie bajer marketingowy. Zanim ty się dorobisz pamięci DDR3 i czegoś co je obsłuży, to ta płyta będzie stara i pozbawiona jakiegokolwiek supportu. Stąd kupisz jakaś nowszą i oferującą więcej.

--------------
Jeszcze kilka słów dot. poprzedniej Twojej Kosi wypowiedzi.
1. Abit IP35-E to dla mnie niepewna płyta, szczególnie wobec wielu opinii o problemach z nowymi procesorami Intela w 45nm. Jest naprawdę sporo wypowiedzi użytkowników na ten temat. Z resztą to nie jedyne jej przypadłości. Zaraz Kosi odpowiesz, że każda płyta ma "coś" i racja. O Abicie jednak słyszałem, że może być wyjątkowo upierdliwy szczególnie przy zastosowaniu Penrynów.

Oczywiście, ze nie ma idealnej płyty i trzeba się z tym liczyć. Kupując tego Gejobajta, tez może się okazać, że nie jest idealny. Niemniej zwróć uwagę, ze dla jednego "upierdliwość" będzie polegała na nie możności się przebicia na fsb500, a inny, bo mu voltów braknie. To sa tylko przykłady z którymi się możesz czesto spotkać. A dla normalnego uzytkownika to żadna wada. Więc takie skrajności należy odrzucać. Ja zasugerowałem tą płytę tylko dlatego, że jest to jakaś alternatywa na P35 i sporo ludzi sobie ją chwaliło.

2. Goodram wydaje kości oparte o pamięci wielu producentów, nawet w tej samej serii, co sam kiedyś zauważyłeś. Ryzyko jest zatem chyba te same w przypadku większości tanich kości - Kingmaxów, A-Daty, Kingstonów nawet. Z resztą nie tylko tanich. W razie czego kości trzeba wymienić i tyle.

Masz rację i dalej tak twierdzę. Niemniej możliwe, że od tego czasu się coś zmieniło i te problemy znikną. Ja osobiście pewnikiem poradziłbym sobie z takimi objawami niekompatybilności. Pytanie jest czy Dziobas sobie da. Wiec generalnie do niego należy decyzja, ja jedynie zasygnalizowałem, ze do tej pory z Goodramami na Gigabyte'ach były problemy z racji bardziej lokalnego charakteru firmy. Zresztą, niżej sam przyznałeś, że lepiej brać coś co sprawi mniej problemów.

3. Są różne płyty główne - w niektórych pamięci spokojnie polecą z wysokim taktowaniem we wszystkich czterech slotach, a w innych nie. To, że u Ciebie poszło Kosi, jeszcze nie znaczy, że pójdzie w każdej. Vide moja chyba topowa DFI. Moim zdaniem lepiej kupić to, co może stworzyć potencjalnie mniej problemów po prostu.

Może, a nie musi. Z drugej strony dwie duże kości też mogą przyspożyć tyle samo kłopotów, bo sie okaże, że płyta nie radzi sobie tak dużymi modułami. A topowa DFI to żaden wykładnik (moj Asrock dłużej podziałał niż DFI). Od czasu zwolnienia Panów od Abita którzy pracowali w DFI US i odpowiedzialni byli za projektowanie. Ta firma już nie jest taka topową i żyje na legendzie modelu Ultra B i NF4. Obecnie topową DFI dogania każda inna topowa płyta na tym samym chipsecie. Intel skutecznie wyrównał szanse wszystkim. A czesto jest tak, że nie topowy inny producent np. Gejobajt wyprzedza topowego DFI i topowe własne modele (np. 965-s3 vs. 965-ds4 i 965-dq6). Nie ma się czym ekscytować a już napewno nie marką ;).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2008, 14:37:49 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #892 dnia: Czerwca 12, 2008, 17:55:54 »
Skoro pod LGA775 ostatnim procem który będzie obsługiwał może być np. E8xxx to po co wsadzać na niego DDR3 skoro DDR2 mają jeszcze taki zapas i w dodatku dobrą cenę. Przyjdzie nowy socket i w zasadzie zmienisz wszystko. No chyba, że zakładasz, wymiane z DDR2 na DDR3 tylko dla własnego lepszego samopoczucia. Dochodzi do tego fakt jak będą działać.
Po co?
Bo można! I tylko tyle :D
Ja nikomu nie każę wkładać DDR3, ale zaraz się okaże, że posiadanie slotów DDR3 w tej płycie to wada... :eek:

Ta płyta to w moich oczach kupowanie na zapas. Mając sloty DDR3 podświadomie się pocieszasz tym, że Ci kiedyś mogą się przydać i sprzęt potrzymasz dłużej.

Tak smao jak dla mnie, żadnym argumentem nie jest posiadanie na płycie slotów DDR3 z których nigdy mogę nie skorzystać z różnych przyczyn. Dlatego ja mówię, że bym się nie zdecydował na takie rozwiązanie, bo to dla mnie bajer marketingowy. Zanim ty się dorobisz pamięci DDR3 i czegoś co je obsłuży, to ta płyta będzie stara i pozbawiona jakiegokolwiek supportu. Stąd kupisz jakaś nowszą i oferującą więcej.

No dobrze Kosi, to nie kupuj skoro to wszystko dla Ciebie żaden argument i masz pewność, że to się nie przyda, czy, że to bajer.
Pozwól jednak, że się z Tobą nie zgodzę i będę proponował płytę z tym rozwiązaniem. Ja takiej pewności, co się za rok-dwa przyda koledze, który wcale nie musi mieć upodobania w wymianie sprzętu co rok, nie mam... więc wydaje mi się, że "bajer" posiadania slotów DDR3 (obok DDR2), który w żaden sposób nie wpływa ani na cenę ani na możliwości płyty nie jest niczym złym. Jeszcze, żeby Gigabyte sobie za nie jakieś straszliwe pieniądze życzył... ale tu tym bardziej nie łapię skąd taki opór materii. :-?

Istotne w tym naszej polemice jest ta różnica: Ty twierdzisz, że DDR3 do niczego się na pewno nie przydadzą, ja natomiast pewny nie jestem czy się przydadzą czy też nie. Po co sobie zatem tego odmawiać? Dla światopoglądu? Dla udowodnienia sobie czegoś?

Oczywiście, ze nie ma idealnej płyty i trzeba się z tym liczyć. Kupując tego Gejobajta, tez może się okazać, że nie jest idealny. Niemniej zwróć uwagę, ze dla jednego "upierdliwość" będzie polegała na nie możności się przebicia na fsb500, a inny, bo mu voltów braknie. To sa tylko przykłady z którymi się możesz czesto spotkać. A dla normalnego uzytkownika to żadna wada. Więc takie skrajności należy odrzucać. Ja zasugerowałem tą płytę tylko dlatego, że jest to jakaś alternatywa na P35 i sporo ludzi sobie ją chwaliło.

Abit IP35-E to był hit do czasu wyjścia Penrynków, a i do tego czasu miała swoje za uszami. Potem zrobiło się kłopotliwie właśnie... szczególnie, że pojawiły się równie atrakcyjne cenowo modele konkurencji o zbliżonych możliwościach, jeśli nie wyższych. Ww. Gigabyte (E)P35C-DS3R, gdy wyszedł IP35-E, kosztował ponad 400zł. Wtedy to był zdecydowanie zbytek łaski... ale teraz?

Masz rację i dalej tak twierdzę. Niemniej możliwe, że od tego czasu się coś zmieniło i te problemy znikną. Ja osobiście pewnikiem poradziłbym sobie z takimi objawami niekompatybilności. Pytanie jest czy Dziobas sobie da. Wiec generalnie do niego należy decyzja, ja jedynie zasygnalizowałem, ze do tej pory z Goodramami na Gigabyte'ach były problemy z racji bardziej lokalnego charakteru firmy. Zresztą, niżej sam przyznałeś, że lepiej brać coś co sprawi mniej problemów.

OK, rzuciłem okiem na listę kompatybilności Gigabyte i GoodRAMów w ogóle nie sprawdzali. A-Daty i Kingmaxy owszem, więc szansa jest większa w przypadku tych dwóch firm, że komplet kości będzie pasował. Aczkolwiek pewności nie ma nigdy oczywiście :)

Może, a nie musi. Z drugej strony dwie duże kości też mogą przyspożyć tyle samo kłopotów, bo sie okaże, że płyta nie radzi sobie tak dużymi modułami. A topowa DFI to żaden wykładnik (moj Asrock dłużej podziałał niż DFI). Od czasu zwolnienia Panów od Abita którzy pracowali w DFI US i odpowiedzialni byli za projektowanie. Ta firma już nie jest taka topową i żyje na legendzie modelu Ultra B i NF4. Obecnie topową DFI dogania każda inna topowa płyta na tym samym chipsecie. Intel skutecznie wyrównał szanse wszystkim. A czesto jest tak, że nie topowy inny producent np. Gejobajt wyprzedza topowego DFI i topowe własne modele (np. 965-s3 vs. 965-ds4 i 965-dq6). Nie ma się czym ekscytować a już napewno nie marką ;).

Kosi, ale kto się ekscytuje marką? Ja mam w głębokim poważaniu markę swojej płyty głównej. To, że sam ją posiadam to wynik raczej okazji niż ślinotoku przedzakupowego. Jak wiesz, siedziałbym do tej pory na AsRocku, gdyby nie jego felerne działanie z Athlonem X2. Więc po co mi opowiadasz o markach??? :D

Napisałem Ci jak sprawa wygląda z obsługą pamięci w płycie, która swego czasu kosztowała 800zł (tyle za nią nie dałem... uff) i była wtedy topową konstrukcją. Wyszła nota bene w tym samym czasie, co słynny NF4 UltraD, więc tym bardziej trudno myśleć o niej jako o low-endzie ;) Skoro zatem w drogich konstrukcjach zdażają się takie sytuacje to lepiej po prostu to rozważyć przed zakupem własnej platformy i dmuchać na zimne zamiast potem się zastanawiać czemu moja płyta obsłuży 4 banki pamięci tylko z pamięciami jednostronnymi.

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #893 dnia: Czerwca 12, 2008, 18:45:26 »
Labi ja nikogo nie zmuszam do kupna tego czy owego. Dziobas sam zadecyduje. Upieranie się, że DDR3 się przyda jest IMHO nonsensem. Tymbardziej jeśli składasz kompa na więcej niż rok czasu. DDR3 upowszedni się z nowa podstawką LGA1333 która pojawi się z końcem roku i wtedy będą brali ludzie pod rozwagę zakup takich pamięci. Przy LGA775 wszyscy zostana na DDR2, bo tutaj one doskonale sobie radzą i nie ma sensu iśc jeszcze krok dalej. Dlatego jeszcze raz podkreslam dla mnie jest to czysty zabieg marketingowy taki sam jak troska producentów o ekologię (bo tak nalezy taktowac wersje E u Gejobajta). W swoim czasie sam postępowałem podobnie (kupię, może mi się przyda albo nie) i nigdy się nie przydało. To tak jak z FireWire albo dwoma PCIE na płycie. Wszyscy podkreślają fakt z jego posiadania, a nikt nie korzysta.

Co do Abita to i tak Intel daje specyfikację więc wszyscy robią podobne płyty z podobnymi wadami o podobnych możliwościach. Każdy kij ma dwa końce i niech za przykład posłużą recenzje MSi na Pclabie i Egiełdzie. Niemniej daleki byłbym od mówienia, że ten Abit jest zły. Jedynie jest troszkę starszy od tego Gigabyte'a.

Natomiast co do obsadzania slotów to domniemywam, że mówisz Tutaj o DFI CFX3200 czyli płycie pod K8. To co piszesz jest prawdą, tylko w przypadku AMD kontroler pamięci jest w procu i on sobie nie radził z różnymi konfiguracjami w slotach. Ważne dla niego też było czy pamięci sa jedno czy dwustronne. Przy czterech bankach przełączał się na 133 i 2T itp. historie. W Intelu sprawa jest naprawdę lajtowa. Nie dość, że pracuje w 2T (zawsze) to jeszcze toleruje w zasadzie dowolne kombinacje (pomijając u mnie rożne rozmiary to jeszcze jedne są 667 a drugie 800Mhz). Ja przez długi czas miałem nawet źle banki obsadzone co nie wpłyneło na jego pracę. Oczywiście nie będę się zarzekał, bo może być różnie ale naprawdę kontroler Intela, a AMD to dwa światy. Widocznie Intel przez tyle lat miał czas na dopracowanie tego urządzenia. Większa rolę odgrywa tutaj bios.

Ultra D wyszla w okolicach lutego 2005, a CFX3200 około maja 2006 i oficjalnie na DFI Street się przyznali, że płyty na NF3 i chipetach ATI były robione w pośpiechu więc ich "topowość "polegała jedynie na tym, że miały DFI w nazwie. Pamietam, bo duuuuuuużo czasu tam spędziłem szukając odpowiedzi dlaczego się spaliła, na szczęście na zapłaciłem ponad jedyne 325zł i od tego czasu unikam przekombinowanych wynalazków i płyt droższych niż 300zł. Stąd może moje podejście do tematu i opór w przypadku gdy słyszę "topowość u DFI". Obecnie u Intela te płyty też nie błyszczą na tle konkurencji ale to już pisałm wcześniej ;)

« Odpowiedź #894 dnia: Czerwca 12, 2008, 19:23:02 »
@ Labienus

Od około pół roku mam Abit'a P35-e (dzięki za dobre rady Mazak). Na tym posadziłem E2180 2 GHz od razu na 3,2 GHZ (idzie na 3,4). Kości 2x2GB OCZ PC800 CL4 Platinum rev.2.0. Do tej pory ani razu nie miałem z nią (słodziutka  :117:) problemów. Nie mogę powiedzieć tego o wcześniejszym (uber hiper hajendowym i piekielnie drogim 750 zł) Asus'ie.

O co "mie" chodzi...Nie wszystek g#wno co się w lesie błyszczy. Chodziło o to żeby było w miarę tanio,szybko i wygodnie. Pociągnę na tej płytce jeszcze z rok i zmiana. Nie opłaca się być lanserem w dziedzinie dzisiejszej elektroniki.

PS.: W sumie złożyłem już z 10 zestawów na tych podzespołach a użytkownicy kłaniają w pas po dziś dzień.
ENDE

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #895 dnia: Czerwca 12, 2008, 21:06:33 »
Labi ja nikogo nie zmuszam do kupna tego czy owego. Dziobas sam zadecyduje. Upieranie się, że DDR3 się przyda jest IMHO nonsensem.

Kosi, jedyną osobą, która się przy czymkolwiek upiera, jesteś Ty, bez urazy. :)
Przedstawiając moje propozycje dla Dziobasa dałem kilka przykładów płyt głównych - Gigabyte EP35C-DS3R jest tylko jedną z nich. Nie uważam zatem, że DDR3 się na pewno przyda. Jedyne, co uważam, co też podkreślam od pierwszego postu, to że posiadanie slotów DDR3 jest ciekawym rozwiązaniem, które może warto mieć. Czemu bowiem zamykać się na dodatkowe możliwości? Co jak, co, ale pamięć przeważnie jest najczęściej wymienianą częścią w komputerze.

Nonsensem jest zatem to, drogi Kosi, że wolisz odrzucić daną możliwość tylko ze względu na własne poglądy i osobiste przeświadczenie o tym, co będzie za rok lub dwa.

Tymbardziej jeśli składasz kompa na więcej niż rok czasu. DDR3 upowszedni się z nowa podstawką LGA1333 która pojawi się z końcem roku i wtedy będą brali ludzie pod rozwagę zakup takich pamięci. Przy LGA775 wszyscy zostana na DDR2, bo tutaj one doskonale sobie radzą i nie ma sensu iśc jeszcze krok dalej.

Nawet jeśli wszystkie Twoje spekulacje się ziszczą... to posiadanie płyty z DDR3 w czymś przeszkodzi? Nie! Ale jeśli sprawy potoczą się inaczej, co, wybacz zwątpienie w Twe wyczucie rynku, jest również prawdopodobne, to ta dodatkowa właściwość może się przydać. Nie zamierzam Ci udowadniać, że DDR3 to wspaniała rzecz, bo obaj wiemy, że nie - szczególnie dla LGA775. Ale to ceny kształtują przede wszystkim rynek, więc po co się na to zamykać skoro to właśnie ceny mogą zadecydować o tym, co warto w danej chwili kupić, a czego nie.

Dlatego jeszcze raz podkreslam dla mnie jest to czysty zabieg marketingowy taki sam jak troska producentów o ekologię (bo tak nalezy taktowac wersje E u Gejobajta). W swoim czasie sam postępowałem podobnie (kupię, może mi się przyda albo nie) i nigdy się nie przydało. To tak jak z FireWire albo dwoma PCIE na płycie. Wszyscy podkreślają fakt z jego posiadania, a nikt nie korzysta.

Tylko wciąż nie widzisz jednej zasadniczej różnicy między tymi wspaniałymi przykładami, a slotami DDR3. Wszystkie one niosą za sobą wyższą cenę płyty głównej, więc istotnie jest to bez sensu. Posiadanie zaś płyty wyposażonej w banki DDR3 nie kosztuje NIC więcej!

Z mojej strony EOT w tej kwestii, bo już nie wiem jak do Ciebie dotrzeć :roll:

Co do Abita to i tak Intel daje specyfikację więc wszyscy robią podobne płyty z podobnymi wadami o podobnych możliwościach. Każdy kij ma dwa końce i niech za przykład posłużą recenzje MSi na Pclabie i Egiełdzie. Niemniej daleki byłbym od mówienia, że ten Abit jest zły. Jedynie jest troszkę starszy od tego Gigabyte'a.

Nie twierdziłem, że Abit jest zły. Napisałem tylko, że spotkałem się po prostu z większą problematycznością wśród użytkowników tej płyty i nowych procesorów Intela. Tylko tyle. Nie zgadzam się jednak, że wszystkie płyty mają podobny stopień "utrudnień". Ja dotarłem do większej liczby problemów z Abitem niż z ww. Gigabyte'em. Nie twierdzę jednak, że jest to reprezentatywna grupa opinii. Wyraziłem jednak na ten temat zdanie.

Natomiast co do obsadzania slotów to domniemywam, że mówisz Tutaj o DFI CFX3200 czyli płycie pod K8. To co piszesz jest prawdą, tylko w przypadku AMD kontroler pamięci jest w procu i on sobie nie radził z różnymi konfiguracjami w slotach. Ważne dla niego też było czy pamięci sa jedno czy dwustronne. Przy czterech bankach przełączał się na 133 i 2T itp. historie. W Intelu sprawa jest naprawdę lajtowa. Nie dość, że pracuje w 2T (zawsze) to jeszcze toleruje w zasadzie dowolne kombinacje (pomijając u mnie rożne rozmiary to jeszcze jedne są 667 a drugie 800Mhz). Ja przez długi czas miałem nawet źle banki obsadzone co nie wpłyneło na jego pracę. Oczywiście nie będę się zarzekał, bo może być różnie ale naprawdę kontroler Intela, a AMD to dwa światy. Widocznie Intel przez tyle lat miał czas na dopracowanie tego urządzenia. Większa rolę odgrywa tutaj bios.

Fakt, zwracam honor. Troszkę zbyt łatwo przeszedłem nad swoim K8 do intelowskich kontrolerów pamięci.

Ultra D wyszla w okolicach lutego 2005, a CFX3200 około maja 2006 i oficjalnie na DFI Street się przyznali, że płyty na NF3 i chipetach ATI były robione w pośpiechu więc ich "topowość "polegała jedynie na tym, że miały DFI w nazwie. Pamietam, bo duuuuuuużo czasu tam spędziłem szukając odpowiedzi dlaczego się spaliła, na szczęście na zapłaciłem ponad jedyne 325zł i od tego czasu unikam przekombinowanych wynalazków i płyt droższych niż 300zł. Stąd może moje podejście do tematu i opór w przypadku gdy słyszę "topowość u DFI". Obecnie u Intela te płyty też nie błyszczą na tle konkurencji ale to już pisałm wcześniej ;)

Tak, tak Kosi. Przepraszam - pomyliłem się. Ja nie twierdziłem jednak, że CFX3200 to ósmy cud świata - opowiadałem Ci już o moich z nią problemach. Wydawało mi się jednak, że to dość reprezentatywny model płyty z wyższej półki.

@ Labienus

Od około pół roku mam Abit'a P35-e (dzięki za dobre rady Mazak). Na tym posadziłem E2180 2 GHz od razu na 3,2 GHZ (idzie na 3,4). Kości 2x2GB OCZ PC800 CL4 Platinum rev.2.0. Do tej pory ani razu nie miałem z nią (słodziutka  :117:) problemów. Nie mogę powiedzieć tego o wcześniejszym (uber hiper hajendowym i piekielnie drogim 750 zł) Asus'ie.

(...)

PS.: W sumie złożyłem już z 10 zestawów na tych podzespołach a użytkownicy kłaniają w pas po dziś dzień.
ENDE

Krótka piłka - ile z nich chodzi z Penrynami i ile z tych osób samodzielnie je podkręcało?
Poza tym - czy Twoja opinia przeczy tym, do których sam dotarłem czy może jest kolejną?

O co "mie" chodzi...Nie wszystek g#wno co się w lesie błyszczy. Chodziło o to żeby było w miarę tanio,szybko i wygodnie. Pociągnę na tej płytce jeszcze z rok i zmiana. Nie opłaca się być lanserem w dziedzinie dzisiejszej elektroniki.

Cudownie. A jak to się ma do Gigabyte'a GA-EP35C-DS3R? Jest szczególnie droga? DDR3 na płycie to jakaś szczególna niewygoda czy może za bardzo się błyszczy? Nabywcy tej płyty to lanserzy? :roll:

Pozdrawiam

« Odpowiedź #896 dnia: Czerwca 12, 2008, 21:48:10 »
"Cudownie. A jak to się ma do Gigabyte'a GA-EP35C-DS3R? Jest szczególnie droga? DDR3 na płycie to jakaś szczególna niewygoda czy może za bardzo się błyszczy? Nabywcy tej płyty to lanserzy? :roll:"

Wiem, że jesteś zwolennikiem cytowania i filozofii. Nie odwracaj jednak kotka ogonkiem. Założenie było takie aby podzespoły były w miarę tanie i porządne. Tal się składa że zawodowo zajmuję się także serwisem (dziennie do 5 kompów diagnozuje) i na tym opieram moją opinię. Proponujesz model Gigabyte (nie twierdzę że zły)- twoja radość, moja także bo lubię jak ludzie się cieszą :).

A teraz....oglądamy meczyk - zara bedzie 2:0 :)

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #897 dnia: Czerwca 12, 2008, 22:54:52 »
Całkiem błyskotliwie BOCZEK :)

Bardzo bym się chciał z Tobą zgodzić (z czymkolwiek!), ale kurcze nie za bardzo widzę z czym, bo (bez cytowania i filozofii) poza opisem mojej i swojej zacnej osoby nie dostrzegam choćby bliskiej tematowi treści :roll:

Pozdrawiam serdecznie ;D

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #898 dnia: Czerwca 12, 2008, 23:36:37 »
Labi ja też nie twierdzę, ze ten Gejobajt jest zły ale stawianie go na czele przez możliwość wsadzenia na nim DDR3 jest nonsensem. Równie dobrze mógłby tam mieć gwint na możliwość dokręcenia żarówki 60 wattowej. Cały czas Ci chcę tylko pokazać, że nie ma się czym podniecać i zamiast się sępić na kompatybilność DDR3 może lepiej wybrać inną płytę (może nieco bardziej sprawdzoną) niż zakładać, że może z tych slotów skorzystasz nawet jeśli cena jest atrakcyjna. To tak jak z dwoma PCIE. Zakładasz, że kiedyś kupisz drugą grafę, a ostatecznie kupujesz za rok kupujesz kartę z nowej generacji i dalej siedzisz na jednym slocie. Zresztą jak było z C2D, najpierw pojawiły się drogie proce, a później klony klonów i doszliśmy do ceny 180zł. Taniej było wymienić płyte i proca, niż ubierać w kompatybilność. Dlatego owszem, ja świadomie rezygnuję z takich możliwości. A czy z nową dróżką Intela i spekulacjami to moje fanaberie - nie sądzę:

A co do Abita to od samego początku krytykowałeś ją. Nie brałeś pod uwagę choćby tego, że jest taka rotacja w sprzęcie, że każda nowa płyta miała problemy z Penrynami, podobnie jak z E2xxx. Dopiero późniejsze biosy zmieniły sytuacje. Przypomnę, że tą płytę podałem jako alternatywę na która można zwrócić uwagę przy wyborze i nic więcej.

Także Labi kończymy tą dyskusję, bo się już nerwowo robi. Okazji bedzie jeszcze kilka aby nadrobić i jestem przekonany, że na żywo byłbym w stanie lepiej przekazać Ci swój sposób myślenia (i nie chodzi mi tutaj o to co to zdanie mogło by sugerować...lol). Pewnie Ty mi też, a tak przynajmniej narazie zostaje nam forum ;] A to, że każdy z Nas musi mieć ostatnie zdani eto już inna sprawa  :020:
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2008, 23:45:34 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #899 dnia: Czerwca 13, 2008, 09:48:07 »
Panowie, bardzo fajny wymiana poglądów, aż żal mi się zrobiło jak zobaczyłem, że nie ma kolejnej strony :)

Ale tak bardziej na serio, Mazak rozumiem o co chodzi, Labi podobnie rozumiem Twój pogląd na sprawę.

A co do płyty głównej to jeszcze znalazłem coś takiego:
http://tw.giga-byte.com/Products/Motherboard/Products_Spec.aspx?ClassValue=Motherboard&ProductID=2847&ProductName=GA-EP43-DS3L

Tylko, że nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy ta płyta obsługuje RAID. No nic szukam dalej.
Wasza opinia na temat tej płyty?

Z pamięcią doszedłem do wniosku, że wezmę 2x1GB 1066MHz, później przecież mogę sobie dołożyć trochę pamięci.
Pozdrawiam.