Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505331 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #975 dnia: Sierpnia 23, 2008, 17:20:38 »
OK, to zróbmy tak:
1. płyta główna do 220 zł brutto ( tyle zpłacę za MSI K9A2 CF-F )

Wszystko co na P31/P35/P43/P45 np. MSI Neo2 FR lub Abit IP35-E, ewentualnie P31-DS3L. Rozrzut cen jest tak duży i jest tyle tych płyt, że ciężko wybrać jedną jedyną. Swoją MSI kupiłem za 220zł, Abita wyrwiesz za 230zł, Gejobajta P31 za 160zł.

http://www.agito.pl/socket_775/gigabyte_gap35ds3l.776.333317.html
http://www.agito.pl/socket_775/gigabyte_gaep35ds3.776.328560.html
http://www.agito.pl/socket_775/gigabyte_gaep31ds3l.776.334866.html

http://www.agito.pl/socket_775/gigabyte_gaep43ds3l.776.333272.html

Płyty na P35/31 są bardziej rozpracowane i więcej info o nich na necie znajdziesz. P45/43 stosunkowo nowe i oferują w zasadzie kosmetyczne zmiany w stosunku do poprzednika stąd te pierwsze wypadają lepiej pod względem możliwości do ceny.
2. procesor do 220 zł brutto (tyle zpłacę za AMD AM2 Athlon64 X2 5400+(65W) (64bit) BOX)
Procesor bez problemu podkręcę na 3100 MHz.
Łącznie 440 zł brutto za proc + płyta

Poproszę o równie wydajną lub wydajniejszą alternatywę na C2D w zbliżonej cenie +/- 10%

Tutaj nada się wszystko od E21xx, ze wskazaniem na E2180 (dobry, tani i ma wysoki mnożnik). E5200 to następca serii E2xxx zrobiony w 45nm (nowy, droższy i w nowszej technologii robiony, ale stosunkowo świeży). Jeśli nieco się orientujesz to E2180 popędzisz na 3GHz bez trudu. Ten drugi to mniej rozpracowany i zbadany grunt, ale powiedzmy, że te 3.8GHz jest w stanie polecieć. Może nawet wyżej.

http://www.agito.pl/podzespoly_pc/procesory.81.html?labels=1%7Cn1665%7C&pricemin=150&pricemax=250

Warto by było przekopać Allegro, tam można fajne zabawki teraz dorwać. Linki z www.agito.pl wrzuciłem tak na sztukę ;). Zerknij kilka stron wstecz, tam też była mowa o tanich zestawach na Intelu.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2008, 17:29:09 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #976 dnia: Sierpnia 23, 2008, 18:20:20 »
Istotne jest też to, że podkręcony do 3100MHz Athlon pożera wyraźnie więcej prądu niż podkręcony do 3800MHz Pentium E5200. Ofertę płyt opartych o chipsety P31, P35, P43 i P45 masz sporą. Sugerowałbym zatem wybór nowego Pentiuma E5200 a płytę do niego dobrać wg własnego uznania... byleby opartą o jeden z powyższych układów. Tak jak rzekł Kosi - rozrzut cenowy jest ogromny, bo faktycznie można już takie płyty znaleźć od 150-160zł. Zaś mocniejszy procesor to sprawa obecnie nie do przecenienia. Z trójki podkręconych procesorów: Athlon do 3100MHz, Pentium  E2180 do 3000MHz i Pentium E5200 do 3800MHz, ten pierwszy jest najmniej wydajny, a ten ostatni najbardziej.

Między P31/P35 a P43/P45 jest jeszcze różnica wymiaru technologicznego, w jakim je wyprodukowano. Te drugie są chłodniejsze dzięki niższemu procesowi właśnie... no i mniej ciągną również prądu, choć akurat to i tak drobiazg w porównaniu do poboru procesora i karty graficznej. Zasugerowałbym pewnie wybór jakiegoś Gigabyte'a z serii GA-EP43. DS3 oraz DS3L różnią się slotami kart rozszerzeń jedynie - wybierz tę, która Twoje wymagania lepiej wypełni.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #977 dnia: Sierpnia 26, 2008, 13:07:52 »
No to zamówiłem sprzęt:

GRAFIKA: Gigabyte Radeon HD 4850 512MB PCI-E GVR485512HB
PROCESOR: Intel Intel Core 2 Duo E7200 775
PŁYTA: GIGABYTE GA-P35-DS3L IP35 S775 BOX
RAM: KINGSTON HyperX KHX8500D2K2 / 2G

Oby był wart tej ceny  ;)
Pozdrawiam

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #978 dnia: Września 03, 2008, 01:37:16 »
Jako, że płyta główna zaczyna mi dokuczać w moim wiekowym komputerze, powoli zaczynam się oswajać z myślą, że może nie dożyć dnia następnego i trzeba będzie wymienić prawie cały bajzel pod maską. Dysk, płyta główna, procesor, pamięć, karta graficzna i dźwiękowa, zasilacz. A wszystko to za mniej niż 1900zł ... uwaga... według cen z komputronika (taki mam system ;) ).

Karta dźwiękowa i dysk nie podlegają dyskusji - Samsuś SP F1 320GB i SB X-Fi Xtreme Gamer - co oznacza, że 442 zł idą się... ten tego... i pozostaje 1458 zł na resztę gratów.

Ostatni raz kiedy wyszedłem z jaskini, to jedynym sensownym wyborem był AMD i ATi... teraz wszystko się pozmieniało, cholera wie co brać.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #979 dnia: Września 03, 2008, 10:45:58 »
No to może coś takiego:
  • płyta główna: MSI P45 NEO2-FR
  • procesor: Intel Pentium Dual Core E5200 2.5 GHz
  • karta graficzna: Palit Radeon 4850 512MB Sonic - chodzi przede wszystkim o to, żeby nie miała tego referencyjnego chłodzenia oraz nie był to Gigabyte z Zalmanem. Istotne jest również czy nie masz jakiejś większej panoramy za monitor, bo wtedy 1GB na karcie może się okazać niezbędne. Jeśli to jakiś zwykły panel 17-19 cali czy nawet CRT to powinno wystarczyć.
  • pamięć operacyjna: GoodRam DDR2 2 x 2GB 800MHz CL5 - to tylko figura na liście, bo za 20zł więcej można dostać w innym sklepie fajne A-Daty z CL4.
  • Dorzuciłbym też drugi taki sam dysk Samsunga, by sprawić sobie RAID 0 - kolejne 150zł
  • No i zamiast XFi Xtreme Gamer raczej wybrałbym najtańszego Asusowego Xonara DX/XD
Razem to wychodzi (bez Xonara) 1589zł wg cen w Komputroniku. Xonar jest tańszy od XFi, więc te 50zł mogłoby być więcej. Rozumiem, że karta dźwiękowa miała nie podlegać dyskusji, ale wydaje mi się, że warto wiedzieć o całkiem dobrej alternatywie. System, aby sobie to wszystko rozpatrzeć wg cen w Komputroniku jest dla mnie jasny, więc rozumiem, że nie ma potrzeby sugerować oczywistych i sporych oszczędności zaopatrując się w innym sklepie.

Pytanie też czy Twój stary zasilacz podoła temu nowemu zestawowi? Obudowa, wentylacja i peryferia zostają również ze starej konfiguracji?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2008, 10:54:52 wysłana przez Labienus »

Offline Zeke

• ZB
  • *
« Odpowiedź #980 dnia: Września 03, 2008, 10:57:08 »
Popieram Labienusa z wyborem karty dźwiękowej. Xonar daje lepszą jakość dźwięku niż X-Fi, a jak masz dobre głośniki (np. zamiast małych komputerowych - wzmacniacz + dobre kolumny), to nawet nie ma co się zastanawiać. Im lepszy zestaw audio, tym wyraźniej widać przewagę Xonara (ja używam wersji DX ). Przy komunikacji głosowej trzeba tylko pamiętać, że dla wzmocnienia sygnału na mikrofonie nie wystarczy włączyć "mic boost", ale jeszcze "SVN"/
"I jedyne, co pamiętam po tylu latach ich pracy / to, że wojnę wygrali Polacy"
Kazik (o nauczycielach historii)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #981 dnia: Września 03, 2008, 11:24:54 »
Zasilacz musi być wymieniony, stary nie podoła żadnej nowej karcie graficznej. Obudowa pozostaje, ona nie jest problemem, szczególnie, że ma parę dodatkowych wentylatorów teraz ;)

Kiedyś myślałem nad Gigabyte Odin Pro 550W, ale w tej chwili nie mam pojęcia jak wygląda rynek tych komponentów.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #982 dnia: Września 03, 2008, 11:34:25 »
Nie ma po co kupować takiego mocarza. Wystarczy porządne 400-450W. Np. takie albo takie. Szczerze powiedziawszy to nawet wolałbym tego Enermaxa, ale niestety nie ma go w cenniku Komputronika. Ewentualnie jeszcze coś takiego. Seasonic robi zasilacze dla Corsaira m.in.. :)

« Odpowiedź #983 dnia: Września 03, 2008, 13:24:21 »
  • karta graficzna: Palit Radeon 4850 512MB Sonic - chodzi przede wszystkim o to, żeby nie miała tego referencyjnego chłodzenia oraz nie był to Gigabyte z Zalmanem. Istotne jest również czy nie masz jakiejś większej panoramy za monitor, bo wtedy 1GB na karcie może się okazać niezbędne. Jeśli to jakiś zwykły panel 17-19 cali czy nawet CRT to powinno wystarczyć.

Czy dla panoramy 20,1 cala ta karta może być za słaba?
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #984 dnia: Września 03, 2008, 13:33:08 »
To nie jest kwestia samej karty ale całego kompa i programu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #985 dnia: Września 03, 2008, 14:03:57 »
Chodzi o to, że np. w niektórych grach w wyższej rozdzielczości może zacząć wyraźnie brakować pamięci na karcie graficznej.

« Odpowiedź #986 dnia: Września 03, 2008, 14:24:16 »
Bzdura. Zużycie pamięci i jej przepustowość na karcie grafiki ma wpływ na rozdzielczość tekstur i ich ilość, a nie rozdzielczości monitora. Jedyną rolą, jaką pamięć graficzna może odgrywać w wysokich rozdzielczościach to bufor AA/AF, ale znaczenie ma to marginalne dla wydajności.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #987 dnia: Września 03, 2008, 14:35:09 »
Chyba się pogubiłem w Twojej wypowiedzi. Kto napisał, że VRAM ma wpływ na rozdzielczość monitora? Napisałem jedynie, że im wyższa rozdzielczość, w której się gra, tym lepiej mieć pojemniejszą VRAM. Monitory panoramiczne 21+ mają przeważnie dość wysoką natywną rozdzielczość, na ile się orientuję.

Oczywiście powtarzam zasłyszane gdzie indziej wnioski, więc w żadnej mierze nie czuję się w tej kwestii ekspertem. Z chęcią zrozumiem swój błąd, jeśli takowy popełniłem :)

Pozdrawiam

« Odpowiedź #988 dnia: Września 03, 2008, 15:00:51 »
Zapewniam Ciebie, że rozdzielczość, której używasz nie ma najmniejszego związku z ilością VRAM. 1GB i więcej w cale nie jest potrzebne do zabawy na monitorach o dużej rozdzielczości. Raczej to GPU musi móc przerobić te dane, które wysyła do framebuffera, co oznacza mniej więcej tyle, że odpalając grę w natywnej rozdzielczości dużego monitora nie ma różnicy, czy mamy 128MB czy 2GB pamięci na grafiki o ile obraz mieści się w "buforze klatki".
Osobiście uważam, że nim wykorzystamy w pełni 512MB VRAM, to będziemy się zastanawiać nad wymianą całej grafiki, także inwestowanie w karty z dużą ilością pamięci wydaje mi się średnio opłacalne na dłuższą metę.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #989 dnia: Września 03, 2008, 15:48:55 »
Nie podważam tego, co piszesz. Ale czym zatem wyjaśnić np. zdecydowane, choć chwilowe spadki FPS i przycięcia animacji w wielu grach w wyższych rozdzielczościach (np. Crysis, ale i tych opartych o UE3) na kartach z 512MB VRAM skoro na tych samych kartach wyposażonych np. w 1024MB VRAM to zjawisko nie występuje? Sprawa znana choćby z kart 8800GT. Być może moje wnioski są zbyt pochopne, ale właśnie na tym przede wszystkim bazują.

Pozdrawiam