Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502737 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1080 dnia: Grudnia 14, 2008, 10:47:31 »
Tak, jak na razie 1GB to za dużo, żadna gra nie wykorzysta takiej ilości pamięci na karcie.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1081 dnia: Grudnia 14, 2008, 11:40:38 »
Niekoniecznie, GTA IV ustala maksymalne możliwości właśnie w stosunku do pojemności karty, na 512 dało się ustawić maksymalnie średnio wysokie detale, ustawienie bardzo wysokich tekstur i sporo cieni było niemożliwe dlatego iż przekraczało to 489MB pamięci karty (fizycznej). No ale de'facto GTA IV to porażająco źle zoptymalizowany port z konsoli w historii, ale to już inna bajka.

« Odpowiedź #1082 dnia: Grudnia 14, 2008, 12:37:18 »
No ale jak jest z tymi kartami? Czy faktycznie to 1gb pamięci jest za duże w porównaniu do taktowania rdzenia w granicach 700MHz i będzie spowalniać kartę?
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1083 dnia: Grudnia 14, 2008, 12:44:32 »
Inaczej. Spowalniać nie będzie, chyba że będą to gorsze pamięci - często bywa że na kartach tego typu montuje się 1GB ale nieco wolniejszych pamięci żeby ciąć koszty. Chodzi bardziej o to że karta tej klasy takiej ilości pamięci raczej nie wykorzysta. Co z tego że gra pozwoli włączyć detale ultra high jak wcześniej skończą się możliwości obliczeniowe GPU żeby taką ilość danych płynnie obsłużyć.

Edycje stosunkowo słabych kart z dużą ilością pamięci to raczej chwyt marketingowy. Dodatkowa pamięć raczej nie przeszkadza ale też wiele nie pomaga, a kosztuje ekstra.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1084 dnia: Grudnia 14, 2008, 13:45:37 »
Czyli nie będzie różnicy w działaniu, przyjmując teoretycznie, dwóch takich samych kart 512mb i 1gb?
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #1085 dnia: Grudnia 14, 2008, 14:01:20 »
Wszystko zależy od układu graficznego. Przeważnie jest tak, że różnica będzie, ale marginalna.
http://en.expreview.com/2007/12/30/review8800gt-how-many-memory-do-you-need?.html/16

Zwróć uwagę na ostatni słupek po prawej i pamiętaj, że kartę zaprojektowano pod 512MB RAM. Modele z 256MB RAMem były specjalnie obcinane i stąd między 256 a 512 różnica jest spora. W tańszej grafice o 128 bitowym kontrolerze pamięci mogłoby się okazać, że i 256MB RAM byłoby wystarczające, a 512MB nie dawałoby większych przyrostów. Wiele zależy od konkretnego układu.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1086 dnia: Grudnia 14, 2008, 14:25:03 »
Czyli nie będzie różnicy w działaniu, przyjmując teoretycznie, dwóch takich samych kart 512mb i 1gb?

Pytanie: JAKICH kart, w JAKICH grach? Im wydajniejsza karta i im nowsza (zazwyczaj) gra, tym bardziej ta pamięć może się przydać. Kiedyś wystarczało na karcie 128MB, obecnie standardem jest 512MB, niedługo będą wartości około 1GB. Ale dotyczy to NOWYCH gier, które są tworzone pi razy drzwi pod obecny sprzęt Kowalskiego, oraz NOWYCH kart graficznych, jak na przykład HD4870 czy GF GTX. Taki HD4870 1GB w niektórych tytułach zyskuje na tyle dużo że jest wart rozważenia:
http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3415

Podobne dylematy kiedyś były przy okazji 8800GTS 320 i 640MB.

Ale ty nas nie pytasz o nowe modele tylko niemłodą i budżetową na dzisiejsze standardy 9600GT, tutaj 1GB jest wątpliwy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #1087 dnia: Grudnia 14, 2008, 17:13:12 »
1GB w 9600GT to chwyt marketingowy.

« Odpowiedź #1088 dnia: Grudnia 14, 2008, 17:33:11 »
To i ja dorzucę swoje trzy grosze ... Kiedy kupowałem swoją poczciwą GF4 Ti4200 128 MB RAM wszystkie mądre gazety komputerowe (o stałym dostępie do internetu wtedy nawet mi się nie śniło   :002:) pisały, że ŻADNA gra tego nie wykorzysta. Jak się niedługo okazało, nawet iłek w trybie perfect potrzebuje więcej. Moje zdanie jest takie: rzeczywiscie karta klasy GF 9600 z 1 GB RAM to marketing. Owszem, może już niedługo taka ilość pamięci na karcie graficznej znajdzie uzasadnioną rację bytu, ale ... wtedy najprawdopodobniej rdzeń graficzny GF 9600 nie udźwignie potężnych wymagań co do mocy obliczeniowej na bardzo wysokich detalach. I tak trzeba będzie zejść z jakością wyswietlania i 1 GB RAM nic tu nie pomoże. Owszem, na dzień dzisiejszy taka ilość pamięci ma uzasadnienie tylko w przypadku bardzo wydajnych układow ATI 4850/4870 i NV 260/280, a i to do wykorzystania dopiero w niedalekiej przyszłości w nowych tytułach.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #1089 dnia: Grudnia 14, 2008, 18:22:59 »
Witam.

Mam takie małe pytanko.

Po rozmowie z paru w miarę obeznanymi w temacie forumowiczami doszedłem do wniosku żeby kupić taką oto budowę: CHIEFTEC BH-01B-B-B

http://allegro.pl/item482478039_obudowa_chieftec_bh_01b_b_b_400_z_zasilaczem_400w.html

Jednak owe obudowy są dostępne jedynie z zasilaczami 400W a to zdecydowanie za mało.

I tu moje pytanko czy można gdzieś kupić taką obudowę z zasilaczem 500W lub samą obudowę bez zasilacza?

Ewentualnie czy ktoś ma do polecenia jakąś porządną odbudowę w miarę przystępnej cenie? Najlepiej aby jej wysokość nie przekraczała 46cm.

Pozdrawiam
Speedmen

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #1090 dnia: Grudnia 14, 2008, 19:21:02 »
I tu moje pytanko czy można gdzieś kupić taką obudowę z zasilaczem 500W lub samą obudowę bez zasilacza?

Jak najbardziej można, np. tutaj:
http://zenfist.pl/chieftec-bravo-bh01bbb-p-522.html
lub tutaj:
http://www.hitech.com.pl/?con=products&action=showDetails&id=46d5a121cbd15

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #1092 dnia: Grudnia 14, 2008, 21:58:56 »
Szczerze powiem, że wybór Chiefteca w dzisiejszych czasach będzie dobry chyba tylko dla tych, którzy koniecznie muszą mieć 1mm blachę w obudowie. Reszta jest słabiutka w mojej ocenie.
Za 270-290zł wg mnie nie do pobicia jest Lancool K7. Trzeba się enigmatycznym forumowiczom nieco na współczesne czasy przestawić ;) , bo Chieftec to kiedyś był niedościgniony. Teraz niestety nie robi obudów, które byłyby szczególnie godnymi zainteresowania... być może dlatego, że od tych kilku lat bardzo niewiele się zmieniły.

A jak potrzeba 1mm blachy to jest jeszcze Cooler Master Centurion.

Pardon - Chieftec robi nadal najtańsze BigTowery... i gdy ktos potrzebuje miejsca, to jest to istotnie jedyny wybór w niskiej cenie.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2008, 22:04:11 wysłana przez Labienus »

« Odpowiedź #1093 dnia: Grudnia 15, 2008, 03:33:50 »
Mam taki mały dylemat i potrzebuję porady, bo na komputerowych nowościach się nie znam (podobnie jak na komputerach w ogóle), ani tego nie śledzę, ani się tym nie pasjonuję. Mojemu głównemu komputerowi uderzy niedługo roczek i zastanawiam się czy warto po nowym roku kupować od razu nowy (i przy okazji zrobić rotację w komputerach w domu) czy poczekać jeszcze pól roku czy nawet rok aż wyjdzie jakaś "nowa jakość", a może jakaś drobna modernizacja (choć w wymianę bebechów się raczej nie bawię, raczej wymieniam sprzęty całości)? Dla jasności - wydatek ok. 4k PLN na nowy komp to nie jest jakieś wielkie obciążenie mojego domowego budżetu (więc jak warto to się kupi), ale komputer to nie jedyna moja rozrywka (ostatnio mam "napad" na strzelanie z replik starej broni, parę sztuk kupiłem, ale jeszcze by się coś ciekawego "przyswoiło"), więc bije się z myślami czy kupować ten nowy komp czy nie.

Obecna konfiguracja to: Intel C2D E6850 3GHz, GF8800GTS 512MB i 6 GB RAM (na Vista64)
Komputer w zasadzie przeznaczony do grania (przy czym w zasadzie z gier "zasobożernych" to tylko symulatorki) - do netu i pracy w programach użytkowych mam inny, starszy nieco sprzęt.

Opcje są w sumie 3:

1. Olać to i zostawić jak jest przez jeszcze jakiś czas - poczekać co się w komputerach wydarzy.

2. Kupić nowy sprzęt - jeśli tak to jaki?

3. Wstawić jakąś nieco nowszą kartę (z tym, że bez przesady skoro nie wymieniam kompa to idę opcją "taniość" - i na karty za 1000-1400 PLN się nie rzucam, ma być zwykła prowizorka na następny rok i tyle) i trochę RAM np. GF9800GT 1024MB i dać 8GB RAM (zamiast dotychczasowych 6GB - w sumie groszowa historia (taka karta to nieco ponad 500PLN, a RAM-y są teraz tanie), a zmieniłbym kartę żonie (na tą GF8800 co mam teraz u siebie), bo na starociu jedzie (komp. AMD Athlon 64 X2 4200+, GF 7600 GS 512MB, 2 GB RAM) i marudzi oraz przy okazji zwiększył w jej kompie RAM do 3GB RAM (na XP 3 GB uciągnie jak się nie mylę).

No i oczekuje porady (jak dotychczas na Waszych poradach źle nie wyszedłem) - ile wydajności, takiej praktycznej w simach mogę uzyskać przy wymianie kompa na to co teraz jest dostępne? Co ewentualnie w praktyce dałaby wymiana GF8800GTS 512MB na GF9800GT 1024MB?

Proszę tak prosto, ludzkim językiem i bez odsyłania na jakieś fora "sprzętowców" czy do jakich dziwnych testów - bo po pierwsze tam piszą "szyfrem", a po drugie tak po ludzku jestem za leniwy, aby to wszystko czytać. Z góry dziękuję za porady.

PS. Opcje wymiany procka wykluczone (jakieś "kręcenie" też) - sam tego jakoś nie umiem, a do jakiegoś serwisu komputera targać mi się nie chcę. Z kartą i RAM-em jakoś daje radę  :003:
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2008, 03:40:19 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #1094 dnia: Grudnia 15, 2008, 06:47:13 »
Razor - masz super sprzęt i modernizacja na dzień dzisiejszy niewiele da. Jedyne co mogłoby Ci się przydać , to mocniejszy procesor (Intel E 8400 - podkręcają się ponoć lekko w okolice 4 GHz). Moja sugestia - nic nie zmieniać. Poczekać ~ rok na nowe procesory Intela i7 (32 nm) i grafikę AMD/NV (następna seria będzie w 40 nm, więc jest nadzieja na szybsze taktowanie i rozsądne zużycie prądu).
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...