Omawiany tutaj procesor po 1 nie jest kręcony, po drugie to nie Barton.
Ten model ukazał się w 2002 roku, w czasach kiedy królowały geforce'y 4 a super topowym sprzętem za grube tysiące był Radeon 9700. GF 6600 to karta dwa-trzy lata nowsza, swego czasu średni segment ale wydajniejsza od najszybszych modeli dostępnych na rynku w 2002. Przez analogię do czasów współczesnych to co piszesz to jakby powiedzieć że do E8400 3GHz taka GTX 280 jest o połowę za słaba i dopiero jak się włoży do niego topową kartę którą wyprodukują za 2 lata to będzie sprzęt w miarę wyważony.
Nie twierdzę że nie ma skoku wydajności w wielu grach pomiędzy 6600 a kartami które proponujesz, wiele tytułów obciąża głównie kartę graficzną i można nawet na relatywnie słabym procesorze odczuć duży wzrost wydajności. Tylko że w niewielkim stopniu dotyczy to gier które omawiamy na tym forum. Wszystkie symulatory jakie znam są wymagające przede wszystkim dla CPU i w tej sytuacji łączenie wolnego procesora z szybką kartą graficzną jest bez sensu.
Faktycznie jeżeli chodzi o symulatory to zgoda, większy nacisk jest tu położony na moc obliczeniową CPU. Napisałem również pod koniec mojego pierwszego postu, że jeżeli kolega chce pograć, tylko na tym symulatorze, to mu w zupełności wystarczy GF6600. Nie zgodzę się jednak, z twoją opinią iż procesor ten, z kartą pokroju np 2600ProAGP, jest to cyt: "łączenie wolnego procesora z szybką kartą graficzną".
Nie, jest to właśnie łączenie procesora, z kartą graficzną, o podobnych zbliżonych możliwościach ogólnych, tak aby żadne z nich nie hamowało drugiego, lub w niewielkim stopniu, karta Radeon2600Pro czy GF 7600Gs jest idealna pod tym kątem, do możliwości tego procesora. Karty 3650, albo starszy Radeon1950, to wyższa półka, górna granica, którą się jeszcze opłaca włożyć do tej platformy, aby nie rozjechały się za bardzo wydajność GPU z CPU.
Generalnie do procesorów Athlon/Barton o szybkości zegara ok 2Ghz jak i wszystkich starych P4 do 3Ghz idealnie psują karty Radeon 2600pro GF7600, max HD3650 lub Rad1950pro. Nie będzie w tym wypadku dużej różnicy w potencjałach ogólnych CPU i GPU. Tak efekt zaszedł by np w przypadku kart HD3850AGP albo GF8600GTS(tej chyba nie było na AGP), tutaj rozjazd były bardzo duży zwłaszcza w przypadku HD3850 tych nie proponuję.
Natomiast karta GF6600 jakkolwiek swego czasu bardzo dobra, będzie już dość znacznie ograniczać ten system i to dopiero będzie łączeniem zbyt wolnej karty graficznej, w stosunku do CPU, z którym przyjdzie jej pracować.
Przy okazji dziękuje ci, za poprawienie mnie, nie doczytałem, faktycznie jest to Athlon2600+ z zegarem 2090Mhz, czyli architektura, której AMD nadało później nazwę Sempron i zwiększyło szynę, przy tym samym cachu L2. De facto jest to mój stary dobry Sempron2400+ sprawdzony w "boju"

, który chodził po OC właśnie na 2,0 2,1Ghz i wraz z kartą Radeon 1950Pro osiągnął zawrotny max. wynik, ok 3750pkt w teście 3dMark06, który może sam w sobie, nie jest idealnym benchmarkiem, ale oddaje świetnie skalę porównawczą. Natomiast ten sam test, na karcie GF6600, to ok 1600pkt i właśnie tutaj doskonale widać różnicę w potencjałach CPU i GPU. Wynik z najsilnijszym GPU, dedykowanym i jeszcze opłacalnym do tej platformy, jest o ok 235% wyższy o wyniku z GF6600. Owszem w przypadku samych symulatorów ta różnica będzie zniwelowana, ale bez przesady

Generalnie nawet gdybym grał tylko, w same symulatory lotnicze, to pomimo tego że większą rolę odgrywa tam CPU (jeszcze raz zgoda) to zakupiłbym silniejszą kartę grafiki, bardziej odpowiadającą możliwościom tego tego CPU, bo GF6600 będzie go po prostu "dusić". choć może nie w tym symulatorze akurat. Nie mniej jednak lepsza karta typu HD2600Pro GF7600, na pewno się przyda i wcale nie będzie za szybka, do tego typu platformy (symulatory też korzystają, z coraz to nowszych bajerów graficznych). W zasadzie, w takiej konfiguracji odpalisz każdy obecny symulator, za wyjątkiem może FSX'a.
Na koniec jeszcze jedno, mylisz się niestety w twierdzeniu że cyt: "to jakby powiedzieć że do E8400 3GHz taka GTX 280 jest o połowę za słaba i dopiero jak się włoży do niego topową kartę którą wyprodukują za 2 lata to będzie sprzęt w miarę wyważony"
Niestety, nie będzie

, aby maksymalnie wykorzystać potencjał karty GTX280, będziesz musiał właśnie kręcić i to dobrze kręcić, tego E8400 grubo ponad 3Ghh

Zawdzięczamy taki stan rzeczy dzięki ostatniej "potyczce" jaka miała miejsce miedzy AMD/ATI, a Nvidia, obie firmy wytoczyły ciężkie działa, CPU muszą teraz gonić.
Przepraszam za taki długi post,ze tyle przynudzałem.
Pozdrawiam

POzdrawiam