Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505217 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1230 dnia: Sierpnia 03, 2009, 23:10:34 »
Jeszcze jedno małe pytanko, co lepiej kupić C2D 8400 3,0GHz, czy CQ 8400 2,66GHz?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1231 dnia: Sierpnia 04, 2009, 20:17:48 »
Wszystko sprowadza się do różnicy w cenie. Jeśli jest duża to nie warto dopłacać, wszak E8200 na 3GHz z palcem w nocniku poleci, a jedyna różnica w nich to mnożnik 8 w stosunku do 9. Skończą się pewnie na podobnej granicy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1232 dnia: Sierpnia 05, 2009, 11:58:06 »
Myślę o zmianie grafiki w moim PC. Zastanawiam się tylko czy zauważę jakiś przyrost wydajności jeśli zostawię resztę bebechów w nienaruszonym stanie. Chodzi mi głównie o przyśpieszenie Rise of Flight. Napchali tam pełno efektów które zarzynają mojego poczciwego dżiforsa.
Obecna konfiguracja:
- C2D E8400 @3.4GHz
- GF8800 GTS 640MB
- Asus P5W DH Deluxe
- 4GB RAM

Domyślam się że nie ma sensu wciskać tam topowych kart bo reszta systemu i tak będzie ją ograniczać. W związku z tym pytanie jaką kartę byście polecili?

« Odpowiedź #1233 dnia: Sierpnia 05, 2009, 12:25:06 »
Wiesz, nie ma sensu ładować w to jakiegoś GF 9800GT ponieważ jest to prawie identyczna karta jaką masz teraz, z resztą ta też nie jest najsłabsza.
Jak dla mnie sensowną zmianą jest GF GTX 260, ale na rdzeniu z 216 jednostkami. Ewentualnie może być GTX 275, ale to już zależy od budżetu.
Nie ma co brać GTS 250 ponieważ to jest ten sam GPU co GF 9800GT.

Sam mam podobną konfigurację, tylko, że procka podkręciłem do 4,25GHz i do tego dodałem GF GTX 275, wzrost wydajności ogromny w porównaniu do mojego GF 8800GT :)
Pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1234 dnia: Sierpnia 05, 2009, 12:29:58 »
do tego dodałem GF GTX 275, wzrost wydajności ogromny w porównaniu do mojego GF 8800GT :)

W RoF czy w Crysis, bo kolega pyta o ten pierwszy ;) Ja szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy w przypadku tego sprzętu wymiana grafiki da coś sensownego w tej grze.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1235 dnia: Sierpnia 05, 2009, 12:38:22 »
W Crysis na rozdzielczości 1280x1024 bez AA wszystko jest na bardzo wysokich detalach w DX10 i mam od 25 do 50 fps (zależy od sceny).
Inne gry również przyspieszyły. Jednak w niektórych różnica 40, a 90fps nie jest zauważalna ;)
Pozdrawiam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1236 dnia: Sierpnia 05, 2009, 12:41:41 »
Ja mam jeszcze pytanie co do moich dylematów. Procek podkręcę spokojnie bo są dobre opisy w necie a i moja płyta da sobie radę wraz z zasilaczem. Chłodzenie na procku też może być, zresztą dam go na 3.0- 3.2 według fachowców od OC da się tyle bezpiecznie nawet na standardowym wentylu puścić. Z grafiką już trudniej, podkręcają ją na wersję ultra ale to już nie jest takie proste. Więc zastanawiam się czy np. kupno drugiej takiej karty (8800 GTX) na SLI się opłaca. Kartę mogę dostać gdzieś za ok 400-450 zł więc nie dużo relatywnie. W necie piszą iż na SLI wydajność w grach jest wyższa o ok. 80 - 90%  i brzmi to bardzo dobrze, ale czy na pewno w mojej konfiguracji z podkręconym procem będę to odczuwał w ten sposób? I czy sprzężenie dwóch kart da możliwość podwyższenia AA i Aniso?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1237 dnia: Sierpnia 05, 2009, 12:43:34 »
A jakiej mocy i jaki masz zasilacz?

8800GTX ciągną ogromną ilość prądu i może się okazać, że zasialacz nagle nie wyrabia.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1238 dnia: Sierpnia 05, 2009, 12:51:57 »
Więc zastanawiam się czy np. kupno drugiej takiej karty (8800 GTX) na SLI się opłaca. Kartę mogę dostać gdzieś za ok 400-450 zł więc nie dużo relatywnie. W necie piszą iż na SLI wydajność w grach jest wyższa o ok. 80 - 90%

Po pierwsze to gra musi obsługiwać technologie SLI. Nie za wiele gier to potrafi, szczególnie jeśli chodzi o symulatory. Z tego co czytałem na oficjalnym forum RoF'a to ten właśnie tytuł potrafi wykorzystać dwie karty.
Generalnie większość radzi kupić kartę nowszej generacji niż pakować się w dwie stare.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1239 dnia: Sierpnia 05, 2009, 12:54:24 »
Zasilacz Tagan 700 W, więc spoko da radę :). Coż chyba dam sobie spokój z grafiką a podkręcę tylko proc ewentualnie, tylko czy to mi coś da w grach? Poza wyższym rachunkiem za prąd :/
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1240 dnia: Sierpnia 05, 2009, 13:00:21 »
W Crysis na rozdzielczości 1280x1024 bez AA wszystko jest na bardzo wysokich detalach w DX10 i mam od 25 do 50 fps (zależy od sceny).
Inne gry również przyspieszyły. Jednak w niektórych różnica 40, a 90fps nie jest zauważalna ;)

Widzisz, a pytał kto tu o Crysisa? Chyba nie a swoimi postami jak to takie gry przyspieszają wprowadzasz zamieszanie. W FSX taka zamiana (8800GT na 275 GTX) to jakieś 4fps'y (15%) i to w full hd. W DCS też niewiele. Ciągle się pisze tutuaj że w simach zmiana karty graficznej jest na ostatnim miejscu na liście opłacalnych rzeczy.

W RoF może być inaczej, ale może się okazać że jedyne co osiągniesz to mniejszy spadek wydajności po włączeniu postefektów, a gra i tak będzie za wolno chodzić, zwłaszcza przy wymianie średnio mocnej karty na trochę mocniejszą. Nie wiem, to nowy tytuł i jeszcze nie znany.

W necie piszą iż na SLI wydajność w grach jest wyższa o ok. 80 - 90%

Niektórych. Zazwyczaj w symulatorach jest około zera. Znowu, w RoF może być inaczej.

Kręcenie 8800GTX zostaw sobie na koniec, ta karta już niewiele się podkręci a różnice raczej na pewno nie będą widzialne gołym okiem. (Konia z rzędem temu kto grając odróżni  6% różnicy w zegarach pomiędzy GTX a Ultrą)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #1241 dnia: Sierpnia 05, 2009, 14:04:09 »

« Odpowiedź #1242 dnia: Sierpnia 05, 2009, 14:20:42 »
Wstrzymałbym się na razie z modernizacją sprzętu pod RoFa, bo to raczej niewiele pomoże i poczekałbym na patcha poprawiającego wydajność.
Zobaczcie forum neoqb i SimHQ, ludze skarżą się, że mają i7 + GTX280 i osiągają po 2x klatek na ustawieniach medium.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1243 dnia: Sierpnia 05, 2009, 14:41:52 »
Dokładnie, spirit ma rację że na razie jeszcze ze dwa miesiące należałoby poobserwować. Tylko czy jest możliwa nadal optymalizacja gry pod tym względem?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1244 dnia: Sierpnia 05, 2009, 15:14:28 »
Rutkov żadnego SLI, żadnego CS obojętnie w jakiej postaci i za jaka kasę. Jestem po dwóch dniach walki z Hd4870x2. Na szczęscie nie mój komp. Naprawdę jak chcesz być zdrowszy i nie masz problemu z dogrzewaniem mieszkania odpuść sobie. A 3/4 gier i tak dziala na jednym rdzeniu, nie wspominając o tym, że jeśli masz płytę na Intelu to zapomnij o SLI.

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"