Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 504497 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1470 dnia: Czerwca 16, 2010, 18:55:06 »
Moim zdaniem nie ma sensu ale jak Cię nie hamują pieniążki, bo to w ramach odpisu VATu to możesz zaszaleć.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #1471 dnia: Czerwca 16, 2010, 20:43:35 »
Będzie może ciut prowokacyjnie i apropos monitorów... ale kto dziś kupuje monitory większe niż 22 cale??? ;) I po co?
Nie lepiej kupić trzy mniejsze zamiast jednego wielkiego? Ja właśnie zamówiłem 3x 19 cali :] No ale dwa to najmniej.

Ma się rozumieć musi być Radeon z serii HD 5xxx (Macras takiego rozważa) :)

« Odpowiedź #1472 dnia: Czerwca 16, 2010, 21:41:50 »
Nie znam się zbytnio, ale ostatnio szukałem monitora (nadal nie kupiłem) w podobnej specyfikacji i gdybym kupował jutro zdecydowałbym się na:

http://www.komputronik.pl/index.php/product/87086/Peryferia/Monitory_LCD/24_LG_Flatron_W2486L_PF_LED_.html

lub

http://www.komputronik.pl/index.php/product/65557/Peryferia/Monitory_LCD/24_iiyama_ProLite_B2409HDS_czarny.html

Gdybym kupował pojutrze to już pewnie na coś innego. :118:

Zaznaczam, że na oczy nie widziałem tych monitorów. Recenzje - cóż... są różne. Przy czym jasne, że komentarze użytkowników mogą takie być, ale wkurza nieco, że "profesjonale testy" też są g*** warte tak na prawdę i można znaleźć pochlebne oraz całkiem negatywne opinie.

Oczywiście powyższe LCD to TNki, bo moim zdaniem z rozsądnego przedziału cenowego do gier (tj. niski input lag) nadają się na chwilę obecną tylko te właśnie. IPS i inne, o dobrych parametrach czasu reakcji itd są cholernie drogie. A te tanie... Czy warto ryzykować smużenie i lag dla żywszych kolorów i głębszej czerni? Zależy co kto lubi. Mnie nie bardzo się to uśmiecha. Przy okazji  rozkłada mnie totalnie argument o słabych kątach widzenia w TNkach. Ja akurat monitor mam na wprost... ;)

Co do kart, fajny świeży teścik: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Wielki_test_24_kart_graficznych_od_850_do_2000_zl-3020.html

Warto się też zastanowić nad Sapphire 5850 Vapor-X 2 GB (mój typ... na dziś :118:), cena ciut niższa niż vapor-x 5870 1 GB. Niższe taktowanie rdzenia i pamięci, ale za to drugie tyle pamięci extra. Zakłądam, że ta karta ma generalnie nieco niższe wartości FPS w porównaniu do 5870 ale za to lepiej poradzi sobie z grami pożerającymi więcej v-RAMu.

Generalnie ocipieć można jak człowiek szuka i wybiera sprzęt. Od 3 miesięcy się rozglądam za nowym kompem i każdy komponent zmieniam prawie że co tydzień. :D Nie wspomnę o tym, że dziś wszystko miało być już znacznie tańsze, a ceny poszły w górę chyba o jakieś 10%...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1473 dnia: Czerwca 16, 2010, 21:48:54 »
Ja właśnie zamówiłem 3x 19 cali :]

Powodzenia z oglądaniem filmów na czymś takim ;)
Mnie osobiście widoczne ramki odstraszają, poza tym ustawienie w grach bardzo dużego FOV paskudnie deformuje obraz. Matematyki nie oszukasz, wciskając pole widzenia rzędu 180 stopni na jedną płaszczyznę projekcji zniekształcasz obraz i perespektywę że hej.

Przy okazji  rozkłada mnie totalnie argument o słabych kątach widzenia w TNkach. Monitor mam na wprost...

Mnie z kolei rozkłada argument o smużeniu. Input lag to inna bajka, ale to ogólnie bolączka wielu dużych monitorów, wliczając TNki.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1474 dnia: Czerwca 16, 2010, 23:39:14 »

Warto się też zastanowić nad Sapphire 5850 Vapor-X 2 GB (mój typ... na dziś :118:), cena ciut niższa niż vapor-x 5870 1 GB. Niższe taktowanie rdzenia i pamięci, ale za to drugie tyle pamięci extra. Zakłądam, że ta karta ma generalnie nieco niższe wartości FPS w porównaniu do 5870 ale za to lepiej poradzi sobie z grami pożerającymi więcej v-RAMu.

Czytałem ostatnio, że 2GB pamięci nic nie daje. Sporadycznie wzrost o 1-3%. Na czas obecny 1GB pamięci na grafice wystarczy.
Pozdrawiam.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1475 dnia: Czerwca 17, 2010, 00:05:53 »
Wystarczy, ale takiej karty nie kupuje się na dzień dzisiejszy, a można się spodziewać, że rozdzielczość tekstur w grach jeszcze wzrośnie, no i nigdy nie wiadomo, kiedy człowiekowi się zachce np wielkiego monitora. A czy to się opłaca cenowo, nawet na dłuższą metę, to już inna bajka. Mój GTX260 kosztował mniej niż którakolwiek karta w wyżej wymienionym teście i wyciska jakieś 20-30 klatek mniej niż ten 2-gigowy potwór. Ha!

Ogólnie panowie, to polecacie stosunkowo drogie rozwiązania sprzętowe (DDR3, i7, chłodzenia), myślę że warto w tej dyskusji poruszyć kwestię jak taka inwestycja wypadnie w porównaniu do solidnego budżetowego składaka...

« Odpowiedź #1476 dnia: Czerwca 17, 2010, 06:49:16 »
Mnie z kolei rozkłada argument o smużeniu.

:) Tzn. rozumiem, ze chodzi Ci o to, że jednemu monitor smuży a drugiemu nie, bo całe zjawisko w większej mierze zależy od człowieka (na linii oko - mózg) niż od czasu reakcji matrycy? Prawda, że to trochę pic na wodę i marketingowa zagrywka. Podobnie jak te milionowe kontrasty, czy podawanie czasu reakcji szary do szarego, zamiast rzeczywistego tj. czarny do białego. Ale podobnie ma się sprawa z kątami widzenia, które IMHO mają znaczenie w przypadku telewizorów LCD, nie zaś monitorów (z uwagi na charakter w jaki ww. sprzęty są standardowo użytkowane).

Czytałem ostatnio, że 2GB pamięci nic nie daje. Sporadycznie wzrost o 1-3%. Na czas obecny 1GB pamięci na grafice wystarczy.

Możliwe... W sumie podlinkowany wyżej przeze mnie test to poniekąd potwierdza (różnica w fps dla 5870 2 GB w stosunku do 1 gigówek). Ale czy niektóre gry nie potrzebują więcej pamięci na grafice i wtedy ten bonusowy RAM im sięprzyda? Mam na myśli np. GTA IV gdzie wraz ze zwiększaniem ustawień zobrazowane było zwiększenie konsumpcji vRAMu. Zaznaczam, że jestem lajkonikiem. ;)

Ogólnie panowie, to polecacie stosunkowo drogie rozwiązania sprzętowe (DDR3, i7, chłodzenia), myślę że warto w tej dyskusji poruszyć kwestię jak taka inwestycja wypadnie w porównaniu do solidnego budżetowego składaka...

To właśnie spędza mi sen z powiek. Ile opłaca się wydać na komp. Tak zdroworozsądkowo? Pewnie, ze można powiedzieć - mogę wydać na samą puszkę 7k, bo mam na to ochotę i mnie na to stać, ale kurcze może lepiej się wychodzi na kupnie czegoś ze średniej półki + zaplanowanie bankowej modernizacji na za kilka miesięcy (zamiast składania kompa który ma trawić wszystko na full wypas detalach przez rzekomo 2 lata, co i tak raczej jest mało prawdopodobne).

W 2004 roku kupiłem piecyk za 6 kafli (nagrywarka DVD za 1600 zł - sic! - to były czasy) i po roku jak zobaczyłem ile ten sprzęt jest wart to miałem dość kwaśną minę. Właśnie argument o spadku cen jest dość przekonywujący. Z drugiej strony ostatnio te nie tylko ani drgną, ale w górę idą (mimo starzenia się komponentów). Zaraz ludzie będą inwestować w podzespoły niczym w ziemię. :D

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1477 dnia: Czerwca 17, 2010, 07:55:14 »
Wystarczy, ale takiej karty nie kupuje się na dzień dzisiejszy, a można się spodziewać, że rozdzielczość tekstur w grach jeszcze wzrośnie, no i nigdy nie wiadomo, kiedy człowiekowi się zachce np wielkiego monitora.

Jutro taka karta może być już za słaba do zabawy i nici z przydatności tych 2GB. Tudzież reszta grata okaże się słaba i cała zabawa od nowa :).

Mnie z kolei rozkłada argument o smużeniu. Input lag to inna bajka, ale to ogólnie bolączka wielu dużych monitorów, wliczając TNki.

Jeśli chodzi o monitory to w  zasadzie każdy dzisiaj sprzedawany monitor spokojnie się nadaje do zabawy. Technologia już jest na tyle dopracowana, że nie sprawia takich problemów jak kiedyś.

To właśnie spędza mi sen z powiek. Ile opłaca się wydać na komp. Tak zdroworozsądkowo?

Dla mnie taka granica to między 2-2,5k zł. Generalnie dobrze jest szukać też sprzętu z drugiej ręki. Można wyszarpać fajne zabawki, za śmieszną kasę. Najlepiej dopasowywać kompa do tego co się będzie na nim robić, a przy okazji mieć na uwadze jak straci na wartości. Grunt aby nie przeinwestować.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2010, 08:06:19 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1478 dnia: Czerwca 17, 2010, 07:59:39 »
Ja robię upgrade średnio raz na 2 lata i przeznaczam na to budżet wysokości do 2 tysięcy koła. W obecnej chwili rozsądna konfiguracja z mojej perspektywy to najtańszy quad wykręcony na 3 Gh (mam Q8300 i to jest w sam raz), chociaż lepsze wyniki w grach można uzyskać na Core 2 Duo E8400 przy mocnym OC - wciąż niestety quady nie są wykorzystywane, zwłaszcza jak ktoś jedzie na XP, ale ciężko powiedzieć jak to będzie za rok np. Ram - DDR3 jak dla mnie póki co to bajer podobnie jak i7 i i5, w testach wypada dobrze, ale cena jest masakryczna. Mam 4GB 800 CL4 i nie widzę zasadności zmiany na szybsze.  Płyta główna - cokolwiek pod wspomniane Intele w okolicach 400 zeta (mam ASUSa P5QN SE2 - okrojona z Raida, ale nie jest mi potrzebny, działa ok) - nie Gigabyte i nie AsRock, MSI też jakością nie poraża.

Zasilacz - jakiś markowy 600W-650W (OCZ, Corsair, albo ten Chieftec 650 z odpinanymi kablami, innego nie polecę).

Karta - nie widzę zasadności kupowania mega drogiej i wydajnej karty, bo w ogólnym rozrachunku taniej wychodzi kupić kartę za 700 zeta, jak po roku będzie niedomagać, to można sprzedać i kupić następna za 700, a nie wydawać 1500, kiedy po roku cena spadnie o połowę i będzie bolało jak będziemy chcieli sprzedać. Ogólnie żadne SLI, jedna karta, najlepiej NVidia, bo ATI ma problemy ze sterownikami (chociaż NV miała też jedną edycje, która paliła grafiki). Na pewno nie kupiłbym nic z radeonów serii 5 - są za drogie, a DX11 to ściema. Rozsądnie wygląda Radek 4890, jak ktoś chce budżetową kartę to 4770 to dobra jakoś za niską cenę i mały pobór mocy. Z GFów dobrym wyborem są GTX275 i GTX260, wyższe modele są wciąż za drogie IMO. Jak ktoś chce budżetowe NV to 9800 GT, lub GTX250 (to samo w nowej odsłonie), można też kupić 8800 Ultra za ok 350 zł (używka).

Chłodzenie - nie warto kupować, chyba że referencyjne nie daje rady studzić OC jakie nam potrzebne (wspomniane proce jadą 3gh na referencyjnym bez problemu).

Obudowa, od nie wiem ilu lat jadę na tej samej skrzynce za 100 zeta, która jest już pogięta i połamana, ale utrzymuje płytę główną i nic więcej od obudowy nie potrzeba moim zdaniem. Kumpel kiedyś wsadził graty do skrzynki po piwie i z tego co wiem dalej działa. Drogie obudowy za 300-400 złotych to strata kasy, chyba że ktoś chce się bawić w mocne OC i potrzebuje jakiś wiatraków mierników temperatury i pierdół, żeby szpanować przed ziomkami.

Napęd - jakikolwiek LG, jak pisał Mazak, parametrów nie maja super, ale czytają wszystko i nie padają, jak czasem Pioneer, czy Lite-ON (za jedną nagrywarkę dostałem przez rok 4 coraz nowsze modele w ramach gwarancji, kumpel wymieniał Pionera 2 razy).

Dyski - olać prędkość i bajery, ważne żeby były duże.

I tyle. Wszystko co napisałem to taka "rozsądna konfiguracja", która pociągnie większość obecnych gier na max detalu przy monitorze 19-21 cali. GTA 4, Crysis, czy Arma 2 wciąż nie pójdą płynnie na maksie, ale pierwsze 2 mają przegięte wymagania i są średnio fajne, a 3 gra na medium-high i tak wygląda wypas. Jeśli idzie o "zwykłe" gry to wymagania raczej nie wzrosną znacznie, bo mało jest nowych enginów - wciąż mamy Unreal engine, Neon, czy derywaty Tech 3 (w COD np). Bad Company 2 działa płynnie na takim sprzęcie, więc tu też nie ma problemu.

Problem może się zacząć przy symulatorach - Black Shark i FC2 wciąż będą się ciąć na max (20-30 FPS), ale żadna nie korzysta z multicore'ów i słabo też czerpią z mocy grafy. RoF działa aż miło na maxie, Sturmovik z modami też. W zasadzie można się obawiać tylko BoB od Ola, bo robią to Ruskie, a oni o optymalizacji kodu to słyszeli, ale nie dają wiary plotkom, ale może jednak chłopaki nas zaskoczą i użyją jakichś tricków, żeby nie zajechać każdego kompa tą ilością detalu. Ale nawet jak nie to nie ma sensu kupować kompa pod BoBa teraz, bo nie znamy nawet przewidywanych wymagań sprzętowych gry.

To tyle w temacie. Oczywiście jest masa argumentów, która przeczy temu co napisałem, ale popieranie ich wiąże się z przekroczeniem budżetu 2000 zł, a 7000 - 2000 = 5000 a za to można opłacić czynsz na miesiąc, kupić joya, replikę ASG i zostanie jeszcze nieco, żeby udobruchać kobietę po tych wszystkich zakupach. Something to ponder on. ;)

« Odpowiedź #1479 dnia: Czerwca 17, 2010, 15:01:04 »
Na chłodzeniu procesora nie radzę oszczędzać. Boxowe chłodzenie dla C2Q to totalnie nieporozumienie. Nie wiem czy Intel robi coś innego dla I5, bo identyczny radiator mam na starym Pentium D. Dobre chłodzenie to przecież lepszy OC no i cisza w pokoju szczególnie w upalne dni. Dobra obudowa to nie jest tylko stojak dla płyty i dysków. Też kiedyś wsadziłem A64X2 do małej skrzynki po Athlonie. W stresie procesor z GF7900 i zasilaczem dawały tyle ciepła, że aż blacha obudowy parzyła. Do zabawy w symulatory - patrz ROF - potrzebny jest ładnie wykręcony procesor 4 rdzeniowy, więc ja osobiście polecam to co mam i jestem zadowolony: Scythe Mugen 2. Do małej obudowy taki kawał radiatora się nie zmieści. Do płynnej zabawy w ROFa (>=60fps), nawet w rozdzielczości 1920x1200 FSAAx4, AAx8, HDR off, sprawdza się nawet HD4870 1GB.

« Odpowiedź #1480 dnia: Czerwca 17, 2010, 15:47:19 »
Ogólnie żadne SLI, jedna karta, najlepiej NVidia, bo ATI ma problemy ze sterownikami (chociaż NV miała też jedną edycje, która paliła grafiki).

Osobiście w CF żadnych problemów nie zauważyłem. Wszystkie gry działają płynnie bez przekłamań.
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1481 dnia: Czerwca 17, 2010, 17:06:24 »
Na chłodzeniu procesora nie radzę oszczędzać. Boxowe chłodzenie dla C2Q to totalnie nieporozumienie. Nie wiem czy Intel robi coś innego dla I5, bo identyczny radiator mam na starym Pentium D.

Na standardowym chłodzeniu szału nie ma ale sprawdza się. Pod I5 dalej są zwykłe aluminiowe radiatory z miedzianym rdzeniem. W stsunku do starych boxowych radiatorów o połowę mniejsze. W sumie na takim boxie ja spokojnie kręciłem P4 ;). Cóż, w zasadzie to byle jaki kawał miedzi czy aluminium procesor schłodzi. Poza tym w komputerze też liczy się obieg powietrza i systematyczne czyszczenie. Wtedy to wszystko działa. Zresztą, zobacz jakie temperatury miały procesory z serii C2D/Q? jak nie szalejesz to spokojnie 30-35 stopni przy normalnej pracy trzymają.

Dobre chłodzenie to przecież lepszy OC no i cisza w pokoju szczególnie w upalne dni. Dobra obudowa to nie jest tylko stojak dla płyty i dysków. Też kiedyś wsadziłem A64X2 do małej skrzynki po Athlonie. W stresie procesor z GF7900 i zasilaczem dawały tyle ciepła, że aż blacha obudowy parzyła. Do zabawy w symulatory - patrz ROF - potrzebny jest ładnie wykręcony procesor 4 rdzeniowy, więc ja osobiście polecam to co mam i jestem zadowolony: Scythe Mugen 2. Do małej obudowy taki kawał radiatora się nie zmieści. Do płynnej zabawy w ROFa (>=60fps), nawet w rozdzielczości 1920x1200 FSAAx4, AAx8, HDR off, sprawdza się nawet HD4870 1GB.

Zapomniałeś o jednym. Zarówno Intel jak i AMD nie zalecają OC, gdyż może to spowodować trwałe uszkodzenie sprzętu. Jedynie na procesorach z serii EE u Intela oraz BE u AMD, może taka informacja być. Niemniej proc ma działać na fabrycznych ustawieniach i finito. Jak chcesz się bawić w szaleństwa to robisz to na własną odpowiedzialność i musisz sam inwestować. Wyczyn kosztuje :).

Obudowa ma prawo się grzać, od tego m.in. jest. Weź pod uwagę, że pomimo postępu jaki dokonał się w miniaturyzacji i ograniczeniu wydzielania ciepła same podzespoły zyskały na mocy i siłą rzeczy muszą się grzać. Moja pomimo, ze dobrze wentylowana i solidna też się nagrzewa. Komputer do grania niekoniecznie musi mieć cztery rdzenie i musi być podkręcony, a od ROFa są bardziej wymagające gry. Trzeba mieć jedynie świadomość, że jednak to mocny komputer i siłą rzeczy grzać się będzie.

Osobiście w CF żadnych problemów nie zauważyłem. Wszystkie gry działają płynnie bez przekłamań.

Ty akurat nie masz ale sam wymieniałem gościowi trzy razy HD4870x2, bo mu się przegrzewała albo paliła. Ostatecznie wsadziłem mu 4890 i ma spokój. Także nei ma reguły.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1482 dnia: Czerwca 17, 2010, 17:30:53 »
Radki X2 tak mają, kumpel miał dokładnie to samo z 3870X2 (padło chłodzenie od ASUSa).

Co do chłodzenia procków, to jak najbardziej się zgadzam, Intel daje jakieś aluminiowe badziewie, ale daje ono radę jeśli nie robimy mocnego OC. Tak jak pisałem, kupować lepsze dopiero jak okaże się potrzebne - zakładam, że robiąc OC monitorujecie temperatury. :) Co do spalenia procka to ciężko to zrobić permanentnie, na standardowych napięciach, przy przegrzaniu komp się po prostu zawiesi i może zastrajkować najwyżej na kilkadziesiąt minut.

Miałem nawet od czynienia z ekstremalnym przypadkiem zasmażenia Pentium D, po eksperymencie z ogniwem Peltiera. Komp umarł i po 2 dnia kombinacji poszedł do znajomych na serwis, znaleźli czas dopiero po tygodniu żeby zajrzeć i o dziwo wszystko zadziałało po pierwszym uruchomieniu bez żadnych ingerencji (z tego co się orientuję działa do dziś).

Co do obudowy - zawsze można zdjąć blachę i regularnie odkurzać (już nie pamiętam kiedy ostatnio panele mojej puszki nie leżały za szafą).

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1483 dnia: Czerwca 17, 2010, 22:33:29 »
Nie tylko Radki, Gejoforce'y też. To są już tak wyżyłowane karty, że potrafią zdechnąć z dnia na dzień, na powietrzu i na wodzie. Często o przegrzaniu czy upaleniu decyduje jeden stopień :).

« Odpowiedź #1484 dnia: Czerwca 17, 2010, 22:41:17 »
A tak w zasadzie, to w co masz zamiar pogrywać na tym turbo-kompie Macras? Dyskusja zeszła do poziomu elementarnego a mieliśmy doradzić koledze w zakupie części do PC.