Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502791 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1545 dnia: Września 22, 2010, 12:16:44 »
Wziąłbym inną płytę - Gigabyte P55-USB3 dlatego, że ma USB3 w tej samej cenie i na Asusa jestem ostatnio cięty. Reszta może zostać. Z kart graficznych znowu Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB DDR5. Może być cichsze niż ten Asus 465, więc w cenie masz również wliczone lepsze chłodzenie. Ewentualnie można rozważyć zamianę zasilacza na OCZ ModXStream Pro 500W i różnicę dołożyć do tej karty. Podobnie z procesorem można zrobić i zamiast 760 brać 750. Poza tym reszta wygląda OK. Komfortowo się na tym pogra.

Ewentualnie może konfigurację pod AM3 spróbować złożyć i sprawdzić jak to cenowo wyjdzie. Obudowa to rzecz gust, w tej cenie można kilka znaleźć np. CM Elite 430.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1546 dnia: Września 22, 2010, 18:52:43 »
KosiMazaki poza chłodzeniem procesora i pamięcią ram, wszystko wymieniłeś ( znaczy to jest ta: "reszta wygląda ok" ) :020:.
No mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia, co do procka wolał bym pozostać przy Intelu, podobno ciągnie mniej Wat a komp jest włączony dziennie jakieś 12 godzin z racji że działa także jako tuner TV sat. Co do płyty Gigabyte mamy (znaczy znajomi jakieś opory) wolał bym pozostać przy Asusie, jest może jakiś ciekawy Asus z tym USB3 i jakie było by jego zastosowanie (czy warto się napalać na USB3)? A grafika Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB DDR5 nie będzie kolidowała z kartą Skystar2 gdzieś słyszałem że zalecane są Radeony, ma ktoś Skystara podpiętego pod GeForc-a?

[admin]Nazwy własne piszemy z wielkiej litery. Mazak.[/admin]
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2010, 19:25:56 wysłana przez KosiMazaki »
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1547 dnia: Września 22, 2010, 19:45:01 »
1. Popracuj nad pisownią.
2. Z Intelem kto co lubi. Osobiście moim zdaniem nie ma znaczenia gdyż zawsze można włączyć oszczędzanie energii i komputer będzie zachowywał się jak laptop, a 20 watt w tą czy w tą już też znacznej różnicy nie robi.
3. Pisząc o konfigu odnosiłem się do tego co podałeś, a reszta ode mnie to propozycje (taka alternatywa jakbyś chciał coś zmienić).
4. USB3 ma zastąpić wkrótce USB2.0 i pomimo, że nie uznaję składania komputera na zapas to w tym wypadku praktycznie w jednej cenie zyskujesz przyszły standard, więc czemu nie?
5. A jaką masz gwarancję, że z tym Skystarem 2 zaproponowane przez Ciebie karty będą działać? Nikt niczego Ci nie zagwarantuje, a o komplikacjach i dalszych niuansach natury kompatybilności dowiadujesz się przeważnie po wciśnięciu przycisku "Power". Radeony czy GejoForce'y obecnie mają podobną ilość problemów (to dotyczy też innych komponentów) i nie ma co się nastawiać, że wybierając konkretną markę ich unikniemy.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1548 dnia: Października 06, 2010, 11:05:38 »
Nadszedł czas aby do swojego komputera dokupić kartę muzyczną. Nurtuje mnie pytanie jaką?
Nie jestem audiofilem, więc wystarczy mi krata która nie sprawia problemów.
Nie wiem też czego mam się wystrzegać.

Opisze dlaczego potrzebuje karty.
Posiadam stare głośniki creative 2.1, ostatnio kupiłem sobie słuchawki w systemie 5.1
Przełączanie pomiędzy głośnikami a słuchawkami wcześniej realizowałem poprzez przełącznik http://www.amazon.com/Manhattan-Speaker-Headset-Audio-Switch/dp/B000K8PH8C/ref=dp_cp_ob_e_title_0.
Teraz mam problem bo część wtyk muszę mieć wpiętych do kompa a część to przełącznika.
Przełącznika 5.1 nigdzie nie znalazłem. A gdybym zmieniał głośniki na 5.1 to będzie problem.
Więc moje zamierzenia są takie aby głośniki podłączone mieć do zespolonej karty muzycznej a słuchawki do nowej.

« Odpowiedź #1549 dnia: Października 06, 2010, 11:54:36 »
Polecam ci taka. http://allegro.pl/sound-blaster-x-fi-xtreme-audio-i1251930740.html
Karta da rade ze wszystkim, a napisalem napisałeś, ze audiofilem nie jestes wiec czegos z "high end" ci nie trzeba.
Sam mialem taka i z systemem Logitech Z5500 bardzo ladnie wspopracowala. Milo dla ucha.

Nie polacam. http://allegro.pl/supreme-fx-x-fi-zobacz-bo-warto-ostatnie-2-szt-i1262711854.html
Karta to to samo co wyzej jednakze wymaga ona rejestrowania sie w witrynie Creative.Z tego co wiem ten uzytkownik sprzedaje te karty bez takiej mozliwosci, a to oznacza ze nie bedziesz mial pelnej consoli i obslugi dzwiekow.
Mozesz tez kupic Asus Xonar jednakze chcem chcę zaznaczyc, iz duza ilosc osob ma problemy z ta karta na Winodws 7 i programie Ventrillo.
Niewiadomo dlaczego ale sa bardzo duze opoznienia.Problem nie zostal naprawiony do dzis.

[admin]Jak zwykle pisownia. Mazak.[/admin]
« Ostatnia zmiana: Października 06, 2010, 13:03:16 wysłana przez KosiMazaki »
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1550 dnia: Października 06, 2010, 12:08:47 »
Więc moje zamierzenia są takie aby głośniki podłączone mieć do zespolonej karty muzycznej a słuchawki do nowej.

Sam miałem nadzieję że takie coś da się podłączyć. Rozwiązałem w sposób "na chłopski rozum" i do tego bardzo tanio. Mam zintegrowaną kartę na płycie (7.1) oraz X-Fi (5.1), słuchawki (5.1) i zwykłe głośniki 2.1 Logitecha. Po prostu podłączyłem  rozgałęźnik na minijacki (dwójnik) do X-Fi i do niego kabel z głośników i jeden nie pamiętam który kabel ze słuchawek, oczywiście reszta kabli ze słuchawek podłączona do karty prawidłowo. Głośniki włączam wtedy kiedy potrzebuję a słuchawki działają cały czas. Integra jest wyłączona sprzętowo w windzie. Wszystko działa ok i nie tracę na jakości :) .

A częściowe rozwiązanie sprzętowe masz tu: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=9978.0
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1551 dnia: Października 06, 2010, 12:45:00 »
Polecam ci taka.http://allegro.pl/sound-blaster-x-fi-xtreme-audio-i1251930740.html
Karta da rade ze wszystkim a napisalem ze audiofilem nie jestes wiec czegos z high end ci nie trzeba.

Może się czepiam ale X-fi w wersji Audio raczej nie warto kupować bo to właściwie "podrasowana" Audigy oparta na innym chipie, niż reszta rodziny X-fi. Większość efektów jest w niej realizowana na poziomie sterowników, a nie sprzętowo. RRBM, jeżeli tych słuchawek 5.1 używasz przede wszystkim do grania i chcesz korzystać z EAX to raczej też polecałbym coś Creative. Z tym, że jak ma to być X-fi, to przynajmniej Gamer albo Music. 
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1552 dnia: Października 06, 2010, 12:55:11 »
1. Audigy 1/2 ZS/4 możesz kupić tanio tylko w konfiguracji Vista/Win7 x64 +4GB RAM może ta karta się gubić zwłaszcza na mikrofonie. Mały dyskomfort ale da się z tym żyć.
2. Xonar DS - dość drogi i w wersie na PCIE troszkę z wtyczką zasilania trzeba powalczyć aby zawsze dobrze trzymała.
3. X-fi to w zasadzie to samo co Audigy więc wszystkie wspomniane problemy mogą się powtarzać.

Jak masz płytę Asusa z odwróconym PCIE x1 to możesz sobie zakupić Soundmaxa w ramach drugiej dźwiękówki to całkiem przyzwoity kodek ale wciąż kodek. Generalnie to na każdej karcie możesz mieć jakieś problemy, Internet aż kipi od postów. Mi najbardziej przypadła opcja druga i widzę w niej światełko w tunelu.

Opcja z rozgałęźnikiem zaproponowanym przez Rutkova jak najbardziej dobra. Możesz też sobie odpalić dwie karty w kompie tylko, że tutaj jedyną niedogodnością jest ustawianie w systemie, czy to w grach która ma za co odpowiadać.

Dodam jeszcze, że X-fi Xtreme Audio to nic innego jak Audigy SE tylko z innym "Device ID" więc nie warto jej brać, bo zwyczajnie przepłacasz.

RRBM, jeżeli tych słuchawek 5.1 używasz przede wszystkim do grania i chcesz korzystać z EAX to raczej też polecałbym coś Creative.

EAX to przeżytek w dodatku nie wspierany na Windowsie Vista i Windows 7 z racji braku DirectSound3D i zamiast tego Creative Alchemy ma to niby emulować. W praniu działa to różnie. Także głowy bym sobie tym nie zawracał.

Ps. Mirage9 pisownia... litości.

« Odpowiedź #1553 dnia: Października 07, 2010, 14:21:44 »
Proszę o waszą opinię. Mam Q9550 z 4GB DDR2 i system Win7 64. Obecnie ceny RAMu spadły i myślę o dokupieniu kolejnych 4GB - na tej platformie pewnie zostanę jeszcze 2-3 lata i boję się, że będzie coraz trudniej dostać dobre pamięci DDR2. Może ktoś ostatnio dobił do 8GB? Jak duży jest wzrost komfortu pracy/zabawy?

« Odpowiedź #1554 dnia: Października 07, 2010, 14:35:18 »
Paulus ja mialem 12GB DDR3 ale powiem szczerze ze yhhh...roznica miedzy 4GB a 6GB jest np.widoczna w FSX bo ci nie wywala bledow ale powyzej to raczej ci nie potrzebne.
Sadze ze nie uzywasz kompa do jakis super obliczen itp wiec 4GB powinno ci wystarczyc.No chyba ze az tak bardzo chcesz to kup sobie aby miec 6GB.8Gb raczej nic ci nie da,nie przyspieszy ladowania systemu,gry raczej lepiej nie beda dzialac.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1555 dnia: Października 07, 2010, 14:57:38 »
Spoko pamięci nie znikną tak jak nie znikły SDRAMy, DDRy itd. Do normalnej zabawy 4GB spokojnie wystarcza.

« Odpowiedź #1556 dnia: Października 07, 2010, 20:45:09 »
Witam

Prosiłbym bym o pomoc w doborze zasilacza.

Obecnie posiadam Corsair VX550W
Sapphire ATI Radeon HD 5870 Vapor-X OC  i core2 duo podkręcony  i jakoś starcza jak narazie.

Zastanawiam się nad zmiana płyty, proca i ramu, a dokładniej ten zestaw poniżej:
http://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=BU-023-OB

Czy taki zasilacz wystarczy?? Jeśli nie co byście polecili za rozsądne pieniądze. Nie chodzi mi o markę ale raczej o stabilne napięcia itp.

« Odpowiedź #1557 dnia: Października 07, 2010, 20:54:31 »
Wg mnie zasilacz który masz spokojnie wystarczy do nowego zestawu.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1558 dnia: Października 07, 2010, 21:02:53 »
Bezbólowo wytrzyma :).

« Odpowiedź #1559 dnia: Października 07, 2010, 21:09:37 »
Dzięki, mogę spać spokojnie  :004: