Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1575 dnia: Października 14, 2010, 14:56:11 »
Żeby chłodzić pasywnie procesor czy kartę to albo muszą być one bardzo chłodne (czyt. mało wydajne) albo musi być porządna wentylacja w obudowie (czyt. sporo wentylatorów).

Troszkę generalizujesz. Swojego Q6600 B3 spokojnie mogę trzymać na pasywnej "Nindży", podobnie jakbyś chciał chłodzić pasywnie jakiegoś HD4870 to powinien wystarczyć pasywek pokroju Accelero Extreme. Podejrzewam, że tego typu konstrukcje  nawet i nowsze graty by utrzymały w rozsądnych temperaturach. Sporo tez katowałem podobne chłodzenie, tylko rev.B z E6600 latającym 8x400 i też pasywnie dawało radę nawet po 8h liczenia Orthosa. Totalnie pasywny komputer ma inną wadę. Zwyczajnie niektóre elementy do sprawnego działania potrzebują minimalnego choć powiewu powietrza (WC to osobna bajka, bo jednak część tego ciepełka wyprowadzana jest poza obudowę, mam na mysli cały czas zestaw totalnie pasywny z chłodnicą na zewnątrz). Tak jest dla nich zdrowiej. Poza tym to gorące powietrze też się kisi, co dodatkowo  psuję atmosferę pracy :). Ja nigdy nie lubiłem pasywnych komputerów. Wolę jak mi coś tam dmucha dlatego w kompie mam 7 wentyli i totalną ciszę :D. Lang liebe regulatory obrotów.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1576 dnia: Października 14, 2010, 20:55:09 »
Karta zamontowana i wrażenia bardzo pozytywne, zwłaszcza jeśli o wydajność chodzi. Nie wiem tylko czy dobrze podłączyłem zasilanie. No ale skoro chodzi to chyba ok.

Co do temperatury, na początku byłem nieco przerażony, bo po 5 minutach na pulpicie w 2D karta miała już 45 C (i taka właśnie jest mniej więcej temperatura w trybie pulpitu). Po godzinie grania w na max rozdzielczości i detalach (pełne obciążenie) - 66 C. Dodam że obudowa ciasna jak cholera i z tragiczną cyrkulacją powietrza + tylko jeden wentyl 80 mm (out) z tyłu. Tak więc moim zdaniem rewelacja. Nawet bez bawienia się w dodatkowe wentyle (ale może coś dorzucę).

Inna sprawa, że mam wrażenie że pasywne chłodzenie to raczej mało opłacalna zachcianka. Ale to wiem dopiero teraz. Tzn. z jednej strony ma się gwarancję, ze wiatrak w karcie nie padnie, bo go tam nie ma. ;) Ale z drugiej strony, nie słychać karty, to słychać co innego...

Z pewnością można było kupić coś lepszego z układem aktywnym, ale siostra zadowolona więc co tam. No nic, teraz na nieco cichszy zasilacz trzeba wyłożyć. :D

Dzięki za rady.

« Odpowiedź #1577 dnia: Października 14, 2010, 22:18:38 »
Jaki masz zasilacz ? Konkretny model podaj. Jego też można wyciszyć  :021:
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #1578 dnia: Października 17, 2010, 01:23:36 »
Jakiś czas temu postanowiłem, że spróbuję pograć w Sturmovika. Zakupiłem joystick, grę, zainstalowałem UP i HL. No i zamiast cieszyć się grą i uczyć latania napotkałem na pewne problemy natury sprzętowej: na laptopie zintegrowana karta więc mało fpsów, matryca mała, wygoda średnia. Przesiadłem się na PCta i tutaj przy większym monitorze i lepszej karcie graficznej fpsy i widoczność podskoczyły. Ale. PCik nowością nie grzeszy. Gra wczytuje się długo, dysk rzęzi jak zarzynane prosie, na OpenGLu gra po kilku minutach się wiesza niezależnie od ustawień quality/performance. Do tego dochodzą freezy (od hdd albo ramu) i spadki fps gdy tylko pojawią się chmury/dym. Specyfikacja PCta następująca:

Typ procesora:   Intel Pentium 4 531, 3000 MHz (15 x 200)
Nazwa płyty głównej:   ECS 865PE-A7  (5 PCI, 1 AGP, 4 DDR DIMM, Audio, LAN)
Mikroukład płyty głównej:   Intel Springdale i865PE
Pamięć fizyczna:   768 MB  (DDR SDRAM)
Karta wideo   RADEON 9600 Family (Microsoft Corporation)  (256 MB)
Karta wideo   RADEON 9600 SERIES - Secondary  (256 MB)
Akcelerator 3D   ATI Radeon 9600 XT (RV360)
Karta dźwiękowa   Intel 82801EB ICH5 - AC'97 Audio Controller [A-2/A-3]
Dysk fizyczny   SAMSUNG HD160JJ  (160 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Pytanie: czy jest sens w tym grzebać i po taniości coś wymienić, żeby gra w sturmovika nie była taką mordęgą? Jeśli nie, to może ktoś zaproponuje jakiś składak pt. "minimum socjalne, żeby grać w iła gładko na wysokiej rozdziałce i ustawieniach high i wyżej"?

Kompletnie nie orientuję się w dzisiejszych (oraz tych jakieś 5 lat wstecz) trendach, nowościach itd.
Z góry dziękuję.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1579 dnia: Października 17, 2010, 11:59:38 »
Tak na oko to kuleje ilość pamięci RAM. Te 768 to zdeczko mało na Sturmowika zwłaszcza z modami. Jednak zanim cokolwiek bym przy tym kompie zrobił zacząłbym od oględzin. Sprawdził dokładnie stan kondensatorów na płycie głównej, zmienił pastę pod procesorem, sprawdził czy się kręci wentylator w karcie jeśli taki jest. Dalej sprawdziłbym zasilacz, bo ten może już niedomagać. Po odkurzeniu i oględzinach przeinstalowałbym cały system + Sturmowik. W systemie tylko niezbędne sterowniki i sama gra. Następnie na tracku "theBlackDeath" sprawdził jak to chodzi. Może się okazać, że będzie poprawa, a przynajmniej zyskasz pewność, że to nie softowa sprawa. No i powtarzalność warunków.

Jeśli dojdzie do zakupów to 2x512 DDR można już za 60zł dopaść, w tej podobnej kwocie da się już dopaść jakiś porządniejszy zasilacz. W moim wypadku za tyle sprzedałem komplet TwinMOSów i zakupiłem zasilacz Chiefteca 400 wattowy.

W przypadku jakiś większych ruchów niestety ale trzeba wszystko zmieniać. No teoretycznie można by procesor zostawić ale to niewielka oszczędność.

Ewentualnie po taniości można poskładać coś takiego

Procesor : AMD Athlon II X2 245 - 225 zł
Płyta Główna : MSI 785GM-E51 - 265 zł
RAM : GoodRam 2GB 1333MHZ - 150 zł
Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN - 130 zł
HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 155 zł
Napęd : Samsung SH-223L SATA Lightscribe - 99 zł

RAZEM : 1024 zł

Zintegrowana grafika HD4200 pewnie nie pozwala na większe szaleństwa ale specjalnie gorsza od tego Radeona co masz nie powinna być. Niemniej to i tak spory wydatek. W wolnej chwili zerknę na Allegro i sprawdzę czy nie udało by się coś pod C2D poskładać.

A może by się zaczaić na (to tak na szybko wpadło mi w oko):
http://allegro.pl/msi-c2d-hd4850-2gb-400w-i1275134844.html

Swoją drogą podobną płytę do twojego Asrocka, ostatnio kupiłem za 130zł na Alledrogo, więc może by to wszystko przehandlować i poszukać czegoś nowszego. Sporo tego jest tylko trzeba posiedzieć i poszukać dobrze.
« Ostatnia zmiana: Października 17, 2010, 12:27:02 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1580 dnia: Października 17, 2010, 13:09:18 »
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

System przeinstalowałem specjalnie przed zainstalowaniem gierki. Wczoraj też odkurzyłem z grubsza w środku. Więc zakładałbym, że to raczej nie softu wina. Ogólnie w środku była tragedia, z wentylatorów to czarny, spieczony kurz warstwami zbierałem, a i tak sporo tam jeszcze zostało. A kręcą się robiąc przy tym hałas godny odkurzacza. Jeśli więcej ramu nie pomoże to raczej nie będę dalej w to pakował.

A to: http://allegro.pl/msi-c2d-hd4850-2gb-400w-i1275134844.html do ilu zł warto licytować? Tj. jaka jest granica "ceny okazyjnej". ;]

« Odpowiedź #1581 dnia: Października 17, 2010, 13:13:25 »
Jaki masz zasilacz ? Konkretny model podaj. Jego też można wyciszyć  :021:

Jakiś marny. Był w komplecie z badziewną obudową tracera. Z boku stoi 4Life 450 Hell Fire Silent . :)

Generalnie to chyba rezonuje coś z obudową. Jak się go dociśnie do góry nieco to drgania ustają. Hałas występuje tylko w stresie, np. po 30 min. grania.

« Odpowiedź #1582 dnia: Października 19, 2010, 19:11:10 »
Nazwa płyty głównej:   ECS 865PE-A7  (5 PCI, 1 AGP, 4 DDR DIMM, Audio, LAN)

Jaką najlepszą kość RAM mogę do tej płyty wepchnąć?

Ostatnio grając na necie zauważyłem, że to nie ilość FPS zawadza, a doczytywanie z dysku co skutkuje czasem kilko sekundowym freezem. Jakie bywają tego skutki nie trzeba chyba pisać.;]

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1583 dnia: Października 19, 2010, 19:26:34 »
Powinna spokojnie obsłużyć 4x512mb 400MHz. Możliwe, że 4x1GB też obsłuży ale to inwestycja równoznaczna z wymianą komputera, więc nie sądzę abyś się na to zdecydował.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #1584 dnia: Listopada 09, 2010, 21:20:58 »
Mój syn ma obecnie komputer: Płyta główna Gigabyte M55S-S3 rev A1 (wg CPU-Z) na chipsecie nForce 550, procesor Athlon 64X2 4600+ (2400MHz), Pamięc 2x1GB 800MHz i kartę graficzną Palit Radeon 4870, WinXP Home. Kupił dzisiaj nowe Call of Duty Black Ops. - dość mocno się tnie na tym sprzęcie. Wydaje mi się, ze wąskim gardłem jest procesor, wszedłem na stronę Gigabyte, żeby sprawdzić jakie procesory ta płyta  obsługuje i tu http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpulist/ga-m55s-s3_10.html chyba ze 100procesorów.
Czy mógłby mi ktoś poradzić, zakup jakiego procesora ma sens (stosunek jakości do ceny) w tej konfiguracji?

« Odpowiedź #1585 dnia: Listopada 10, 2010, 00:10:33 »
Hehe, dokupiłem sobie do tamtego zestawu 256 ramu, zrobiłem defragmentację na partycji z systemem i grą, dałem na oddzielnej partycji pamięć wirtualną czy jak to tam (jak ram się kończy to z hdd korzysta) i problem przycinek oraz zamulającego dysku w 90% zniknął.

Za to problem fpsów pozostał i z dnia na dzień robi się coraz bardziej uciążliwy. Gdy na serwerze nie ma chmurek, mapa jest mała i nie ma zbyt wielu budynków to fpsy hulają w granicach 40-60, gdy tylko pojawią się chmurki, albo gdy jestem bliżej ziemi i spoglądam na jakieś rozbudowane miasteczko spadają do granic 10-25. Przy korzystaniu z freetracka średnio odejmuje mi dodatkowe 5-10 fpsów i to przy zminimalizowaniu go do tray'a.

W configu grzebałem już sporo, przestawiając praktycznie wszystko; tak samo w ustawieniach karty wydajność-jakość: co najśmieszniejsze - nie ma zbyt wielkich różnic, a antialiasing wygląda ładnie. W configu oczywiście cienie off, tekstury ziemi na minimum, woda i las tak samo (tu chyba największy przyrost). Mimo tego gry nie można nazwać komfortowej. Brakuje tych fpsów na poziomie nie mniejszym niż 40.

No i teraz pytanko: Jaką kartą AGP (nVidii) zastąpić mojego Radeona 9600 256mb żeby jak to tylko możliwe najlepiej poprawić wydajność graficzną? I czy w dobie kart PCI-E, które często są tańsze przy podobnej bądź lepszej wydajności, jest to opłacalne?

Offline Bee

• *
« Odpowiedź #1586 dnia: Listopada 11, 2010, 22:21:21 »
Janweg 3 miesiące temu wymieniłem Athlona 64X2 5000+ (oc 3000Mhz) na Phenoma II 955 BE. Z Radeonem HD4850 w niektórych grach miałem przyrost fps o 100%. Musiałem trochę poszukać by zapłacić za niego  560PLN, natomiast teraz taki procesor dostaniesz bez problemu poniżej 500PLN. Nic wydajniejszego nie opłaca się kupować. Wersja BE sprawia, że wydajniejszy model otrzymasz za pomocą paru kliknięć w biosie.
Fajną alternatywę stanowić będą Athlony II X4. 4 rdzenia za trochę ponad 300PLN. Uważaj, jednak gdyż AMD co chwila wprowadzało nowe modele w niższej iż poprzednie cenie, co sprawia, że wolniejsze modele są jeszcze na rynku w wyższej cenie.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #1587 dnia: Listopada 12, 2010, 00:16:51 »
Dzięki BEE, moja płyta głowna obsługuje Phenoma 955 stepping C3, a stepping C2 już nie (różnią się poborem mocy) - prawdopodobieństwo trafienia 50%. Natomiast Athlona X4 640 obsługuje każdego. Różnica w cenie ok 200PLN, w wydajniości w COD MW2 mniej niż 10%, a więc padło na Athlona.

« Odpowiedź #1588 dnia: Listopada 13, 2010, 09:38:15 »
Na jakiej podstawie mówisz o tej różnicy w wydajności w COD?
Procesor będzie wciąż wąskim gardłem dla tego radeona. Znaczy będzie przyrost mocny, aczkolwiek było brać Phenoma ze względu na Cache L3 który daję świetnego kopa w grach. Nawet Phenom X2 będzie mocniejszy w COD niż ten Athlon X4.
Jeżeli nie wymieniłeś jeszcze to polecam zastanowić się 2 raz. Pamiętaj też o aktualizacji biosu przed wymianą proca.

« Odpowiedź #1589 dnia: Listopada 13, 2010, 10:13:10 »
ze względu na Cache L3 który daję świetnego kopa w grach.
Ciekawa teoria :)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11