Zastanawiam się nad HDD czy nie kupić pod system 60GB SSD a drugi dysk 2TB na Sata 3. Czy to ma sens?
Dalej podtrzymuję swoje zdanie, że SSD wciąż jest za drogie. Fakt pojawiły się dyski tańsze np. GoodRama ale ich wydajność niewiele przewyższa wydajność dwóch zwykłych dysków w RAID 0. Tak samo nie pchał bym się w jeden dysk 2TB, bo jak padnie to boli, trudniej robić kopie zapasowe, więcej talerzy = gorsze parametry i większa awaryjność. Dwa dyski zawsze przyspieszają operacje na plikach i jak coś padnie to zawsze da się na jednym pracować. Do tego jakiś drugi dysk 5400 obr. z zielonej serii na jakiś magazyn.
Mam teraz spory dylemat czy czekać (tylko ile?) czy kupować coś innego... Kupno zestawu na LGA1156 czy 1366 jest wykluczone. Jeśli miałbym coś kupić teraz to AMD - np. Phenom x4 955 BE + Asus M4A79XTD EVO/USB3. Tylko czy to jest sprzęt na minimum dwa lata jeśli chodzi o procesor?
A kto wie co będzie za dwa lata? Kupić, zapomnieć o temacie, cieszyć się nowym kompem i nie spinać się, bo szkoda zdrowia. To tylko komputer, a nie lot na księżyc. Jak już koniecznie ma to być Sandy Bridge to płytę podałem wyżej Noemu. Procesor masz tutaj:
http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=116_229&products_id=35002W sumie "raptem" parę stów w kieszeni względem i5-2500k + P8P67 PRO, które miałem kupić i które są znacznie bardziej wydajne (z testów które kojarzę także w grach różnice są odczuwalne). Tym bardziej, że SB to bardzo udana i wydajna konstrukcja - nie ma wątpliwości. Świetne możliwości OC, niskie temperatury, pobór mocy w normie, cena przystępna (i52500k). Jedyny minus to dość drogie płyty główne.
SB widać jak jest udane (aronia). Poprzednie procesory były niewydajne, grzały się, źle się kręciły? Za pół roku okaże się, że ta cała wydajność pójdzie w komin, bo gierka będzie tak cudownie zoptymalizowana jak FSX. A za dwa lata nowe zabawki wyjdą i też bobki strzeli cały interes. Abstrahując od twojego pytania ja mam poczciwego Q6600 + 8800 i wciąż mogę grać dlatego nie widzę powodów czemu i Ty na nowym kompie nie mógłbyś

.