Ponieważ na nowych platformach Intela to co kiedyś było FSB zostało zblokowane na 100/133MHz i regulacja jest możliwa w niewielkim stopniu stąd podkręca się mnożnikami. Oczywiście istnieje możliwość podniesienia tego taktowania ale wtedy mnożnik leci w dół i tak samo wydajność. Zresztą trochę tam namotali z tym. To tak w skrócie
.
No tak, zgodzę się. Zwyczajnie odczytałem wiadomość, że wszędzie u Intela nie ma to znaczenia. Chodziło o nowe procesory.
Przy okazji. Z tego co wiem 32bitowy program potrafi w normalnych warunkach obsłużyć 2GB ramu. Załóżmy, że mam 6GB i włączę trzy programy z których każdy miałby chęć na 2GB. Czy 64bitowy system rozdzieli to odpowiednio, czy 32bitowe programy muszą się wszystkie zmieścić w 4GB? Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałem 
#2bit system potrafi zaadresować coś powyżej 3GB pamięci (ok 3300MB). Wszystkie odpalone aplikacje muszą się tą pamięcią podzielić. Jedna aplikacja maksymalnie może skorzystać z 2GB pamięci. System 64bit nie ma tych ograniczeń. Jednak czy aplikacje podzielą się równo pamięcią to zależy od tego co robisz w danej aplikacji, jedna będzie potrzebować więcej inna mniej pamięci.
Moim zdaniem by zachować dual chanel na systemie 32bitowy warto włożyć 2x 1GB i 2x512MB

, czyli ma się maksymalnie 3GB pamięci, tyle też obsłuży system 32 bit. Z drugiej strony kto dzisiaj wstawi takie kości w płytę główną

.
A jeszcze wtrącę - czy 6 GB RAMu ma sens? W sensie - 3x2 GB na płycie obsługującej dual channel (tripple to chyba tylko X58 jak na razie). Jak to wtedy jest - 4 GB (2x2) chodzi na dualu i jeszcze te 2 GB jakoś dodatkowo? Czy to jest istotne i odczuwalne dla zwykłego użytkownika?
Z tego co wiem, to było to odczuwalne przy A64, jednak na Intelu chyba nie będzie miało aż tak dużego znaczenia. Jeżeli się mylę to poprawcie. Oczywiście jeżeli 6GB pamięci to system 64bit.