Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502573 razy)

empeck

• Gość
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1710 dnia: Lutego 23, 2011, 15:51:38 »
Między CL7 a CL9 różnicy nie uświadczysz chyba, że w (s)markach syntetycznych. W normalnym użytkowaniu czyli Internet + gry więcej korzyści da Ci większa ilość RAMu. Lepiej mieć więcej, a wolniej niż mniej, a szybciej jak mawiają górale :D. Przynajmniej jeśli chodzi o pamięć. Co do 8GB to nie wiem, jak dla mnie to jeszcze zbytek. Z tego co się orientuję to w grach też nie ma większej różnicy. Aczkolwiek RAMu nigdy za wiele.

Zależy co się robi. Mi na 4GB ciasno na przykład, zwłaszcza jak naraz odpalę maxa, edytuję teksturę 4096x4096 z mnóstwem warstw i włączę FSXa do testów :D

Przy okazji. Z tego co wiem 32bitowy program potrafi w normalnych warunkach obsłużyć 2GB ramu. Załóżmy, że mam 6GB i włączę trzy programy z których każdy miałby chęć na 2GB. Czy 64bitowy system rozdzieli to odpowiednio, czy 32bitowe programy muszą się wszystkie zmieścić w 4GB? Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałem :D

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1711 dnia: Lutego 23, 2011, 16:09:13 »
Żeby nie było, pisząc o różnicy miałem na myśli różnicę pomiędzy 4GB a 8GB, nie CL7 a CL9. Co do drugiego, jestem tego samego zdania co Mazak. :)

Z własnego doświadczenia przesiadka z 4GB na 6GB była zauważalna jeśli bardzo obciążyłem komputer (kilka ciężkich aplikacji naraz), przełączanie pomiędzy oknami to praca dysku i kilka sekund oczekiwania. Z 6GB na 8GB różnicy nie widać, ale w międzyczasie zmieniłem dysk na SSD a potem wymieniłem komputer, więc w sumie trudno powiedzieć. RAM obecnie jest na tyle tani, że można poszaleć z ilością większą niż 4GB.

rzy okazji. Z tego co wiem 32bitowy program potrafi w normalnych warunkach obsłużyć 2GB ramu. Załóżmy, że mam 6GB i włączę trzy programy z których każdy miałby chęć na 2GB. Czy 64bitowy system rozdzieli to odpowiednio, czy 32bitowe programy muszą się wszystkie zmieścić w 4GB? Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałem

Tak, rozdzieli, chociaż pamiętaj, że system swoje zabiera, jak i pilnuje, żeby cała pamięć nie została zajęta.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1712 dnia: Lutego 23, 2011, 16:29:49 »
A jeszcze wtrącę - czy 6 GB RAMu ma sens? W sensie - 3x2 GB na płycie obsługującej dual channel (tripple to chyba tylko X58 jak na razie). Jak to wtedy jest - 4 GB (2x2) chodzi na dualu i jeszcze te 2 GB jakoś dodatkowo? Czy to jest istotne i odczuwalne dla zwykłego użytkownika?

« Odpowiedź #1713 dnia: Lutego 23, 2011, 17:27:31 »
Ponieważ na nowych platformach Intela to co kiedyś było FSB zostało zblokowane na 100/133MHz i regulacja jest możliwa w niewielkim stopniu stąd podkręca się mnożnikami. Oczywiście istnieje możliwość podniesienia tego taktowania ale wtedy mnożnik leci w dół i tak samo wydajność. Zresztą trochę tam namotali z tym. To tak w skrócie :).

No tak, zgodzę się. Zwyczajnie odczytałem wiadomość, że wszędzie u Intela nie ma to znaczenia. Chodziło o nowe procesory.

Przy okazji. Z tego co wiem 32bitowy program potrafi w normalnych warunkach obsłużyć 2GB ramu. Załóżmy, że mam 6GB i włączę trzy programy z których każdy miałby chęć na 2GB. Czy 64bitowy system rozdzieli to odpowiednio, czy 32bitowe programy muszą się wszystkie zmieścić w 4GB? Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałem :D

#2bit system potrafi zaadresować coś powyżej 3GB pamięci (ok 3300MB). Wszystkie odpalone aplikacje muszą się tą pamięcią podzielić. Jedna aplikacja maksymalnie może skorzystać z 2GB pamięci. System 64bit nie ma tych ograniczeń. Jednak czy aplikacje podzielą się równo pamięcią to zależy od tego co robisz w danej aplikacji, jedna będzie potrzebować więcej inna mniej pamięci.

Moim zdaniem by zachować dual chanel na systemie 32bitowy warto włożyć 2x 1GB i 2x512MB ;), czyli ma się maksymalnie 3GB pamięci, tyle też obsłuży system 32 bit. Z drugiej strony kto dzisiaj wstawi takie kości w płytę główną :D .

A jeszcze wtrącę - czy 6 GB RAMu ma sens? W sensie - 3x2 GB na płycie obsługującej dual channel (tripple to chyba tylko X58 jak na razie). Jak to wtedy jest - 4 GB (2x2) chodzi na dualu i jeszcze te 2 GB jakoś dodatkowo? Czy to jest istotne i odczuwalne dla zwykłego użytkownika?
Z  tego co wiem, to było to odczuwalne przy A64, jednak na Intelu chyba nie będzie miało aż tak dużego znaczenia. Jeżeli się mylę to poprawcie. Oczywiście jeżeli 6GB pamięci to system 64bit. :)
Pozdrawiam.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #1714 dnia: Lutego 23, 2011, 17:39:21 »
#2bit system potrafi zaadresować coś powyżej 3GB pamięci (ok 3300MB). Wszystkie odpalone aplikacje muszą się tą pamięcią podzielić. Jedna aplikacja maksymalnie może skorzystać z 2GB pamięci.

Nie do końca tak. System 32bit potrafi obsłużyć 4GB, z czego w tym musi się znaleźć pamięć karty graficznej i część ramu jest zarezerwowana na sprzęt, co daje ok 3GB dla systemu i aplikacji. Stosując 3GB switch można przeznaczyć dla jednej aplikacji więcej ramu niż 2GB, ale nie o to mi teraz chodzi.

System 64bit nie ma tych ograniczeń.

Wiem o tym.

Jednak czy aplikacje podzielą się równo pamięcią to zależy od tego co robisz w danej aplikacji, jedna będzie potrzebować więcej inna mniej pamięci.

Nie o to chodziło w moim pytaniu.

To o co ja pytam to jak się zachowują aplikacji 32bitowe w 64bitowym środowisku. 64bitowy system potrafi uruchomić aplikacje 32bitowe, ale pytanie, czy jeśli mam na przykład 32GB ramu, czy dam radę uruchomić szesnaście 32bitowych aplikacji z których każda zabierze sobie ok 2GB (zostawiając trochę dla systemu), czy z tej pamięci tylko 4GB jest przeznaczone dla ogółu aplikacji 32bitowych.

Tak, rozdzieli, chociaż pamiętaj, że system swoje zabiera, jak i pilnuje, żeby cała pamięć nie została zajęta.

Tak mi się właśnie wydawało, ale nie byłem pewien.

« Odpowiedź #1715 dnia: Lutego 23, 2011, 17:58:10 »
Nie do końca tak. System 32bit potrafi obsłużyć 4GB, z czego w tym musi się znaleźć pamięć karty graficznej i część ramu jest zarezerwowana na sprzęt, co daje ok 3GB dla systemu i aplikacji. Stosując 3GB switch można przeznaczyć dla jednej aplikacji więcej ramu niż 2GB, ale nie o to mi teraz chodzi.
Racja, zupełnie zapomniałem o tym :) .

To o co ja pytam to jak się zachowują aplikacji 32bitowe w 64bitowym środowisku. 64bitowy system potrafi uruchomić aplikacje 32bitowe, ale pytanie, czy jeśli mam na przykład 32GB ramu, czy dam radę uruchomić szesnaście 32bitowych aplikacji z których każda zabierze sobie ok 2GB (zostawiając trochę dla systemu), czy z tej pamięci tylko 4GB jest przeznaczone dla ogółu aplikacji 32bitowych.

Z drugiej strony samego mnie to teraz zaczyna interesować, wie ktoś dokładnie jak to jest?

Pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1716 dnia: Lutego 23, 2011, 18:13:28 »
Tak jak napisałem, nie ma ograniczenia. Tzn jest, ale gdzieś daleeeko :)

To jest problem pamięci wirtualnej, nie fizycznej. Ilość RAMu nie ma znaczenia, o ile mamy dostatecznie duży plik wymiany.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #1717 dnia: Lutego 23, 2011, 18:18:55 »
Tak myślałem, ciekaw byłem po prostu jak wygląda emulacja (nie wiem czy to dobre słowo) 32 bitów w systemie 64 bitowym.

« Odpowiedź #1718 dnia: Lutego 23, 2011, 18:24:14 »
Dobre słowo :)

Tak jak napisałem, nie ma ograniczenia. Tzn jest, ale gdzieś daleeeko :)

Fakt, jednak M$ celowo ogranicza maksymalny rozmiar pamięci jaki można zainstalować w systemie, dla przykładu Vista/7: Starter/Home Basic- max 8GB, Buisness/Home Premium- 16GB, Ultimate/Professional/Enterprise- 192GB

Cóż patrząc na 192GB pamięci to faktycznie jest to daaaleko ;) .
Pozdrawiam.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #1719 dnia: Lutego 23, 2011, 18:26:52 »
Z tego samego powodu z monitorów są usuwane gniazda DVI, a zostawiane analogowe, co jest technologicznym bezsensem.

Segmentacja rynku.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1720 dnia: Lutego 23, 2011, 18:48:01 »
Fakt, jednak M$ celowo ogranicza maksymalny rozmiar pamięci jaki można zainstalować w systemie, dla przykładu Vista/7: Starter/Home Basic- max 8GB, Buisness/Home Premium- 16GB, Ultimate/Professional/Enterprise- 192GB

Cóż patrząc na 192GB pamięci to faktycznie jest to daaaleko ;) .

Tak jak napisałem :118: jedno ograniczenie nie ma związku z drugim.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366778(v=vs.85).aspx

« Odpowiedź #1721 dnia: Lutego 26, 2011, 16:27:15 »
Czy jest coś takiego jak przejściówka z 3-pin na 4-pin PWM dla wentylatora?

Nie chodzi mi o przejściówkę na molex (tylko takie znajduję), ale przejściówkę na 4-pin CPU_FAN. Czy też jeśli wentyl jest bez PWM (konkretnie chodzi o Fander Selekta 120mm) to nie ma takiej możliwości by BIOS sterował prędkością?

Aha i rozumiem, że można podłączyć wtyczkę 3-pin na wejście 4-pin CPU_FAN tylko wentyl będzie po prostu działał ze stałą prędkością?

Z góry dzięki za pomoc.

« Odpowiedź #1722 dnia: Lutego 26, 2011, 16:41:15 »
Spokojnie możesz podłączyć 3-pin wtyczkę w miejsce 4-pin. Sam tak robię.  Podłączyć możesz tylko w jeden sposób - stosowne wycięcia.
Obroty wentylatora nie będą regulowane przez PWM, tylko przez woltaż, czyli standardowo jak cała reszta wyjść na płycie głównej.

Również to czy będzie się kręcić ze stałą prędkością zależy od ustawienia w BIOSie, gdzieś tam powinna być opcja fan control, lub podobna.
Pozdrawiam.

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1723 dnia: Marca 21, 2011, 16:08:22 »
Panowie postanowiłem sobie podkręcić nieco proca i byc może kartę graf. Procesor to Q6600 revision G0 czyli jak wyczytałem najlepszy do OC. Mam w miare dobry wiatrak na procku i spróbuję dać go na 3.6. Mam nadzieję że warto, bo większość tematów o kręceniu tego quada jest z lat 2008-9 i trochę lepsze gry od tego czasu wyszły do testowania. Wprawdzie najnowszy Crisis chodzi mi chyba na maxa (jeśli pamiętam) to uważam że trochę mocy np. w FM 2011 i nowym Il-2 się przyda. Z procem sobie raczej poradzę ale wątpliwość mam co do karty. Karta to ASUS ENGTX 275 896 MB. Wycztałem że przyrost wydajności przy podkręceniu bez zbędnych kombinacji to jakieś średnio 3%. Wyglada na to że nie warto się wogóle bawić. A może jednak, jeżeli macie jakieś uwagi do moich zamiarów to z góry dziękuję.
Zestaw:
proc - Intel Core2 QUad Q6600
płyta - Asus P5K3 Deluxe
pamięć - OCZ 2 x 2GB 1066
grafika - GTX 275 896 MB
zasiacz - Tagan 700W   

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1724 dnia: Marca 21, 2011, 21:08:09 »
U mnie Q6600 2.4GHz na płycie P5K pracuje bez większych zabiegów jako 3.2GHz, przy ok. 1.35V i wzrostem temperatury poniżej 5oC.
Zmieniłem tylko FSB na 400MHz a mnożnik obniżyłem na 8, reszta parametrów na auto.
RAM ustawiłem 1:1 z FSB czyli 800MHz, bo wyczytałem że tak jest najkorzystniej, 2.2V, timingi 4,4,4,12 - EPP

Też mam zamiar popchnąć go na 3.6GHz ale to wymaga żmudnej zabawy z napięciami i testowaniem a obecnie nie mam na to czasu.
Niestety na wartościach auto w stresie się resetuje.

Dobry program do obciążania quada i monitorowania temperatury to OCCT Perestroika http://www.ocbase.com/perestroika_en/index.php?Download
Co do karty to się nie wypowiadam bo takiej nie mam.