Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1725 dnia: Marca 25, 2011, 19:57:57 »
Zestaw:
proc - Intel Core2 QUad Q6600
płyta - Asus P5K3 Deluxe
pamięć - OCZ 2 x 2GB 1066
grafika - GTX 275 896 MB
zasiacz - Tagan 700W   

Tak na szybko ustaw sobie: 9x333 na procka wrzuć 1.35V, pamięci 2.1V na 5-5-5-20 przy 2.1v ewentualnie troszkę mniej, do tego odpowiedni dzielnik pamięci żeby nie wyskakiwać powyżej 1066 i powinien działać. Ewentualnie wypróbuj 8x400 ale to już pomału można zaliczyć do wysokich magistrali, a przez to więcej walki trzeba włożyć aby to osiągnąć.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1726 dnia: Marca 25, 2011, 20:21:58 »
Dzięki Panowie, powalczę.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1727 dnia: Marca 27, 2011, 21:59:01 »
Jako, że SoundBlaster Player5.1 w końcu ostatecznie kopnął w kalendarz, a wbudowany Realtek ALC892 nadal odmawia współpracy...

Ktoś posiada kartę Asus Xonar DX ? Warto poświęcić te 250zł ?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1728 dnia: Marca 27, 2011, 22:39:43 »
Dobra karta, podobają mi się efekty Dolby, chociaż cały ten DGX czyli emulacja EAX wyższych niż 2.0 to trochę pic na wodę, w jednych grach działa dobrze, w innych nie, więc mam to na stale wyłączone. Zresztą teraz i tak EAX to przeżytek, nie jest stosowany w nowych grach od jakiegoś czasu. A EAX 2.0 działa software'owo tak czy siak.

Z drobnych wad, wyjście SPDIF jest współdzielone z Line-in/mic, więc albo to albo to. Oczywiście mikrofon można też podłączyć na przednim panelu obudowy, więc nie jest to jakiś poważny problem. No i brak pinów z wyjściem spdif na płytce, więc nie da się jej połączyć z kartą graficzną żeby mieć dźwięk po kablu hdmi. Więc albo trzeba ciągnąć drugi kabel do TV, albo skorzystać z układu dźwiękowego wbudowanego w kartę graficzną, o ile takowy posiada (chyba większość obecnie).

Jakbyś chciał, to może będę sprzedawał swojego, chodzi mi po głowie Xonar STX ze względu na wzmacniacz słuchawkowy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1729 dnia: Marca 28, 2011, 08:04:44 »
Sprawdź PM ;)

« Odpowiedź #1730 dnia: Marca 28, 2011, 23:32:20 »
Herr Rutkov ! I jak wyszło OC ?? bo ja miałem taki cyrk że gdy pamięci pracowały z innym zegarem niż domyślny to w iłku zmieniała się prędkość upływu czasu  :008:

Miałem wrażenie że jest coś nie tak ale dopiero jak zerknąłem na zegar w mietku i porównałem go z czasem rzeczywistym to zorientowałem się co się dzieje....

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1731 dnia: Marca 29, 2011, 12:03:39 »
OC nie ma wpływu na przebieg czasu w komputerze. Tak to nie działa ;). Trochę tego się w życiu nakręciłem. Zresztą jak wsadzisz lepszy procesor to komp przyśpieszy, a nie tylko zegar w Mietku :). Spróbuj raz jeszcze.

Co do Xonara to przyjemna karta tylko różnie ta wtyczka FDD od zasilania pasuje. Czasami jest za luźna i źle styka. To tak na marginesie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1732 dnia: Marca 29, 2011, 21:51:30 »
Pisałem o zmianie zegara pamięci a nie procesora. Ale skoro tak mówisz to zerknę jeszcze raz i może nawet zgram jakiś film co by można było zobaczyć o co biega.

« Odpowiedź #1733 dnia: Marca 29, 2011, 21:53:24 »
Wcześniej miałem X-Fi Extreme Music i potrzebowałem coś na pci-e x1, wybór padł na XONARa ASUSa.
Ogólnie jestem z niej zadowolony, na tych głośnikach co mam (trochę lat już mają) to dźwięk jest ładny, nie mam z nią żadnych problemów.

Some, powiedz, czy jak masz do karty podpięty przedni panel w obudowie to w słuchawkach słyszysz uciążliwe piszczenie? Coś w stylu jakby piszczały cewki na np.: karcie graficznej lub płycie głównej? Nie jestem pewien czy jest to wina karty czy obudowa ma gdzieś przebicie.
Pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1734 dnia: Marca 29, 2011, 22:02:59 »
Nie, jest tak samo dobrze na wyjściu z tyłu i z przodu.

Natomiast jak podłączę pchełki o małej impedancji, to słychać szum i okazjonalne piszczenie, ale to (chyba) normalne. Te słuchawki działają dobrze tylko z odtwarzaczem mp3. Z telefonem, laptopem, i pianinem cyfrowym szumią a czasem piszczą, zależnie od zakłóceń.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1735 dnia: Marca 29, 2011, 23:17:28 »
Dzięki za informację. Pomyślę nad sprawdzeniem tego na jakiś lepszych słuchawkach.
Pozdrawiam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1736 dnia: Marca 30, 2011, 08:36:53 »
Jeżeli chodzi o moje OC to dopiero w weekend, chyba że wciągnie mnie CoD :). Choc tak właściwie pod niego to robię, więc chyba mnie nie minie pokręcanie. Dam znać.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1737 dnia: Marca 30, 2011, 11:22:55 »
Jak pod CoD to musisz chyba zainwestować w azot  :020:

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #1738 dnia: Marca 30, 2011, 22:12:35 »
Mam obecnie C2D E8400@3,35GHz, GF250GTS i 4GB RAMu, czy ma sens wymiana karty graficznej? A jeśli tak to na jaką, żeby pasowała do procka - 460GTX, HD6850? Czy po prostu zmianić cały zestaw? Z opisów wynika, że CoD jest bardziej wymagający dla karty graficznej niż dla procesora. Ponieważ nie jestem specem od komputerów, to każda informacja będzie pomocna.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #1739 dnia: Marca 30, 2011, 22:21:05 »
Czego byś nie wymienił pojedynczo, to dla CoDa będzie i tak za mało... tak więc jak nie masz lepszego powodu do wymiany gratów, to nie licz, że w CoDzie coś się polepszy (przynajmniej na dzień dzisiejszy).