Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1770 dnia: Kwietnia 06, 2011, 16:04:09 »
Przepraszam że się wtrącę , czy podkręcał ktoś tutaj Core 2 Quad 8200 ??, jeżeli tak to może pomożecie mi podkręcić

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1771 dnia: Kwietnia 06, 2011, 17:26:30 »
Przepraszam że się wtrącę , czy podkręcał ktoś tutaj Core 2 Quad 8200 ??, jeżeli tak to może pomożecie mi podkręcić

Podaj konfig to coś pomyślimy. Podkręcasz to jak każdego innego C2D, możesz nawet zastosować się do tego co pisałem Rutkovowi jak pytał o Q6600 :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #1772 dnia: Kwietnia 06, 2011, 17:33:07 »
Przyszedł kwiecień więc trzeba pomyśleć o zmianie sprzętu gdyż już są poprawione chipsety.
Takie coś zmontowałem, nie będę ukrywał poszły małe modyfikacje od ostatniej konfiguracji:

ASUS SABERTOOTH P67 REV 3.0 Intel P67 (B3), LGA1155
Procesor Intel Core i5 2500K Sandy Bridge 4 x 3,3GHz, 6MB cache BOX
Pamięć Kingston HyperX DDR3 8GB (4 x 2GB)1600MHz, CL9
GAINWARD GTX 560 Ti 2048MB "PHANTOM"
Obudowa COOLER MASTER HAF 912 PLUS
Zasilacz modlularny OCZ ModXStream 600W

reszta zostaje na razie stara.
Bez podkręcania to ma chodzić póki co....potem pomyślimy

Dobra konfiguracja?

« Odpowiedź #1773 dnia: Kwietnia 06, 2011, 17:41:17 »
Dobra konfiguracja?

Dobra :) .

Osobiście mam "ostrożne" podejście do firmy Gainward. Możliwe, że teraz się to pozmieniało i firma nie ma znaczenia.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1774 dnia: Kwietnia 06, 2011, 17:53:52 »
Podaj konfig to coś pomyślimy. Podkręcasz to jak każdego innego C2D, możesz nawet zastosować się do tego co pisałem Rutkovowi jak pytał o Q6600 :).

Intel Core 2 Quad Q8200 /2.33GHz, 1333MHz, 4MB
Asus ATI 5750 Formula 1 GB
Arctic-Cooling Freezer 7 Pro PWM
Asus P5KPL-CM /intel G31/
GoodRam 4GB (2x2GB) 800MHz CL5
Chieftec 550W

Jestem Laikiem w podkręcaniu więc proszę o wyrozumiałość.

PS: Rutkowowi proponowałeś bajer na ventylu ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1775 dnia: Kwietnia 06, 2011, 18:00:38 »
Pamięci 1600MHz możesz sobie darować, prędzej szukaj takich co pracują na niskim napięciu np. 1,5V i mniej. Intel zaznacza, że w nowych procesorach kontroler pamięci może się upalić już przy 1,65V. Wiem, że A-Data ma takie w swojej ofercie i też 1600MHz.

Słowem nie wspomniałeś o chłodzeniu. Zakładanie na to boxowego to zbrodnia w biały dzień zwłaszcza, że wystarczy dźwignąć sam mnożnik i tak wygląda podkręcanie. Proponuję SilentiumPC Fortis - wydajne i PL lub Xigmatek Gaia SD1283, bo tanie.

No i Asus jak dla mnie dziadostwo ale kto co lubi ;). Można by było jeszcze zagospodarzyć i pomyśleć o SSD ale to zawsze zdążysz dokupić.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #1776 dnia: Kwietnia 06, 2011, 18:13:37 »
Bardzo cenne uwagi Kosi, tak zrobię-dziękuję

Pytanie jeszcze jedno mam w obecnym kompie zasilacz TAGAN 480W czy dałby rade na nowym sprzęcie?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1777 dnia: Kwietnia 06, 2011, 18:32:58 »
Myślę, że by wyrobił. Nowe procki Intela nie są zachłanne na papu.

@Stilgar
Muszę wybadać co ta płyta ma w biosie, poza tym może być trudno z podkręcaniem, bo sekcja zasilająca w niej jest bardzo uboga i szkoda by było upalić mosfet co u tej firmy zdarza się notorycznie. Ponadto nie wiem czy bios przypadkiem nie jest zablokowany.

« Odpowiedź #1778 dnia: Kwietnia 06, 2011, 18:54:51 »
Mazak, nie wiem czy mi się teraz coś nie myli, ale czy przy nowych prockach od Intela nie warto brać szybszych pamięci niż 1333MHz? Coś mi "dzwoni", że kontroler pamięci (czy też coś innego) nie wykorzystuje pełnej prędkości, nawet przy OC.
Zaznaczam, że gdzieś mi "dzwoni", ale nie jestem pewien czy tu o kontroler pamięci chodziło.

Oraz byłbym wdzięczny jakbym mógł się podpiąć pod prośbę Stilgar'a. Jakimś sposobem nie mogę uzyskać stabilnych 4GHz na Q9650 przy pamięciach ustawionych tak by pracowały przy częstotliwości 1600MHz. Ustawienia te dają ładne okrągłe wartości, 500 szyna, 8 mnoznik, 2000 MHz FSB i pamięć 1600 Mhz ;) , może i sobie ubzdurałem, ale lubię okrągłe wartości ;) .
Udało mi się go odpalić na 4GHz, ale to gdy pamięć działała 1:1, po zmianie już nie wstawał i nie mam pojęcia gdzie tkwił błąd.
Po długiej zabawie podarowałem sobie, ustawiłęm spokojne 3,6GHz i tak sobie pracuje :) .
Ewentualnie jakbyś był skłonny rzucić okiem to resztę podałbym na PW i zarezerwowałbym sobie jakiś wieczór na np.: skype ;) .
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1779 dnia: Kwietnia 06, 2011, 19:45:26 »
One pewnie sobie ustawią jakiś tryb asynchroniczny żeby użyszkodnik był szczęśliwy ale to nie zmieni faktu, że procesor nie wyskoczy wyżej niż 1333Mhz gdyż tak jak kiedyś pisałem magistrala w tych prockach rusza się niewiele ale generalnie jest ustawiona na sztywno między 100 a 133MHz.

Poza tym sprawdź na najniższym mnożniku czy ta magistrala ustawiona jest stabilna, bo 500 to już wysoka jest i trzeba walczyć. Poza tym jeszcze może strap przeszkadzać. Niemniej trzeba zacząć od sprawdzenia szyny. 

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1780 dnia: Kwietnia 06, 2011, 20:09:13 »
Administratorze, jeszcze raz dzięki za pomoc. Aukcje na Allegro monitoruję, sprawę przemyślę, może zamieszczę tu ogłoszenie w dziele Kupię / Sprzedam. Założę się, że wielu będzie upgrade'owało swoje komputery, może ktoś będzie sprzedawał takie starodawne procki jak Q6600 :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1781 dnia: Kwietnia 06, 2011, 20:18:43 »
Poza tym sprawdź na najniższym mnożniku czy ta magistrala ustawiona jest stabilna, bo 500 to już wysoka jest i trzeba walczyć. Poza tym jeszcze może strap przeszkadzać. Niemniej trzeba zacząć od sprawdzenia szyny. 

Na C2D E8400 płyta dawała spokojnie radę na 500, z tego co pamiętam to nawet do 550 dobiłem po chwili zabawy. Na tym Qadzie z racji 4 jajek jest trochę inaczej ;) .
Jak będę miał trochę więcej czasu to sprawdzę magistralę 500 na tym procku i dam znać. Obecnie mam małe urwanie głowy.
Pozdrawiam.

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #1782 dnia: Kwietnia 07, 2011, 11:02:19 »
Mam mały problem z obudową.
Ta którą sobie upatrzyłem jest za duża i nie wiem co dalej.
Moja obecna ma takie wymiary : szer 20cm wys 44cm głębokość 46 cm

Komputer jest tak usytuowany w biurku że ta nowa obudowa raczej się nie mieści.
Jedno co mogę zrobić to z głębokość zwiększyć ale wys i szer raczej powinna nie być większa, no może 1cm więcej na szerokości i 3cm na wysokości.

Możecie coś polecić ? Żeby mi graty się zmieściły w nią a żeby nie była większa a nawet mniejsza jakby była to jeszcze lepiej.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #1783 dnia: Kwietnia 07, 2011, 11:09:24 »
Oprócz nowej karty graficznej i zasilatora zakupiłem  dysk SSD Corsair 60GB (na system i ew. COD) i tu pytanie, jaki format plików zastosować NTFS, czy FAT32? Podobno do SSD szybszy jest FAT. I druga sprawa, mam teraz C2D E8400 z boxowym chłodzeniem, jakie ew chłodzenie kupić do OC (wydajne i ciche)?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1784 dnia: Kwietnia 07, 2011, 11:11:51 »
Możecie coś polecić ? Żeby mi graty się zmieściły w nią a żeby nie była większa a nawet mniejsza jakby była to jeszcze lepiej.
Sam zamierzam niedługo kupić taką, wymiary pasują: http://www.fractal-design.com/?view=product&prod=48
Ewentualnie inny model tej firmy: http://www.fractal-design.com/?view=product&category=2&prod=57
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"