Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505193 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2040 dnia: Grudnia 05, 2011, 10:15:25 »
Nie ma znaczenia. Jak odpalisz dwie karty CF/SLI będą chodzić x16 tak jak pozwala na to chipset. natomiast gdybyś chciał sobie wsadzić kartę muzyczną na PCIE x4 (wąskie) i sieciówkę WiFi również na PCIE (wąskie) to wtedy muzyczna zwolni do PCIE x1. W rezultacie przepustowość PCIE x1 i tak dla tego typu urządzeń jest wystarczająca, więc nie odczujesz różnicy. Nie jest to warte dopłacania 200zł zwłaszcza, że raczej oprócz powiedzmy karty muzycznej nic więcej tam w te gniazda pchać nie będziesz.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2041 dnia: Grudnia 05, 2011, 10:44:28 »
Nie ma znaczenia. Jak odpalisz dwie karty CF/SLI będą chodzić x16 tak jak pozwala na to chipset. natomiast gdybyś chciał sobie wsadzić kartę muzyczną na PCIE x4 (wąskie) i sieciówkę WiFi również na PCIE (wąskie) to wtedy muzyczna zwolni do PCIE x1.

CF/SLI będzie x8 (2.0), żeby było x16 potrzebny byłby dodatkowy układ w stylu nf200, a to tylko w najdroższych płytach. Ten Asrock ma:
- 2 x PCI Express 3.0 x16 slots (PCIE2/PCIE4: single at x16 or dual at x8/x8 mode) (PCI Express 3.0 with Intel® Ivy Bridge CPU, PCI Express 2.0 with Intel® Sandy Bridge CPU)
- 1 x PCI Express 2.0 x16 slot (PCIE5: x4 mode)
- 2 x PCI Express 2.0 x1 slots

Karty dźwiękowe, nawet te wypasione są x1, przepustowości większej niż x1 wymagają praktycznie tylko dodatkowe kontrolery dysków, albo dyski ssd w postaci kart rozszerzeń ;) W praktyce jak nie planujesz dwóch kart graficznych + dodatkowy kontroler, to w zupełności wystarczy tańsza płyta.
Droższa ma jeszcze małą zaletę w postaci tego, że pojedyncza karta graficzna w dolnym slocie będzie działać w trybie x16, przynajmniej tak wynika z porównania opisów. Trzeba by zobaczyć jak wygląda od tyłu żeby mieć pewność.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2042 dnia: Grudnia 05, 2011, 10:51:25 »
Ok, dzięki. Ale to czy pojedyncza karta działa w x16 czy x8 ma raczej minimalne znaczenie dla wydajności (wręcz nieodczuwalne) - jeśli dobrze pamiętam.

Aha, jeszcze jedno - rozumiem że te (potencjalne) dolegliwości dotyczą tylko PCI 2.0 i po założeniu Ivy Bridge i zakupie karty na PCIe 3.0, można bez jakichkolwiek ograniczeń korzystać z nowych standardów.

Ciekawe czy te płyty niczym nie będą ustępowały dedykowanym modelom pod Ivy (których jeszcze chyba nie zapowiedziano). Ja co prawda procesora zmieniać na razie nie zamierzam, ale Z68 to chyba najbardziej przyszłościowy chipset teraz. A moja P67 Extreme4 3 tydzień w serwisie kwitnie... :(

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2043 dnia: Grudnia 05, 2011, 13:59:36 »
Być może some1. Obstawiałem, że od czasu X58 Intel rozwiązał ten problem. Generalnie czy to będzie 2x8 czy 2x16 czy przez przejściówkę PCIE na AGP to i tak większego znaczenia nie ma. Może gdzieś to w syntetykach wyjdzie lub jak się gra na sześciu monitorach ale osobiście dla normalnego gracza to zwykły detal :). Niemniej spoko masz rację.

W przypadku Intela nic nie jest przyszłościowe, a kolejne numerki przy gniazdach też specjalnie nie wniosą nic do tematu. Tak było z AGP, z przejściem z AGP na PCIE i kolejnych PCIE. Pewnie znowu okaże się, że jedyną wartościową zmianą jest możliwość wtłoczenia przez gniazdo do grafy większej ilości energii. W praktyce i tak wyjdzie, że coś zmienisz w kompie albo nowego grata poskładasz, więc ja bym sobie na twoim miejscu nie zawracał głowy. Kompatybilne to na pewno będzie.

Dobra wracam do rzeczy ważnych i ważniejszych czyli szukania gumowych dywaników do MB  :118:.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2044 dnia: Grudnia 05, 2011, 14:46:19 »
Czarne chmury zbierają się nad PC'tami  http://pclab.pl/news47885.html
I tak miałem wrażenie że wzrost wydajności nowych CPU & GPU nie jest adekwatny do oczekiwań klientów a po tej niedobrej informacji w praktyce będziemy skazani na monopol Intela z wszystkimi tego konsekwencjami : wyższe i już teraz dość wysokie ceny , dłuższy czas oczekiwania na nowe produkty itd.

Dobra wracam do rzeczy ważnych i ważniejszych czyli szukania gumowych dywaników do MB  :118:.
Zrozumiałbym gdyby były do 109 ,110  :banan

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2045 dnia: Grudnia 05, 2011, 14:56:59 »
Stary nius. Nie sądzę aby AMD sie wycofało z rynku całkiem. Nie jest to opłacalne po tylu latach budowania marki. Choć z ATI zrobili podobny zabieg. Sądzę, że tu bardziej chodzi o to, że przestają szarpać się z Intelem. Takie plotki co jakiś czas wypływają. A rynek mobilny jest łatwiej na chwilę obecną zawojować. Android i Chromę załatwiły to w trzy lata i dlatego co raz więcej firm idzie w tym kierunku.  Antki dalej będą wychodzić dalej ;).

Ps. Nie jest to 190, 109, ani 110 ale W201 i też ma celownik na masce ;).

Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2047 dnia: Grudnia 06, 2011, 07:10:45 »
Generalnie czy to będzie 2x8 czy 2x16 czy przez przejściówkę PCIE na AGP to i tak większego znaczenia nie ma. Może gdzieś to w syntetykach wyjdzie lub jak się gra na sześciu monitorach ale osobiście dla normalnego gracza to zwykły detal :).

To prawda. U mnie karta siedzi w dolnym slocie bo tak mi wygodniej mimo, że przez to pracuje z prędkością x8. Większość płyt poza najdroższymi ma tylko jedno pełne złącze x16, pozostałe gniazda nawet jeśli są "długie", to nie mają nawet przylutowanych wszystkich wyprowadzeń.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2048 dnia: Stycznia 23, 2012, 10:34:27 »
Czas znowu namieszać w moim wiekowym pudełku.

Mam Q8400 i wiekową płytę ECS G31T +4 GB DDR800
I w 90% używam go do obróbki zdjęć. Najbardziej w tym momencie dusi mnie prędkość  mojej bazy zdjęć (około 50tysięcy plików) i pracy z Lightroomem.

Nie bardzo chce się ładować w wymianę procka bo wdaje mi sie ze to co mam jest prędkościowo wystarczające.
Wymiana na jakieś I5 2600 + nowe pamięci to jakieś 1500PLN i nie rozwiązuje moich problemów z prędkością dysków
2x 1.5 TB Sata2, 2x 500GB sata2, 2x250 IDE.
Moja baza danych siedzi na  jednym z dysków 1.5TB, drugi służy jako backup.

Pomyślałem że kupie SSD i załaduję na niego system i 2x 1.5TB postawię jako raid 0, a 2x500 zostawię jako backup. Dyski IDE chyba mógłbym zutylizować do jakiegos NAS'a, bo mam starszą obudowe NAS netgear na dyski IDE.

Tylko,
Nie znalazłem płyty 775 z kontrolerem sata 3 (taki SSD chyba miałby większy sens niż SSD sata2)

W związku z tym że nie znalazłem płyty pod 775 z sata 3 i na jakies szybsze pamięci wydaje mi się że zakup kontrolera Sata 3/ RAID na PCI, podpięcie do niego SSD i Dysków SATA.
Ze znalezieniem takiego kontrolera tez mam problem, jak na razie widzę tylko SATA2

Ma to wszystko sens i jest wykonalne sprzętowo?
Czy może nie ładować się w SATA 3 SSD tylko zostać przy kontrolerze SATA2 (albo zmianie płyty głównej na taka z kontrolerem raid/sata) i SSD sata2.

Offline mj

• *
« Odpowiedź #2049 dnia: Stycznia 23, 2012, 11:06:57 »
SSD nawet bez SATA3 to ogromny skok wydajności. Najważniejszy parametr to rewelacyjny czas dostępu. Kupiłem SSD Samsunga 64GB do starego kompa na Asusie P5B (jeden z pierwszych dla C2D) - efekt jest taki, że system uruchamia się szybciej niż na RAID0 z 2xHDD wstawał z hibernacji. Photoshop uruchamia się rzeczywiście w 3s, czyli tak jak w testach robionych na SATA3. Nie wiem, ile miejsca potrzebują Twoje zdjęcia w czasie obróbki, ale uwzględnij na SSD miejsce dla cache PS czy innego Lightrooma.

« Odpowiedź #2050 dnia: Stycznia 23, 2012, 11:35:03 »
Dzięki ObiWan Mazaku.

Nie chodzi o szybkośc ładowania systemu. jak dla mnie może  byc i 15 minut bo kompa włączam raz dziennie i chodzi przez kilka-kilkanaście godzin.
Zdjęcia na SSD nie wchodzą w grę bo bym na dyski nie wyrobił.  W tej chwili to około 700 GB plików po 12-18MB każdy.
Sam cache do LR to 50GB, photoshopa nie używam za często. Więc nie mam problemu z prędkością.
Jedyne gry jakiem mam i jeszcze się bawię to ARMA2 (3 w przyszłości) ,WOT, IL2,CoH. Do tego Q8400 spokojnie wystarcza.
Nie mam parcia na BF3, ale nawet na moim aktualnym zestawie beta chodziła dość dobrze.

Nie chcę ładować większych pieniędzy w PC'ta bo za miesiąc wychodzi nowy nikon i będzie kosztował furę pieniędzy. Dlatego staram się trzymać dutki przy sobie.
Ale w momencie wyjścia moje pliki RAW skocza z 16mb od sztuki do około 40MB na zdjęcie.
Anyway,
rzuciłem okiem na ceny na alledrogo i wstępnie złożyłem coś takiego
Intel Core i5 2500K 3.3 GHz BOX  899pln
ASUS P8H67-V USB3 SATA3 1155 DDR3 440pln
PATRIOT 4GB/1333MHz 4GB CL9 x4  350PLN

Tak mniej więcej, kwestia poszukania lepszych ofert. Zakładam że wentylator stockowy będzie wystarczający

Do tego dochodzi SSD, pewnie jakiś vertex 120GB na system 800PLN
Mniejszego chyba nie ma sensu kupować pod W7.

Oczywiście było by o niebo lepiej kosztowo kupić sam SSD + kontroler albo płyta z kontrolerem. Wtedy wszystko powinno się zmieścić w 1000PLN

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2051 dnia: Stycznia 23, 2012, 12:11:59 »
Szybsze pamięci nic Ci nie dadzą, prędzej postawił bym na dołożenie pamięci RAM, bo przy obróbce każda ilość przyda się. SSD może zwiększyć komfort pracy ale niekoniecznie przyśpieszyć obróbkę samych zdjęć. No chyba, że część zdjęć będziesz trzymał na tym dysku. Dostęp do plików może być szybszy z racji właściwości takich dysków. Bez względu na rodzaj połączenia SATA2, SATA3 czy PCIE. Ten ostatni może być najszybszy ale będzie też najdroższy (80GB można mieć już za około 500zł i chyba jest to lepsze niż jakiś kontroler osobny, który może być kosmicznie drogi). Nie przesadzał bym też z tym "ogromnym" skokiem wydajności. Skok jest ale ze skarpetek nie urywa. W pracy sam mam kompa z dyskiem SSD, a w domu 2x 320GB w RAID 0 i dyskomfortu z tego powodu nie mam. Dodam, że Win7 tez sobie trochę lepiej radzi z dyskami SSD.

Co do RAIDu to aby postawić 0+1 musisz dysponować czterema takimi samymi dyskami. Chodzi tu o pojemność, a niekoniecznie parametry choć mając 4+n identyczne uzyska się najlepsze rezultaty. Im mniejszy dysk tym powinno być lepiej z czasem dostępu tak więc RAID 0 ustawił bym na 2x500GB. Dodatkowym atutem będzie to, że na wystarczy tylko 1TB aby przekopiować z tych dwóch dysków dane. może nawet uda się jakąś hybrydkę zrobić na zasadzie 2x500GB w macierzy 0, a na 2x1,5TB ustawić  macierz 1 do backupa + wolna przestrzeń. Intel cos takiego udostępnia w swoich chipsetach oczywiście kosztem wydajności. Zyskujesz kopię 1:1, co jest chyba dośc istostne dla Ciebie gdyż różnie to bywa z takim RAID 0 i lepiej się zabezpieczyć. Wszystko oczywiście na najmniejszym stripe, aczkolwiek najlepiej by było sprawdzić każdy z nich i wybrać najszybszy dla swojej konfiguracji. Jeżeli komp jest stabilny i nic się z nim nie dzieje, BSODa nie widziałeś już wieku odpalił bym jeszcze opóźniony zapis. Możesz pozostac tylko przy opcji 2x500GB w RAID 0, a 2x1,5TB zostawiasz sobie w surowej postaci na backup ale bez budowania hybrydowego RAID 0 .

Pamiętaj też, że RAID na mostku południowym to wciąż RAID programowy, nie sprzętowy. Jego wydajność jest ograniczona i nigdy nie osiągnie takiej wydajności jak osobny kontroler.

Wracając jeszcze do tematu dlaczego wykorzystać 2x500GB na RAID 0 zamiast 2x1,5TB. Ano dlatego, że zapewne te ostatnie siedzą na trzech talerzach lub więcej. 500 podejrzewam, że na jednym lub góra dwóch. To tez ma wpływ na czas dostępu.

Zmiana podstawki na LGA1155 też by załatwiła sprawę z racji większej wydajności i kontrolera pamięci w procu. Może nawet przeskok na jakiegoś Phenoma czy innego Buldozera by nie załatwiła sprawy taniej.

Przemyśl.

EDIT>>>

Co do pamięci bierz GoodRamy, bo będą najtańsze i równie dobre.  Zamiast tej płyty (sr)Asusa znalażłem tańszego i polecanego Asrocka P67 Pro3 za 330zł Dysku SSD nie brał bym większego niż 80GB aczkolwiek twój soft może potrzebować więcej miejsca tak więc 120GB też jest OK.

http://www.agito.pl/procesor-intel-core-i5-2500k-3-3-ghz-box-81-426695.html
http://www.agito.pl/plyta-glowna-asrock-p67-pro3-79-462991.html
http://www.agito.pl/pamiec-goodram-ddr3-4096mb-1333mhz-cl9-0-box-96-387269.html

http://allegro.pl/dysk-80gb-ocz-revodrive-ssd-revo-pcie-540-450mb-s-i2053659550.html  :021:

A z normalnych szukac czegoś tych firm:  : Samsung 830 Series, Corsair Force 3 lub Crucial M4.

Za zaoszczędzoną kasę kupić lepsze chłodzenie.

« Odpowiedź #2052 dnia: Stycznia 23, 2012, 12:32:10 »
Myślałem o  Rivo PCIE ale wydaje mi się to  martwą technologią za kilka lat i po problemach jednego ze znajomych nie chciał bym się tego dotykać.

Moje 500tki są z tej felernej serii seagate, więc nie znasz dnia ni godziny dla nich. Jeden taki już mam uwalony, kręci się ale pokazuje pojemność zero. Właściwie to muszę sprawdzić czy teraz przypadkiem to nie jest 500 i 320 po tym padzie a nie 500 i 500.
Dlatego wolałbym 2x 1.5 Tb ze względu na pojemność w raid 0 i na nich trzymać zdjęcia + backup tych dysków na pojedynczym dysku (nie wszystkie zdjęcia muszą być archiwizowane).
Co do prędkości i ilości talerzy masz rację, 1.5TB będą najwolniejsze z moich dysków sata.

Ilość pamięci mi nie pomoże bo w większości sa to ciężkie operacje dyskowe a nie typowa  praca w PS.

Czyli pomyśleć o kontrolerze raid sata na PCI i do tego podpiąć 2x 1.5 i dokupić jeszcze SSD sata2?
Czy myśleć o wymianie samej płyty?
W sumie moja płyta i pamięć to już dead end

edit.
Nie chce AMD, to wiem na pewno. Zmiana socketu  ułatwiła by wiele
Kusi revo, mozna takie 2 włozyć?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2053 dnia: Stycznia 23, 2012, 12:41:43 »
Szczerze gdybym miał bawić się w osobny kontroler SATA wybrał bym dysk na PCIE lub zwykły SSD nawet z SATA3 i podpiął go do SATA2. Jak ma się sypnąć to się sypnie każdy (czego dowodem mogą być te Seagate'y), a jedno urządzenie mniej.

Skoro 500-tki masz felerne to jasna sprawa lepiej nie ryzykować stawiaj RAID 0 na 2x 1,5TB. Pamiętaj, że w RAID 0 tracisz możliwość podglądu parametrów poprzez S.M.A.R.T.

Ja to widzę tak. Zanim pójdziesz w poważne koszta. Kup sobie dysk SSD SATA3, powinien spokojnie działać w SATA2. Postaw RAID 0 na 2x1,5TB i popracuj na tym. Jeżeli efekt będzie zadowalający to zostajesz przy tym, jak nie to wydajesz kasę na nowe graty.

Obojętnie czy wybierzesz Intela czy AMD to i tak czeka Cię zmiana socketu. Twoje uprzedzenia w stosunku do AMD to stereotypy :). Czasy K6 mamy za sobą, w tej chwili są to dobre procki w swoim przedziale cenowym. Na pewno szybsze od E8400 :). Dał bym sobie na luz z dwoma dyskami SSD, bo przekombinujesz.

« Odpowiedź #2054 dnia: Stycznia 23, 2012, 12:45:24 »
To ma sens
Czy można włożyć  2x Rivo w płytę?

a gdyby iśc w AMD, to co byś polecił?