Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505541 razy)

mmaruda

• Gość
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2175 dnia: Lipca 29, 2012, 02:54:10 »
Tak odnośnie Twojego OC, udało Ci się może osiągnąć jakiś rozsądny wynik poniżej napięcia 1.3? Mój chodzi na 4,4Gh na takim napięciu. Z tego co czytam, to starsze Sandy osiągały takie wyniki na mniejszych napięciach...

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2176 dnia: Lipca 29, 2012, 21:20:30 »
Witam.

W związku z wspomnianą przeze mnie w innym wątku awarią karty graficznej (XFX Radeon 4850 512MB) siedzę teraz na jakimś tragicznym GeForce który już 6 lat temu był słaby...

Tak więc mam możliwość kupić kartę Radeon 4870 1GB, z tego co wiem wersja ASUSa. I tu pada pytanie czy wytrzyma mój zasilacz.

Aktualny konfig:

Intel E5300 @ 2.6GHz, niekręcony i nie planuję
mobo Gigabyte GA-Q35M-S2
2GB RAMu OCZa
2xHDD
PSU Cooler Master RS-450 Acly 450W (używany, nie wiem jak długo)
Bywa też parę urządzeń wpiętych w USB, typu kamerka z diodami, joy, hub, tablet itp.

I czy to wytrzyma tego Radeona 4870 1GB? Według strony AMD wymaga zasilacza 500-tki, z drugiej strony resztę podzespołów nie mam chyba jakoś prądożernych. Kupno nowego zasilacza do i tak już niespecjalnego komputera niezbyt mi się opłaca, wolałbym już zbierać na zupełnie nowy zestaw.

Dzięki, pozdrawiam.

« Odpowiedź #2177 dnia: Lipca 29, 2012, 22:04:35 »
Kręciłem 2500K, kupionego zaraz po premierze, na 4.4GHz przy vcore 1.30V. Mój robi 4.5GHz na 1.30V.  Płyta ASROCKa ładnie obsługuje OFFSET MODE i mam teraz 4.8GHz na ~1.35V. Taki wynik jest dla mnie wystarczający. Jakby nie patrzeć to dodatkowe 1.5GHz!

Miałem SAPPHIRE HD4870 1GB Silent Efficiency i dosyć "gorąco" wspominam tę kartę. Ona nie zmniejsza vcore w trybie 2D. Karta jest fajna i wydajna ale jest to pożeracz prądu i doskonały piecyk na długie zimowe wieczory. Zestaw AMD 64 X2 4800+, 2GB DDR1, 2xHD, Audigy SE + HD4870@800/3800MHz był zasilany przez Chieftec 400W. Jeśli możesz to poszukaj HD4890.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2178 dnia: Lipca 29, 2012, 22:10:51 »
Spokojnie zasilacz podoła tej grafice.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2179 dnia: Lipca 29, 2012, 22:57:56 »
Intel E5300 @ 2.6GHz, niekręcony i nie planuję

Mam nadzieję, że zmienisz zdanie. Przy takich zegarach to nawet 4870`tka nie rozwinie skrzydeł.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2180 dnia: Lipca 29, 2012, 23:13:02 »
Mam nadzieję, że zmienisz zdanie. Przy takich zegarach to nawet 4870`tka nie rozwinie skrzydeł.

Może to nie byłby taki zły pomysł. Chłodzenie mam chyba całkiem dobre - Arctic Freezer 7, i w tej chwili, przy gorącu, duchocie, do tego ciasnocie w obudowie (buda i mobo mATX) mam 41*C, to chyba powinno się spokojnie nadać do kręcenia? Jakiś czas temu aktualizowałem BIOS do jednej z nowszych wersji (albo i najnowsze), jeśli to ma też jakieś znaczenie.

Problem tylko w tym, że nigdy tego nie robiłem i nie wiem nawet od czego zacząć.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2181 dnia: Sierpnia 02, 2012, 13:38:24 »
Dziś odbieram tego 4870 (to jednak Gigabyte nie ASUS) do testów. Wymaga on 2 6-pinowych wtyczek, a mój zasilacz ma tyko jedną, więc wyciągnąłem z pudełka tej zepsutej przejściówkę. I tu pojawiają się moje 2 pytania:

- jest to przejściówka z 2 Molexów, ale ma tylko 5 kabli i tak jakby nie ma jednego pinu (w tym od zasilacza są wszystkie 6) to normalne?

- czy ma znaczenie do których Molexów podłączę obie wtyczki przejściówki? Jeśli dobrze pamiętam (ale mogę się myli, mam je upakowane w szparach obudowy) z mojego zasilacza wychodzą 2 "pęczki" Molexów. Można jak się chce, czy trzeba "oddzielnie"?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2182 dnia: Sierpnia 02, 2012, 14:47:34 »
Znaczy, że tak to wygląda?

http://itx-sklep.pl/akcesoria_pc/kable_zasilajace_sata/kabel_rozdzielacz_zasilania_2xmolex_-_1xpci_express_6pin.html

Nie ma znaczenia w jakiej kolejności to podłączysz, podobnie jak nie jest istotne, że brakuje pinu gdyż w molexie czerwony kabel oznacza 5V, czarne minus, zółty +12V. Karty graficzne zasilane są z +12V także nie masz się czym przejmować. Podepnij to tak jak Ci pasuje, a jeśli masz możliwość pokombinowania to najlepiej aby na tym kablu na którym mocujesz przejściówkę 6-pin nie wisiało żadne inne urządzenie.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2183 dnia: Sierpnia 02, 2012, 22:11:09 »
Mam już kartę, podłączyłem i wszystko działa OK. Temperatury też całkiem w normie mimo dość wysokiej temperatury w pokoju, gry też chodzą dobrze. Są jakieś programy do testowania grafiki, czy granie w 1920x1080 w różne gry "stwierdza" że jest ok, mógłbym też jeszcze odpalić 3Dmarka06.

Jest jednak jeden duży problem - temperatury HDD, wyraźnie skoczyły po montażu nowej grafiki. Jeden (Spinpoint F3 Samsung 500GB) ma w tej chwili (a przecież w dzień, upał będzie gorzej) 52*C, czyli duużo, a pionowo ustawiony blisko karty Seagate 7200.9 160GB ma 58*C krytycznie według HDTune! Można coś na to poradzić? FAbrycznych miejsc na wiatraki nie mam w mojej obudowie żadnych, a tak to mi chyba popadają zaraz te dyski.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2184 dnia: Sierpnia 03, 2012, 07:43:47 »
Dyski możesz przenieść w miejsce napędów lub wcisnąć jakikolwiek wentylator aby dmuchał coś na dysk, bo inaczej nie obniżysz temperatury dysków. W każdej obudowie da się coś wykombinować. To jakaś markowa obudowa?

Możesz spróbować ściągnąć front obudowy (ten plastik na przedzie) wymierzyć ile jest tam miejsca między blachą a nim. Następnie wyciąć otwór i wpasować wentylator + zrobić kilka otworów w plastiku ( z boku lub od spodu) aby wentylator coś zaciągał i powinno to rozwiązać temat. Będzie z tym trochę zabawy ale może się okazać, że temat załatwisz raz na zawsze.

PS. Na Allegro wpisz sobie "chłodzenie dysku" w szukajce to wyskoczy Ci kilka wynalazków i może coś wykombinujesz z tych tańszych skoro nie masz mocowania na wentylator.

http://allegro.pl/chlodzenie-dysku-twardego-uniwersalne-ciche-i2531914198.html
http://allegro.pl/ta5-chlodzenie-dysku-hdd-3-5-cooler-1-wentylator-i2524650020.html
http://allegro.pl/qoltec-chillhdd-6210-chlodzenie-dysku-twardego-ldz-i2530300596.html

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2185 dnia: Sierpnia 03, 2012, 16:19:25 »
Jak na razie przestawiłem kompa do pokoju od północnej strony, jest pewien postęp - zamiast 58 było max 52 (zwykle 48-50) a ten chłodniejszy dochodzi tak do 46*C.

Mam jeszcze takie pytania:

-jeden z dysków jest w pozycji pionowej, zaraz za przyciskiem ON. Pracuje w takiej pozycji już właściwie 6 lat (ponad 22 tysiace godzin pracy według HDTune), czy nie zaszkodziłoby mu przełożenie do poziomu? Gdzieś czytałem, że lepiej po długiej pracy nie zmieniać położenia.

-wypaliłby pomysł z postawieniem po prostu jakiegoś dmuchającego wiatraczka na otwartą obudowę? Otwartą mam cały czas (wczoraj zdjąłem też przedni panel, dzięki temu odkryte są spód tego gorętszego dysku, i góra tego chłodniejszego., wyjąłem też śledzie zasłaniające okolice PCI-E żeby z grafiki trochę w tył wychodziło.

W budzie mam tylko dwa sloty 5,25, jeden zajęty już przez DVD, i również dwie 3,5, jeden zajęty przez HDD.
Jeśli wyjdą i będzie coś widać, to może wrzucę zdjęcia jak to ogólnie wygląda.

« Odpowiedź #2186 dnia: Sierpnia 04, 2012, 11:15:20 »
Czuję, że i tak skończy się zakupem większej, przewiewnej obudowy. Kiedyś zrobiłem sobie taki piekarnik i nie pomogła nawet instalacja czterech dodatkowych wentylatorów w obudowie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2187 dnia: Sierpnia 04, 2012, 11:59:23 »
Dysk możesz sobie obrócić i nic mu nie będzie. Grunt aby pracował z poziomie lub pionie. Nigdy pod innymi katami. Poza tym zrób tak żeby było dobrze, a jak wszystko zawiedzie to poszukaj jakiejś taniej markowej budy na Allegro, bo co by nie mówić to by było najlepsze wyjście.

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #2188 dnia: Sierpnia 11, 2012, 13:23:35 »
Zamierzam kupić radeona 7770. Czy możecie podpowiedzieć którą wersje wybrać ? Osobiście podoba mi się Sapphire i karta Asusa ale tak to nie wiem czym się kierować. Dość tanie są też gigabayta.  Sugestie gdzie dostane najtaniej też są wskazane (komputer z Q6600).

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #2189 dnia: Sierpnia 26, 2012, 14:33:25 »
Panowie szybkie pytanie. Padła mi płyta i w związku z tym muszę zmodernizować mojego blaszaka. Chciałem kupić i5 z płytą główną i ramem, ale taki zestawik lata w granicach 1100/1400zł. Przypadkiem wpadłem na takie coś co się nazywa Athlon II x2 2x3.20GHz z płytą główną Gigabyte i 2GB DDR3, za jedyne 430zł. Czy ten zestaw będzie wyraźnie gorszy w DCS od tego z i5? To w końcu niecały tysiak taniej więc jeżeli nie byłoby zbyt dużej przepaści to bym się skusił. Co poradzicie?

Przykładowa oferta:

http://allegro.pl/gigabyte-ga-m68mt-athlon-x2-x260-2x3-20-2gb-ddr3-i2568566345.html
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg