Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502665 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2265 dnia: Listopada 28, 2012, 11:28:21 »
To obniż detale DCS i zobacz czy owe skakanie ustąpi, wtedy zobaczysz co CI tak kompa obciąża i podejmiesz stosowne działania np. kupno pamięci RAM.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2266 dnia: Listopada 28, 2012, 11:41:01 »
Widziałem kilka dysków z bad sectorami i najczęstszym objawem były właśnie takie kilkusekundowe przycięcia jak opisujesz. Możesz zresztą sprawdzić transfery hd tune i zobaczyć, czy na wykresie nie ma miejsc, gdzie transfer leci na łeb na szyję. Tak czy siak, skoro jesteś przywiązany tak do tego dysku to się z nim baw, ale to co pokazałeś to wystarczający powód do wymiany gwarancyjnej a na wiele dysków gwarancja jest co najmniej 3 letnia.

Skoro jednak to nie to, pozostaje pytanie na jaki dysk przeniosłeś grę i czy inny program nie jedzie Ci po dysku gdy gra coś doczytuje. Na przykład antywirus włącza się gdy jakikolwiek program odczytuje coś z dysku. Cóż, więcej RAMu na pewno nie zaszkodzi.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2267 dnia: Listopada 28, 2012, 12:08:37 »
To obniż detale DCS i zobacz czy owe skakanie ustąpi
Cały czas latam na teksturach MED, na takim ustawieniu dysk praktycznie siedzi cicho przez całą misję. Nawet jeśli coś doczyta to jest to zdecydowanie mniejsza ilość danych niż przy teksturach HIGH i nie powoduję to czkawki.

Tak czy siak, skoro jesteś przywiązany tak do tego dysku to się z nim baw, ale to co pokazałeś to wystarczający powód do wymiany gwarancyjnej a na wiele dysków gwarancja jest co najmniej 3 letnia.
Powód do wymiany na pewno jest, ale nie ma to żadnego związku z opisanym w pierwszym poście problemem. Jak napisałem wcześniej zrobiłem surface test i przy okazji otrzymałem wykres transferu, który wahał się między 50-60MB/sek. Ani na chwilę nie wyszedł poza ten zakres.

« Odpowiedź #2268 dnia: Listopada 30, 2012, 20:44:12 »
Jednak pamięć. Przy 8GB nie mam już żadnych czkawek w DCS!

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #2269 dnia: Listopada 30, 2012, 20:57:58 »
Witajcie
Sporo czasu upłynęło odkąd wypowiadałem się w tym temacie a raczej radziłem się Was w sprawie wymiany sprzętu. Wtedy nie doszło do tego. Skoro minęło sporo czasu to i wiele się zmieniło. Przyszedł czas na modernizację. Największy problem mam z Płyta główna. Wiadomo przedział cenowy jest olbrzymi ale skoro ma być to podstawa pod przyszłe modernizację ,wybór musi być przemyślany. Proszę Was o pomoc.

Przedział cenowy: od 350-600 zł wiadomo chciałbym najlepszą ale mam ograniczony budżet. Ale skoro płyta ma służyć min 3 lata może warto dołożyć nawet do 800 zł
Pod procek: intel !! może uda się kasy wyskubać na i5 jak nie to na razie i3.
Do tej pory zawsze używałem ASUS ale ponoć już nie jest tak opłacalny jak kiedyś.
Będę wdzięczny za podanie kilku modeli wraz z umotywowaniem.

« Odpowiedź #2270 dnia: Listopada 30, 2012, 21:13:23 »
Nie szkoda Ci marnować kasy na i3 skoro masz w planach kupienie i5? Nie lepiej poczekać, zaoszczędzić troche więcej i kupić od razu i5K (zakładam że procek potrzebny Ci bedzie do symulatorów, i3 się do takich celów słabo nadaje).

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2271 dnia: Listopada 30, 2012, 21:47:29 »
MSI B75A-G43
Asrock P67 Pro3
MSI Z77A-G43

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #2272 dnia: Grudnia 01, 2012, 12:15:00 »
MSI B75A-G43
Asrock P67 Pro3
MSI Z77A-G43

Dzięki.
Rozumiem że nie ma znaczenia czy MSi czy Asrock? Szkoda tylko że gwarancja jest 24 miesiące. Asus ma 36 miesięcy, czy to jedyna wada w porównaniu do asusa?
Dodam że jestem fanem Nvidi i ATI u mnie nie zagości.
Jednak będzie i5!

Płyta: jeszcze niezdecydowany. Najważniejszy element, baza na 4 lata.Dobra karta dźwiękowa na pokładzie (głośniki subbufer+ 2 głośniczki)
Procesor: i5 2500K (chyba że podpowiecie inny)
Ram: 8GB nie wiem jeszcze jakiej marki (może coś podpowiecie).
Grafika: GF GTX460 posiadam
Dysk: SSD (120GB nie mniej) + HDD 500GB jest nowy (ze starego niedawno kupiony)
Zasilacz: Tagan TG480-U01 (stary dobry zasilacz ma już ze 4 lata, ale chyba nie ma sensu go zmieniać) http://mcs.pc.pl/produkt299.html
Obudowa: nowa najlepiej w prostych kształtach, na niej musi stanąć subbufer. Dobrze by było aby okno z plexy było aby łatwo monitorować stan zabrudzenia.Panel przedni z USB i dzwiekiem. Kwota max 300zł
Kamera internetowa HD: nie mam pojęcia jaka. (łącze neostrada 20mBit)
Napędy: DVD lub coś podobnego , czytnik kart
Budżet : 3 000 zł

Podałem Wam moją koncepcję na modernizację. Zależy mi na tym aby iść też w oszczędność energetyczną (tu się kłóci GTX460 wiem, ale w przyszłości będzie zmieniona).
Generalnie nie jestem zwolennikiem jakiegoś ekstremalnego podkręcania (praktycznie nie bawię się w podkręcanie). No i ta obudowa, obecnie jest kiepska i średnio raz na 2 miechy musi być dmuchanie, komp stoi na podłodze z płytek w kuchni, więc jest sporo kurzu.
Będę Wdzięczny za poświęcenie chwili nad moją konfiguracja, wiem że dzięki temu będę miał optymalny sprzęt, przeznaczony do symulatorów. Z góry dziękuję, będziecie mogli liczyć na moje opinie o zakupionym sprzęcie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2273 dnia: Grudnia 02, 2012, 14:00:39 »
(sr)Asus, Asrock, MSI, itd. z tego co patrzałem na szybko w Komputroniku mają po 3 lata gwarancji. Parametrowo każda z tych płyt spełni twoje oczekiwania. Pamiętaj tylko, że chipsety oznaczone Z77 nie mają już złącz PCI. Tutaj masz od Asrocka P67 Pro3 do MSI Z77A-G45 czy MSI Z77A-G43 albo ASRock Z77 Pro3 itd. Zbyt dużo tego aby wymieniać każdą. Przedział cenowy między 300-500 pln. Pamięci jakiekolwiek 1333 Mhz lub 1600 Mhz, marka dowolna. Wybór masz szeroki od GoodRAM przez Kingston, Corsair, Geil, Patriot, Crucial byle 2x4GB lub więcej, chociaż przy większej ilości różnicy nie zobaczysz, a zawsze dołożyć pamięci zdążysz. Procek możesz sobie wziąć ten co masz lub i5 3570K. Do całego zestawu koniecznie chłodzenie pokroju SilentiumPC Fera Pro HE1224 lub Zalman Performa itd. Obudowa rzecz gustu ale zamiast okienka lepiej zainwestuj w filtry przeciwkurzowe aluminiowe (koszt 15 pln za sztukę) i raz na pół roku po prostu je odkurz zamiast niepotrzebnie kombinować z oknem. Teraz Zalman coś mówił o tanich obudowach po 99 pln, chodzi o ZM-T1 oraz ZM-T2. Niczego sobie markowe budy można spotkać na Allegro za grosze. Większość ze współczesnym obudów ma front USB/USB3.0, Audio. Czytnik sobie jakiś znajdziesz, względnie jakiś z regulatorem obrotów. Napęd DVD także wedle uznania np. Lite-On iHAS122-18 lub (sr)Asus DRW-24B5ST, ważne aby był na złączu SATA dla wygody. Jeśli chodzi o dysk SSD to Samsung 830 128 GB lub Crucial M4 128GB.

Reszta gratów może być. Zasilacz wyrobi. To tyle.

« Odpowiedź #2274 dnia: Grudnia 09, 2012, 22:15:28 »
Witam
Czy jest sens zmiany procka w tym już leciwym sprzęcie? 

Intel E5200 (2.5ghz)
4GB Ram 800mhz (2x2gb)
Gigabyte P31-ES3G
ATI HD5750 512mb

Zasiłka to Pentagram 460 watowy
System Win7 32bit

Myślałem o jakimś E8500 i teraz zastanawiam się czy to będzie jakiś przeskok z E5200. A może jest jakiś czterordzeniowiec który wszedłby bezproblemowo na tę płytkę? Dodam tylko że jest tu badziewny dysk WD Green 320gb z 8mb cachu który też planuję zmienić.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2275 dnia: Grudnia 10, 2012, 07:33:17 »
Nie będzie, bo to te same procki tylko E5200 ma mnie cache L2. Zegar to nie problem, bo ten pierwszy 3GHz powinien osiągnąć bez dwóch zdań. Jeśli już zmieniać to na jakiegoś niedrogiego Q6600 z rewizji G0 (SLACR) powinien być chłodniejszy np: http://allegro.pl/intel-core-2-quad-2-4ghz-8m-1066-q6600-slacr-wys0-i2844101250.html.

« Odpowiedź #2276 dnia: Grudnia 20, 2012, 20:48:10 »
Mam małe pytanko.

Czy płyta Asus P4PE-X/TE będzie w stanie poprawnie wykryć i obsłużyć dysk o pojemności 1TB?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2277 dnia: Grudnia 20, 2012, 20:54:51 »
Wątpię. Chyba, że przez zewnętrzny kontroler. Ewentualnie podepnij jak masz jakiś większy dysk i zobacz czy się znajdzie.

« Odpowiedź #2278 dnia: Grudnia 23, 2012, 16:54:12 »
Witam,

Mam małą zagwozdkę,
Co wymienić w pierwszej kolejności:
 - procesor (E4500@3GHz), Na wspomniany wyżej Q6600
 - czy grafikę? Radeon 4850, (na co?)

Ramu jest 6GB (800MHz)
Windows 8.

Z przeznaczeniem pod DCS:A10, przy rozdzielczości fullHD.

Świąteczne pozdro:)

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2279 dnia: Grudnia 24, 2012, 00:10:23 »
To co powiem zabrzmi może mało budująco, ale do DCS to wypadałoby zmienić wszystko. Miałem Phenoma II X6 @3,6 i to był za słaby proc na DCS, wcześniej jechałem na Q8300 i było słabiutko. Dopiero i5 2500K dało mi komfort zabawy. W przypadku karty można celować w coś z GF 560, albo 660 (Radeonów nie polecam, ale jestem uprzedzony, więc przyjmijmy, że w ich kwestii zwyczajnie się nie znam). Kwestia jest też taka, że mocniejsza karta będzie potrzebować mocniejszego proca, żeby rozwinąć skrzydła.

Rozumiem, że to zupełnie inna bajka cenowa, niż to na co możesz sobie pozwolić, dlatego radziłbym poczekać, odłożyć tę kasę i uzbierać na coś, co da Ci jakieś widoczne rezultaty, a nie 3-5 fps więcej. Możliwe jednak, że koledzy znajdą tutaj jakieś przystępne pośrednie rozwiązanie, więc zobaczymy co powiedzą.