Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 504356 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2385 dnia: Czerwca 22, 2013, 11:42:43 »
Nigdy nie miałem... problemów znaczy się :).

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2386 dnia: Czerwca 26, 2013, 21:50:29 »
Jutro odbieram i składam to:
Zalman ZM-STG1 - Pasta termoprzewodząca 3,5g             34,00
Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9 BOX    272,00
SilentiumPC Gladius M40                                                209,00
Thermalright HR-02 Macho 120                                      159,00
Intel Core i5-4670K 3.4GHz BOX                                    909,00
Asrock Z87 Extreme3                                                     546,00
zakupione w jednym z popularnych sklepów internetowych, odbiór osobisty w Warszawie. Info dla zainteresowanych na prv bo niebędę im darmowej reklamy robił. Ceny dziś skaczą góra dół codziennie i to nawet po 5 dych w przypadku droższych rzeczy więć ciężko się wstrzelić czasem.
Trochę boję się mobo i proca bo to nowe rzeczy ale gwarancja jakby co jest. Grafy na razie nie biorę, czas na sdłuższe granie będę miał ok. połowy sierpnia dopiero więc na razie pociągnę na mojej GTX 275, mam nadzieję że nie będzie gorzej niż teraz ;). Jakby co to Haswell ma jakiś GPU zaimplementowane i daje radę nawet on w grach o dziwo.
Mam również pytanie techniczne, czy moge bezproblemowo przełożyc dysk SSD systemowy i podpiąć do nowego kompa? Będzie banglać od startu i samo zainstaluje stery do mobo?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2387 dnia: Czerwca 26, 2013, 22:11:55 »
Raczej powinno, bo miałeś konfigurację na Intelu, więc sterowniki i osprzęt podobny.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2388 dnia: Czerwca 28, 2013, 18:52:32 »
Wszystko złożone. Można bezproblemowo przełożyć dysk systemowy, ósemka sama przy pierwszym rozruchu wszystko sobie poukładała i chodzi jak powinno. Dziękuję panowie za rady.

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #2389 dnia: Czerwca 29, 2013, 00:12:15 »
Gdy instalowałem W7 to też już miał sterowniki i wszystko działało ale na Twoim miejscu i tak bym je doinstalował.
Myślę że będzie zapewne kłopot ze sterownikami do mobo bo ich nie da się łatwo usunąć.
Zapewne trzeba będzie grzebać w rejestrze oraz w partycji systemowej.

Ale wg mnie nowy PC=nowy system przy czym dla bezpieczeństwa zrób sobie kopię obecnego no i tego po instalacji także.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2390 dnia: Czerwca 29, 2013, 11:42:09 »
Rutkov robił przesiadkę z Intela na Intela, więc nie licząc urządzeń peryferyjnych pokroju brzęczka do muzyki itp. raczej nie trzeba nic reinstalować. Dobrze tylko odinstalować oraz oczyścić stare sterowniki od grafiki, a całość powinna jeszcze długo śmigać. Oczywiście świeży system mógłby przynieść jakiś tam wzrost wydajności i usunąć ewentualne problemy ale dopóki nic dziwnego się nie dzieje to nie ma takiej potrzeby.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2391 dnia: Lipca 02, 2013, 00:54:49 »
Co do tematu kart graficznych, to sporo zależy od optymalizacji gry pod kartę producenta, np. ostatnio spotkałem się z tym problemem w przypadku Skyrim i współpracy z ATI, niestety ta gra została zoptymalizowana pod NVidię i w przypadku ATI występują mikroprzycięcia. Druga sprawa, to wykorzystywanie w grach, PhysX-a (np. Batman), którego też w ATI nie uświadczysz. Trzecia sprawa, wykorzystywanie CUDA, niestety niektóre programy korzystają z tej funkcji (np. Blender).

Bo AMD inwestuje w rozwiązania otwarte i nie zamyka ich na konkurencję (dzięki czemu takie TressFX działa też na kartach Nvidii). Poza tym w obliczeniach Direct Compute obecne Radeony wypadają znacznie lepiej niż GeForce. No i last but not least najwięcej topowych gier jest teraz w programie AMD Gaming Evolved.

« Odpowiedź #2392 dnia: Lipca 02, 2013, 09:25:18 »
I tu jest problem bo przykładowo nowy wiedźmin ma używać NVIDIA PhysX i jak można poczytać w zapowiedziach to właśnie tylko na kartach NVIDIA będzie można cieszyć się pełną gamą detali graficznych.

« Odpowiedź #2393 dnia: Lipca 02, 2013, 12:04:22 »
Bo AMD inwestuje w rozwiązania otwarte i nie zamyka ich na konkurencję (dzięki czemu takie TressFX działa też na kartach Nvidii). Poza tym w obliczeniach Direct Compute obecne Radeony wypadają znacznie lepiej niż GeForce. No i last but not least najwięcej topowych gier jest teraz w programie AMD Gaming Evolved.

Wiesz, akurat w moim przypadku potrzebne jest mi w pracy to nieszczęsne CUDA, muszę więc się przesiąść z ATI na NVidię, nie mam wyboru. Miejmy tylko nadzieję, że wraz z wejściem nowych konsol opartych na AMD ruszy się bardziej w temacie Open CL.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2394 dnia: Lipca 02, 2013, 19:56:25 »
I tu jest problem bo przykładowo nowy wiedźmin ma używać NVIDIA PhysX i jak można poczytać w zapowiedziach to właśnie tylko na kartach NVIDIA będzie można cieszyć się pełną gamą detali graficznych.

Taka polityka: AMD inwestuje w otwarte standardy, dostępne dla wszystkich (vide HSA, TressFX etc.) i konkuruje przede wszystkim technologią, nie ograniczając sztucznie możliwości sprzętu. Każdy może sobie wybrać, jakie podejście woli. Można się tylko zastanowić nad tym, dokąd zaprowadzi nas wspieranie zamkniętych rozwiązań, a dokąd otwartych.

Wiesz, akurat w moim przypadku potrzebne jest mi w pracy to nieszczęsne CUDA, muszę więc się przesiąść z ATI na NVidię, nie mam wyboru. Miejmy tylko nadzieję, że wraz z wejściem nowych konsol opartych na AMD ruszy się bardziej w temacie Open CL.

W dziedzinie OpenCL dzieje się akurat teraz bardzo dużo i AMD mocno w to inwestuje. Np. nowe Adobe CC oferują rozszerzone wsparcie dla filtrów OpenCL. Aplikacji akcelerowanych przez GPU jest już przeszło 300.

http://developer.amd.com/resources/heterogeneous-computing/opencl-zone/

« Odpowiedź #2395 dnia: Lipca 03, 2013, 11:20:19 »
Szukam sprzętu (laptopa, koniecznie z nagrywarką DVD), nowego, do 1500 zł. Jeśli któryś z Sz. Kolegów miałby czas i zerknął na tę stronę:

http://www.x-kom.pl/g-2/c/159-laptopy-notebooki-ultrabooki.html?price%5Bto%5D=1500&product_warranty%5B24%5D=1&sort=product_price&features%5B35%5D%5B405%5D=1&features%5B35%5D%5B406%5D=1&features%5B35%5D%5B410%5D=1&features%5B58%5D%5Bfrom%5D=4&features%5B44%5D%5B2019%5D=1&features%5B44%5D%5B2020%5D=1

Prosiłbym o konkretną odpowiedź, który komputer mam zakupić. Szczerze mówiąc, to poruszam się w zamierzchłej przeszłości informatycznej, a nie mam czasu na ślęczenie nad milionami danych i głęboką analizę tychże, więc konkretny model sprzętu, wskazany przez profesjonalistę z tej listy, będzie dla mnie zbawieniem.

Komputer ma sobie stać w domu, podpięty do internetu, ma posiadać Windows (7 lub 8 ), MS Office i ma się w miarę nie zacinać. Warunek podstawowy, to nagrywarka DVD. Gram jedynie w Iła (tego starego), więc wodotryski graficzne nie są potrzebne. Czasami (baaaaaardzo rzadko!) ma wspólnie ze mną pojechać w Polskę, więc przydało by się, aby po pół godzinie nie odmówiła zeznań bateria. Typ procesora, pamięci i inne dane, które powodują u mnie mdłości, są mi obojętne byle spełniały warunek niezacinania.

Dziękuje za odpowiedzi i rady (tak z góry).

:D
L'ordre règne à Varsovie!

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2396 dnia: Lipca 03, 2013, 19:28:09 »

« Odpowiedź #2397 dnia: Lipca 04, 2013, 20:00:54 »
Dzięki Lebi. Może być z dowolnej. ;-) Aby się tylko dało zakupić na odległość. :D
L'ordre règne à Varsovie!

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2398 dnia: Lipca 16, 2013, 23:25:19 »
Czy mógłbym prosić o ocenę sensowności zestawu pod kątem ogólnej przydatności do gier (nie symulatorów)?

płyta: ASRock B75 Pro3

procek: Intel i5 3350P

RAM: Kingston 2 x 4GB 1600 MHz Non-ECC CL9 DIMM (KHX1600C9D3/4G)

karta: Palit GeForce GTX 760 JetStream

Dysk SSD Kingston 120GB HyperX 3K SSD SATA3 2.5'' 85K IOPS

HDD: Seagate Barracuda  7200.12 3.5”, 1TB SATA III

zasilacz: SilentiumPC Deus 500W PSU 80Plus Bronze 4xPEG (SPC082)

Obudowa: SilentiumPC Gladius M40 Pure Black

napęd: Lite-On iHAS120 SATA CZARNY BULK (iHAS120-04)

« Odpowiedź #2399 dnia: Lipca 17, 2013, 00:30:29 »
Czy mógłbym prosić o ocenę sensowności zestawu pod kątem ogólnej przydatności do gier (nie symulatorów)?

Osobiście nie widzę tu nic bezsensownego...
Konfiguracja którą przedstawiłeś jest bardzo fajna i właściwie trudno się do czegoś przyczepić... po prostu  komputer o przyzwoitych parametrach ;)
Może gdybyś podał jakiś finansowy deadline to można by coś jeszcze pogdybać...