Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2475 dnia: Września 23, 2013, 19:03:45 »
@Arkadivs

Żaden ze mnie guru a raczej stara pierdoła. Ponury potwierdzi ;). Na twoją konfigurację spokojnie ten zasilacz wystarczy i śmiem twierdzić, że więcej niż 350W twój komp nie pobiera w trybie 3D. W spoczynku około 180W tylko nie pamiętam czy te wyniki były razem z monitorem ale chyba tak...

Mój komp bardzo zbliżony do tego co składasz i tego co ma Freeman13 czyli proc 920 (D0) podkręcony do 3,6GHz, MSI X58 Eclipse SLI, HD6950, 12GB RAMu, 5-cioma dyskami, dwoma napędami DVD, 13-toma wentylatorami, napędzany jest przez Tagana BZ600 upchany w budę CM690 i w trakcie grania w BF3 nie pobiera więcej niż 320W (mierzone na gniazdku, a nie jakimś softem). Te 400W Fortrona może go podźwignie ale to tak na styk i bez kręcenia. Jeżeli dobrze pamiętam to plusem jest to, że w przypadku 950 wszystkie były ze steppingu D0 czyli SLBEN, więc troszkę mniejsze grzałki i bardziej puszczalskie. Taki urok Bloomfielda :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2476 dnia: Września 23, 2013, 19:51:08 »
Niemożliwe, spaliłeś Ponuremu komputer???  :evil: Nie wierzę! Dzięki za rady jak zwykle jesteś nieoceniony. W takim razie ja zasilacza nie ruszam ale pozostaje kwestia tego drugiego komputera, jakby nie patrzył to i7 ma 130 watów więc zmiana jak najbardziej konieczna będzie.  Właśnie po to kupiłem tą 950 żeby ją troszkę dokręcić :)
Sprawdzałem po batchu, powinien 3.4MHz na miękko rozwinąć.
" Na wojnie są trzy rodzaje ataków - udane, nieudane i desant z powietrza..."

Mój hangar: (Iris) T-6A, PC-9, A-10A, F-14, F-15E, F-16 D.  (CS) C130, B-767-300, B-777 200.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2477 dnia: Września 24, 2013, 07:51:09 »
Zabawa się zaczyna od 4GHz i BLCK do 200MHz w górę. Drugą spraa jest płyta główna i obsługa najpopularniejszych mnożników. To nie jest najlepszy proc do podkręcania chyba, że trafisz na puszczalski batch. Kluczem do sukcesu jest dobre chłodzenie i najlepiej w tym wypadku wodne. Dobrze jest mu ściągnąć czapkę i przesmarować na nowo. Niestety trzeba go najpierw potraktować palnikiem i IHS odlutować, gdyż z racji tego, że to grzałka Intel lutował czapki do rdzeni dla poprawy przewodzenia ciepła. Zaprzestał tej metody w SB/IB i wszystkim nowszym. U mnie jedno jajko potrafiło łapać 93 stopnie C jak go traktowałem Intel Burn Testem czy Lynxem. Prime95 tak go nie podgrzeje. Dlatego u mnie siedzi na nim największe i najwydajniejsze chłodzenie powietrzem jakie było na dany moment, dwa wentyle 16cm z max. 2500 obr. i na koniec ciekły metal zamiast pasty na procu. Wszystko żeby urwać każdy stopień :). Dopiero to go jako tako ogarnęło.

W każdym razie udanej zabawy życzę z nową zabawką :).

Ps. Komputery się fajnie pali, zwłaszcza nie swoje ale akurat nie w tym wypadku ;).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2478 dnia: Września 28, 2013, 11:15:27 »
Okazuje się, że prawa Murphy-ego działają w najlepsze. Coś, co  wydawało mi się być oczywistą oczywistością, okazało się, że bynajmniej tym nie jest.
Wydawało się mi, że mam w pełni kompatybilny zasilacz (oprócz stanów C6/C7), ale nie dopatrzyłem się uważnie wtyczce dodatkowego zasilania płyty głównej (EPS).
Na "starej" płycie jest złącze 4 pin, zasilacz posiada też taką wtyczkę. Na nowej jest już 8 pin, przez co  sprawdzając instrukcje obu płyt - wpiąłem do gniazda tylko "połowę" wymaganej wtyczki. Komp wstał, UEFI się włączył. Na dziś planuję rozpocząć instalację Windowsa oraz wszystkich programów.

Pytanie tylko brzmi, czy i jak długo mogę użytkować w ten sposób komputer? Kupować na gwałt nowy zasilacz, czy mogę zaczekać z dwa tygodnie do następnej wypłaty?
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2479 dnia: Września 28, 2013, 11:32:14 »
Nie musisz nic kupować. Komp będzie działał na 4-pin normalnie przynajmniej do czasu mocniejszego OC. Możesz sobie sprawić za około 20 pln przejściówkę z 4-pin na 8-pin ale specjalnie to nic nie wzniesie do tematu. Ten wtyk ma zapewnić bardziej stabilne napięcia dla mocniejszych procesorów. Dlatego jak komp wstał, nic się nie dzieje to tak zostaw :).

« Odpowiedź #2480 dnia: Września 28, 2013, 12:26:08 »
Dziękuję za informacje.
Taką właśnie przejściówkę - przedłużacz dostarczył producent obudowy. Wykorzystałem ją, żeby w ogóle podpiąć zasilanie. Kabel od zasilacza okazał się trochę za krótki.
Porobię więc koło domu i wezmę się za instalowanie oprogramowania.

PS Nie ma to jak poszukiwanie małej czarnej śrubki, która o 1 w nocy, po 3 piwach, spadła ze śrubokręta na czarny laminat płyty głównej do środka czarnej obudowy! :D
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #2481 dnia: Października 03, 2013, 21:21:53 »
Zakupiłem ww. zestaw, tj.:
obudowa: SilentiumPC Gladius X80 Pure Black
płyta główna: MSI Z87-G43
procesor: Intel Core i5 4670K 3,40 GHz BOX
RAM (4): Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP CL9
karta graficzna: Sapphire Radeon 7850 Dual-X 1GB
chłodzenie procka: Thermaltake Contac 29 BP
dyski twarde: 2 x HDD na SATA + 1 x Plextor M5S
nagrywarka DVD
karta dźwiękowa: SB Audigy na PCI
Przesiadka powoduje opad szczęki w nowych grach z bardzo wysokimi detalami (ładne to i płynne to) oraz szybkością działania programów (ale się szybko Word uruchamia dzięki SSD). ;) W zasadzie niepodkręcony zestaw umożliwia płynną grę w Crysis 3 na najwyższych detalach bez AA w rozdzielczości 1680x1050. No dobra, zdarzają się spadki płynności, ale chyba z tym są w stanie poradzić podkręcone komponenty. Crysisa sobie zostawię jako benchmark na później, jakoś trójka mi aż tak nie przypadła do gustu jak poprzednie.
W każdym razie, do powyższego zestawu chciałbym jeszcze dokupić dobry zasilacz. Tu znów zwracam się z zapytaniem i jednocześnie pomocą w wyborze.

Czego oczekuję:
zasilacz umożliwiający stabilne podkręcenie zestawu, cena do 300 zł, półmodularne okablowanie (kable do płyty głównej i tak muszą być zawsze podpięte), cichy przy niskim obciążeniu i w miarę możliwości niegłośny pod obciążeniem. Ponadto mile widziane dłuższe kable, które zapewnią spokojne podłączenie płyty i podzespołów. Do złącza EPS posiadam przedłużacz.
Nie planuję ekstremalnego podkręcania, raczej zakres zapewniający większy margines bezpieczeństwa.

O ile wybór ww. flaków był dla mnie w miarę prosty, o tyle ostatnio zasilacz wybierałem w czasach, gdy wiedza na poziomie "Chieftec = jakość" wystarczała do dobrego zakupu. Teraz jest klęska urodzaju i ciężko coś konkretnego wybrać. Preferencji pod względem marki nie mam, jedynie nie chcę zasilacza z serii "suuper tanie 10 kW made in China dystybuowane na targu". ;)

Obecnie zastanawiam się nad Corsair CX Series 600W ATX, Modular, 80 Plus Bronze.
Macie jakieś inne sugestie?

PS Czy zasilacze SilentumPC z modułowym okablowaniem są aż tak kiepskie jak je opisują na forach (głośne pod obciążeniem, psujące się, terkoczące wentylatory)?

EDIT>>>
Poproszę o dopisanie: "Zapomniałem dodać, że nie przewiduję drugiej karty graficznej w kompie. Gdy będę potrzebował wzrostu wydajności, raczej wymienię obecną niż dokupię drugą."
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2013, 22:04:36 wysłana przez KosiMazaki »
Taaaa...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2482 dnia: Października 03, 2013, 23:00:05 »
Zerknij sobie na te zasilacze. Te ostatnie pod względem mocy to przerost formy nad treścią. Sprawność na poziomie 80-85% (Bronze lub Pronze Plus) w zależności od obciążenia to dobry wynik.

Corsair to całkiem dobry wybór. Produkuje je Channel Well (CWT) więc luz. Bequiet L8 produkuje HEC, przynajmniej modele 530 i 630W. Model 700W to też prawdopodobnie HEC lub Fortron. SilentiumPC to chińszczyzna i jak mnie pamięć nie myli fabryka nazywa się SAMA. W zasadzie to dobre zasilacze w swojej cenie problemem są tutaj materiały, a precyzyjniej mówiąc kondensatory które potrafią być różnych firm np. FEC, Chengx aczkolwiek można tam znaleźć popularny kontroler CM6800TX montowany w wielu lepsiejszych zasilaczach. Odpowiada on m.in. za korekcję PFC i zabezpieczenia oraz przed wysoką temperaturą. Długość kabelków to ruletka ale modularne warto mieć. Z hałasem podobnie, każdy będzie inaczej to odbierał i prawdy się nie dowiesz. Poza tym z zasilaczami to trochę ruletka. Jak trafisz dobrze to będziesz zadowolony, a zdarza się, że nawet markowe padają albo nie trzymają parametrów. Niemniej jak padnie to wtedy jest gwarancja.  Pamiętaj także, że im bardziej markowy zasilacz tym trudniej go naprawić, bo nie znajdziesz zamienników części. Ciężko się w tym wszystkim połapać ale przy dobrej zasiłce śpisz spokojnie i w gruncie rzeczy o to chodzi.

http://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-deus-m1-550w-psu-80plus-bronze-modular-4xpeg-spc088-584919/
http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-bqt-l8-cm-530w-80-plus-bronze-activepfc-2xpci-e-bn181-418344/
http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-bqt-l8-cm-630w-80-plus-bronze-activepfc-4xpci-e-bn182-418345/
http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-l8-700w-80plus-bronze-bn225-585608/

« Odpowiedź #2483 dnia: Października 04, 2013, 16:51:25 »
Witam, orientacyjnie - czy zestaw zaprezentowany jak w linku poniżej ma sens czy może jednaj coś w nim zmienić. Niestety od dawna nie orientuję się w sprzęcie i ciężko mi ocenić co jest w tej chwili opłacalne. SSD na razie nie planuję kupować, dokupi się być może w przyszłości.
Crysis 3, Rage zakupione w ostatnich promocjach leżą nietknięte na steamie/originie :). Chciałbym w przyszłości komfortowo pograć w Wiedźmina 3 i Star Citizen bez konieczności upgradu sprzętu - kupować zestaw zbliżony do tego z linku czy wstrzymać się jeszcze jakiś czas ?
Z góry dzięki za wszelkie uwagi.

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_pazdziernik_2013?page=0,12

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2484 dnia: Października 04, 2013, 19:09:40 »
Zestawy tam są godne polecenia to po pierwsze. Po drugie Wiedźmak jeszcze nie wyszedł, więc nie wiadomo jak będzie chodzić. Na ostatniej prezentacji zorganizowanej przez CD Projekt RED futro wilka wraz z zaawansowaną fizyką w rozdzielczości 1024x768 zabiło dwie karty NV Titan. Uzyskano 65 FPS. Oczywiście będą jakieś optymalizacje itd. ale na małe wymagania bym nie liczył i autorzy to potwierdzają.

Dlatego jak masz kupić kompa to kup teraz, a jak Ci się nie pali, a zależy na Wieśmaku 3 to poczekaj do premiery.

« Odpowiedź #2485 dnia: Października 04, 2013, 21:12:40 »
czy zestaw zaprezentowany jak w linku poniżej ma sens czy może jednaj coś w nim zmienić.

Ja akurat połączyłem płytę ASRock Z87 PRO4 z dyskiem Kingston V300 120GB (ma większą wydajność od wersji 60 GB) i efekt jest taki, że pulpit Windows 7 pojawia się po 14 (czternastu) sekundach od wciśnięcia przycisku, a po kolejnych 5 sekundach można już swobodnie pracować. I właśnie szybkość uruchamiania była jednym z powodów wybrania przeze mnie konstrukcji ASRocka.

« Odpowiedź #2486 dnia: Października 05, 2013, 12:20:01 »
Dzięki za komentarze. Widziałem tą prezentacje z wilkiem, robi wrażenie :).
Na razie badam tylko wodę. Jeśli te zestawy z PPC są ok to wiem czym się kierować na przyszłość.
Co do płyty głównej - rozważam opcje poniżej lub jakąś tańszą alternatywę. Modeli ASrocka nie ma w sklepie w którym chcę złożyć zestaw (Proline).
http://proline.pl/?p=MSI+Z87-G43

« Odpowiedź #2487 dnia: Października 05, 2013, 14:44:26 »
Corsair to całkiem dobry wybór.
Dziękuję za podanie alternatyw oraz ogółnie za pomoc w wyborze.
Na Deusa patrzyłem, ale opinie o terkoczącym wiatraku nie zachęcają do wyboru tego zasilacza. Nie będę przecież robił fan-moda zaraz po zakupie zasilacza.
O tych zasilaczach Be Quiet! też czytałem, ale Corsair oferuje dłuższe i płaskie kable. Jedna wiązka SATA powędruje do koszyczka do 3 dysków, druga wiązka MOLEX powędruje (przez przejściówkę) do nagrywarki i do MOLEXów zasilających obudowę (wyłączane podświetlanie wentylatorów i zasilanie dysku podłączanego w "szybkozłączu").
Co do wsparcia stanów C6/C7, to oficjalnie ich nie posiada. Jednak testy pokazują, że zasilacz jest w stanie dostarczyć odpowiednie zasilanie.

I właśnie szybkość uruchamiania była jednym z powodów wybrania przeze mnie konstrukcji ASRocka.
Większość nowych płyt głównych w połączeniu z SDD powoduje bardzo szybkie uruchamianie. Zwłaszcza, że można w UEFI włączać wszelkiej maści "fast booty".

http://proline.pl/?p=MSI+Z87-G43
Posiadam tą płytę główną, na chwilę obecną nie mogę o niej złego słowa powiedzieć. Jeszcze nie podkręcałem procka.
Nie ma dual BIOS, ale można bootować z pendrive-a z wgranym ROMem. Jeszcze nie sprawdzałem, ale po zakończeniu konfiguracji kompa, wezmę się i za to.
Taaaa...

« Odpowiedź #2488 dnia: Października 05, 2013, 15:20:26 »
Poproszę o scalenie z powyższym:
U mnie bez włączania fast boot, przy MSI Z87-G43 oraz Plextor M5S, system wstaje w odpowiednio 40 i 45 sekund. Z uśpienia wstałby pewnie w kilka sekund, ale co z tego.
Osobiście nie rozumiem czym się tu zachwycać i czemu ten parametr miał decydować w większym stopniu na dobór płyty głównej.
Taaaa...

« Odpowiedź #2489 dnia: Października 05, 2013, 16:00:22 »
Osobiście nie rozumiem czym się tu zachwycać i czemu ten parametr miał decydować w większym stopniu na dobór płyty głównej.
Krótkie uruchamianie systemu daje swobodę - jeśli trzeba odejść od komputera to można go po prostu wyłączyć, bo ma się świadomość że potem się błyskawicznie uruchomi. Wcześniej miałem płytę Gigabyte'a z tradycyjnym HDD i pulpit pojawiał się po około 45 sekundach. To zniechęcało do wyłączania i zdarzało się, że komputer sobie sam chodził... Przy czym w tamtej płycie sam etap POST trwał 17 sekund, więc przesiadka była dla mnie sporym szokiem.

Co do zasilaczy, to miałem problem z boxowym chłodzeniem procesora, więc zainwestowałem w Scythe Shuriken i efekt jest taki, że teraz najgłośniejszym elementem zestawu jest wentylator... w zasilaczu BeQuiet Pure Power L7 530W