Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 504310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2505 dnia: Października 17, 2013, 14:11:51 »
Ceny gratów znajdziesz na szybko na Allegro. Obstawiam, że za te zabawki nie weźmiesz więcej niż 1500 pln. Za ta kasę jak się dobrze sprężysz to może wyhaczysz jakiegoś używanego i5 2500k + płyta bez szału i do tego dokupisz GTX660 ewentualnie HD7870.

Od biedy takie cudo złożysz:

http://www.morele.net/inventory/info/E7wZKo/

http://www.morele.net/inventory/info/t9knwR/

6, 8, 15 rdzeni Ci się do niczego nie przyda, a już na pewno nie do grania. Owszem biorąc AMD raczej nie masz wyboru co do procka i siłą rzeczy będzie tam osiem jajek. Niemniej Intel na chwilę obecną będzie wydajniejszy. Co przyniesie przyszłość, jak będzie działał BoS to tylko czas pokaże. Kupowania na zapas, przed premierą to raczej bezsens ale rozumiem jak jest żyd to trzeba handlować.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Jocker

• JG300
  • *
« Odpowiedź #2506 dnia: Października 17, 2013, 17:01:14 »
Coś podobnego znalazłem tu: http://allegro.pl/komputer-stacjonarny-okazja-i3632289442.html

W sumie ten żyd jest w stanie zapłacić 1800zl a może 1900zl wiec nasuwa się pytanie czy warto sprzedawać? Bo sam komp w sumie jest jeszcze dość dobry jeśli brać pod uwagę wymagania ostatnich gier które wychodzą.

Inna sprawa: AMD czy Intel? Nigdy nie umiałem się przekonać do Intela. Ja wiem, większa wydajność, ale patrząc pod względem wydajność/kasa to czy faktycznie Intel wygrywa? Umie ktoś to jakoś wytłumaczyć?
Dla przykładu procek AMD http://www.arest.pl/produkt/32662/AMD-X8-FX-8350-4-00-GHz-Turbo-4-20-GHz-BOX-AM3 jeden z najlepszych jeśli nie najlepszy procek AMD i do tego tani. Warto?

Następna sprawa: Czy jakaś gra korzysta już z 6 rdzeni? Nie lepiej iść w 4 rdzenie z większym taktowaniem? Szczególnie biorąc pod uwagę gry?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2507 dnia: Października 17, 2013, 20:50:03 »
Nie korzysta z większej ilości niż cztery rdzenie. Natomiast jeśli nie umiesz się przekonać do Intela to ja tego też nie zrobię. Popatrz w testach jak to działa i podejmij decyzję. W necie masz mnóstwo testów które może pomogą w podjęciu decyzji. Jeśli to Cię nie przekona to w zasadzie nie masz wyboru.

A z klienta wyciągnij tyle ile się da, w końcu to o to chodzi.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2508 dnia: Października 17, 2013, 21:48:24 »
Inna sprawa: AMD czy Intel? Nigdy nie umiałem się przekonać do Intela. Ja wiem, większa wydajność, ale patrząc pod względem wydajność/kasa to czy faktycznie Intel wygrywa? Umie ktoś to jakoś wytłumaczyć?
W zasadzie zaczynałem od intela: 286 (u brata), 386 SX, 486 DX2-50, Pentium 150. Później wielka zmiana i przesiadka na AMD. Miałem w kompie Durona 800 podkręcanego ołówkiem(!) :), AthlonXP 1700+, Athlon 64, Athlon 64 X2. Wróciłem do intela za czasów Pentium Dual-Core E2180, który za mniejsze pieniądze, po podkręceniu, oferował większą wydajność niż podobny cenowo odpowiednik AMD, później tak samo z Core2Quad i obecnie z i5.
Obecnie zapłaciłem więcej za procesor, ale uzyskuję znacznie większą wydajność w niższych temperaturach przy mniejszym zużyciu prądu niż 4-ro, a nawet 6-cio i 8-mio rdzeniowe odpowiedniki po stronie AMD.
Oczywiście mówię o zastosowaniach domowych, czytaj: gry i programy użytkowe, które ciągle bardziej cenią wydajność pojedyńczego wątku niż liczbę rdzeni.

FX-8350 może być alternatywą w przypadku zaawansowanego użytkowania, czyli aplikacje do grafiki 3D, montażu wideo, które będą w stanie wykorzystać wszystkie rdzenie. Jednak "do domu i gier", ten procesor wg. mnie nie jest w ogóle opłacalny. Oferuje znacznie gorsze osiągi niż i5 4670 a zużywa przy tym znacznie więcej prądu.

Ja obecnie nie wróciłbym do procesorów AMD, chociaż akurat wolę karty graficzne od nich. ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Jocker

• JG300
  • *
« Odpowiedź #2509 dnia: Października 18, 2013, 13:51:24 »
Hm....jeśli wierzyć temu że ani 6 ani 8 rdzeni nie przyda mi się do gier i dodać do tego ten test: http://www.jaki-procesor.pl/ ty wynika z tego że brać Intela bo 8 rdzeniowe FX z ADM są nieopłacalne tak? Dobrze rozumiem? Nawet w przedziale do 1000zl, tak mi się wydaje.
Tak właściwie to zostaje mi wybór między FX 8x a i5 Intela... co brać?

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2510 dnia: Października 18, 2013, 16:01:33 »
Do symulatorów tylko Intel. AMD nie jest wcale takie złe, ale simy są w większości jednowątkowe i tutaj niestety "czerwoni" nie dają sobie rady.

Offline Jocker

• JG300
  • *
« Odpowiedź #2511 dnia: Października 18, 2013, 21:26:47 »
No akurat od czasu do czasu lubię sobie pograć w jakąś dobrą strategie żeby nie było  :P
Odpowie mi ktoś na moje pytanie ale tak konkretnie? Bo chce wiedzieć czy dobrze rozumuje. Mazak....?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2512 dnia: Października 18, 2013, 21:47:54 »
Brać i5.

« Odpowiedź #2513 dnia: Listopada 07, 2013, 23:19:06 »
Ktoś poprosił mnie o pomoc w złożeniu lub zakupie "gotowca" ( PC )do prac biurowych + przeglądania net'u + jakieś multimedia  jak np youtube.
Gry odpadają , programy graficzne i podobne też nie będą na nim uruchamiane.

Wymyśliłem coś takiego :

1. CPU Intel Haswell Pentium G3220 ( z GPU ).
    i5 ( quad ) chyba nie będzie tu potrzebny.

2. Mobo Gigabyte GA-B85M-HD3 
    Na teraz nie przewiduję wtykania jakiś dodatkowych kart.
    Może ew jakaś inna płyta np na innym chipsecie ??
    No i czy dostanę chipset rewizji C2 ??

3. RAM 8GB bo 4 byłoby chyba ( ?? ) na styk.

4. HDD SSD po kosztach np Kingston V300 128GB

5. Zasilacz już jest ale to stary model Modecom i z tego co gdzieś czytałem może tu być jakiś kłopot ze stanami wstrzymania / uśpienia.
   Czyli też trzeba będzie kupić.

6. System Windows 7 Home 64 bit.

Reszta komponentów mniej istotna : DVD Samsung + jakaś buda + czytnik kart SD.

Nie wiem czy dobrze wybrałem CPU i mobo. Co myślicie ??

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2514 dnia: Listopada 08, 2013, 08:01:38 »
1. Spokojnie wystarczy czy ten czy jakiś i3.

2. Płyta może być.

3. 4GB powinny spokojnie wystarczyć, 8GB to dla biurowca trochę przerost formy ale na pewno nie zaszkodzi.

4. Może być choć pamiętaj, że owy ma kontroler Sandforce'a + pamięci asynchroniczne. Niewiele droższe w kolejce masz Samsunga 840 (trochę drożej EVO) i Plextora M5. Jakiego nie weźmiesz odczujesz różnice. Sam obecnie używam KC300 podpiętego pod SATA II i jest dobrze.

5. Brzydko mówiąc olej te stany. Przy dysku SSD nikt nie korzysta z hibernacji, bo nie ma takiej potrzeby jak Ci komp wstaje w 10-15 sekund. Poza tym takie regularne używanie hibernacji dodaje niepotrzebnych GB do zapisu dysku co skraca żywotność. Niemniej i tak to są takie limity, że np. dziennie musiał byś 400GB zapisać żeby dysk zajechać w 3 lata. Z drugiej strony to co podaje producent też jest mocno wydumane i nigdy dysk SSD nie musi wytrzymać takich przebiegów zwłaszcza jak się go odepnie od prądu. To tak na marginesie. Kup po prostu dobry zasilator żeby spać spokojnie ale bez przeinwestowania.

6. Może być Win7 64bit, może być Win8.1 64bit - co kto lubi.

Reszta komponentów to wedle uznania.

PS. Tu masz ciekawszą płytę od tego Gigabyte'a w podobnej cenie:  http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b85m-pro4-581431/
« Ostatnia zmiana: Listopada 08, 2013, 12:32:15 wysłana przez KosiMazaki »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2515 dnia: Listopada 12, 2013, 16:41:33 »
Po wymianie bebechów kompa latem w związku z podejściem do IL2:BoS przyemierzam sie do zakupu grafiki. Budżet ok. 1000 zł. Po rozglądnięciu się na mysli mam ASUS GTX 760 2GB, Sapphire Radeon HD 7950 3GB Boost lub najchętniej MSI Radeon R9 280X 3GB Gaming. Ta ostatnia przekracza tauzena ale do przyjecia. Pytania moje sa następujące:
- czy te karty w porzo
- czy 3GB warte jest zachodu bardziej niż 2GB
- czy może zejść troche niżej i za rok półtora wymienić kartę
konfig:
Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9
Intel Core i5-4670K 3.4GHz
Asrock Z87 Extreme3
Monitor 1680x1050
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2516 dnia: Listopada 12, 2013, 17:02:45 »
Planujesz wymieniać monitor? Bo przy tej rozdzielczości, to każda z tych kart sobie poradzi.

Poza tym jak ma być pod BoS, to można poczekać, aż BoS w końcu ujrzy światło dzienne ;)

A tu jak na zawołanie mini porównanie kart w tym segmencie cenowym: http://pclab.pl/art55376.html
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2517 dnia: Listopada 12, 2013, 22:38:21 »
Monitor chciałem wymienic ale doszedłem do wniosku że poza szerszym ekranem nic nie zyskuję  w stosunku do mojego Neca 20WGX2Pro. Miałem na oku Eizo ale się wahałem i kasa poszła na przelew :) .
Wiem że lepiej byłoby poczekać ale znów mi sie kasa rozejdzie :) . Pytaniem najistotniejszym dla mnie jest 2 czy 3GB? No może chciałbym żeby była cicha.
Teścik sobie przeczytałem )dzięki. W teście kilka 2Gigowych kart jest wyżej niż te z 3. Ale może jest przyszłościowo lepiej? Np. Asus z tabelki ma tylko 2GB a jest wysoko. Cenę za niego widziałem niższą niż tam podają, 1300 jest w teście, ja mogę go mieć za 1100. Tak szczerze pisząc to mam go na oku najbardzieuj, tylko te 2GB :P
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2518 dnia: Listopada 13, 2013, 07:58:30 »
Rutkov w tych rozdzielczościach nawet 2GB nie wykorzystasz. Tak jak pisał Samraz na każdej z nich pograsz komfortowo. Przyszłościowość? A co to jest? Z roku na rok wyskakują nowe karty graficzne jak z kapelusza to o czym tu mówić? Kupujesz teraz, bawisz się ile możesz i zapominasz o temacie albo czekasz do usr... śmierci. W tej branży zawsze wychodzi coś lepszego. Za rok nie wiesz co będzie, może znowu będą swędzić Cię pieniążki w kieszeni i wymienisz grata albo dołożysz kolejną grafę. Sam bym optował za nowym Radeonem, bo mi wydaje się najświeższy z tej trójki. Nikt też nie wie jak będzie działał BoS, CloD, CoD5... 6... 7... 18 i kilka innych gier. Tutaj kupujesz w ciemno z racji, że gra jeszcze nie wyszła. Zakładasz, że to stosunkowo mocna karta która powinna sobie dać radę. Podobnie jak twój komp. Nie powiemy Ci co lepsze czy NV czy AMD, nie wiadomo która karta jest bardziej "wporzo" etc. Pytania z gatunku wróżbiarskich, a tutaj tylko fachowcem jest wróżbita Maciej. Musisz podjąć męską decyzję i wciągnąć jedną z nich.

A czy te karty są ciche? Wszystko zależy co rozumiesz przez ciche np. Ja mam w kompie 13 wentylatorów i uważam, że jest cichy aczkolwiek Ty może stwierdził byś, że to suszara straszna. Rozumiesz? :) :)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2519 dnia: Listopada 13, 2013, 11:19:07 »
Rozumiem :).
Wybiorś jakiegoś GTX 760 na razie, powinien być ok a za rok będziemy znów coś wybierać  8)