Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505314 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2565 dnia: Grudnia 04, 2013, 17:07:30 »
Osobiście bym nie inwestował w C2D/C2Q. Jest to wygodne, bo nie trzeba przekładać wszystkiego ale będzie to wolniejsze od zwykłego takiego i3. Te osiem jajek to też bardziej ciekawostka w grach ale zawsze to jest jakiś zapas mocy. Wiadomo, że lepszą są mocne cztery jajka niż osiem średnich ale za ta kasę to czemu nie? :). Ze zintegrowanymi układami się aż tak nie napędzaj. Radeon X1950/HD2600 to już zabytek ale taki układ GPU w procu pomimo, że pozwala pograć w gry nigdy nie zrobi tego co porządna karta graficzna. Tu masz więcej o tym:

http://pclab.pl/art44338-23.html

Ps. Możesz jeszcze poszukać procka i5 3350P on nie posiadał zintegrowanej grafiki ale miał cztery jajka i był pod LGA 1155. oczywiście mnożnik zablokowany jak w i5 2500. Może używkę gdzieś da się taniej dopaść :).

http://krutech.pl/p/3/33273/wyprzedaz-procesor-core-i5-3350p-3-1ghz-lga1155-box-intel-core-i5-procesory-cpu.html

bawiłem się chwile w morele.net i na przykład:

i5 3350P (618 pln) + Asrock P67 Pro3 (268 pln) + Kingston DDR3 Hyper X 4GB 1600MHz (144 pln) = 1030 pln
i5 3350P (618 pln) + Asrock Z67 Pro3 (304 pln)* + Kingston DDR3 Hyper X 4GB 1600MHz (144 pln) = 1066 pln

*MSI Z77A-G43 (319 pln)

Do wszystkiego doliczasz 19 pln za przesyłkę kurierem lub 0 pln za odbiór osobisty w punkcie. Wszystko naturalnie nowe i na gwarancji :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2566 dnia: Grudnia 07, 2013, 21:05:06 »
Dojrzałem w końcu do decyzji o zakupie :). Zakup w styczniu, na chwilę obecną zestaw wygląda tak:

i5-3350p - nie kieruję się tym, który socket jest bardziej przyszłościowy bo nowy zestaw prawdopodobnie będzie dopiero za następne 5 lat :P. Cieszy mały pobór prądu (jakie prądożerne są ośmiordzeniowce AMD!!) i baaardzo przyzwoite wyniki w porównaniu do droższych i5.

Mobo ASRock B75 Pro3-M ( http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b75-pro3-m-intel-b75-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-crossfire-matx-b75-pro3-m-471782/ ) - chipsety Z** mnie średnio interesują. Moja zabawa z podkręcaniem skończyła się na ołówkowaniu starych Sempronów :P. Nie kręcą mnie te zabawy, dodatkowo wymiana zasilacza i chłodzenia...chcę złożyć i ma działać :). Zastanawiam się tylko czy będzie duża różnica pomiędzy podłączeniem monitora przez HDMI a DVI.

Pamięć Kingston HyperX 4GB 1600MHz CL9 ( http://www.morele.net/pamiec-kingston-hyperx-4gb-1600mhz-ddr3-non-ecc-cl9-dimm-khx1600c9d3-4g-377449/ ) - na kolejne gigabajty będę później zbierał :).

I pojawia się kolejny problem, czyli grafika. Cena w okolicach 300pln. Na chwilę obecną zastanawiam się nad HD7770, pamiątki GDDR5, niski pobór prądu, dobre wyniki jak za tę cenę. Nie musi być nówka, choć chyba lepiej żeby grafika była na gwarancji.

« Odpowiedź #2567 dnia: Grudnia 08, 2013, 13:13:53 »
Mam sytuację bardzo podobną do Linka, przyjrzałem się już elementom jemu polecanym, jednak chciałbym jeszcze dopytać - chcę zmienić proca, płytę i pamięci, zostawiam sobie grafikę (HD 6870) i zasilacz (Delta GPS500AB A). I teraz - czy mój zasilacz pozwoli mi na zabawę w OC z i5 i czy w tym wypadku jakaś inna płyta nie będzie lepsza?
Generalnie jest tak, że mobo to ostatni element jaki wymieniam gdy zmieniam sprzęt, zanim do tego dochodzi stara płyta przyjmuje jeszcze ze dwa procesory i karty graficzne i tak samo chciałbym zrobić teraz. Jeśli do ew. oc wymagany byłby nowy zasilacz, to nie widzę przeszkody aby w przyszłości wymienić i zasilacz, ale nie teraz.
Acha, płyta z crossfire będzie dobrym pomysłem, żeby np. w przyszłości dokupić drugą, używaną kartę zamiast jednej nowej droższej i w ten sposób podnieść wydajność? Czy to w ogóle jest możliwe w tym przedziale cenowym?
Cena do 1k maximum, już wliczyłem ew. odsprzedaż starych bebechów. Nie musi być nowe.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2568 dnia: Grudnia 08, 2013, 15:28:33 »
Spokojnie Delta pociągnie takiego kompa. To solidne zasilacze choć z kultura pracy bywa u nich bardzo różnie. Przeważnie, bardzo głośne. Podobnie jak ich wentylatory - dobrze dmuchają ale uszy bolą. Także powinno być OK, nawet w przypadku CF. Jakbyś chciał się bawić w CF to musisz mieć dwie identyczne karty. Taki układ najlepiej robić z marszu przy wymianie kompa żeby potem nie mieć dylematu co wybrać. Czy jedną mocniejsza i nowsza kartę czy starą wolniejszą do pary. Dubelek może zwiększyć komfort grania o ile gra obsługuje te zabawki. Przeważnie wybiera się tą pierwsza opcję, bo zawsze to nowszy sprzęt mający gwarancję etc. Niemniej to bardzo indywidualna sprawa i każdy wybiera co woli np. jak trafi tanią drugą kartę lub jest zadowolony z tej konfiguracji co ma to czemu nie. Nikt tez nie powie która droga jest lepsza. Jedne gry lubią SLI/CF inne nie i lepiej sobie radzą na jednym mocnym GPU.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2569 dnia: Grudnia 14, 2013, 00:42:16 »
Sprzęt kupiony, złożony i jest po 3 dniowym testowaniu. W końcu stanęło na i5-3350p, ASRock B75 Pro-3M, 4GB ramu Kingstona HyperX 1600 CL9, HD7770 Saphire 1GB GDDR5, obudowa Zalman Z3plus.

Temperatury na stockowym chłodzeniu oscylują w granicach 30*-50* proc, 26*-58* grafika. Zero problemów z kompatybilnością, wydajność - nie ma porównania do mojego starego sprzętu. Dla mnie to kompletnie nowe doświadczenie korzystania z komputera. Youtube się nie zacina, mogę się alttabować z gier, wszystko cud miód :). Pierwsza zmiana obudowy od 10 lat i żałuję, że nie zrobiłem tego wcześniej. Cisza, spokój, 4 wiatraki. Czego chcieć więcej?

Dzięki wszystkim za porady, jestem zachwycony :).

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2570 dnia: Grudnia 17, 2013, 20:42:44 »
Mam dwa 1TBowe dyski Samsunga F3. Maja one po 3 lata ale nie są jakoś intensywnie eksploatowane, ot, magazyny na ulubione kolekcje z Sylvią Saint ;) i backupy różnych rzeczy. Ale ponieważ powoli dochodzą do krańca pojemności, zastanawiam sie nad kupieniem jakiegoś 2TB na magazyn główny a te dwa na backup najcenniejszych arcydzieł Sylvi które bym trzymał w szufladzie i w razie konieczności na szybko podłączył z zewnątrz do obudowy bo mam takie sprytne wejście :) w swoim Gladiusie. Kupić WD (tylko one mi podchodzą jakościowo) Green 3TB czy Black 2TB bo cenowo stoją na podobnym poziomie, gwarancja różna ale ja dysku dłużej niż 3 lata nigdy nie trzymam w budzie. Czy jakość Green jest taka sama jak Black? Bo jakoś w necie jasno nie napisali, tylko że Black jest do pracy 24/7.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2571 dnia: Grudnia 17, 2013, 21:38:39 »
Osobiście bym polecał WD Red na magazyn, a reszty bym nie ruszał :). Trzymał tam rzeczy które jak je szlag trafi nie będzie szkoda i da się to łatwo odtworzyć. Poza tym ja mam 2x Samsungi 320 F1 i u mnie maja te dyski po 18 tyś. godzin. Jakoś nakręcone od 2008 roku. Żeby było zabawniej latają w RAID 0. Jeśli były użytkowane w miarę normalnie (czyt. miały chłodzenie i temp. w normie) to nie masz co panikować. Poza tym jeśli to seria HD103SJ to była oparta o dwa talerze i cztery głowice. Innymi słowy mechanika ograniczona do minimum, a im mniej mechaniki tym większa żywotność. To się tez przenosi na czasy dostępu i kulturę pracy.

« Odpowiedź #2572 dnia: Grudnia 20, 2013, 23:57:40 »
Witam. Mam problem, w poniedzialek odbieram sprzet zamowiony pod chujke..wroc  ;) choinke dla syna i jest problem bo nie maja grafy tej co chcialem ,czyli radeon R9 280x od MSI,innego producenta zreszta tez,okazuje sie ze w calej fin ta karta to jakis unikat trudno osiagalny..hmm moze finy bitcoiny kopia czy cus...  ;D,wiec proponuja mi GTX770 2 megowy od Asusa w zamian.Brac??? czy sie wstrzymac??? R9 280x dopiero ma przybyc po nowym roku, wiec prezent nie wypali. O gforcach nic nie wiem zawsze w czerwonych bylem ;) co sadzicie o tej karcie??
 Pozostaly konfig. to: Intel Core i5-4670K 3.40GHz 6M LGA1150 BOX
                                  MSI Z87-G45 GAMING S1150 G45 ATX
                                  Corsair Vengeance Dual C DDR3 8GB Kit, 1866MHz, 2x4GB, Blue
                                  SEAGATE BARRACUDA 2TB 3.5" SATA3 7200RPM 64MB
                                  SteelSeries 6Gv2 Red Edition
                                  THERMALTAKE OVERSEER RX-I BLACK,buda
                                  zasilka ze starego kompa CHIEFTEC 700w.modelu nie pamietam
                                  chlodziwo tez stare Scythe Mugen 3 , 1 rev. podobno pod socket 1150 pasuje...
                                  Pozdrawiam i Wesolych Swiat zycze.
  aha, komp pod BF4 .

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2573 dnia: Grudnia 21, 2013, 10:14:52 »
karty porównywalne, w zależności od gry i rozdzielczości jedną lub druga będzie miała kilka procent przewagi.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2574 dnia: Grudnia 21, 2013, 12:07:04 »
Już postanowione w 2014 będę  dla siebie składał nową budę  ;) I tak wykombinowałem co by zamiast 1 x SSD 256 GB dać    2 x SSD 128 GB + do tego RAID 0 .
Cenowo wyjdzie podobnie , a nawet ciut taniej , ale za to ten odczyt ca 1GB/s  :evil:
Próbował ktoś ? Tylko jeden kłopot nie bawiłem się do tej pory z RAID'em  ???

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2575 dnia: Grudnia 21, 2013, 12:23:57 »
Niepotrzebnie kombinujesz. Dobry kontroler (czyt. sprzętowy) do RAID to wydatek między 600 a 1000 zł, dwa dyski to jakieś 128GB 700zł czyli razem robi się 1700zł w zasadzie bez sensu. Nie mówiąc już o tym, że budując zerówkę możesz się nieco zdziwić jak coś się stanie z jednym dyskiem. Sam SSD daje już ogólnego kopa, na tyle dużego, że nie trzeba z tym nic zrobić. Ponadto prawdopodobnie stracisz możliwość podglądania S.M.A.R.T. w czymś takim, przez co trudniej Ci będzie wychwycić jakieś problemy z dyskiem. Przynajmniej u mnie tak jest ze standardowymi dyskami. Inna sprawa, że z tym odczytem bym się tak nie rozpędzał. Może tak układ przydał by się grafikowi albo montażyście filmów ale nie osobie używającej kompa do zabawy.

Dlatego myślę, że za tą kasę lepiej zakupić sobie jakiś dysk pokroju Samsunga 256GB Pro i mieć temat z głowy. No ale jak chcesz szaleć to twój wybór.

Co kto lubi :).

« Odpowiedź #2576 dnia: Grudnia 21, 2013, 12:52:36 »
I tak wykombinowałem co by zamiast 1 x SSD 256 GB dać    2 x SSD 128 GB + do tego RAID 0 .
Cenowo wyjdzie podobnie , a nawet ciut taniej , ale za to ten odczyt ca 1GB/s  >:D
Próbował ktoś ? Tylko jeden kłopot nie bawiłem się do tej pory z RAID'em  :?
Bawiłem się w tego typu testy nawet z większą ilością dysków SSD. Różnica w wynikach benchmarkowych rzeczywiście jest spora, w praktyce ciężko ją odczuć. Na Twoim miejscu wziąłbym dobry pojedynczy SDD, komfort pracy z systemem i tak skoczy dramatycznie w porównaniu do HDD.
RAID 0 to dość mało sympatyczna sprawa w wypadku awarii któregoś dysku albo przy jakimś kiepskim kontrolerze. Kierując się rozsądkiem wypada stosować to rozwiązanie tylko w przypadku dysków, przy których utrata ich zawartości nie zaboli zbytnio, np jakieś zrzuty gameplay'ów, katalog z gierkami Steam, "scratch disk" Photoshopa czy Premiere'a itp.

-= e d y t o w a n e =-
W trakcie kiedy smarowałem tego posta Mazak zdążył już odpowiedzieć i w sumie wyszło masło maślane. Może to i lepiej bo jeśli dwóch kolesi twierdzi to samo to łatwiej uwierzyć, że faktycznie coś jest na rzeczy. ;)

« Odpowiedź #2577 dnia: Grudnia 21, 2013, 17:47:17 »
Na dodatek skoro mówi to RashbaNor - fan wydajności bez kompromisów - możesz mu wierzyć. Co innego Mazak - chodzący rozsądek. Przez niego przemawia raczej racjonalizm. Skoro obaj mówią jednym głosem - amen w tej sprawie  8).
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #2578 dnia: Grudnia 21, 2013, 18:16:05 »
Nie straszy mnie potencjalna awaria bo zawsze robię kopie zapasowe.

Czy koniecznie muszę mieć dodatkowy kontroler RAID skoro mobo ASROCK Z87 Pro4 wspiera takie coś ???

Jako SSD myślę o zakupie Plextor PX-128M5S.
 I nie jest dla mnie istotna prędkość zapisu ( to trochę taki fetysz ) tudzież instalacji różnych programów ( i tak to najczęściej "idzie" z DVD ).

Wydaje mi się że przy dwóch SSD w RAID "cięższe" programy ( np gry ) będą się wczytywać 2x szybciej w porównaniu do pojedynczego SSD.

« Odpowiedź #2579 dnia: Grudnia 21, 2013, 18:44:48 »
Czy koniecznie muszę mieć dodatkowy kontroler RAID skoro mobo ASROCK Z87 Pro4 wspiera takie coś :?
To jest RAID software'owy. Dużo wolniejszy, dużo bardziej awaryjny i problematyczny. Prawdziwy RAID czyli ten sprzętowy wymaga odpowiedniego kontrolera, którego nie znajdziesz na "cywilnej" płycie głównej. Musisz sobie go dokupić i upchnąć w PCI-E.

Wydaje mi się że przy dwóch SSD w RAID "cięższe" programy ( np gry ) będą się wczytywać 2x szybciej w porównaniu do pojedynczego SSD.
Checheche, taki słitaśny obrazek maluje teoria. Praktyka jest dużo bardziej okrutna i żeby uzyskać dwukrotny wzrost szybkości ładowania to pewnie musiałbyś zmontować komputer potwora z mega wypasioną pamięcią, na najlepszych kontrolerach i najnowocześniejszej architekturze. Podejrzewam też, że potrzeba byłoby więcej niż pary SSD zmontowanych w stripe'a. Trzeba też pamiętać o tym, że "ładowanie levelu" to nie tylko wczytywanie danych z dysku.