Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502661 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2625 dnia: Marca 03, 2014, 21:57:47 »
Dziękuje za odp. Padło na Della P2414H. Po pierwsze ponieważ dowiedziałem się że full HD na 27 calach wygląda lipnie, a mam za słabego kompa żeby grać na wyższych rozdzielczościach. Po drugie trafiłem mega hiper promocję i mam ten monit w śmiesznej cenie :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2626 dnia: Marca 03, 2014, 22:15:01 »
A w dodatku IPS i 16:9 :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2627 dnia: Marca 07, 2014, 12:43:10 »
Witam to mój pierwszy post na forum.
I z tej okazji mam pytanie..
Planuję kupić laptopa, którego cena zamyka się w granicy do 2700 zł. Najbardziej zależy mi na płynnym działaniu DCS huey i mi8.
Co sądzicie o tych laptopach:
http://www.x-kom.pl/p/175098-notebook-laptop-15-6-acer-e1-571g-i7-3632qm-8gb-500-dvd-rw-gf710m.html
http://www.x-kom.pl/p/124937-notebook-laptop-15-6-acer-v3-571g-i7-3632qm-4gb-500-dvd-rw-win8-gt730m.html

Jak będzie działał na tym sprzęcie DCS???
Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam Michał.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2628 dnia: Marca 07, 2014, 13:49:04 »
Ja proponował bym poszukać Lenovo Y580 z i5 i GTX660. Nawet używanego, bo z nowym może być ciężko. W tych laptopach do nie będzie pożytku ani z tej i7, a GF710 i 730 to się zapcha. Z tego co pamiętam są 64-bitowe. Natomiast jeśli nie znajdziesz to szukaj MSI GE60.

http://allegro.pl/lenovo-y580-i3-6gb-ssd-128gb-1tb-gtx660-ddr5-win8-i4011674864.html

Ewentualnie drożej z i5 i matrycą Full HD:
http://allegro.pl/lenovo-y580-i5-15-6-fullhd-8gb-1tb-gtx660m-2gb-w8-i4029407687.html

Masz jeszcze w ESC.pl Y580 z i5, GT660M za 2799 pln. Za długo bym się nie zastanawiał, bo ja jak w styczniu szukałem to już było ciężko znaleźć w tej cenie egzemplarz. Z czasem jakiś dysk SSD sobie do niego dokupisz i masz fajny komp do pogrania.

http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=56030

Za 2999 pln jest z Win8 na pokładzie.

Jeżeli chodzi o to jak DCS będzie działał na Acerze... hmmm nikt nie jest wróżką... jakoś będzie działał ale nie spodziewaj się rewelacji. Na Lenovo na pewno będziesz mógł cieszyć się większą płynnością z racji lepszej grafiki (128-bit). Poza tym pamiętaj, że to dość wymagający produkt który jest w stanie zabić nawet solidną stacjonarną konfigurację, a co dopiero laptopa.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2629 dnia: Marca 07, 2014, 18:32:44 »
Ewentualnie drożej z i5 i matrycą Full HD:
http://allegro.pl/lenovo-y580-i5-15-6-fullhd-8gb-1tb-gtx660m-2gb-w8-i4029407687.html
Mam dokładnie tą konfigurację, szczerze, jeszcze nie odpalałem na tym gier innych niż Race the Sun ;) może zainstaluję ze Steama DCS: World i zobaczę jak działa, ale nie spodziewałbym się zbyt wiele - uruchamiałem na nim benchmarki Unigine i chodzą wyraźnie wolniej niż na moim leciwym desktopie z Phenomem 955, 12GB ram i GTX460.

Poza tym 15,6" to dość mały ekran jak na symulatory lotu, chyba, że masz zamiar podpinać telewizor po HDMI, to ok.

« Odpowiedź #2630 dnia: Marca 07, 2014, 20:55:30 »
Czyli lepiej nie bawić się w i7 tylko poszukać czegoś z i5... i lepszą kartą graficzną??? Czy to wszystko zależy od pojedynczej kombinacji???
Może coś takiego?
http://www.x-kom.pl/p/167929-notebook-laptop-15-6-msi-ge60-2oc-i5-4200m-4gb-750-gt750m.html

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2631 dnia: Marca 07, 2014, 21:39:51 »
i3 = dwa rdzenie
i5 = dwa rdzenie + opcja Turbo (podkręcanie jednego rdzenia kosztem wyłączenia drugiego)
i7 - cztery rdzenie

Przeważnie do grania i5 wystarczy. Nawet mając mocniejszego proca pokroju i7 może się okazać, że i tak laptop, a konkretnie grafika nie będzie w stanie szybciej wyświetlać klatek z racji swojej przepustowości. Stąd moim zdaniem lepiej wziąć i5 (a nawet i3) + dobrą kartę niż popadać w skrajności brać mocny i7 i GF710/730. Poza tym laptopy z czterema rdzeniami (ogólnie) i mocnymi kartami grafiki lubią się przegrzewać zwłaszcza w trakcie intensywnego pogrywania. Rozwiązaniem tego problemu pośrednio jest zakup podstawki chłodzącej ale i to może nie wystarczyć jeśli chłodzenie w laptopie jest za cienkie. Nadmiar gotówki zaoszczędzonej na procku zawsze można przeznaczyć na zakup dysku SSD i wtedy zyskuje się więcej niż wciskając w laptopa i7.

Zakładając, że ten GT750M będzie na GDDR5 to w zasadzie to taka sama karta jak GTX660M. Przeważnie jest na GDDR3, a drugi jak mnie pamięć nie myli zawsze na GDDR5.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2632 dnia: Marca 07, 2014, 23:43:03 »
Ok, zainstalowałem i odpaliłem DCS:Welt na moim Y580 - ustawienia High, z wyjątkiem krzaków (wyłączone), MSAA 8x, heat blur ON itp.

Spokojnie można latać Hueyem i nawet pruć z minigunów. Prawdziwym testem byłoby dodanie trochę AAA, kiepskiej pogody i pewnie latanie czymś z wyświetlaczem w kabinie, ale myślę, że co najwyżej trzeba by zejść z ustawień jakby problemy się pojawiły.

Tylko to nadal trochę mały ekran, choć bardzo ładnie wyświetla obraz.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2633 dnia: Marca 08, 2014, 11:52:58 »
Kosi, Core i7 w notebookach ma 4 rdzenie tylko, gdy ma indeks MQ lub MX (od Mobile Quad / Mobile eXtreme), bo jeśli go nie ma to nadal jest to 2 rdzenie po 2 wątki, jak w Core i3 i i5. No i Turbo w i5 działa już chyba trochę inaczej - podniesienie taktowania możliwe jest też w ograniczonym zakresie dla obu rdzeni, o ile budżet energetyczny i temperatura procesora nie jest przekraczana, czyli chwilowo. No i przy podnoszeniu taktowania jednego rdzenia, ten drugi nie jest wyłączany, co po prostu to aplikacja korzysta z 1-2 wątków zamiast 3-4, więc jest większy zapas energetyczny i temperaturowy i można wyżej podnieść taktowanie.

I całkowicie popieram myślenie, że zanim dopłaci się do jakiegokolwiek procesora czy kart, należy sobie sprawić model z SSD, bo to daje największego kopa.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2634 dnia: Marca 08, 2014, 13:13:13 »
Detale, detale, detale... oczywiście masz rację. Niemniej Turbo Boost dalej jest rozwinięciem podbicia zegara kosztem jajka/jajek i bardziej to ciekawostka niż coś co na dłuższa metę można wykorzystywać zwłaszcza w graniu. Poza tym dużo też zależy od aplikacji jakie ma preferencję do korzystania z procesora. W moc wielowątkowości za bardzo nie wierzę patrząc na to co wyprawia u mnie na kompie. Swoją drogą dużo ludzi nawet wyłączało to żeby podkręcić fizycznym zegarem proca wyżej zamiast niepotrzebnie grzać go wielowątkowością. Gdyby ktoś miał trudności ze zrozumieniem o co chodzi można to przedstawić na obrazku:

Tak czy siak lepiej brać i3/i5 z lepsiejszą grafą niż i7 (czterojajkowe) ze słabą grafiką. W sumie cel był taki żeby w prosty sposób przekazać Vertoletowi jaka jest mniej więcej różnica w tych procesorach bez zagłębiania się w szczegóły, a przy okazji wskazać kierunek przy szukaniu. Patrząc na poziom wiedzy jaką posiada (bez urazy) i zaprezentowane linki chyba nie potrzebuje aż takich informacji ;).

Tak czy siak życzę powodzenia przy szukaniu i zadowolenia z zakupu bez względu w jakim kierunku pójdzie :).

« Odpowiedź #2635 dnia: Marca 08, 2014, 15:58:31 »
No dobrze a jak to wygląda w desktopach ?? Czy w przypadku OC też przyspiesza tylko jeden rdzeń ??
U mnie i5 w razie potrzeby gna 4400  8)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2636 dnia: Marca 09, 2014, 00:39:26 »
W skrócie działa to tak samo jak na obrazku wyżej. Jeśli ustawisz sobie mnożnik ręcznie (na sztywno) na 44 to wtedy wszystkie rdzenie pracują z taką częstotliwością zrzucając mnożnik z np. 44 do 16. Fabryczne wartości trybu Turbo pozwalają chwilowo procesor podkręcić do wartości 3,9GHz czyli mnożnik 39. Ręcznie przekraczasz tą wartość, więc procesor nie podnosi już taktowania.

Niektóre płyty pozwalają ręcznie ustawiać profile dla trybu Turbo i wtedy sytuacja się troszkę zmienia. Jeśli taki i5 2600K ma fabrycznie zegar ustawiony na 3,4GHz (34x100) to w trybie Turbo ustawia sobie następujące wartości:

1 rdzeń = 3,8GHz (38x)
2 rdzenie = 3,7GHz (37x)
3 rdzenie = 3,6Ghz (36x)
4 rdzenie = 3,5Ghz  (35x)

Ustawiając swoje profile możemy zacząć od mnożnika 44x dla 1 rdzenia i kolejny 43x dla dwóch, 42x dla trzech i 41x dla czterech. W każdym razie w trybie Turbo najwyższy mnożnik oznacza zegar dla jednego rdzenia. Przy okazji w tych profilach można pozmieniać ograniczenia co do wydzielania ciepła czy poboru prądu na jajko etc. W każdej płycie głównej może być to opisane i zrobione na milion sposobów, bo jak wiadomo producenci lubią sobie wymyślać swoje nazwy. Może być też tak, że płyta będzie miała coś na kształt "OC multiplier" i wtedy ustawiając tam mnożnik 44x pozostałe sobie sama podstawi w ten sam sposób jak opisałem wyżej.

Starałem się to w miarę prosto wytłumaczyć ale nie wiem czy mi się udało, bo nie ukrywam jest już doć późna pora i padam na twarz.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2637 dnia: Marca 09, 2014, 12:25:07 »
Planuję kupić laptopa, którego cena zamyka się w granicy do 2700 zł. Najbardziej zależy mi na płynnym działaniu DCS huey i mi8.
Trochę więcej potestowałem mojego Y580 (Full HD, 8GB RAM, i5 3320M, GTX660M-2GB, 1TB HDD) i o Mi-8 można raczej zapomnieć. A-10C ma bardzo dobre klatki, UH-1 i P-51 nadal w okolicach 25-35 fps, ale model zewnętrzny jednego Mi-8 to już (o dziwo stabilne i zawsze te samo) 17 fps. Dwa, lub więcej na ekranie to już 8 fps i mniej.

W sumie tak samo mam na kilku-letnim desktopie, więc nie wiem co by musiał mieć w sobie laptop żeby uciągnąć sensowne latanie Hipem, na pewno nie da się takiego zakupić za 2700zł.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2638 dnia: Marca 10, 2014, 10:50:11 »
Nius może nie najświeższy ale dla wszystkich noszących się z zamiarem kupna dysku SSD a mówiąc ściślej Kingstona V300 zainteresuje informacja o zmianie "po cichu" kostek pamięci z synchronicznych na asynchroniczne co przekłada się na diametralne pogorszenie wyników transferów. Tym samym wszystkie testy branżowe sa nieaktualne:

http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/kingston_ssdnow_v300_fw521a_test_nowej_wersji_tanich_dyskow_ssd

« Odpowiedź #2639 dnia: Marca 10, 2014, 17:15:07 »
Szanowni Panowie Lotnicy.

"Nadejszła wiekopomna chwila"...

... aby wobec zbliżającego się końca wsparcia dla Windy XP odesłać na zasłużoną emeryturę mój niemal 7-letni konfig blaszakowy i dokonać kompleksowego upgrade'u zarówno kompa jak i systemu. Jako że zwyczajowo pomiędzy kolejnymi "przetargami" tracę kompletnie bieżący kontakt z sytuacją na rynku podzespołów, jestem w tej chwili mocno zielony w tejże materii. Opierając się jednak na konfigach sim-lotników i sim-kierowców oraz poradach forum-guru tutejszych i elektrodowych, spróbuję wymyślić jakieś nowe wcielenie mojego blaszaka, prosząc jednocześnie o fachowe porady.

Teraz do rzeczy - budżet 3000+, do wymiany idzie wszytko oprócz monitora, urządzeń klikająco-stukających, budy, zasilacza, karty dźwiękowej (chyba, bo nie wiem, czy moja stara Audigy będzie działać pod Windą 7) i może z 1 dysku. Komp jest budowany pod różnorakie tytuły latająco-jeżdzące, stare i nowe. Stare pewnie pójdą wszystkie, z względnie nowszych planuję wreszcie zaznajomić się z tym mitycznym DCS-em (na razie tylko nadchodzący "ołówek", może też i Mustang) oraz modowanym CloD-em. Z nowych gier jeżdżących celuję w "wielką trójkę" (AC, PC, rF2), choć wobec aktualnego statusu "beta" tychże, ciężko wyrokować jakie będą ich realne wymagania w czasie premiery. Komp nie będzie podkręcany, nie będzie crossfire'owany i będzie świecił tylko na jednym 24-calowym Dellu, najchętniej w natywnej 1900x1200.

Na chwilę obecną, opierając się na przykładowych zestawach, widzę to tak:

1) proc - i5-4570. Zastanawiałem się sporadycznie nad jakimś i7, ale wydaje się, że nie wykorzystałbym jego potencjału, a i ceny siódemek są wciąż mocno niesmaczne;

2) płyta - Asrock B85? W sumie jak wspomniałem nie musi być pro-podkręcalna, zbędnych wodotrysków też mi nie potrzeba, może poza możliwością przesiadki na szybsze i-ileśtam w nieokreślonej przyszłości;

3) pamięć - pewnie z 8GB by się przydało. Kto teraz robi wystarczająco dobre kości dla nie-podkręcaczy? Jakieś Corsairy wystarczą? O marce Crucial wspomnianej na poprzedniej stronie pierwszy raz w życiu słyszę. Na co zwracać uwagę w parametrach tychże (taktowania, latencies i inne cuda i wianki, o których już nic nie pamiętam - chcę tylko by mi się to nie gryzło z magistralą proca i płyty)?;

4) dysk - SSD nie planuję, jakaś nowa, zwykła "talerzówa" 1TB wystarczy. Preferencji nie mam, bo teraz pracuje u mnie szczęśliwie bez przygód i stary WD i stary Seagate. Jak jednak wygląda sytuacja z ich najnowszymi modelami?

5) grafa - elektrodziarze proponują np. GTX 770, co wobec mojego braku rozeznania w najnowszych typach przyjmuję na klatę bez wnikania. Teraz mam Radeona ale fanbojem nie jestem i nie mam oporów przed wypróbowaniem konkurencji. Jak stary Ił-ek, DCS i CloD latają pod nowymi Geforce'ami i Radkami? Domyślam się, że główną bolączką mogą być raczej różne krzaki związane ze sterownikami?;

6) Yyyyy.... Gad Demyt... nagrywarka - dopiero sobie uświadomiłem, że złącza IDE w moim starym Samsungu zapewne z żadną nową płytą główną nie pożenię ;). Szkoda, bo sprzęt jeszcze sprawny. Tu chyba nie mam jednak co wymyślać, bo pewnie każda  chińszczyzna/tajwańszczyzna będzie płyty DVD czytać i smażyć. Czy też mam wystrzegać się jakichś konkretnych marek?

Do zasilania mam jeszcze dość niezmęczonego życiem 525-watowego Enermaxa i zakładam, że powinien on wystarczyć (przy 4 urządzeniach USB, 2 dyskach i 1 napędzie).

O wielki KosiMazaki, olśnij mnie wiedzą i komentarzem do powyższych dywagacji!