Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505967 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2940 dnia: Października 08, 2015, 10:52:42 »
Dzięki Kosi za odpowiedz.
Ok, to jeszcze się wstrzymuję. Ale Kosi powiedz, przesiadkę rozpoczął byś od grafiki czy.. procka i płyty?
Wstępnie myślałem o takim zestawie:
Grafika http://www.x-kom.pl/p/208790-karta-graficzna-pci-e-msi-geforce-gtx970-4096mb-256bit-gaming.html
Płyta http://www.x-kom.pl/p/200918-plyty-glowne-socket-1150-asus-z97-p-z97-2xpci-e-ddr3.html
Procesor http://www.x-kom.pl/p/201146-procesory-core-i5-1150-intel-i5-4690k-350ghz-6mb-box.html
Oczywiście chciał bym ten zakup rozłożyć w czasie, żeby tak nie bolało. A sklep podany przykładowo może gdzieś będą korzystniejsze ceny, może jakieś używki hmm.
Co do RAMu to jeśli będę zmieniał wszystkie graty, to czy te kości które mam nie będą za wolne do tego zestawu? Może lepiej w takim wypadku i ich się pozbyć, zamieniając je na coś szybszego.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2941 dnia: Października 08, 2015, 18:48:23 »
Wszystko zależy od finansów. Trochę kłuje w oczy, że chcesz do leciwego już składaka wrzucić kartę za 1600zł. Osobiście raczej szedł bym w kierunku proca i płyty. Za tą kasę można kupić całkiem przyzwoite zabawki. To co wybrałeś to w zasadzie standard do niedawna. Teraz można zakręcić się już za i5 5675C, a w perspektywie może nawet za i5 6600. Oczywiście na i5 4960K pograsz sobie jeszcze bardzo komfortowo, tak jak wiele osób jeszcze komfortowo pogrywa na i5 2500K, bo w gruncie rzeczy to wciąż jedna i ta sama architektura z kosmetycznymi zmianami (Tick-Tock). Stąd kierunek obrany przez Ciebie w sensie wyboru jest słuszny chociaż w ramach zaoszczędzenia kilku złotych postawił bym na Gigabyte GTX 970 WindForce 3X. Różnicę można dorzucić do Broadwella ;). Zawsze to jeden schodek wyżej ;).

Co do pamięci to kontroler pamięci we wszystkich tych procach (oprócz szóstej generacji) oficjalnie działa z częstotliwością 1333MHz lub 1600Mhz, natomiast im nowszy proc tym więcej ma dzielników dla pamięci co przekłada się na poprawne wspieranie np. pamięci o taktowaniu 2400MHz i więcej. Przy obecnych cenach pamięci nie ma sensu pakowania się w 1600MHz, bo za to można mieć 2400MHz. Wniosek jest prosty, że bierzesz najszybsze pamięci na jakie możesz sobie pozwolić, a czy to wykorzystasz to inna sprawa. Niby coś tam się zyskuje na tej prędkości ale czy w graniu to zauważysz tego nie wiem.

Na pewno tych pamięci co teraz masz bym już nie wykorzystał w nowym kompie. Prędzej sprzedał bym to jako komplet, a grafikę przełożył do nowego kompa aby tymczasowo to działało. Do niedawna sam DCS preferował CPU od GPU ale jak to jest teraz po zmianie na wersję 1.5 nie wiem. Jeszcze bym się poważnie zastanowił czy nie poszukać sobie używek z dobrych rąk, z gwarancją etc. A zaoszczędzoną kasę np. wrzucić w dysk SSD lub podobne rzeczy.

Rozciąganie tego w czasie większego sensu nie ma, bo zanim to wszystko poskładasz już będziesz musiał zaczynać od nowa. Mając budżet tej karty starał bym się poskładać za to kompa (proc, płyt, ram w najlepszej możliwej opcji), a grafę kupić potem. To najłatwiejszy element do wymiany. Od biedy możesz nawet szukać kupca na grafikę, bo w procu masz jakieś cudo HDxxxx czyli iGPU, więc forum poczytasz, w jakieś gry zagrasz :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2942 dnia: Października 08, 2015, 21:55:05 »
Dzięki Mazak. Więc zacznę tak jak piszesz od płyty i proca. :)
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #2943 dnia: Października 11, 2015, 18:25:39 »
Koledzy, chcę wymienić zasilacz. Mam możliwość kupić Chieftec CFT-700-14CS 700W za 200 PLN w miejsce aktualnego GPA-350S. Zasilacz zdaje się już poza produkcją ale to nówka sztuka. Ponieważ i tak planowałem zmianę - warto?

« Odpowiedź #2944 dnia: Października 11, 2015, 20:02:26 »
Chodzi w kompie syna ten sam model od 5 lat bez żadnych problemów. Poprzednio był Athlon ,teraz jest i5 i Gforce770 i daje rade... Kupowany w Fin za 68,70 € w 2010  roku, 2 stówki to lekka przesada...  :o

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #2945 dnia: Października 11, 2015, 20:24:53 »
Egzemplarz fabrycznie nowy - więc przy zasilaczu o tej mocy chyba nie trafię nic tańszego.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2946 dnia: Października 11, 2015, 22:11:30 »
A tak z Ciekawości po co Ci 700W? CF/SLI?

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #2947 dnia: Października 11, 2015, 23:51:33 »
Docelowo taki mam plan.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2948 dnia: Października 12, 2015, 09:35:35 »
Jeśli chodzi o ten konkretny zasilacz to plusem są odpinane kabelki i to, że jak dobrze wyczytałem jest półaktywny znaczy hybrydowy. Jeśli tak faktycznie jest to w skrócie dopóki się nie zgrzeje to nie kręci wentylatorem. Jeśli jest to zrobione z głową powinno dobrze działać. Zasilacz jest z okresu 2009/2010 roku, więc obligatoryjnie jeśli się na niego zdecydujesz trzeba by było mieć gwarancję (i to nie rozruchową 30 dni). Może być to jakiś leżak magazynowy i jego kondensatory też mogą być już leciwe. Producentem jego jest firma Channel Well Technology (CWT), więc jeśli chodzi o jakoś to średnia półka. Chyba najsmutniejszą rzeczą to są podzielone linie 12V w których wyciśniesz 18A. To dla dzisiejszych kart graficznych (a tylko z takich ma sens budowanie SLI/CF) może być nieco mało. W domu mam zasilacz z tego samego okresu CFT-1000G-DF zrobiony przez Sirteca który niestety zszedł, bo jak się okazało ten model ma wadę fabryczną i prędzej czy później zepsuje się. Nawet Chieftec nie był w stanie wymienić tego elementu, a tym samym naprawić zasilacza. Trochę mi go szkoda wywalać, bo czasami przydała by się taka mocna serwisówka. Miejmy nadzieję, że ten nie ma takich "ficzerów". Nie umiem powiedzieć jakie ta 700-tka ma kondensatory w środku tzn. na zdjęciach widziałem Samxona czyli chińskie, co może odstraszać. W zależności od serii są lepsze i gorsze. Może się okazać, że jak długo leżał to już za wiele z tych kondziorków nie zostało.

Poza tym jeśli nie masz już w tej chwili SLI/CF to przemyśl czy chcesz się w to bawić, bo niekoniecznie musisz odczuć różnicę w klatkach. Sam się przekonałem, że zamiast dwóch dobrych kart, wsadzenie jednej nowszej dało więcej. A i pobór prądu z 580W spadł do 360W. Dla DCS 1.2 dwie karty to była ciekawostka, nie wiem jak dla 1.5. Za to dobrze się w BF3 grało ;).

Ze świeższych zasilaczy polecił bym Ci:

http://allegro.pl/seasonic-ss-520-gm-m12ii-520-bronze-i5707428373.html

Trzeba by było sprawdzić czy faktycznie ma 60 miesięcy gwarancji producenta i w dodatku jest to droższa opcja (M12), bo z odpinanymi kablami. ten sam zasilacz z kablami na stałe to S12II.

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-ts550w-120mm-80-bronze-p1-550s-xxb9-379507/

To też bardzo dobra opcja, jak poszukasz to może znajdziesz coś godnego polecenia na Allegro w lepszej cenie.

Decyzja należy do Ciebie :).

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #2949 dnia: Października 12, 2015, 19:15:27 »
Dzięki Kosi. Nie pomyślałem o degradacji kondensatorów. Przeanalizowałem temat i wziąłem tego XFX-a. Jeżeli DCS 2.0 będzie obsługiwał SLi to wtedy wrócę do tematu. Ale to chyba dość odległa przyszłość...  :cry:

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2950 dnia: Października 12, 2015, 20:43:35 »
Ostatnia aktualizacja silnika przyniosła wiele dobrego pod względem klatek, więc może się okazać iż jedna lepsza, nowsza karta załatwi temat lepiej niż dwie. SLI działa całkiem wporzo w stosunku do CF ale to też jest przyrost w najlepszym wypadku rzędu 30%. Poza tym dochodzą tematy skalowania obrazu etc. XFX to bardzo dobry wybór w tej cenie. W środku i tak siedzi Seasonic z japońskimi kondensatorami :). Do tego mocna linia 12V.

« Odpowiedź #2951 dnia: Października 22, 2015, 22:16:48 »
Dzięki Mazak! Sprzęt kupiony i złożony. Dodatkowo dokupiłem SSD 120 GB (wrażenie bezcenne).  Nawet WIN 10 się aktywował. Po "3 królach" przyjdzie czas na kartę graficzną. 
Pozdrawiam,
Stulee

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2952 dnia: Października 23, 2015, 08:01:33 »
To miło słyszeć! Miłej zabawy ;).

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #2953 dnia: Listopada 15, 2015, 13:32:08 »
Panowie - mam pytanie: co oznacza kod 43 w W10?

Właśnie wstawiłem nową grafikę i system ma problem. Wpierw długo staruje jakby próbując różnych rozdzielczości a na końcu uruchamia się z kodem 43 w Menadżerze. Poprzednie stery po R7 260X usunąłem.

Konfiguracja:
Karta Gigabyte GTX 970 G1 gaming
Płyta główna Gigabyte Ga-B75M-D3V
Zasilacz 550W XFX TS 550W
Ram 16 GB 1600 MHz

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2954 dnia: Listopada 15, 2015, 19:41:02 »
Najprawdopodobniej jakiś problem ze sterownikiem. Spróbuj inny - starszy. A tak z czystej ciekawości. Skoro masz GF970 w kompie to po co jeszcze Radeon?