Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502732 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2955 dnia: Listopada 15, 2015, 22:38:11 »
Radka wsadziłem z powrotem jak ostatecznie poddałem się z próbami odpalenia GF.

« Odpowiedź #2956 dnia: Listopada 16, 2015, 18:00:29 »
Zazwyczaj gdy miałem problem ze sterownikami pomagało dokładne wyczyszczenie systemu z poprzednich sterowników za pomocą DDU i wgranie nowych. Próbowałeś nim usuwać?
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #2957 dnia: Listopada 17, 2015, 14:30:45 »
Tak, wyczyściłem wszystko do zera. Karta już po uruchomieniu kompa - pomiędzy ekranem BIOSa a uruchomieniem Wina, wyświetlała jakiś poziomy poszarpany niebieski pasek. Potem komp uruchamiał Wina przez 5 minut i do tego w niskiej rozdziałce więc na monitorze miałem 1/4 pulpitu.
Kartę odesłałem z powrotem i czekam na nowy egzemplarz.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2958 dnia: Listopada 17, 2015, 15:17:54 »
To widocznie ubita :). Jakiekolwiek paski nie są pożądane na obrazie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2959 dnia: Listopada 27, 2015, 10:07:46 »
Orientuje się ktoś z Was w poziomach szumu wiatraków? Chcę wymienić stockowe chłodzenie dla CPU na wodne głównie ze względu na hałas. O dziwo obecny cooler daje sobie radę nawet z podkręconym i5 2500k do 4.2GHz.
Wpadł mi w oko Corsair H55 z poziomem szumu 30.32 dBA (wg producenta). Nie mogę nigdzie znaleźć podobnych informacji dla stockowego wiatraka więc nie mam punktu odniesienia. Nie wiem czy nowe chłodzenie będzie wystarczająco ciche żeby nie wku... mojej lepszej połówki. Jakieś porady?

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #2960 dnia: Listopada 27, 2015, 10:12:14 »
Ja obecnie mam Enermax Liqtech 240 i (2 wiatraki) i - jak dla mnie - jest praktycznie niesłyszalny, czyli jestem zadowolony. Z tym, że reszta wentyli w budzie (oprócz kart gfx) nie kręci się w ogóle przed pewnym progiem temperatur mobo....

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2961 dnia: Listopada 27, 2015, 10:39:16 »
Odpuść sobie H55, bo to za małe. Żeby to było skuteczne musisz zastosować wydajny wentylator lub nawet dwa do konfiguracji push-pull. Do tego dochodzi jeszcze pompa która może buczeć. Osobiście za tą kasę kupisz solidne chłodzenie CPU które będzie bardziej wydajne. Do cichej pracy wystarczy HR Macho B, Fortis 3 czy z droższych Noctua albo Bequiet Dark Rock 3 itp. wynalazki. Na dwóch ostatnich na pewno będą bardzo ciche wentylatory, bo te firmy z tego słyną. Nic nie stoi na przeszkodzi aby kupić któryś tańszy cooler i wymienić wentyle na lepsiejsze.

Z WC to niestety śliska sprawa. Albo kupuje się takie zintegrowane dziwadełka które mają ograniczony potencjał i możliwości rozbudowy (choć trzeba przyznać, że są kompaktowe) albo idzie się w solidne okłady składane z klocków. Tam są większe możliwości i zestawy na lata.

U mnie siedzi Thermalright Silver Arrow SB Extreme i bez większych przeszkód trzyma takiego samego procka w ryzach na minimalnych obrotach.

Swoją drogą miałem krótki epizod z H50 i prockami Core Duo. Powiem szczerze, że nie wzbudził u mnie entuzjazmu. Jakieś to wszystko małe i delikatne. Może mam inne wyobrażenie o WC, bo trochę takich układów poskładałem i dość mocno się wkręciłem w tematykę w swoim czasie. Potem jeszcze wypróbowałem go z i7 920 i to kompletnie nie sprawdziło się na takiej grzałce. Zamówiłem to co mam obecnie i jak na razie jestem zadowolony.

Zrobiłem nawet mały test i zmierzyłem telefonem poziom hałasu. Telefon lezący na obudowie kompa oscyluje w granicach 20-34dB ale trzeba pamiętać, że w kompie mam jeszcze kilka wentylatorów (co najmniej 5), a buda to Fractal R5.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2962 dnia: Listopada 27, 2015, 10:48:31 »
Raczej daj sobie spokój z tym H55, to na pewno nie jest ciche. Jeżeli już chcesz koniecznie jakieś gotowe LC to wspomniany Liqtech 240 jest na pewno lepszym rozwiązaniem. Większa chłodnica plus dwa wentyle 120mm, musi to być wydajniejsze i cichsze. Z mojego punktu widzenia LC jest dobre jak robisz wysokie OC i masz w ten sposób chłodzone przynajmniej CPU i GPU. W sumie Qdrl zwrócił uwagę na ważny szczegół, sprawdź dokładnie co w budzie hałasuje i denerwuje druga połowę najbardziej. Za podobne pieniądze co H55 można kupić Phanteks PH-TC14PE i z niego będziesz na bank zadowolony, mimo że to w miarę konwencjonalny cooler :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2963 dnia: Listopada 27, 2015, 11:16:31 »
Podstawową wadą wszystkich tych chłodzeń jest mała ilość chłodziwa w środku, a co za tym idzie pojemność cieplna. Żeby to było skuteczne trzeba zwiększać prędkość wentylatorów i hałas. W dodatku do chłodnic najlepiej używać wentylatorów o wyższym ciśnieniu statycznym żeby mogły skutecznie przepychać powietrze przez finy. To zwiększa hałas, stąd pomysł na używanie na chłodnicach układów push-pull. Niemniej podwaja się też ilość wentylatorów, więc zwiększa się ilość źródeł hałasu.  Idąc dalej tym tropem im grubsza chłodnica tym szybciej i lepiej odprowadza ciepło, w dodatku dłuższe rurki i wraz z grubą chłodnicą, a może i rezerwuar gwarantują, że w układzie jest więcej chłodziwa i to powoduje wyższą wydajność. Często się też zapomina, że w tych układach padają pompy tudzież zaczynają warczeć czy buczeć. Nawet jak zrobi się ciszej to potem masz "buczka" w kompie i jesteś tak samo u murzyna za koszulą jak w przypadku piszczącej cewki. Natomiast wentylator zawsze łatwo wymienić czy też go nasmarować i jak się sam przekonałem dobra ilość świeżego smaru potrafi ożywić wentylator.

Kiedyś też miałem okazje składać kompa z podobnym wynalazkiem co nazywał się Zalman Reserator. Odradzałem ale klient się uparł. W dodatku podpiął wtedy jeszcze Radeona 3850x2 pod to wszystko. Wydajność tego była tragiczna, kosztowało to krocie, a po drugim spaleniu się karty gość poszedł w to co proponowałem i dopiero wtedy był spokój. Przepłacił podwójnie ale cóż... widocznie tak lubi :).

Aha, co do plusów takich kompaktów to to, że nie trzeba tego odpowietrzać. Włączasz i działa. Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak potrafi człowieka zmęczyć machanie big towerem Chiefteca, zalanym wodą i np. z dwoma chłodnicami ;).

« Odpowiedź #2964 dnia: Listopada 27, 2015, 11:30:29 »
Kiedyś też miałem okazje składać kompa z podobnym wynalazkiem co nazywał się Zalman Reserator. Odradzałem ale klient się uparł. W dodatku podpiął wtedy jeszcze Radeona 3850x2 pod to wszystko. Wydajność tego była tragiczna, kosztowało to krocie, a po drugim spaleniu się karty gość poszedł w to co proponowałem i dopiero wtedy był spokój. Przepłacił podwójnie ale cóż... widocznie tak lubi :).

Przypomniałeś mi bardzo podobną sytuację, miałem klienta który też zapragnął mieć kompa z jak to wtedy nazwał "hydrauliką" :D Oczywiście "hydraulika" to też był Reserator, koleś się nie spodziewał że jeszcze mu ten kaloryfer bokiem wyjdzie ;)
Poza tym podpisuję się pod wszystkim co napisałeś na temat tych gotowców, to się nie nadaje... chyba że ktoś bardzo chce. 

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2965 dnia: Listopada 27, 2015, 11:41:12 »
Dziś WC nie jest tanią zabawą i nie dającą tyle frajdy co kiedyś. W czasach pionierów szło się do Castoramy po kawał węża i można było składać układ. Trzeba było trochę improwizować np. szukać nagrzewnic od Poloneza po szrotach. Dzisiaj wszystko jest półkach, masz kasę to dostaniesz złączki w kilku wersjach, węże, rurki, chłodnice, pompki, czujniki, rezerwuary, rożne topy (obudowa bloku wodnego). Innymi słowy do wyboru do koloru.

Gdybym miał polecić podobny zestawik to pewnie bym wybrał coś od EKWB. Niemniej nawet przy czarnym piątku ceny są trochę zabójcze. To też daje do myślenia, bo niby zestawy podobne, a ceny diametralnie różne:

https://shop.ekwb.com/kits

« Odpowiedź #2966 dnia: Listopada 27, 2015, 11:47:04 »
W budzie mam tylko wiatrak na CPU i 3 wenty na karcie (GTX 770). Hałasuje na pewno ten z CPU, ostatnio go wstawiłem jak złamała mi się podstawka pod Arctic Cooling Freezer 7 Pro. Wtedy zaczęło się marudzenie :).
Nigdy nie miałem do czynienia z wodnym chłodzeniem. Od czasów pierwszych Celeronów kręciłem procki, ale nigdy do takich poziomów gdzie wymagana była lodówka przy kompie. Miałem wrażenie, że LC jest prawie niesłyszalne przy porównywalnej wydajności do tradycyjnego chłodzenia.

PS. Dobry pomysł z telefonem, nie wpadłem że mogę nim zmierzyć poziom hałasu.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #2967 dnia: Listopada 27, 2015, 11:49:27 »
A już nie marudźcie. Swiftech H220 kosztuje jakoś tak z pięćset, ma całkiem porządną pompkę, rezerwuar wbudowany w radiator i zaciski na rurkach w razie jakby się go chciało powiększyć o dodatkowe chłodnice i pompki. Wiadomo, że nie będzie działał jak od podstaw zrobione WC z grubymi chłodnicami i jedyną słuszną pompką pod maską. >:D Ale też nikt mi nie wmówi, że NH-D15 za 400 złotych ma choćby zbliżoną wydajność, choćby dlatego, że miałem okazję porównać. 8) 
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #2968 dnia: Listopada 27, 2015, 12:24:28 »
Dziś WC nie jest tanią zabawą i nie dającą tyle frajdy co kiedyś. W czasach pionierów szło się do Castoramy po kawał węża i można było składać układ. Trzeba było trochę improwizować np. szukać nagrzewnic od Poloneza po szrotach. Dzisiaj wszystko jest półkach, masz kasę to dostaniesz złączki w kilku wersjach, węże, rurki, chłodnice, pompki, czujniki, rezerwuary, rożne topy (obudowa bloku wodnego). Innymi słowy do wyboru do koloru.

Hehe dokładnie, kiedyś to były czasy... pamiętaci te wynalazki od CPC? :D Zmarnowałem przy tym trochę zdrowia.

Jest jeszcze jedna kwestia, jak chcemy zwodować grafikę to zaczyna się pojawiać problem. Bo może się okazać że nawet takie EKWB nie ma odpowiedniego bloku full cover na naszą kartę i wtedy nici z chytrego planu. A w przypadku tych grafik z wysokiej półki nic innego niż full cover się nie sprawdzi, bo przecież bez sensu chłodzić blokiem tylko samo GPU a na całą resztę montować radiatory i dmuchać wentylami  :P

Mekki z porównywałeś tego Swiftech'a z NH-D15 łeb w łeb? Jestem niemal przekonany że nie powinno być między nimi drastycznych różnic w wydajności, mówię tutaj o około 5C na korzyść H220. Rzuć okiem na dół poniższego wykresu gdzie jest porównanie z wspomnianym Phanteksem który pewnie nie odbiega daleko od NH-D15. W tym coolerze Noctua wentylatory kręcą się jednak wolniej niż w H220.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #2969 dnia: Listopada 27, 2015, 12:48:23 »
A różnie było. Przy otwartej obudowie, różnice nieduże, ale jak się ją zamknęło robiło się śmiesznie. Pewnie jakby karta graficzna miała referencyjne chłodzenie i dmuchała wszystko na zewnątrz, byłoby podobnie, ale gejobajtowy windforce sieje ciepłem do wnętrza obudowy.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT