Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 504182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3105 dnia: Lutego 24, 2016, 19:56:36 »
Dobra. Zrobiłem "małą" przesiadkę z i5 na i7: http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/intel-core-i5-760-vs-intel-core-i7-870 Różnica chyba nie jest jakaś oszałamiająca, no ale to górne możliwości jeśli chodzi o moją płytę. Procesor będę chciał jeszcze podkręcić, obecnie jest na 3.53GHz. Ale tu będę chciał zmienić radiator na jakiś wydajniejszy, może coś z tego: http://www.x-kom.pl/p/187972-chlodzenie-do-procesora-silentiumpc-grandis-xe1236.html
Mam jeszcze pytanie, odnośnie grafiki MSI 970. Czy przy niskiej temperaturze grafiki, wentylatory powinny się kręcić? Bo gdy tak ustawię, nie zawsze chcą ruszyć. No po prostu różnie to z nimi bywa. Dzieje się tak jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=LxNHhVQtlR4. Zastanawiam się czy nie mam wadliwego egzemplarza karty. Obecnie ustawiłem na wolne obroty przy niskich temperaturach, no i ją obserwują czy i przy starcie systemu mi nie zakręcą.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3106 dnia: Lutego 24, 2016, 20:58:57 »
W tej 970-ce jak karta jest chłodna, nie obciążona (jak dobrze pamiętam w tym wypadku do 60/65 stopni C) to wentylatory stoją. Innymi słowy jest półpasywna. Możesz spróbować sobie w MSI Afterburnerze pozmieniać ustawienia wentylatorów.

Fortis 3, Macho, Grandis, Ereboss i wszystko podobne koncepcyjnie i gabarytami będzie miało zbliżoną do siebie wydajność. Na pewno też będzie lepsze od standardowego boxa, o ile oczywiście wejdzie do obudowy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3107 dnia: Lutego 24, 2016, 22:42:03 »
No właśnie tym MSI Afterburnerem się bawiłem i gdy temperatura grafiki wzrasta, to nie zawsze wentylatory ruszają. Choć powinny, bo tak je ustawiłem. Muszę je, albo jego "pchnąć' paluchem. wtedy się kręcą. A przy starcie systemu i od razu ciągłej pracy, ruszają (choć nadal je obserwuję, czy nie nastąpi zatrzymanie). Na grafikę mam jeszcze prawie dwa lata gwarancji. A z tego co piszesz Mazak wynika że są wadliwe hmm..
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3108 dnia: Lutego 25, 2016, 08:17:07 »
Przy starcie kompa startują wszystkie i pewnie na 100%, bo wtedy karta się przedmuchuje. Standardowe zachowanie co najmniej od czasu GF6800GT. Jak znaczek ładowania Windowsa pojawi się to pewnie zwalniają. Paluchem każdy wentylator w takiej sytuacji rozkręcisz, bo najwięcej prądu potrzebuje do startu. Jak już ruszy to kręci się. Dopóki wartość napięcia nie będzie odpowiednio wysoka on będzie tak niemrawo poruszał się.

Włącz sobie MSI Afterburnera, zresetuj ustawienia na domyślne i włącz coś co obciąży grafikę. Patrz kiedy ruszą wentylatory. Może okazać się, że dopiero jak karta lepiej podgrzeje się to drugi wentylator wystartuje. Możesz też procentowo zwiększać prędkość wentylatorów i zobaczyć kiedy oba uruchomią się. Aczkolwiek nie jestem przekonany czy tym sposobem oba wentylatory da się ożywić w sensie wymusić pracę :). Natomiast jeśli temperatura w czasie obciążenia nie przekracza 80/85 stopni C to chyba nie masz czym się przejmować. Przynajmniej tak na Asusach Strix.

Możesz napisać zapytanie do wsparcia technicznego, przekopać ich forum (mają całkiem spore) w międzyczasie obserwować kartę i tyle. Jest jeszcze sporo na gwarancji jak sam zauważyłeś :).Ewentualnie znaleźć kogoś z podobną kartą i dopytać się jak jest u niego.

https://forum-en.msi.com/index.php?topic=183618.0
https://forum-en.msi.com/index.php?topic=184740.0

Spróbuj jeszcze zerknąć za nowszym biosem, może to coś zmieni.

EDIT>>>
Tak swoją drogą w filmie promocyjnym jest wzmianka o tym chłodzeniu i zachowaniu wentylatorów:
https://youtu.be/TbtTJSuwYsg

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3109 dnia: Lutego 25, 2016, 09:49:12 »
Dzięki Mazak. Z moim inżynierem który ogarnia mi temat jeszcze powalczymy z tą kartą :). Ale obstawiam że coś z nią jest nie tak. Bo przy wysokich temperaturach 80-95 zdarza się że wentylatory nie kręcą.

Offline drag_op

• *
  • Trust me! I am engineer
    • forgotten-garage.pl
« Odpowiedź #3110 dnia: Lutego 25, 2016, 10:29:13 »
Witam, cześć czołem.
Czuje się przywołany do tablicy przez tofik997.
Tak. To ja jestem tym co u niego psuje i nakręca na nieszablonowe rozwiązania, także "TRUST ME! I am engineer".
KosiMazaki
Generalnie wydaje mi się, że karta sprzętowo jest w 99,9% sprawna, zamieszanie robi coś od strony sw/biosu, gdzieś jest kolizja w sterowaniu. Bios karty ma na sztywno wklepane trzy etapy prędkości wentylatora zależne od temperatury.
Najniższy z nich to z tego co pamiętam ~23%.
Jak zmniejszymy MSI Afterburnerem lub NVIDIA Performancem (narzędzie ze sterowników) na zero to co jakieś 10-15 sekund wentylator dostaje peaka na 700rpm (czyli +/- właśnie te 23%) i znów spada do 0.
Jestem zdania, że właśnie bios dostaję pierdolca i powoduje nie wstawanie wentylatora. Na dniach jakoś spróbujemy bios zmodyfikować tak aby w swojej mapie miał również zejście do 0%.
Teraz jest (MSI Afterburnerem) ustawiony minimalnie na 26% z płynną regulacją do 100% przy 80st. Ładnie wstaje pod obciążeniem, z tego co kojarzę karta przy benchmarku nie melduje więcej jak 65st.
Serwer: FreeBSD 10.2-RELEASE-p7 #15 r291259M
Terminal (home media center): Linux 3.16.0-4-686-pae i686 GNU/Linux
PC (i7-2600, 16GB RAM, 1TB, NV Quadro NVS 295): Linux 4.4.1-2-ARCH x86_64 GNU/Linux

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #3111 dnia: Marca 05, 2016, 13:43:49 »
Cześć. Jako, że moja karta MSI R9 270 OC 2Gb, wczoraj wyzionęła ducha, mam pytanie. Co można wziąć za powiedzmy 800-900 zł aby miało co najmniej podobne parametry ? Nie wiem jeszcze co zrobi serwis, czy naprawią, czy wymienią na inną, czy zwrócą kasę. Lepiej się przygotować na wszystkie możliwości.

Offline KosiMazaki

• Administrator

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #3113 dnia: Marca 05, 2016, 16:34:42 »
Dzięki.
Czy mniejsza szyna pamięci w Gf960 nie jest jakimś znaczącym minusem ?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3114 dnia: Marca 05, 2016, 17:02:57 »
Sam oceń:

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_amd_radeon_r9_380_konkurencja_dla_geforce_gtx_960

Jak jeszcze poszperasz w necie to znajdziesz więcej podobnych testów :).

« Odpowiedź #3115 dnia: Marca 14, 2016, 18:06:13 »
Witam panowie koledzy.

Stawiam pytanie w tym wątku, gdyż kolega niedawno spytał, czy nie złożyłbym mu zestawu nowego w granicach DO 3k PLN.
Wydumałem, że najsensowniejszy byłby set złożony z:
 -i5
-MoBo, która go obsłuży
~12GB RAMu
- 500GB-1TB HDD
- G`f GTX 750Ti lub lepsza(kolega zastrzegł, że po przygodzie z HD4850, do której musiał dokupić chłodzenie bo się przegrzewała mówi Radeonom papa)
- Standardy typu stacja CD/ czytniki kart pamięci
-Solidna zasilatornia, która dostarczy gratom papu i w razie rozłożenia się, nie pociągnie reszty komponentów za sobą.

Rzecz w tym, że kompletnie jestem skołowany odnośnie CPU (generacji i-series jest jak mrówek i ciężko wybrać optymalną) i Płyty Głównej (gdzie nie czytam, to każdy swoje chwali, a reszta badziew)

Komp ma posłużyć jak najdłużej, ale zakładam, że 5-6 lat to w obecnych czasach to max bez wymiany. A służyć ma jako kombajn multimedialny, trochę gier, trochę zabawy przy tworzeniu muzyki czy GIMPie. Do kompa będzie najpewniej podpięty stary, sprawdzony CRT 19 cali.

Z góry dzięki za wszelką pomoc. :)

MazuR.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #3116 dnia: Marca 14, 2016, 21:40:42 »
MazuR, możesz powiedzieć koledze, że firmy takie jak Asus, Gigabyte czy MSI stosują dokładnie te same komponenty w kartach z układami AMD i Nvidii. Są nawet te same serie, jak WindForce czy Strix, które różni w zasadzie tylko układ graficzny i projekt PCB. Jest cała masa ludzi urażonych z tego samego bezsensownego powodu do GeForce'ów. Odpowiedzialność za przegrzewający się układ spoczywa na producencie karty, a nie układu graficznego, więc lepiej niech się zorientuje jakiej firmy ma kartę i tej ewentualnie unika. Układ graficzny lepiej wybrać pod gry, w które planuje grać, ewentualnie funkcje i aplikacje. Jak mu np. na sercu leży DX12 czy VR, to lepiej żeby jednak ponownie rozważył Radeony, bo na tym polu znacznie lepiej rokują ;)

« Odpowiedź #3117 dnia: Marca 15, 2016, 16:02:47 »
To nie pomoże. Jest twardogłowy, podobnie jak ja. Jak sobie coś raz wbije, to ciężko go przekonać do zmiany zdania. ;)
A jakieś podpowiedzi w tematach procesora i płyty głównej? Ktoś? Coś?

« Odpowiedź #3118 dnia: Marca 15, 2016, 17:01:25 »
Hymmm... płytę główną oglądałbym pod kątem trzymania napięć w newralgicznych punktach (zasilanie pamięci, i takie tam). Procesor niech kolega weźmie najnowszy/najmocniejszy na jaki go stać przy założonym budżecie - z tego też wyniknie gniazdo i ewentualna perspektywa rozbudowy o lepsze komponenty w przyszłości.

« Odpowiedź #3119 dnia: Marca 15, 2016, 17:13:22 »
Jak mam sprawdzić MoBo pod kątem napięć? W internetach co strona to inne opinie. Z procesorem mam taki dylemat, bo wychodzę z założenia ( z autopsji), że lepiej mieć silniejszy procesor niż grafikę, bo k. graficzne starzeją się dużo szybciej niż procesory i odpowiednie dobrany proc da lepsze efekty. Wiem co mówię, dalej lecę na core 2 Quad i odpalam Wieśka 3. ;)

Chcę zacząć budowę od płyty głównej, proca i zasilacza, ale z procem problem i reszta się sypie.