Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505983 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3165 dnia: Kwietnia 09, 2016, 16:07:16 »
No to spoko. Dzięki za pomoc.
A zakładając że coś złego zacznie się dziać, to wtedy jakiej mocy zasilacz kupić?

Zakładana konfiguracja będzie taka:

procek: 6600k/6700k (kręcony na tyle żeby nie podnosić napięć)
płyta: gigabyte GA-Z170-D3H
pamięć: 2x8GB 3200
dyski: 2xssd, 2xhd, nagrywarka
karta dźwiękowa: Soundblaster (chyba że na płycie będzie nie gorsza, wtedy nie)
sprzęt do latania: hotas, pedałki, TrackIr

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3166 dnia: Kwietnia 09, 2016, 16:09:19 »
Wystarczy jakaś solidna 550-600W i z mocną linią 12V. Na chwilę obecną bym sobie tym głowy nie zawracał.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3167 dnia: Kwietnia 10, 2016, 10:14:05 »
Zasadniczo powiem na swoim przykładzie praktycznym. Bez przeliczeń. To mój drugi komputer. Zawsze wybiegałem z zasilaczem o dwa kroki w przód i nigdy nie żałowałem na to pieniędzy co się  przekładało na ciszę i moc. Reasumując: Wymieniałem sporo w obu komputerach, ale nigdy zasilacza. Jednym słowem to byłą inwestycja.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3168 dnia: Kwietnia 10, 2016, 13:51:04 »
Kupowanie zasilacza na zapas też mija się z celem, bo zmieniają się standardy i w sumie też można się machnąć. W zasilaczu liczą się bebechy, jakość lutów, a nie ilośc etykietek i gwarancji producenta jaki on jest wydajny i super. Im więcej kondensatorów japońskich czy tajwańskich tym lepiej. To wszystko będzie gwarancją długowieczności. Lepsze bebechy to także lepsza sprawność.  Przeważnie zgon zasilacza zaczyna się od powolnego wysychania kondensatorów, bo te przestają trzymać parametry pracy. Inna sprawa, że większość z nas nie obciąża tak mocno zasilacza żeby on miał szanse wyłączyć się albo spalić. Większą szansę mają użytkownicy dwóch/trzech kart w SLI/CF, bo tam faktycznie tego prądu potrzeba.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3169 dnia: Kwietnia 10, 2016, 23:31:41 »
Pytanie: Częste uruchamianie komputera skraca jego żywotność czy to mit ?

« Odpowiedź #3170 dnia: Kwietnia 10, 2016, 23:35:55 »
Tak samo jak częste włączanie telewizora, konsoli czy telefonu. Najlepiej nie włączać, zamknąć w szafce - będziesz mógł za 10 lat go uruchomić i będzie jak nowy. ;)

Używaj normalnie, nie przejmuj się.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #3171 dnia: Kwietnia 25, 2016, 22:58:07 »
Cześć.
Co sądzicie o tej płycie głównej i pamięciach: ASUS Z97-P, Kingston 16GB 2400MHz HyperX Savage Black CL12 (2x8192) jako podstawie do i7 4790K bądź i7 4770K ?

« Odpowiedź #3172 dnia: Maja 05, 2016, 15:00:38 »
Cześć,
Pomóżcie proszę rozwiązać mi pewien problem, chodzi mianowicie o wymianę dysku HDD na SSD w laptopie Asus K70io.
Chciałem sobie poprawić komfort pracy, wydawało się że jest to banalna sprawa, jednak okazuje się, że nie.
Kupiłem SSD Toschiba Q300, zamontowałem, bios laptopa widzi dysk poprawnie odczytuje model,
formatowanie ok,  dalej próba instalacji Ubuntu i problem..., w połowie instalacji nie można zapisać plików na dysku.
Instalowałem Ubuntu z pendrive'a, na innym komputerze tenże sam pendrive pozwolił na zainstalowanie całego systemu,
na laptopie nie.
Oddałem dysk do sklepu, kupiłem Plextora M6V, ta sama historia, z tą różnicą że udało mi się zainstalować Win7, ale co z tego
mnie potrzebny jest Linux, wycieczka do sklepu  (Pan w sklepie dziwnie patrzy..) oddałem, w akcie desperacji wybrałem
najpodlejszy Crucial BX200 (w końcu laptop ma tylko SATAII) i tutaj nic nie udało się zainstalować, znów powrót do sklepu
(chyba przestaną mnie tam obsługiwać).
Grzecznie zainstalowałem wszystko na starym HDD i jest ok, Ktoś podpowiadał mi, że ostatnia deska ratunku to SSD
Samsunga, ale czy w to wierzyć?
Może ma Ktoś jakiś pomysł?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #3173 dnia: Maja 05, 2016, 20:37:30 »
A inna dystrybucja idzie? CentOS? Fedora?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #3174 dnia: Maja 05, 2016, 21:49:40 »
Niestety inne dystrybucje też nie instalują się.

« Odpowiedź #3175 dnia: Maja 06, 2016, 09:49:26 »
Rozumiem że dysk jest sformatowany pod ext4?
Próbowałeś przed instalacją postawić własnoręcznie partycje dla swapa, home i roota?
http://askubuntu.com/questions/343268/how-to-use-manual-partitioning-during-installation

Spróbuj jeszcze odpalić Linuxa z Live CD/USB i dopiero wtedy go zainstalować. Ew. skoro Windows się postawił bez problemów zainstaluj Ubuntu za pomocą Wubi.
https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide

Wygooglowałem kilka podobnych przypadków gdzie ludziska napisali że po przełożeniu dysku do desktopa instalacja poszła bez problemów. Wychodzi na to, że to nie sam dysk jest problemem tylko laptop i ustawienia w jego biosie. Niestety nigdzie nie znalazłem rozwiązania problemu.

« Odpowiedź #3176 dnia: Maja 25, 2016, 22:02:54 »
Witam

Cześć,
Pomóżcie proszę rozwiązać mi pewien problem, chodzi mianowicie o wymianę dysku HDD na SSD w laptopie Asus K70io.
Chciałem sobie poprawić komfort pracy, wydawało się że jest to banalna sprawa, jednak okazuje się, że nie.
Kupiłem SSD Toschiba Q300, zamontowałem, bios laptopa widzi dysk poprawnie odczytuje model,
formatowanie ok,  dalej próba instalacji Ubuntu i problem..., w połowie instalacji nie można zapisać plików na dysku. ...

Zaktualizować najnowsze sterowniki AHCI i włączyć tą opcję w BIOS -ie

Pozdrawiam. Max*

« Odpowiedź #3177 dnia: Maja 26, 2016, 13:48:38 »

Falkon40,
Sterowniki mam aktualne, anchois włączone.Wina leży po stronie chipsetu Nvidii, który jest super kapryśny, problemy sprawia instalacja Windows i Linuxa (Ubuntu, Debian), co gorsza problemy mają także programy do partycjonowania. Dodam jeszcze, że każdy z testowanych dysków po nieudanej próbie na laptopie, był testowany w komputerze stacjonarnym na którym we wszystkich testowanych modelach instalacja zarówno win jak i linuxów wypadła pomyślnie.Skalę problemu ilustruje wątek forum:https://discussions.apple.com/thread/5934089?start=0&tstart=0

« Odpowiedź #3178 dnia: Maja 26, 2016, 14:14:15 »

A może podobny problem  temat "Dysk SSD zamiast 5400rpm do laptopa ASUS K70IO

« Odpowiedź #3179 dnia: Maja 26, 2016, 15:48:30 »
Falkon40 dzięki za link, przynajmniej wiem co z moim K70 kiedyś tam zadzialalo.