Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502671 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3330 dnia: Listopada 09, 2016, 21:35:37 »
Jako tako sobie poradziłem z instalacją, w BIOS musiałem dać na ustawienia domyślne.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3331 dnia: Listopada 09, 2016, 22:56:05 »
Przecież Toshiba to dyski WD, więc o co kaman? A Seagate to Samsung? Co do serwisów to z każdym jest tak samo. Jak przychodzi do wymiany to mogą być problemy (nie wspominając o tym, że skoro goście takie historie wymyślają to przy ewentualnej reklamacji Ty możesz mieć przejścia u nich). Ogółem zmień sklep, bo ewidentnie goście żyją w swojej rzeczywistości.

Co do pamięci to pewnie te 3000MHz robią z profilem XMP ale nie ma to znaczenia, bo skoro Corsair na stronie podaje, że testował z tą prędkością to tak musi być.

@Forsberg
Jeżeli wszystko dobrze ustawiłeś w biosie to powinno to działać. Czasami jakiś Secure Boot potrafi namieszać albo partycje GPT. Ogólnie to da się to ogarnąć ale za mało detali podałeś :).

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3332 dnia: Listopada 10, 2016, 00:04:36 »
Jakoś sobie poradziłem, ale co ciekawe opcja w BIOS "SATA GEN3 Mode" powoduje, że system na dysku nie wystartuje - trzeba ją przełączyć na "disabled".
Testy wychodzą mi ok. połowę niższe niż w recenzjach - http://pclab.pl/art63705-6.html
Tam np. odczyt sekwencyjny w tym programie wynosi ponad 520, u mnie około 280. Czy to przez to, że komp obsługuje tylko SATA II?

« Odpowiedź #3333 dnia: Listopada 10, 2016, 02:06:48 »
Tak to przez to, że komputer obsługuje tylko SATA II.
Niemniej to i tak 3-4 razy więcej niż w przypadku dysku HDD (zakładając dla talerzowego HDD: 50-100 MB/s)

SATA II to 3Gb/s.
Przepustowość, która jest obsługiwana przez interfejs wynosi do 300 MB/s
Maks dla SSD w tym przypadku to może wynieść do(około) 285 / 275 MB/s sekwencyjnego odczytu i zapisu.

SATA III to 6Gb/s
Przepustowość, która jest obsługiwana przez interfejs wynosi do 600 MB/s.
Maks dla SSD w tym przypadku to może wynieść do(około) 550 / 520 MB/s sekwencyjnego odczytu i zapisu.

« Odpowiedź #3334 dnia: Listopada 10, 2016, 10:19:26 »
Koledzy mam pytanie co do karty graficznej. Czy do 450zł za używkę brać GTXa 680 czy lepiej zerknąć za czymś innym? Na pokładzie 6600K,grafika poprzednia to HD 6950 ale padła...
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #3335 dnia: Listopada 10, 2016, 12:22:02 »
Koledzy mam pytanie co do karty graficznej. Czy do 450zł za używkę brać GTXa 680 czy lepiej zerknąć za czymś innym? Na pokładzie 6600K,grafika poprzednia to HD 6950 ale padła...
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Jeśli gustujesz w używkach, to już lepiej Radeona z rodziny HD 7000, 200 lub 300. Testy pokazują, że znacznie lepiej znoszą próbę czasu: https://www.youtube.com/watch?v=tjafGO8pTf4
Odpowiednikiem GTX 680 był HD 7970, R9 280X lub R9 380X.

« Odpowiedź #3336 dnia: Listopada 10, 2016, 15:34:26 »
Bzdury gadają i tyle. Bierz P1-550S-XXB9 i nie będziesz żałował.

Kumpel ciągnie kręconego i5 2500K na 4,5Ghz i 2x 970 w SLI. Zestaw raczej rozbudowany. Poza tym do jednej grafy w zupełności wystarcza 500W. To co gadają to jakieś herezje. Zasilacze tej mocy proponuje się do dwóch kart. Poza tym XFX to solidny zasilacz na bebechach Seasonica made in Japan, więc on wiele wytrzyma. Nie jednemu go polecałem i nikt nie narzekał.

Jestem jednym z tych niejednych :D. Od dwóch lat zadowolony posiadacz 650tki. Potwierdzam, co napisano, choć troszkę można narzekać na hałas - pod obciążeniem jest "surround" dźwięków odrzutowych w DCSie, bo oprócz tych z głośników dochodzi kolejny spod biurka ;). OK, może nie jest aż tak źle (tym bardziej, ze ja latam tylko na słuchawkach, więc mi to, że tak powiem zwisa), ale jeśli Przemyku jesteś jednym z tych, którzy mają fetysz na punkcie budowania maksymalnie wyciszonych konfiguracji, to raczej szukałbym alternatywy, no chyba że ostatnio coś udoskonalono w tym temacie.

W sumie nigdy nie słyszałem "pełnego" Seasonica, ciekawym jak w tychże wygląda sprawa akustyki.

« Odpowiedź #3337 dnia: Listopada 10, 2016, 17:10:47 »
Wg mnie głośność zasilacza pod obciążeniem w dużej mierze zależy od jego sprawności. Im wyższa (gold, platinum), tym straty, czyli wydzielane ciepło - mniejsze. Mniej ciepła do odprowadzenia - mniejszy szum. Jeśli się mylę - zapraszam do dyskusji.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3338 dnia: Listopada 10, 2016, 21:59:08 »
Hałas to bardzo subiektywna sprawa to po pierwsze. Po drugie jeśli gra się na kompie, godzinę, dwie, lub innymi słowy jak on jest obciążony to musi się zgrzać i włączyć wentylator. Sprawność tu nie ma nic do rzeczy, a certyfikaty to tylko sposób na wyciąganie kasy z użytkownika (przynajmniej w większości przypadków). Wspomniany XFX jest zasilaczem bardzo dobrym choć nie idealnym. Pod względem bebechów bije w swojej klasie konkurencję. Nie ma w nim chińskich kondensatorów, dziadowskich lutów etc. Tu nie ma kupowania badziewia w ładnym opakowaniu. Zasilacze przeszły długą drogę jeśli chodzi o kulturę pracy. Kiedyś hybrydowy zasilacz był w sferze marzeń, a teraz w zasiłce za 250zł można to spotkać i to działa bardzo dobrze. No a jak osiągnie pewien poziom zgrzania to trudno wentylator musi nadrobić. Zresztą trochę tych zasilaczy przerobiłem i nigdy na hałas nie narzekałem. Teraz mam BeQuaiet 1000W który na obecnym konfigu bardzo się marnuje ale nie ma sensu go zmieniać, niemniej pomimo, że wentylator działa zawsze i jeszcze przez minutę po wyłączeniu kompa słyszę jedynie lekki szmer. W Taganie BZ600 też nie uświadczyłem jakiś sytuacji w których by mi przeszkadzał szum zasilacza. Nie wiem z czego to wynika. Najgłośniejszy u mnie był Modecom, a właściwie Forton FSP550-60PLN ale to było 10 czy 11 lat temu. Dobry zasilacz, solidny. Przy nim XFX to szczyt elegancji i kultury, a cena była podobna. To też daje do myślenia co dzisiaj się dostaje za tą kasę.

Nie wiem ile w tym prawdy ale wyczytałem gdzieś, że w niektórych egzemplarzach tego XFX był jakiś problem z terkoczącym wentylatorem ale to było dawno i pojedyncze przypadki. Choć to w sumie pikuś jak się porówna do takiego RM750 który nie dość, że nie umiał się zgrać i włączyć wentylatora w odpowiednim momencie przez co się wyłączał, nie mówiąc już o tym, że nie trzymał parametrów pod dużym obciążeniem na linio 12V, no i w środku chińszczyzna niskiego sortu była. No ale złośliwcy twierdzili, że dzięki temu jest cichy ;). Z głośności swojego kompa na chwilę obecną jestem bardzo zadowolony. Wszystkie wentyle na minimum skręcone, słychać lekki szum, a siedzę jakieś 20cm od puszki :). Odrzutowiec to mam jak sobie bios zresetuję i mi się dwa wentyle po 160x160mm na CPU odpalą na 2500 obr./min :P. Głośniejszy od nich był tylko Papst 192mm.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3339 dnia: Listopada 11, 2016, 20:51:03 »
Tak to przez to, że komputer obsługuje tylko SATA II.
Dzięki!

Teraz ciąg dalszy pytań - pomimo, że to dysk SSD to Windows co jakiś czas tak zaczynał mielić, że system stawał się nieresponsywny na kilka sekund (opisywałem ten sam problem na dysku HDD).
Windows zainstalowany kilka dni temu, kilka programów na krzyż. Włączyłem procmon i wyszło na to, że Tiworks.exe mielił najwięcej w systemie.
Wyłączyłem aktualizacje Windows poprzez usługi. Da się zrobić tak by aktualizacje były wyłączone, ale bym mógł je wyszukiwać? Taka była opcja w zasadach grupy, ale po tym dużym update już nie działa.
Dodatkowo zauważyłem spore mielenie Windows Defender więc wyłączyłem go na stałe w zasadach grupy.

Co ciekawe nie spodziewałem się, że mielenie Windows Update potrafi tak obciążyć nawet SSD by był na kilka sekund co jakiś czas całkowicie pochłonięty plikami. Wygląda na to, że winowajcą był Tiworks.exe.

« Odpowiedź #3340 dnia: Listopada 11, 2016, 23:40:32 »
Windows Update(w Windows 7):

Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Windows Update\Zmień ustawienia\
Aktualizacje ważne(wybrać opcję): Wyszukaj aktualizacje, ale pozwól mi wybrać, czy je pobrać i zainstalować.

Dodatkowo:
Wyłączyć defragmentację:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/jak-przyspieszyc-dysk-ssd-w-windows-7-3230/strona/10922.html - to szczególnie zabija SSD.

Opcjonalnie zrobić jeszcze te 2 rzeczy:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/jak-przyspieszyc-dysk-ssd-w-windows-7-3230/strona/10925.html - ta nawet jest zalecana.
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/jak-przyspieszyc-dysk-ssd-w-windows-7-3230/strona/10920.html - wyłączenie tego utrudni(jeśli nie wyłączy-nie pamiętam) wyszukiwanie plików.

Reszta innych propozycji, co wyłączyć w systemie, jest moim zdanie zbędna.

« Odpowiedź #3341 dnia: Listopada 12, 2016, 00:36:34 »
To znany błąd (niedogodność bo błąd by naprawili) w Windows, świeża instalacja potrafi przez kilka dni mielić wyszukując aktualizację, svchost zajmuje wówczas w pełni jeden rdzeń i do 1-1,5GB ramu, po instalacji kilkuset aktualizacji wszystko wraca do normy.

« Odpowiedź #3342 dnia: Listopada 12, 2016, 17:34:36 »
Witam Kolegów PC-pilotów.
Mam zagwozdkę w kwestii wymiany karty graficznej, żeby cieszyć się wyższym poziomem FPS, w DCS'ie. Mój sprzęt to  i5 2500k, 16G RAM'u, pł.gł. GA-P67A-D3-B3, zasilacz 550W, dotychczasowa grafika to GTX 560 OC 1GB. Upatrzyłem teraz na forach kartę Gigabite GTX 1050 4GB Ti/OC. Pytam  Was czy warto ? Czy zamiana kart będzie miała znaczący wpływ na poprawę grafiki w ulubionym przeze mnie DCSW-Nevada ? Jak na razie przy średnich ustawieniach mam od 16 do 25 klatek, ale te 25 to wysoko i bez patrzenie w dół na ziemie.
Pozdrawiam
zbyszek
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #3343 dnia: Listopada 12, 2016, 19:59:41 »
To znany błąd (niedogodność bo błąd by naprawili) w Windows, świeża instalacja potrafi przez kilka dni mielić wyszukując aktualizację, svchost zajmuje wówczas w pełni jeden rdzeń i do 1-1,5GB ramu, po instalacji kilkuset aktualizacji wszystko wraca do normy.
U mnie nie tylko było to na świeżym systemie, ale również starszym.
Od kiedy wyłączyłem całkowicie aktualizacje oraz Tiworker.exe nie zdarzyło mi się by system miał freeza na kilka sekund. Po prostu jest responsywny i działa dobrze.

@szybownik - odczujesz zmianę, przede wszystkim więcej VRAM robi swoje. Ja mam tą samą kartę GT 560Ti od Zotaca (domyślnie podkręcona na maxa) i brakuje mocy nawet na Kaukazie. 4GB pamięci na GPU to podstawa podstaw dla DCS by grać w ładnych teksturkach.
Oczywiście wszystko zależy od kosztów ;)

« Odpowiedź #3344 dnia: Listopada 22, 2016, 00:13:36 »
Nie wiem czy było. Znajomy, dzisiaj wspomniał mi o dyskach hybrydowych SSHD np ten: http://www.x-kom.pl/p/320821-dysk-hdd-seagate-2tb-7200obr-64mb-sshd-firecuda.html
Powiedzcie mi czy jest sens w to zainwestować. Nadaje się ten wynalazek do simów? Simy zajmują coraz więcej miejsca na dyskach. A za SSD tej pojemności trzeba by sporo zapłacić. Ale czy warto.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack