Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 506047 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3525 dnia: Października 06, 2017, 21:53:57 »
Warto mieć na uwadze, że te 20 FPS różnicy jest na topowej karcie graficznej.
Na takim 1060 różnica będzie o wiele mniejsza, bo wtedy wąskim gardłem jest karta graficzna.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #3526 dnia: Października 07, 2017, 08:10:57 »
Darth Worm, niestety burdel jest trochę większy. 1151Kaby i 1151Coffee nie są kompatybilne, różnią się między innymi zasilaniem. Coffee Lake nie pójdzie na Z270 a Kaby Lake na Z370.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #3527 dnia: Października 07, 2017, 18:05:33 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3528 dnia: Października 07, 2017, 20:59:14 »
W zasadzie nie ma to większego znaczenia. Obie są do siebie bliźniaczo podobne. Różnią się detalami np. ilością HDMI czy zegarami (choć to są tak niewielkie wartości, że nie wiem czy powinno się o tym wspominać). Każda z nich będzie dobra i jak widać podobnie się także sprzedają.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3529 dnia: Października 09, 2017, 08:39:48 »
Wybierz kartę z gwarancją na 36 miesięcy.

« Odpowiedź #3530 dnia: Października 18, 2017, 19:14:32 »
Czym się różnią te podlinkowane powyżej GTX 1070 Mini od zwykłego GTX 1070 ?
Rozumiem, że taki GTX 1070 Mini jest pod każdym względem lepszy od 1060 ?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3531 dnia: Października 18, 2017, 20:24:38 »
Mini ma mniejsze chłodzenie i może być nieco cieplejszy. Może się gorzej podkręcać z racji gorszego chłodzenia. One są pomyślane tak aby wlazły do mniejszych komputerków. GTX 1070 ma z tego co pamiętam większa szynę pamięci i więcej jednostek cieniujących stąd jest nieco szybszy. Niestety jest też także bardziej prądożerny i cieplejszy :).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3532 dnia: Października 24, 2017, 17:43:03 »
Niestety moja GTX 760 zrobiła kaput. Do wymiany rozważam polecane wyżej GTX 1060 lub GTX 1070 Mini.
I tu moje pytanie - która karta ma większy sens przy i5-4670, płyty główniej niestety nie pamiętam i nie mam w tej chwili jak sprawdzić.
Podejrzewam, że wymiana procesora w przyszłości musiałaby się wiązać z również z wymianą płyty głównej.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3533 dnia: Października 24, 2017, 19:02:24 »
Bierz 1070 mini. Procek myślę, że wyrobi.

« Odpowiedź #3534 dnia: Października 25, 2017, 19:29:42 »
Witam
Ponieważ padł mi jeden laptop, nie mogę pozostać bez kompa, zbliża się koniec roku zastanawiam się nad kupnem komputera stacjonarnego na firmę (warunek konieczny faktura VAT). Najchętniej w W-wie lub okolicy, gdyż w przypadku jakichś kłopotów chciałbym mieć ewentualny serwis blisko. Oczywiście poza pracą komputer będzie służył do wirtualnego latania, stąd konfigurację chciałbym nowoczesną, wydajną i gotową do ewentualnych ulepszeń.
Od czasu gdy sam składałem sobie kompy minęło sporo lat, na szybko poczytałem o nowych technologiach i z wyszukiwania wyszedł mi taki np. zestaw:

https://yalu.pl/321-komputery-hiro#/pamiec_operacyjna_ram-32_gb/karta_graficzna-geforce_gtx_1080_ti/dysk_ssd-480_gb

Akurat o tej firmie mam niezłe zdanie, kiedyś już z ich oferty korzystałem.
Czy idę w dobrym kierunku, czy ewentualnie możecie coś Szanowni Forumowicze polecić?
Oczywiście do tego jeszcze jakiś napęd optyczny i windozę, ale to mogę dodać.
Będę zobowiązany za wszelkie uwagi i propozycje, ewentualnie linki do konkretnych modeli, może być i innych firm (solidnych oczywiście :) )

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3535 dnia: Października 25, 2017, 20:35:00 »
Zwykły składak trochę podbajerzony. Nie jestem zwolennikiem takich komputerków. Wolę sam sobie montować. Podzespoły wyglądają OK ("+" za to, że wypisali jakie to podzespoły), choć można by np. już zrezygnować z dysku na SATA i szaroać coś na M2. Możesz sobie sam poskładać w innym sklepie na podstawie tych klocków kompa i zerknąć jaką mają przebitkę. Ledy, szybki i itp.odpusty dupopląsy do mnie nie przemawiają, a za to sobie liczą. Plus jest tego taki, że masz fakturkę na całego kompa i całość jest plug and play. Z drugiej strony za taką kasę w każdym innym sklepie też Ci poskładają grata bez laski.

Za ta kasę można już nawet rozważać LGA2011. Może jutro w robocie dla zabawy poskładam taki zestawik. O ile czas pozwoli ;).

« Odpowiedź #3536 dnia: Października 25, 2017, 20:41:59 »
Składanie samemu fajna sprawa, ale tak jak napisałem, warunkiem jest faktura, jak już mam wydawać kaskę, to przynajmniej sobie coś odliczę. Co do ledów i tym podobnych obudów mam idealnie takie samo zdanie, bezsensowny bajer, na dodatek badziewiasto wyglądający. Jak masz jakiś namiar na firmę gdzie jest konfigurator i ewentualnie mogę Cię poprosić o wstępne skonfigurowanie zestawu jaki byś polecał to będę zobowiązany. Tak jak napisałem wypadłem już nieco z obiegu aktualnych technologii w tym zakresie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3537 dnia: Października 25, 2017, 21:02:07 »
Wchodzisz do pierwszego lepszego sklepu z gratami do kompów, wyszukujesz interesujące Cię graty po nazwach i podrzucasz do koszyka. Spróbuj może w www.morele.net.

« Odpowiedź #3538 dnia: Października 25, 2017, 21:06:00 »
W morele już nawet wstępnie coś konfigurowałem, tylko nie do końca byłem pewien czy dobrze kombinuję :)
OK, jeszcze się pobawię. Czyli jak zrozumiałem zamiast dysku na SATA to na M2, a ta technologia Intel Optane czy jakoś tak, to ma sens, czy to tylko z SATA, czy z tym M2 też ?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3539 dnia: Października 25, 2017, 21:30:52 »
Zwykły dysk SSD pod względem parametrów też w zupełności wystarcza. Dobrze jakby był na kostkach MLC, a nie TLC. Niemniej jak już chcesz wydać tyle pieniążków to dlaczego nie brać pod uwagę takich fanaberii jak dysk na slocie M2 :). te są troszkę cieplejsze, troszkę wydajniejsze i troszkę mniejsze ;). NIe jest to absolutnie mus żeby się tego trzymać. Goodram Iridium to też bdb dysk.