Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502764 razy)

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3750 dnia: Sierpnia 23, 2018, 16:09:27 »
Dobra, przy Unigine też restart, usunięcie shaderów nic nie dało, wygląda mi to na zasilacz, ale czy problemem może być nowy Bios?
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3751 dnia: Sierpnia 23, 2018, 17:00:13 »
Dobra, przy Unigine też restart, usunięcie shaderów nic nie dało, wygląda mi to na zasilacz, ale czy problemem może być nowy Bios?

Kusch, od kiedy pijam herbatę z torebki, to trudno mi wróżyć.... napisz coś więcej, producent, model płyty, wersja biosu etc. Osobiście uważam, że to nie bios, raczej zasilanie. Kup, pożycz nowy zasilacz i tak Ci się przyda na przyszłość.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3752 dnia: Sierpnia 23, 2018, 21:53:21 »
Tak sobie myślę o cenach tych nowych kart i się zastanawiam, czy nvidia faktycznie zrezygnują z produkcji 10xx. Załóżmy, że teraz jakaś nowa, "słabsza" (2060?) karta będzie kosztować od 3k pln w górę, to w ogóle mało kto to kupi, bo przecież nie przekonają nikogo, że w biurowym/komunijnym kompie za 2k należy dodać kartę, która będzie dodatkowo kosztowała 1.5x tyle co reszta gratów. Ewentualnie będzie tak, że zintegrowane układy na płycie, długo długo nic i karty od 2-3k pln w górę. To jakiś absurd, chyba że karty 10xx będą środkiem.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #3753 dnia: Sierpnia 23, 2018, 21:57:01 »
Są takie karty jak 1050 to zrobią 2050 a i są jeszcze słabsze. NV poradzi sobie lepiej od biedaków którzy będą ciułać.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3754 dnia: Sierpnia 23, 2018, 22:20:11 »

Nie. Żaden bios nie spowoduje Ci restartów kompa jak uruchomisz grę :).

Tak sobie myślę o cenach tych nowych kart i się zastanawiam, czy nvidia faktycznie zrezygnują z produkcji 10xx. Załóżmy, że teraz jakaś nowa, "słabsza" (2060?) karta będzie kosztować od 3k pln w górę, to w ogóle mało kto to kupi, bo przecież nie przekonają nikogo, że w biurowym/komunijnym kompie za 2k należy dodać kartę, która będzie dodatkowo kosztowała 1.5x tyle co reszta gratów. Ewentualnie będzie tak, że zintegrowane układy na płycie, długo długo nic i karty od 2-3k pln w górę. To jakiś absurd, chyba że karty 10xx będą środkiem.

Nie myśl tyle, bo jeszcze trzaśniesz preorder :P. Zawsze tak się zaczynało :D. A tak na serio znajdą się znajdą. Titany też kupowali, niektórzy nawet po dwa. Nie raz kupowałeś jakieś szalone graty, za szaloną kasę i to samo będzie teraz (w sensie, że znajdą się amatorzy co kupią). Sytuacja jak z paliwem, choćby nie wiem ile kosztowało to i tak kto będzie musiał ten kupi. Płacz i płać. Ostatnio ceny też były wysokie i ludki brali. A jak już się dorobisz to zajeździsz grafę na śmierć. Bańka musi urosnąć i pęknąć, wtedy znowu nastąpi spokój na jakiś czas.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3755 dnia: Sierpnia 23, 2018, 22:57:20 »
Ja się nie zastanawiam czy się chętni znajdą czy nie, bo już są... (Redaktor Y.), tylko co zapełni low-end, skoro ta wyższa półka, to 6k pln. Inaczej mówiąc ile ma kosztować najtańszy model z rodziny 20x0? Dwa tysie, tysia? To przecież i tak będzie nominalnie bardzo dużo.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3756 dnia: Sierpnia 23, 2018, 23:29:41 »
Karty mogą sobie nazywać jak chcą, istotna jest wydajność kart względem siebie i względem ostatniej generacji. Przy okazji poprzednich premier mieliśmy TitanaX, który kosztował tyle co obecny 2080 Ti. W tej generacji na razie Titana nie ma, za to 2080 Ti wskoczył na jego pułap cenowy, 2080 wskoczył na pułap 1080 Ti, a 2070 kosztuje prawie tyle, co 1080 w dniu premiery. Numerki się przesunęły i tyle, albo nVidia wprowadzi jeszcze jedną serię kart (1040?), albo rozciągnie istniejące grupy (wersje LE, SE, Ti?). Mogą też rebrandować karty poprzedniej generacji i sprzedawać jako 20xx, parę razy już tak zrobili.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3757 dnia: Sierpnia 24, 2018, 07:22:24 »
Linie na 20xx maja byc dwie. Jedna to RTX, a druga to GTX, wciaz beda ja klepac i nie rezygnuja z tej marki. Teraz pokazali RTXy, a od 2060 beda juz GTXy, a to moze byc inny pulap cenowy, zblizony do obecnych bez takiego skoku w cenie.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3758 dnia: Sierpnia 24, 2018, 11:37:58 »
Linie na 20xx maja byc dwie. Jedna to RTX, a druga to GTX, wciaz beda ja klepac i nie rezygnuja z tej marki. Teraz pokazali RTXy, a od 2060 beda juz GTXy, a to moze byc inny pulap cenowy, zblizony do obecnych bez takiego skoku w cenie.

Jeśli puszczą GTX, czyli bez owego wątpliwego ray trackingu, w cenach znacząco niższych niż RTX, to strzelą sami sobie w kolano. Ile jest/będzie tytułów wykorzystujących RT w chwili premiery oprócz nieśmiertelnej Lary? Tak więc jeśli za GTX 2080Ti byłoby 4k pln, a nie 6, jak za RTX, to wątpię żeby ta  druga zawojowała rynek ergo nie będzie na tę technologią nowych tytułów, bo po co marnować środki, skoro będzie to np. 10% użytkowników z ogólnej liczby 5% wszystkich co mają topowe karty od nv… Wszystko to jawi mi się  jako dość dziwne...

Tako rzecze,
Zaratustra
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2018, 12:01:31 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3759 dnia: Sierpnia 24, 2018, 12:31:48 »
Ray tracing na słabszych kartach i tak nie będzie miał większego sensu biorąc pod uwagę, że nawet 2080Ti według wstępnych zapowiedzi ledwo będzie sobie radził w 1080p.
Będzie jak z T&L w pierwszych GeForce'ach a potem kolejnymi generacjami DirectX. Zanim nowa technologia na dobre się zadomowi w branży, pierwsze karty z jej obsługą będą już przestarzałe. Na razie RTX to taka zajawka dla tych, co wiecznie lubią gonić króliczka :)

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #3760 dnia: Sierpnia 24, 2018, 13:04:41 »
Kupiłem 600W i od razu ruszyło. Ciekawe jakie zasiłki mają boski i redaktor, chyba na dzielni światła przygasają jak włączają PC. :P
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3761 dnia: Sierpnia 24, 2018, 14:30:01 »
Kupiłem 600W i od razu ruszyło. Ciekawe jakie zasiłki mają boski i redaktor, chyba na dzielni światła przygasają jak włączają PC. :P

Cieszę się, że poszło :-). U mnie nic szczególnego, kupiłem, bo jakoś była okazyjna cena, nie to co teraz. Mam już z 5 lat i jestem bardzo zadowolony - fajnym bajerem jest monitorowanie i zmiana parametrów z poziomu dedykowanego programu (zasilacz cyfrowy). https://www.corsair.com/us/en/Power/Plug-Type/axi-series-config/p/CP-9020037-NA

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3762 dnia: Sierpnia 24, 2018, 14:32:54 »

750W od 6 lat (Be Quiet) i chodzi wszystko bez zarzutu. To co miales to typowy przyklad niewyrabiania mocy przez zasilke wlasnie.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #3763 dnia: Sierpnia 24, 2018, 15:28:27 »
Coś mi się zdaje, że może mam ten sam problem od jakiegoś czasu, czyli sporadyczne restarty kompa ale tylko w DCSie. Chociaż mój zasilacza to Modecom 600W, ale karta 1070 Ti.

« Odpowiedź #3764 dnia: Sierpnia 24, 2018, 16:46:14 »
Tanie zasilacze, 400w mają tylko na naklejce, spokojnie można to podzielić przez 2 lub 3.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka