Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3795 dnia: Października 07, 2018, 07:49:35 »
Poszukuję klawiatury mechanicznej z podświetlanymi klawiszami w układzie "UK" do 250 zł, czy ktoś jest w stanie jakąś polecić ?.

« Odpowiedź #3796 dnia: Października 07, 2018, 09:59:19 »
Colt, mam tę samą mobo i proc. Akurat dziś zastanawiałem się nad wymianą proca na fx8320 lub 8350 - nic lepszego nie wsadzić. Wyższe modele to to samo, ale fabrycznie mocniej traktowane. Problem w tym, że to ma architekturę grzałki :( Może lepiej dobierać do nowej mobo i wsadzić ryzen. Intel teraz za drogi, a ryzen całkiem daje radę.
Ja niestety muszę zmienić grafę, bo mam tylko 2Gb i to idzie na pierwszy ogień.

Planuję wsadzić Ryzena 2600X i nową płytę, tylko jeszcze nie wiem jaką. Do tego DDR4 RAM i mi wystarczy. Intel faktycznie cenowo obecnie się nie opłaca.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3797 dnia: Października 30, 2018, 09:05:54 »
Jakiś czas temu było głośno o gorszej wydajności dysków z serii Goodram Iridium Pro. Jak ktoś ma ochotę sobie poczytać to na Pclabie pojawił się test:

https://pclab.pl/art78965.html
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3798 dnia: Października 30, 2018, 09:59:58 »
Jeśli mnie pamięć nie myli - zarzuty były do serii IRDM Irydium BEZ Pro. Pojawiły się jakieś różnice na niekorzyść nowego brandu - IRDM gen2.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3799 dnia: Października 30, 2018, 11:23:00 »
Chyba właśnie tak było. Przez choróbsko mi się we łbie zajączkuje ale sama zmiana nazwy też nie pomaga. Niemnie i tak warto poczytać zwłaszcza jak ktoś szykuje się do zakupu dysku SSD.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3800 dnia: Listopada 05, 2018, 13:19:20 »
Panowie zmieniłem kartę graficzną i nie mieści mi się do obudowy :) (zabrakło ok 1cm...) Poradźcie co by się dało wziąć sensownego w budżecie do 200 PLN. Nie musi być nowe. Używki z Allegro też wchodzą w grę jak najbardziej. Nie zależy mi na pięknie, gdyż za bardzo mojej obudowy nie widać ale wolałbym jednak żeby była ascetyczna niż w jakieś ultra nowoczesne kształty. Okien też żadnych nie musi mieć. Na czym mi zależy - jakiś sensowny system mocowania wentylatorów (teraz mam 4 - jeden przód, jeden tył, dwa z góry). Żeby miała co najmniej jedno wejście na 5,25 i 1 na 3,5''  co najmniej dwa sloty na stare duże dyski (fajnie gdyby było na te szybkie zapinki i prostopadle do ścianki, bo tak mam teraz i przyzwyczaiłem się do takiej wygody). Zasilacz najlepiej na dole. Wyjścia usb 3.0 na obudowę. praktyczny system prowadzenia kabli byłby plusem. W sumie tyle chyba. Jest tego tyle na rynku, że im więcej czytam tym mam większy mętlik.

Aktualnie mam jakąś Silentium Brutus chyba, tylko staaary model.
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2018, 13:25:30 wysłana przez gorzasty »
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #3801 dnia: Listopada 05, 2018, 13:55:49 »
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #3802 dnia: Listopada 05, 2018, 14:27:21 »
Ok, już zakupiłem dzięki pomocy kolegów. Wybór padł jednak na Regnum RG4.
Win10 64bit

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3803 dnia: Listopada 07, 2018, 08:24:37 »
Ponieważ, ostatni obyły na tapecie dyski SSD to warto sobie przeczytać o lukach u Cruciala i Samsunga, a najlepiej sprawdzać czy nie ma jakiejś aktualizacji softu do nich.

https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/odkryto_krytyczne_luki_w_dyskach_ssd_samsung_i_crucial

« Odpowiedź #3804 dnia: Listopada 25, 2018, 22:30:46 »
Dobry wieczór,
powoli zabieram się za modenizację kompa. Obecnie planuję zamianę karty graficznej, później monitora/dokupienie drugiego.
Obecnie mam i5 4670K@4GHz, 4x4GB RAM, Asus Strix GTX 970, Win 7 64 bit i monitor Dell W2220P (1680 x 1050).

Obecnie monitor (jego rozdzielczość) stanowi handicap dla karty graficznej, ale będę chciał kupić coś na poziomie co najmniej 1080p a raczej 1440p ze względu na duży obszar roboczy na codzień (Word, Excel). Jednak najpierw chcę kupić kartę graficzą, bo przesiadka na 1440px z 970 to będzie ból. ;)

Przeglądnąłem rynek i na chwilę obecną nie ma za bardzo na co wymienić mojego 970 w miarę niskich pieniądzach przy zadowalającym wzroście wydajności. GTX 1060 3/6 GB, to tylko podrasowana 980-tka. GTX 1070 już jest ciekawszą opcją, ale za niewiele więcej jest dostępny 1070 Ti. Ceny rozsądnych 1080 to już okolice 2,5 tys. To już sobie daruję skoro to tylko trochę lepiej niż 1070 Ti.
Tak, patrzyłem też na czerwonych, ale 590 to tylko niewiele lepiej niż 1060 6GB a to dopiero debiut karty, więc cena i dostępność mogą być nieciekawe. Vegi jakoś do mnie nie przemawiają, skoro w podobnych pieniądzach otrzymam większą wydajność po stronie zielonych. Freesync fajnie by było mieć, ale trudno. Zostanę bez żadnej z technologii, bo do patentu nvidii raczej nie dołożę (a chcę co najmniej MVA a najlepiej IPS).

Stąd zapytam głównie o doświadczenia posiadaczy dwóch kart:
https://www.komputronik.pl/product/431932/gigabyte-geforce-gtx-1070-ti-gaming-8gb-gddr5-vr-ready.html
https://www.komputronik.pl/product/431933/msi-geforce-gtx-1070-ti-gaming-8gb-gddr5-vr-ready.html

Gigabyte kontra MSI.
Czy któraś bardziej jest doświadczana przez piszczące cewki? Bo w zasadzie tym się mogą różnić, bo wydajność i poziom hałasu będzie zbliżony.
Jakieś uwagi, zalecenia?

PS Patrzyłem na używki na Allemidrogo, ale poza "promocjami" których strach ruszać, to nie ma nic ciekawego. Używki używkami z niewiadomą historią albo nówki w cenach niekonkurencyjnych.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3805 dnia: Listopada 26, 2018, 07:53:42 »
Wiem, że Gigabyte miał problemy z piszczącymi cewkami. Mój kolega wymieniał dwa egzemplarze 1080Ti. Pewnie to przypadek i zupełnie losowa sprawa ale nie słyszałem aby jakaś MSI piszczała, więc sugerowałbym MSI.

GTX 1070Ti jak trafisz w dobrej cenie to dobry zakup. O włos odstaje od zwykłego 1080. Trochę zły moment sobie wybrałeś na modernizację. Fakt można coś ustrzelić przy okazji czarnego piątku ale ceny gratów z racji zbliżających się świąt i dostępności zabawek od Intela są wysokie i jest mały zwrot w kierunku AMD. Niewykluczone, że Nvidia będzie robić czystki w magazynach to ceny polecą.

Z używkami to ostrożnie - tak jak mówisz. Aczkolwiek da się upolować coś z dobrych rąk ;).

« Odpowiedź #3806 dnia: Listopada 26, 2018, 13:50:10 »
Ja zdecydowałem się na zakup pokoparkowego Zotac gtx 1070 mini. Miałem obawy, ale wiedziałem że:
1. Używana 1 rok.
2. Pozostał rok gwarancji.
3. Pełna dokumentacja.
4. Oryginalny bios.
5. Kopała ethereum, więc GPU chodziło na 70% obciążenia a orana była pamięć.
6. Cena 1149zł.

Przeszła moje strestesty, chodzi cicho, więc chłodzenie jest nadal w dobrym stanie. Na tą chwilę jestem zadowolony.

Ps. Czytałem sporo komentarzy dot. pokoparkowych kart i wiele jest typu "kupiłem i jestem zadowolony" . Dużo jest też wypowiedzi negatywnych, ale z reguły są to osoby, które takiej karty nie miały w rękach tylko są z góry uprzedzone.

Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2018, 14:36:12 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3807 dnia: Listopada 26, 2018, 23:20:20 »
Moment, to w zasadzie bez znaczenia ze względu na sytuację cenową kart w przeciągu ostatniego roku - dwóch lat. Mój bratanek dwa lata temu kupił GTX 1070 w niemal tej samej cenie, jaka jest obecnie w sklepach. Normalnie kosmos.
Czystki w magazynach nvidii, to na razie ogłoszenie zakończenia sprzedaży 1080 Ti i... wzrost jej ceny. Plotki o GTX 2060 sugerują wydajność w okolicach 1070, może ciut więcej. Inne plotki to takie, że najpierw mają zejść ze stanów 1060/1070 a dopiero później rzuci się nowe GTX 2060 i w dół.

Także na razie, to chyba będę patrzył gdzie upoluję najtaniej MSI 1070 Ti. Pewną używkę też bym chętnie przygarnął.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #3808 dnia: Listopada 27, 2018, 09:05:16 »
Wiem, że Gigabyte miał problemy z piszczącymi cewkami. Mój kolega wymieniał dwa egzemplarze 1080Ti. Pewnie to przypadek i zupełnie losowa sprawa...

Mój 980Ti od Gigabyte też piszczy, ale z braku zastępczej karty nigdy jej nie wymieniłem.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3809 dnia: Listopada 27, 2018, 09:24:47 »
Mój 980Ti od Gigabyte też piszczy, ale z braku zastępczej karty nigdy jej nie wymieniłem.

Jednym to przeszkadza, innym nie, jeszcze inni radzą sobie włączając Vsync. Tak czy siak trochę lipa jak karta kwiczy.

Ps. Czytałem sporo komentarzy dot. pokoparkowych kart i wiele jest typu "kupiłem i jestem zadowolony" . Dużo jest też wypowiedzi negatywnych, ale z reguły są to osoby, które takiej karty nie miały w rękach tylko są z góry uprzedzone.

Co kto lubi ale osobiście takiej karty bym nie kupił. Praca na 70% non stop 24/7 obciąża wszystko od GPU po VRM kończąc na wentylatorach. To nie jest to samo co granie kilka godzin dziennie. Producenci też są cwani i potem robią problemy z reklamacjami jak wyczają, że z koparki. Po za tym wszystko zależy od ceny i od sprzedającego. Jeśli stawia sprawę jasno to temat do przemyślenia. Te negatywne komentarze też znikąd się nie wzięły. Nie krytykuję, bo każdy ma swój rozum i to jego kasa :).

Przypomina mi się historia z degradacją krzemu w procka E8xxx jak ktoś dał więcej prądu niż było to zalecane. Po pół roku śmigania w OC procki zaczynały się wywalać.

Moment, to w zasadzie bez znaczenia ze względu na sytuację cenową kart w przeciągu ostatniego roku - dwóch lat. Mój bratanek dwa lata temu kupił GTX 1070 w niemal tej samej cenie, jaka jest obecnie w sklepach. Normalnie kosmos.
Czystki w magazynach nvidii, to na razie ogłoszenie zakończenia sprzedaży 1080 Ti i... wzrost jej ceny. Plotki o GTX 2060 sugerują wydajność w okolicach 1070, może ciut więcej. Inne plotki to takie, że najpierw mają zejść ze stanów 1060/1070 a dopiero później rzuci się nowe GTX 2060 i w dół.

Także na razie, to chyba będę patrzył gdzie upoluję najtaniej MSI 1070 Ti. Pewną używkę też bym chętnie przygarnął.

Spoko, jak uważasz :). Tylko pamiętaj, że rok temu nie było nowych kart na horyzoncie i niewykluczone, że sporo ludków będzie się przesiadać na nowszy sprzęt to mogą pojawić się w dobrych cenach. Magazyny przewietrzyć też trzeba, a i górnictwo przestało być aż tak dochodowe. Na święta tez popyt wzrasta. Mówię o tym nie dlatego żeby zniechęcić do zakupu tylko żeby mieć to na uwadze :). Wiadomo, że jak trzeba to się kupuje :).

Natomiast bardziej mówiłem to w kontekście wymiany np. procka, bo to co się tam zadziało to podobny obłęd jak wcześniej z grafami.
« Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2018, 09:31:34 wysłana przez KosiMazaki »