Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3915 dnia: Października 11, 2019, 13:04:31 »
Mogę Ci polecić tego Intela. Ja używam go do Il-2. Nie wiem jak w DCS. U mnie daje radę. Pracuje sobie tak na 40%. Chłodno, cicho. Pamiętaj, że wersja K nie ma boxowego chłodzenia. Ale jak nie będziesz za bardzo go kręcił to takie zwykłe za 100 zł starczy. Akurat będziesz miał różnicę w cenie K i KF.

« Odpowiedź #3916 dnia: Października 11, 2019, 13:10:43 »
Co do chłodzenia to od samego początku mam: https://www.morele.net/zalman-cnps10x-flex-289078. Powinno wystarczyć nawet przy lekko podkręconym procku.
« Ostatnia zmiana: Października 11, 2019, 21:04:24 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3917 dnia: Października 11, 2019, 21:01:08 »
Za 150zł mniej nie warto się w to pakować. Natomiast co do AMD, to sobie bardzo ładnie ostatnio radzi. Intel tnie w siusiaka z podstawkami i kotletami. Nowe Ryśki od AMD mają lepszy stosunek ceny do wydajności i nie są jakoś specjalnie wolniejsze. W niektórych apkach korzystających z wielowątkowości potrafią nawet pogonić Intela. Do tego dochodzi fakt, że AMD nie szastają tak podstawkami. Spokojnie X470 zastąpisz B450 który wystarcza do wszystkiego. Bez względu w którym kierunku pójdziesz to będziesz mógł na tym dobrze pograć, myślę, że nawet w VR.

Sam mocno się zastanawiam nad kompem i nad tym aby kolejna moja konfiguracja była na Antku.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3918 dnia: Października 12, 2019, 09:38:10 »
Dzięki za odpowiedź.
Moją aktualną konfigurację (wcześniejsza grafika to GTX 970) posiadam od 5 lat i chciałbym tak rozbudować sprzęt, aby mi znowu służył przez następne tyle samo lat. I tutaj mam właśnie, nie wiem czy słuszne, obawy co do tego, że AMD będzie w stanie utrzymać wysoki poziom przez tyle lat. Wszystkie moje kompy były oparte na intelach, które jednak te 4, 5 lat w zupełności mi wystarczyły i zawsze byłem w stanie pograć w jakieś najnowsze tytuły gier.
Obie konfiguracje, które wrzuciłem, są w podobnych cenach, przy czym płytę pod AMD można kupić w trochę tańszej opcji, a wtedy różnica cenowa będzie na poziomie 200, 300 zł na korzyść czerwonych.
Jednak to chyba jest na tyle niewielka różnica, że lepszym wyjściem, pod kątem wieloletniego używania, byłby intel z jednowątkowymi, ale wyżej taktowanymi i z większą możliwością podkręcania, sześcioma rdzeniami.

Poprawcie mnie jeśli gdzieś się pomyliłem.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3919 dnia: Października 12, 2019, 11:29:37 »
Nikt Ci niczego nie zagwarantuje i nie wyduma co będzie za pięć lat. Twoja kasa twoja decyzja. W necie masz mnóstwo testów, filmów, porównań, więc możesz sobie sam popatrzeć i podjąć decyzje według własnego uznania.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #3920 dnia: Listopada 03, 2019, 16:31:20 »
Panowie nadeszła wiekopomna chwila i postanowiłem w miesiącu listopadzie kupić nowego kompa. Nastawienie pod VR i monitor z rozdziałką 3840 x 2160 [16:9].
Dziś jest to:
Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9 BOX   
obudowa SilentiumPC Gladius M40                                               
Thermalright HR-02 Macho 120                                     
Intel Core i5-4670K 3.4GHz BOX                                   
Asrock Z87 Extreme3
grafa NV 1060 6GB
monitor EIZO Foris FG2421
zasilacz 700W Tagan
i wszystko pójdzie do sprzedaży z czasem, na razie zostawię monitor i grafę, nie chcę by żona dostała zawału i muszę wydatek rozłożyć powiedzmy na kwartał ;) .
Czyli na już potrzebuje waszej pomocy w wyborze:
- proca (AMD czyt Intel?) ostatniego AMD miałem wtedy gdy kupowałem pierwszego Sturmovika :)
- płyty
- chłodzenia
- obudowy (moja obecna ma fajną rzecz, zewnętrzny interfejs do podpinania dysków, bardzo mi to przypasowało i chciałbym takie coś mieć, lub wymienną kieszeń)
- pamięci 16BG (?)
- dysku SSD 1TB
- zasilacza
do tego dołożę grafę za jakiś krótki w miarę czas i monitor oraz docelowo, też w miarę szybko VR, bo powiedzmy, HP Reverb mi się marzy. Musi to więć być skomponowane całościowo pod w/w założenia. Pieniądze? Cóż, oceniam całościowy wydatek wszystkich gratów na 10 koła (mogę trochę dołożyć) z VR razem i monitorem, musi mi posłużyć na kilka kolejnych lat do grania wiecie w co i dla syna do LoLa (LoL ;) ). Obecny sprzęt dobrze służył z drobnymi zmianami 6 lat i ten też może by tyle pociągnął, niestety nie mam już tyle czasu na granie, więc jak już usiądę, to chcę się czuć jak w raju (graficznym :) żeby ze spokojem patrzeć jak się palę w rozdziałce 3840 x 2160 ze wszelkimi reschade, free sync ( ;) ) i innymi duperelami o których tam ciągle informują red. YoYek z Qrdlem dookoła. I tyle.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3921 dnia: Listopada 03, 2019, 17:44:33 »
16 GB RAMu to minimum.

« Odpowiedź #3922 dnia: Listopada 03, 2019, 19:21:16 »
Mi przy 32G RAM potrafi się wysypać, jeśli w tle mam odpaloną przeglądarkę komunikator i parę innych drobiazgów. Chyba wymagania trochę skoczyły, bo dawniej przy 16G RAM tak się działo.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3923 dnia: Listopada 03, 2019, 20:17:08 »
Rutkov, taka wyjściowa konfiguracja:

https://www.morele.net/inventory/info/b945155e/

Z tego da się urwać kilka stówek jeszcze, bo:

1. Można zastąpić 9900K prockiem 9700K lub w ogóle iść w model zablokowany (nawet jeśli to banalne to pewnie nie będziesz się w to bawił).
2. Wrzuciłem kartę Asusa, bo w nich nie uświadczysz piszczenia cewek, ale można wymienić na Zotac'a lub MSI i cena spadnie do 3200+ pln (choć wspominałeś, że zostajesz na tym co masz).
3. Można poskładać coś na AMD - są nieco tańsze, nieco wolniejsze ale bez dramatu (w obciążeniu na jedno jajko Intel wygrywa, a jak aplikacja korzysta z multi to pewnikiem AMD będzie punktował).
4. Wrzuciłem Ci zwykły HDD jakbyś chciał coś chomikować na kompie ale nie tracić przestrzeni SSD.
5. SSD to taki kompromis między ceną, rozmiarem, a solidnością - nic lepszego nie trzeba.
6. Można poszukać lepszych cen w innych sklepach.
7. Celowo nie dorzucałem napędu DVD, bo niewiele już osób z niego korzysta.
8. Obudowa to kompromis między jakością, a ceną (teraz na pprzednim panelu uświadczysz USB 3+, zapomnij o eSATA, bo to jest passe).
9. Chłodzenie CPU wziąłem takie, bo Macho rev. B jest niedostępny.
10. 2x16GB i to niskie zęby nie było "zonka" w postaci kolizji z chłodzeniem, ale tego wykluczyć nie można, więc w razie kichy mamy dwa banki pamięci wolne.

To tak na szybko.

EDIT>>

Zestaw na AMD. Podmianka proca i płyty. Reszta bez zmian:

https://www.morele.net/inventory/info/ee40094c/

1. Zamiast 3800X można wziąć 3700X lub nawet brać coś bez "X" (z tego co pamiętam różnica tkwi w wyższych zegarach na korzyść tych z "X").
« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2019, 20:35:02 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3924 dnia: Listopada 03, 2019, 21:39:25 »
Test Ryzena 3800X
https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_amd_ryzen_7_3800x_najszybsze_osiem_rdzeni_na_rynku-10186.html
 w zestawie jest cooler wiec odpadają koszty
Pytanie ile Twój zasilacz Tagan 700W może dać prądu na lini 12V może nie trzeba go wymieniać.
Obudowa tez raczej się nadaje, może ja zostawić. Żona się nie zorientuje że masz nowe graty :)
na tej stronie można dobrać procesor do karty
https://pc-builds.com/calculator/Core_i7-4790K/GeForce_RTX_2080_SUPER/0AH14vlu/32/
i sprawdzić czy jedno nie będzie zbyt słabe względem drugiego.
Co do karty graficznej to zastanów się nad Gigabyte  , kupiłem ostatnio Gigabyte 2070 SUPER i chłodzenie jest naprawdę w porządku
tylko oprogramowanie jest takie sobie ale karta w trybie Turbo dobija do 1990 MHZ zamiast deklarowanych 1815 MHZ
no i jak masz niezbyt duży pokój jak ja ok 14 m2 to licz się z tym że przy zamkniętych drzwiach temperatura rośnie o przynajmniej jeden stopień
a moja karta to tylko 215W TDP  a 2080 Super to już 250W TDP   :evil:
« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2019, 21:46:49 wysłana przez attyla »

« Odpowiedź #3925 dnia: Listopada 03, 2019, 22:00:02 »
Rutkov, taka wyjściowa konfiguracja:

https://www.morele.net/inventory/info/b945155e/

Jak ja się o coś tu pytam, to zawsze jakieś budżetowe rozwiązania proponujesz i piszesz, że nie ma co tracić kasy. A Rutkovowi to zestaw z 10 patyków składasz. :-X

PS. Jakby co to zasilacz mogę ten polecić - kupiłem i jestem bardzo zadowolony: https://www.morele.net/zasilacz-corsair-rm750x-750w-cp-9020179-eu-1790294/

PS2. Czy i9 / i7 ma aż o tyle polepsza osiągi w VR, że warto ładować w to dodatkowe pieniądze w stosunku do 9600k?

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #3926 dnia: Listopada 03, 2019, 22:18:32 »
Dzięki Panowie.
Zastanawiam się nad Ryzenem 9, teraz wszedł do sprzedaży:
https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-9-3900x-3-8ghz-64mb-box-100-100000023box-5938595/, jeżeli to nie jest jakiś skok jakościowy i przyszłościowy względem Intela, to biorę tego i9 co Kosi podał.
Mojego Tagana muszę wymienić bo ma 12 lat i trochę się boję o niego a poza tym lepszy chyba taki z odłączanymi kablami do upychania gratów w obudowie. Dyski talerzowe mam i starczy mi na dziś, wezmę tylko 1TB M.2. Czy szukać gdzie indziej tego Macho czy ten Raijintek? I jeszcze czy upchnę w mojej obudowie 30 cm kartę? Muszę zmierzyć bo wydaje mi się że moja ma 28 cm.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3927 dnia: Listopada 03, 2019, 22:28:45 »
Znaczy, że źle doradzam? ;) Nie przesadzaj, zawsze staram się dopasować do wymagań i doradzić najlepiej jak się da. Rutkov napisał budżet, napisał do czego i konkretnie bez dzielenia włosa na cztery. Poza tym VR rządzi się własnymi prawami. Tu mocny proc jest potrzebny, co innego jak pyka się na monitorze. No i na koniec, to jest punkt wyjściowy, wszystko można zmienić. Tak jak wypisałem w punktach, mam pewne wątpliwości co do konfiguracji ale tu musi się Rutkov wypowiedzieć.

Seasonic to inna liga. Poza tym nie oszukujmy się, obecny zasilacz co posiada Rutkov też by dał radę. Tylko jak znam Rutkova to będzie chciał drugiego kompa wykorzystać, więc kanibalizm pewnie odpada. No i ceni sobie święty spokój.

Rutkov kupuje kompa na kilka ładnych lat, zapas mocy mu się przyda. Podejrzewam, że wydajność zegar w zegar między 9600K, a 9700K czy nawet 9900K będzie podobna. W końcu to te same proce. No ale skoro jest zapas kasy to trzeba go mądrze spożytkować i kupić coś z górką. Grunt żeby nie przekombinować.

@attyla
BOX-owy wentyl  w kompie za 10k zł? Bez jaj, w dodatku jego kultura pracy będzie znacznie odbiegać od oczekiwań autora. Zwłaszcza, że teraz ma HR Macho, który pewnie też by przypasował do nowego kompa (jak połowa gratów zresztą).

Taki stronki z kalkulatorami można sobie między bajki włożyć... to już lepiej poszukać porównań w grach na YT.

Gigabyte to niestety problem z piszczącymi cewkami. Oczywiście nie ma reguły ale Rutkov ma na tyle luźną gumkę w majtkach, że może sobie poszaleć z komponentami. Co do softu, to wszyscy jechali/jadą w zasadzie na tym samym czyli Riva Tuner aka MSI Afterburner aka ASUS GPU Tweak II aka Gejobajt Xtreme Engine aka EVGA Precision XOC. Ten sam soft, te same możliwości, tylko skórka inna.

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #3928 dnia: Listopada 03, 2019, 22:44:13 »
No, jeżeli można obudowę zostawić i chłodzenie, zasilacza jednak boję się zostawiać, to miło, mógłbym od razu monitor zmienić, a grafę zakupić razem z zestawem VR. Czyli wziąłbym zestaw Kosiego z intelem + płyta, pamięci, zasilacz i M.2. Chyba, że wypowiecie się jeszcze co do tego Ryzena 9.
Sprzedałbym wtedy płytę z procem i zasilacz - jeśli by go ktoś jeszcze chciał. Do sprzedaży poszedłby jeszcze monitor. Podoba mi się taka wersja. Chętni na sprzedawane graty mogą się powoli zgłaszać :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3929 dnia: Listopada 03, 2019, 22:52:02 »
Dzięki Panowie.
Zastanawiam się nad Ryzenem 9, teraz wszedł do sprzedaży:
https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-9-3900x-3-8ghz-64mb-box-100-100000023box-5938595/, jeżeli to nie jest jakiś skok jakościowy i przyszłościowy względem Intela, to biorę tego i9 co Kosi podał.
Mojego Tagana muszę wymienić bo ma 12 lat i trochę się boję o niego a poza tym lepszy chyba taki z odłączanymi kablami do upychania gratów w obudowie. Dyski talerzowe mam i starczy mi na dziś, wezmę tylko 1TB M.2. Czy szukać gdzie indziej tego Macho czy ten Raijintek? I jeszcze czy upchnę w mojej obudowie 30 cm kartę? Muszę zmierzyć bo wydaje mi się że moja ma 28 cm.

AMD nie jest w stanie konkurować z Intelem jeśli chodzi o CPU. Mniejsza firma, mniejsze zaplecze, mniejsza kasa. Kilka razy im się udało ale oni przede wszystkim konkurują ceną. Pomału sobie dziobią i interes się kręci. Teraz się ludzie na to decydują dlatego, bo mają dość kotletów od Intela i wyjątkowo durnej polityki jeśli chodzi o gniazda i chipsety. Kilka razy im udowodniono, że można odpalić proca na niby niekompatybilnym gnieździe i nie wpływa to na jego działanie. Po drodze były też wtopy z dziurami w procach. A ceny z generacji na generację podskakują. No ale Intel to przede wszystkim klient biznesowy i może sobie robić co chce. To tak jak z Microsoftem i jego Windowsem ;). Nie rozpatruj Ryśków jako zakup lepszy czy przyszłościowy. Jest to alternatywa i w zależności od warunków może być lepiej albo gorzej. Wybór musi być świadomy. Intel zawsze lepiej sobie radził w aplikacjach bazujących na wydajności jednego jajka. Natomiast kiedy chodzi o wielowątkowość to obecnie "Ryśki" radzą sobie lepiej. Problem polega na tym, że nie wszyscy mają ochotę bawić się w multitasking i czasami lepiej postawić na brute force. Na AMD przeważnie decydują się ludzie co są zmęczeni już tym zachowaniem Intela lub fanboy'e. AMD ma trochę inną politykę i chyba nawet ostatnio odpalił ludziom w biosach obsługę PCIE 4.0, gdzie znając Intela ten zrobi nowy chipset i zawoła za to konkretny hajs.

Rysiek 3900X to przerost formy nad treścią. Cena jak za Intela, 12 jajek będzie leżało odłogiem (już 8 będzie pewnie leźało), a wchodzisz w cenę Threadripper 1950X. Tylko, że tu płyty główne drogie. Dlatego przy tej cenie stawiałbym na Intela 9900K.

Tagan pewnie by dał radę. Kwestia ile Amperów ma na 12V. Wiek tu nie gra roli. Natomiast modularne kabelki to już fajny ficzer. No imasz taki budżet, że głupio by było nie wziąć nowego zasilacza.

Z talerzówkami jak uważasz. Zawsze go można dorzucić. Pamiętaj tylko, że kilka mniejszych dysków można zastąpić jednym dużym. No i jak dyski mają sporo godzin nalatane, sporo włączeń i wyłączeń, to może warto by pomyśleć o wymianie. O tak żeby nie stracić danych.

Nie ma co szukać Macho, bo Raijintek jest równie dobry. Macho pewnie się pojawi za klika dni w magazynie.

Co do wymiarów to, w manualu:

Cooler CPU: do 185 mm wysokości
Zasilacz: 288 mm długości
GPU: 287 mm z klatką HDD lub 449 mm bez klatki HDD
« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2019, 22:59:55 wysłana przez KosiMazaki »