Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505866 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3990 dnia: Stycznia 25, 2020, 12:14:40 »
Dziękuję za śledztwo i objaśnienie. Jadąc dziś metrem też pogooglowałem za tym tematem i rzeczywiście: a) nie tylko ja miałem taki mindfuck z tymi płytami; b) ludzie potwierdzają Twoją opinię o zastosowaniu dziwnego gniazda raczej pod ekstremalne OC najbardziej prądożernych proców. Mojego 9700 będę kręcił umiarkowanie, bo cenię sobie żywotność i znośne temperatury, zostawię więc tą ekstra 4-kę nieobsadzoną, no chyba że w moim zakurzonym pudle ze starymi przelotkami i przejściówkami znajdę taką, jaką podlinkowałeś.

Zatem - weekendu ze śrubokrętem ciąg dalszy :D.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3991 dnia: Stycznia 25, 2020, 12:26:45 »
Dopóki nie szalejesz z napięciem to nic temu prockowi nie będzie. One są pomyślane pod OC. Reszta gratów też. Jak się wyciska ostatnie soki to najczęściej właśnie napięciem, wtedy taki dodatkowy wtyk może się przydać. Długotrwałe wysokie napięcie im nie służy, a i wszystko się grzeje jak wściekłe. Nie wspominając o żywotności VRM na płycie. To może zabić proca/graty w dłuższej perspektywie. Dlatego specjalnie się żywotnością nie przejmuj i spokojnie baw się kompem. Będziesz miał ochotę na podkręcanie to śmiało. Zadbaj tylko o chłodzenie wszystkiego :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #3992 dnia: Stycznia 25, 2020, 12:49:28 »
Mój 9900K jest chłodzony SP Fortis 3. I jestem b. zadowolony. W spoczynku max 30 st. Pod max obciążeniem (bez OC) na dwóch rdzeniach czasami 82 st., a reszta ok. 75.

« Odpowiedź #3993 dnia: Stycznia 27, 2020, 11:03:25 »
Witam. Planuję unowocześnić swojego "grata".
Niestety kaski starczy tylko na kartę grafiki albo procek i resztę potrzebnych bebechów.
Mam: 6600k, płyta od Gigabyte, pamięć DDR4 16GB, karta graficzna: 1070 Msi

Skłaniam się raczej do wymiany procka. Dobrze myślę?

Bardzo wstępnie wymyśliłem sobie coś takiego:

Procek:9700k
Płyta: MSI MPG Z390 Gaming Plus
Wentylator: SilentiumPC Grandis 2 xe1436 (opcjonalnie, gdyż stary chyba będzie pasował)
Zasilacz: Corsair VS 650W Buider CP-9020172-eu (stary jeszcze daje radę, ale ma już ok. 8lat)
Reszta bebechów pozostanie póki co bez zmian.

Jakieś Wasze sugestie/uwagi?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3994 dnia: Stycznia 27, 2020, 12:05:57 »
Wziąć sobie 9600K jeśli zamierzać kręcić, bo skoro kasy brak to po co wbijać się w 9700K? Tańszy może być 9600KF.

Zasilacz nie wiem jaki masz teraz, ale skoro ciągnie 6600 to pociągnie 9600K/9700K. Tak tylko mówię. Różnicę z procka dorzucić do pamięci RAM. Grafa spokojnie się napędzi w tym zestawie.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3995 dnia: Stycznia 27, 2020, 12:20:06 »
Kosi, ale według "hardware bottleneck" już teraz  pokazuje że 6600k to wąskie gardło. Tak około 20%.
W przyszłym roku będzie wymiana  grafy.

Nie okaże się że poskąpiłem kupując procka?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3996 dnia: Stycznia 27, 2020, 12:54:16 »
Nie okaże się... to te same procki tylko 9700K nie ma HT. To nie jest zupełnie do grania potrzebne, a programy z tego też nie wszystkie korzystają. Moim zdaniem sześć jajek spokojnie wystarcza dzisiaj do wszystkiego. Poza tym skoro masz ograniczony portfel to po co napinać się i do malucha wsadzać silnik od Ferrari. Zero frajdy, nie skręca i śmierć w oczach. Jestem zdania, że lepiej poskładać coś bardziej wyrównanego, a nie być tylko mistrzem prostej.

Ja tam nie wierzę w żadne prorocze kalkulatory, tabelki i mądre strony z A vs. B itd. Jak już to testy i recenzje + własny rozumek. Zwłaszcza, że są gry które preferują większy narzut na CPU, a inne na GPU. Do tego dochodzi fakt, że gramy raczej w gry niszowe, a te rządzą się swoimi prawami niż tytuły AAA. Natomiast na mocno ograniczonym budżecie, nie wymienisz grafy, bo spraw finansowych nie przeskoczysz.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2020, 13:07:04 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3997 dnia: Stycznia 27, 2020, 13:29:55 »
Dzięki Kosi. Gdybym wziął 9600k, to faktycznie oszczędność duża. Nowej grafy za to nie kupię, ale będzie do czego zbierać.  :)

A co do zasiłki: jeśli stara jeszcze działa i nie zauważyłem nic odbiegającego od normy, to zostawić i zajeżdżać na śmierć?

Wentyl od procka też nie jest najmłodszy (teraz nie pamiętam nazwy),ale działa i pod 1151 też chyba pasuje (6600k chyba też jest na 1151) - zostawić?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3998 dnia: Stycznia 27, 2020, 13:39:40 »
Nie wiem co masz za zasilacz ale dopóki nie dzieje się z nim nic złego to nie ma powodu zmieniać. TV też nie zmieniasz raz co 5 lat tylko dopiero jak się zepsuje. Gdyby była sytuacja, że on nie wyrabia, restartuje się, to wtedy bym go profilaktycznie zmieniał. Zasilacz możesz zmienić w każdej chwili.

Chłodzenie też spokojnie podpasuje, zwłaszcza, że obecnie Intel chyba tylko do 9900K dorzuca owe. W każdym razie 9600K go nie ma. Jak chcesz jeszcze przyoszczędzić możesz to tak jak wspomniałem możesz wziąć 9600KF czyli odblokowany proc bez zintegrowanej grafiki. Stówka do przodu.

Grosik do grosika + spieniężenie GTX1070 i może uda się uzbierać na coś nowszego.

« Odpowiedź #3999 dnia: Stycznia 27, 2020, 14:22:35 »
Grafę zmieniam średnio co 2 generacje, więc teoretycznie czekam na coś nowego od nVidii.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4000 dnia: Stycznia 27, 2020, 14:48:42 »
Grafę zmieniam średnio co 2 generacje, więc teoretycznie czekam na coś nowego od nVidii.

No to jak tam uważasz. Tylko wskazuję, że masz "zwężkę" to możesz pokombinować ;).

« Odpowiedź #4001 dnia: Stycznia 27, 2020, 15:56:53 »
Dzięki. Poczytam o tym 9600k i pomyślę. Może to dobry pomysł.
A niezależnie od procka, płyta główna O.k., czy wziąć inną pod uwagę?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4002 dnia: Stycznia 27, 2020, 17:34:06 »
Płyta w zasadzie będzie OK, nie rożni się niczym od innych w tym budżetowym (jak się okazuje) przedziale cenowym. Chyba największym zastrzeżeniem co do niej to połowicznie chłodzona sekcja zasilania procesora. Przy normalnym użytkowaniu nie ma to wielkiego znaczenia, przy mocniejszym OC mogą mocniej grzać się VRM-y. Jak chcesz tego uniknąć to możesz kupić droższą MSI MAG Z390 Tomahawk. Mniej odpustowa i nawiązuje do lotniczych klimatów 8). Wydajność tej sekcji zasilania tak do 150W. Oczywiście każdy inny proc na LGA1151, w tym 9700K czy 9900K na tej płycie też wstanie, ale będzie miał słabsze OC. Podejrzewam, że nie dobijesz do tej granicy wydajności ale wiesz... mówię jak jest.

Tu ciekawa alternatywa dla obu produktów MSI. Niby ogarnia do 200W i cena jest bardzo przystępna. Dlatego jeśli nie MSI to ten Gejobajt:
https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-z390-gaming-x-4142417/

Potem już się robi drożej.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #4003 dnia: Stycznia 27, 2020, 18:20:04 »
Mam tego Tomahawka (MSI MAG Z390) i i9 9900K może nawet na 5 GHz pójść. Więcej nie próbowałem, ale standardowe 4,7-4,8 GHz w turbo to bez problemów.
Ważne, jeśli nie masz za dużej obudowy (a przy dużych też może być problem), przed założeniem chłodzenia na proca podłącz jego zasilanie, bo potem nie dasz rady, no chyba, że masz rączki pięciolatka :). Niestety w większości płyt to złącze jest w kretyńskim miejscu.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2020, 18:45:01 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4004 dnia: Stycznia 27, 2020, 18:52:23 »
Z wtykami zawsze jest taka sama historia. Natomiast ja zawsze montuję płytę, proca, chłodzenie z wentylami, bo u mnie zawsze kabelki są pospinane i schowane pod chłodzeniem i całość do obudowa.

Natomiast to poleci każdy proc na każdej płycie, bo to żaden wyczyn. Płyta jest do tego przystosowana. Niemniej wszystko powyżej to już może być cienko, a zwłaszcza jak bawimy się napięciami procka. Inna sprawa, że gry czy praca nie obciążają tak VRM jak np. Intel Burn Test czy czy inne benchmarki które na maksa obciążają długotrwale, jednostajnie CPU i w tym wypadku też sekcję zasilania. Dopóki się nie rusza napięć lub rusza się nieznacznie to nie ma to znaczenia.