Zanim popadniesz w szaleństwo, to zobacz może tutaj https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-3090-vs-Nvidia-RTX-3080/4081vs4080 wydaje mi się, że ten bench jest robiony przez zwykłych userów i obejmuje na ten moment porównanie systemów z jakimiś 6.5k 3090 i 25k 3080. Ogólna różnica wydajności, to.... całe 11%. Cenowo absolutnie 3090 się nie opłaca, no chyba, że masz litra i nic nie jadłeś od rana
.
Tak, ja całkowicie zdaje sobie sprawę z tego, że czysta wydajność tych kart praktycznie się nie różni. Co więcej, nie spodziewam się tez przesadnych cudów, procka nie przeskoczę. Zależy mi na takiej zupełnej niszy w niszy, czyli VR z bardzo rozbudowanym użyciem Ortho4xp dla x-plane + jakiś kop w VR w FS2020. Tutaj naprawdę nie ma czarów, wystarczy zobaczyć co się w symku ładuje do karty. No nie ma opcji, żeby to wepchnąć do 10G. Same tekstury modelu samolotu to często 3GB, ortho tego co nas otacza to nawet 10GB, Mesh 3G, do tego jeszcze tekstury overlay (nie mogę załadować ORBX overlay w HD, bo mi się wszystko wywala podczas wczytywania) no i z 2-3G tego co potrzebuje sam symulator w VRAM.
Widziałem opinie usera, że w x-plane 3090 nie daje jakiegoś super kopa w FPS, za to działa o wiele płynniej , stabilniej i w końcu tekstury są ostre.
Wrzuciłem 64GB, do PC. Wszędzie panowała opinia, że to bez sensu, a jednak bardzo poprawiło mi to stabilność pracy symulatora, teraz praktycznie już nie wywala mi się podczas zabawy, za to pojawiają się dramatyczne dropy fps z powodu problemów z VRAM. ORBX 64GB RAM podaje jako zalecana ilość RAM dla swoich scenerii obszarowych HD,a 10GB VRAM jako minimum (nie dla VR).
ORBX ma genialnie zoptymalizowane scenerie, te tworzone własnoręcznie ciągną o wiele więcej pamięci. Chociaż faktycznie taka kasa za kartę, która nie jest jakimś cudem to trochę szaleństwo i jeszcze się waham.