Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502007 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4155 dnia: Listopada 14, 2020, 11:22:35 »
Mam Seasonica S12 już ponad 10 lat, obsługuje trzeciego PC-ta bez jednej awarii.
Elektrolity oryginalne do dzisiaj trzymają, ale profilaktycznie je sobie wymienię niedługo, 20 tys. godzin już raczej mają przerobione spokojnie.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #4156 dnia: Listopada 18, 2020, 16:42:36 »
Testował ktoś może i3 10100f w DCS? Daję to radę? Ma tylko 4 rdzenie po 4.3GHz w Turbo. DCS pracuje chyba na dwóch, Windows chyba również z dwóch korzysta - poprawcie mnie jeśli się myle. Potrzebuje złożyć budżetowy komputer i myślałem o i3 10100f na płycie Gigabyte H410M H. Póki co do tego miałbym kartę graficzną GTX 1080. Procek 351zł, a płyta 279zł - ceny bardzo korzystne.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #4158 dnia: Listopada 23, 2020, 13:36:40 »
Czy miał ktoś może kontakt  z kartą Gigabyte GeForce RTX 3090 TURBO 24GB lub coś konkretnego o niej wie? 
Rozważam sprzedaż nerki i zastanawiam się, czy ta karta jest dobrze wykonana. Coś czytałem, że to "tania" wersja 3090 i mam pewne obawy ;-)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4159 dnia: Listopada 23, 2020, 14:17:32 »
Turbo to wersja dla ludzi, którym kompletnie nie przeszkadza hałas, natomiast potrzebują dwuslotowej karty, żeby wstawić takie 3 w SLI. Albo pierwsze co robią to zdejmują chłodzenie i zakładają LC.
Do normalnego użytkowania lepiej kupić coś z lepszym chłodzeniem. Dotyczy zarówno 3080 jak i 3090, bo chłodzenia mają takie same.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #4160 dnia: Listopada 23, 2020, 14:25:19 »
No tak, chyba faktycznie nie warto. Zainteresowałem się, bo to jedyne 3090 dostępne od reki.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4161 dnia: Listopada 23, 2020, 14:32:53 »
Jak nie ma ciśnienia, to nVidia ma w styczniu wypuścić 3080Ti która trafi w segment pomiędzy 3080 a 3090. Może i sytuacja z kartami się do tego czasu trochę unormuje, teraz to zostaje albo czekanie w kolejce miesiącami, albo przepłacanie ponad MSRP, albo polowanie bo co jakiś czas po kilka sztuk trafia do sklepów. Ale do polowania trzeba mieć dobry refleks i najlepiej automatyczny monitoring.

Chociaż z dostępnością 3090 jest chyba trochę lepiej, nie ma aż tylu chętnych na karty za 8 tysięcy. W Morelach jest jeszcze MSI Ventus, ale ta karta też ma opinię głośnej i gorącej.

« Odpowiedź #4162 dnia: Listopada 23, 2020, 14:36:03 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4163 dnia: Listopada 23, 2020, 14:40:52 »
Plus za 5 lat gwarancji, co do chłodzenia opinie widziałem różne.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #4164 dnia: Listopada 23, 2020, 22:05:19 »
Rozważam sprzedaż nerki i zastanawiam się, czy ta karta jest dobrze wykonana.

Zanim popadniesz w szaleństwo, to zobacz może tutaj https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-3090-vs-Nvidia-RTX-3080/4081vs4080 wydaje mi się, że ten bench jest robiony przez zwykłych userów i obejmuje na ten moment porównanie systemów z jakimiś 6.5k 3090 i 25k 3080. Ogólna różnica wydajności, to.... całe 11%. Cenowo absolutnie 3090 się nie opłaca, no chyba, że masz litra i nic nie jadłeś od rana ;-).

Offline some1

• Global Moderator

« Odpowiedź #4166 dnia: Listopada 23, 2020, 22:28:54 »
Czyli jednak da się wykorzystać do czegoś ten VRAM ;-)
W x-plane developerzy przyznali, że mała ilość VRAMU mocno ogranicza im wydajność, ponoć sam MESH potrafi zająć ponad 3GB, dlatego nie są w stanie w całości ładować go do VRAM i powoduje to przycinki podczas obracania głową (symulator kopiuje wtedy MESH z RAM do VRAM co niestety trwa).
Trzeba byłoby się przyjrzeć czy podczas zabawy DCSem nie leci cały czas copy w tle, szczególnie na takiej Syrii np.

qrdl_logos

• Gość

« Odpowiedź #4168 dnia: Listopada 23, 2020, 23:26:06 »
Jeszcze tak przykozaczysz https://ithardware.pl/aktualnosci/crysis_3_zainstalowany_i_ogrywany_na_pamieci_vram_karty_geforce_rtx_3090-13554.html
Gdzieś widziałem testy jakiegoś usera, który  testował 3090 na pc z 16GB RAM. Mieć więcej VRAM od RAM, to jest dopiero coś ;-)

« Odpowiedź #4169 dnia: Listopada 24, 2020, 00:31:49 »
Zanim popadniesz w szaleństwo, to zobacz może tutaj https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-3090-vs-Nvidia-RTX-3080/4081vs4080 wydaje mi się, że ten bench jest robiony przez zwykłych userów i obejmuje na ten moment porównanie systemów z jakimiś 6.5k 3090 i 25k 3080. Ogólna różnica wydajności, to.... całe 11%. Cenowo absolutnie 3090 się nie opłaca, no chyba, że masz litra i nic nie jadłeś od rana ;-).

Tak, ja całkowicie zdaje sobie sprawę z tego, że czysta wydajność tych kart praktycznie się nie różni. Co więcej, nie spodziewam się tez przesadnych cudów, procka nie przeskoczę. Zależy mi na takiej zupełnej niszy w niszy, czyli VR z bardzo rozbudowanym użyciem Ortho4xp dla x-plane + jakiś kop w VR w FS2020. Tutaj naprawdę nie ma czarów, wystarczy zobaczyć co się w symku ładuje do karty. No nie ma opcji, żeby to wepchnąć do 10G. Same tekstury modelu samolotu to często 3GB, ortho tego co nas otacza to nawet 10GB, Mesh 3G, do tego jeszcze tekstury overlay (nie mogę załadować ORBX overlay w HD, bo mi się wszystko wywala podczas wczytywania) no i z 2-3G  tego co potrzebuje sam symulator w  VRAM.
Widziałem opinie usera, że w x-plane 3090 nie daje jakiegoś super kopa w FPS, za to działa o wiele płynniej , stabilniej i w końcu tekstury są ostre.
Wrzuciłem 64GB, do PC. Wszędzie panowała opinia, że to bez sensu, a jednak bardzo poprawiło mi to stabilność pracy symulatora, teraz praktycznie już nie wywala mi się podczas zabawy, za to pojawiają się dramatyczne dropy fps z powodu problemów z VRAM. ORBX 64GB RAM podaje jako zalecana ilość RAM dla swoich scenerii obszarowych HD,a 10GB VRAM jako minimum (nie dla VR).
ORBX ma genialnie zoptymalizowane scenerie, te tworzone własnoręcznie ciągną o wiele więcej pamięci. Chociaż faktycznie taka kasa za kartę, która nie jest jakimś cudem to trochę szaleństwo i jeszcze się waham.