Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502127 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4170 dnia: Listopada 24, 2020, 11:50:03 »
Tak, ja całkowicie zdaje sobie sprawę z tego, że czysta wydajność tych kart praktycznie się nie różni. Co więcej, nie spodziewam się tez przesadnych cudów, procka nie przeskoczę. Zależy mi na takiej zupełnej niszy w niszy, czyli VR z bardzo rozbudowanym użyciem Ortho4xp dla x-plane + jakiś kop w VR w FS2020. Tutaj naprawdę nie ma czarów, wystarczy zobaczyć co się w symku ładuje do karty. No nie ma opcji, żeby to wepchnąć do 10G. Same tekstury modelu samolotu to często 3GB, ortho tego co nas otacza to nawet 10GB, Mesh 3G, do tego jeszcze tekstury overlay (nie mogę załadować ORBX overlay w HD, bo mi się wszystko wywala podczas wczytywania) no i z 2-3G  tego co potrzebuje sam symulator w  VRAM.
Widziałem opinie usera, że w x-plane 3090 nie daje jakiegoś super kopa w FPS, za to działa o wiele płynniej , stabilniej i w końcu tekstury są ostre.
Wrzuciłem 64GB, do PC. Wszędzie panowała opinia, że to bez sensu, a jednak bardzo poprawiło mi to stabilność pracy symulatora, teraz praktycznie już nie wywala mi się podczas zabawy, za to pojawiają się dramatyczne dropy fps z powodu problemów z VRAM. ORBX 64GB RAM podaje jako zalecana ilość RAM dla swoich scenerii obszarowych HD,a 10GB VRAM jako minimum (nie dla VR).
ORBX ma genialnie zoptymalizowane scenerie, te tworzone własnoręcznie ciągną o wiele więcej pamięci. Chociaż faktycznie taka kasa za kartę, która nie jest jakimś cudem to trochę szaleństwo i jeszcze się waham.

Tak, wszystko to rozumiem... pewnie jakbym swego czasu "trafił" 3090 a nie 3080, które mam obecnie, to wziąłbym 3090. Natomiast przyciśnij Redaktora :-) i niech on potestuje w powyższym kontekście. Druga kwestia, to mnie teraz też lekko korci, żeby sprzedać co mam i kupić 3090, ale jak sobie pomyślę ile na tej karcie stracę na cenie za 2 lata przy przejściu na 40x0, to moje napalenie natychmiast się ulatnia.

« Odpowiedź #4171 dnia: Listopada 25, 2020, 12:54:49 »
Tak się zastanawiam czy z okazji murzyńskiego piątku / tygodnia nie kupić sobie SSD na M2. Mam aktualnie Samsungi 850 EVO 250 GB (system / gry) i 860 EVO 500 GB (gry). Z Samsungów jestem bardzo zadowolony (zero problemów). Niestety przeleciała mi koło nosa promocja na Amazonie na 970 EVO 1TB za ~470 PLN.

Więc zastanawiam się teraz nad tym:

Kingston A2000 (SA2000M8/1000G) SSD NVMe PCIe M.2 2280 1TB (Amazon ~398 PLN)

lub Crucial P1 SSD 1 TB (Amazon ~345 PLN, tylko brak aktualnie na stanie)

Czy te prędkości na M2 faktycznie robią jakąś różnicę w codziennym użytkowaniu? P1 jest najwolniejszy (zapis 1750 MB/s, w stosunku do 2500 MB/s w przypadku 970 EVO), ale przecież to i tak kilka razy więcej niż to co mam aktualnie podpięte pod SATAIII - i nie narzekam.

Może coś innego ktoś może polecić? Szczególnie jeśli jakaś fajna promocja jest teraz.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4172 dnia: Listopada 25, 2020, 13:36:15 »
Kingston A2000 to rozsądny wybór. Ewentualnie Adata 8200 Pro, no może jeszcze SX6000. Na Amazonie może coś ustrzelisz (WD Blue i Black?), albo śledź Pepper.pl. Ogólnie wszystko od 1000-2000MB/s w odczycie to już sztuka dla sztuki. Magia cyferek. No chyba, że przewalasz duże pliki z dysku na dysk np. filmy, projekty graficzne itd. W graniu spektakularnych różnic nie zobaczysz, zwłaszcza po przesiadce z SSD na SATA. Natomiast M.2 są fajne, małe, szybkie, podpięte pod PCIE, ale wycinają porty SATA, więc przed zakupem sprawdź ile masz zajętych portów SATA i co mówi instrukcja od płyty na temat konfiguracji dysków.

No i wystrzegałbym się dysków na pamięciach QLC. TLC luzik, MLC rewelacja, choć już ze świeczką szukać. SLC to chyba tylko w profesjonalnych rozwiązaniach i raczej biały kruk.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4173 dnia: Listopada 25, 2020, 13:53:12 »
Dzięki Kosi. Zawsze można na Ciebie liczyć. :)

Z tym blokowaniem SATA to nie wiedziałem. Mam jeszcze 2 HDD i nagrywarkę DVD podpiętą. Pływa MSI Z390 TOMAHAWK. W instrukcji jest to ładnie rozrysowane (6 wejść, 5 zajętych, 1 wolny na M2 zostaje).

A jeszcze takie pytanie - czy różnica między M2 a SATA w przypadku systemu miałaby znaczenie? Chodzi mi o to, że najchętniej zostawiłbym system na tym co jest teraz, czyli 850 EVO (co prawda ma już 30 TBW przekroczone, ale Samsung Magik podaje, że wszystko ok). Czy jednak warto byłoby przerzucać partycję systemową na M2?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4174 dnia: Listopada 25, 2020, 18:22:12 »
Robiłem w różne strony przesiadki i powiem Ci szczerze, że nie zaobserwowałem różnicy. Największy wyskok z kapci jest zawsze jak przesiadasz się z HDD na SSD (nawet taki budżetowy). Może szybko się przestawiłem czy przyzwyczaiłem... Niemniej zawsze możesz sobie sklonować partycję na nowy dysk, czy też sklonować cały dysk, a potem sobie uporządkować partycje. Możesz też odczekać do momentu, aż będziesz miał wenę i wtedy sobie postawisz system na nowym SSD M.2. Dowolność.

No tak jest, jak masz dwa dyski to luz, ale np. u mnie musiałem dokładać osobny kontroler na PCIE, żeby nie stracić kolejnych HDD czy napędu DVD. Z dwojga złego wolę trzymać dyski w kompie niż w szufladzie.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4175 dnia: Listopada 25, 2020, 21:16:43 »
Ok, dzięki. Zamówiłem tego Kingstona A2000. Trochę mi było szkoda na początku tego 970 EVO, ale potem doczytałem, że miewa podobno problemy z temperaturami, w przeciwieństwie do Kingstona. Gwarancja na 600 TBW tak jak u Samsunga, więc powinno być ok.

A do komputera rodziców zamówiłem budżetowego A400 240GB na system (106 PLN tylko). To i tak będzie dla nich rakieta.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4176 dnia: Listopada 25, 2020, 21:43:51 »
Większości dyski M.2 mają problem z temperaturami, albo z zapychaniem się cache'u. Taki urok kompromisów. Żeby dysk tak zapchać czy zagotować to też trzeba przewalać duże ilości danych. Jest gwarancja, a limit TBW to i tak przeżyje ten dysk i kilka innych. Będziesz zadowolony. Trochę tego pomontowałem.

Budżetowy też się sprawdzi. Spokojnie do takich "rodzicowych" komputerków się nadają. Nie każdy potrzebuje od razu bolidu :).

« Odpowiedź #4177 dnia: Listopada 25, 2020, 22:18:06 »
Mam system na Kingston A2000 M.2 NVMe 500GB na MSI Z390 TOMAHAWK. Zero problemów, zapiernicza.

W instrukcji jest info o ograniczeniach SATA jak włożysz drugi M2 - traci się chyba 2 porty SATA.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #4178 dnia: Grudnia 07, 2020, 20:19:24 »
Cześć,
wygląda na to, że jest szansa na lekką modernizację sprzętu w tym roku. Planuję więc kupić:
- płytę główną,
- procesor,
- RAM,
- zasilacz (mój obecny ma... 12 lat  :o),
- jakiś dysk na M.2.

Na Wiosnę wymienię pewnie GTX1070 na GTX3080.

Budżet na ten moment to 3000-3500zł.

Co byście doradzili? i5 10600K czy dołożyc do i7 10700K/KF?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4179 dnia: Grudnia 07, 2020, 21:01:54 »
Płyta główna Asus PRIME Z490-P - 761 zł
Pamięć Patriot Viper Steel, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18 (PVS432G360C8K) - 699,79 zł
Dysk SSD Kingston A2000 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (SA2000M8/1000G) - 519 zł
Procesor Intel Core i5-10600K, 4.1GHz, 12 MB, BOX (BX8070110600K) - 1199 zł
Zasilacz SilentiumPC Vero M3 700W (SPC269) - 295,60 zł

Razem: 3474,39 zł

Nie ma sensu skubać na i7. Te 6 jajek w i5 w zupełności wystarczają do zabawy. Do kompletu potrzebujesz jeszcze chłodzenie i tu może być:

Chłodzenie CPU Gelid Phantom CC (CC-Phantom-01-A) - 142 zł
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 (SPC130) - 154 zł

Oczywiście coś tam można zakombinować, coś urwać, ewentualnie zmienić platformę na AMD. Kwestia preferencji i portfela. Poza tym śpiesz się, bo do końca roku mało czasu zostało ;).

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #4180 dnia: Grudnia 07, 2020, 21:13:01 »
Woah,
to było szybkie!:D

A pod VR (kiedyś, kiedyś, może za rok?) nie warto rozważyć dwóch jajek więcej?

A ta płyta? MSI Z490-A PRO? Chodzi ciut taniej, poniżej 700zł. Rozumiem, że w Corsair TX750W nie warto się ładować? Silentium też jest OK? 700W też styknie? Mój Corsair ma 650W, ale jak mówiłem ma 12 lat i pojęcia nie mam ile teraz jest OK...

Dzięki!!! A co będzie na koniec roku?;)

« Odpowiedź #4181 dnia: Grudnia 08, 2020, 09:04:19 »
  Podłącze się pod temat, też rozważam zakup tego i5 10600 K. Może ktoś z Forum ma ten procesor i używa z VR ?
Co do płyty głównej, to czy pod HP Reverba nie będzie potrzebne złącze USB-C ? Ten Asus PRIME Z490-P, chyba go nie posiada.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2020, 09:19:42 wysłana przez leszek660 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4182 dnia: Grudnia 08, 2020, 11:03:49 »
Woah,
to było szybkie!:D

A pod VR (kiedyś, kiedyś, może za rok?) nie warto rozważyć dwóch jajek więcej?

A ta płyta? MSI Z490-A PRO? Chodzi ciut taniej, poniżej 700zł. Rozumiem, że w Corsair TX750W nie warto się ładować? Silentium też jest OK? 700W też styknie? Mój Corsair ma 650W, ale jak mówiłem ma 12 lat i pojęcia nie mam ile teraz jest OK...

Dzięki!!! A co będzie na koniec roku?;)

No napisałeś, że planujesz modernizację w tym roku. No to niewiele Ci tego roku zostało ;). Osobiście nie pakowałbym się w zasilacze "gold" czy "platinium", bo dopłacasz do certyfikatu, a nigdy nie wykorzystasz potencjału tego zasilacza. Skoro przez ostatnie 12 lat nie czułeś potrzeby zmiany to po co wywalać 500zł na zasilacz? Według mnie Vero L3 półmodularny 600W starczy, a 700W z zapasem ewentualne zmiany grafy.

MSI Z490-A PRO, choć u Asusa jest ponoć lepsza sekcja zasilająca. Pomimo mniejszej ilości faz są one spięte w pary zamiast szeregowo, więc niby jest precyzyjniejsza. Natomiast obie działać będą równie dobrze, więc dopóki nie będziesz podkręcał mocno to nie ma co sobie tym głowy zawracać. To samo dotyczy faz. Osobną sprawą jest chłodzenie VRM, ale tu musisz sobie wygooglać, bo nie pamiętam. Asus bywa częściej polecany, a ja wrzuciłem go m.in. dlatego, że wolę startować z wyższego progu i jak braknie to ciąć wtedy ;).

VRM:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/16YJm4L1-ohpL8s-4rLDDDCBZvi97ZYwkc44s7LS5-2Q/edit#gid=0

Co do VR to na obecnym etapie pozamiata cały każdy sprzęt, każda gra działa z tym inaczej. Nie umiem przewidzieć i zupełnie mnie ten hype nie interesuje. Innymi słowy nie mam parcia na szkło. Wiem natomiast, że jak bawisz się w VR to trzeba lecieć z grubej rury. Twój komp też VR ogarnie (bo czemu miałby nie ogarnąć?), ale może chrupać, działać gorzej itd. Nie można mieć wszystkiego :).

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #4183 dnia: Grudnia 08, 2020, 11:59:20 »
Dobra, ostatnie pytanie, mam nadzieję ;-)

Przycinam na dysku (mam jeszcze 500G na SDD@SATA3 i 1TB na HDD@SATA3) i zmniejszam go o połowę. Wywalam też proponowane chłodzenie bo mam Thermalright HR-02 Macho 120 i widzę, że jest kompatybilny z Socket 1200.

Różnicę dokładam do i7 10700KF. Czy w takim wypadku po wymiane GPU na GTX3800 i ewentualnym OC* i7 (moje 4670K od lat działa na 4.5GHz) 700W wciąż starczy?

*choć jak patrzę to on ma TurboBoost 5.1GHz to nie wiem co tam można podkręcać...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4184 dnia: Grudnia 08, 2020, 17:51:52 »
Kombinujesz jak koń pod górę. W i5 masz 6 jajek i HT, w i7 masz 8 jajek i HT. Co Ci dwa jajka więcej dadzą w graniu? W dodatku ta i7 to kastrat bez iGPU, a ten się czasami przydaje się jak np. grafa padnie lub zmieniasz sprzęt. Żadna obecna gra nie korzysta z 6 jajek, a co dopiero 8... W dodatku porzucasz szybszy około cztery razy dysk, na rzecz SSD na SATA3. Do tego dochodzi kwestia wymiany zasilacza na mocniejszy, a to może pociągnąć spadek kultury pracy. Moim zdaniem 700W wystarczy do i5 (a może nawet i7), bo Nvidia do podobnej konfiguracji zaleca 750W, ale wiadomo, że to szacunki na wyrost. Podejrzewam, że spokojnie na dobrej 650W też poleci. Natomiast jak z jakiegoś powodu odczuwasz dyskomfort, zamierzasz podkręcać tego kompa do granic możliwości, to kup inny zasilacz, może być mocniejszy, innej firmy (np. wspomniany Corsair TX 750M czy SPC Supremo FM2), innej sprawności, a nawet może być 1kW. Overkill, ale to twoja sprawa w co chcesz utopić więcej kasy.

Macho może być. Pewnie ogarnie standard, ale polegnie przy OC. To dobre chłodzenie, ja mam najmocniejszego brata i na luzaku i5 9600K ogarnia. Zresztą, wymienić je to żaden problem. Jeśli tylko podpasuje na rozstaw otworów to spokojnie bym je zostawił.

Turbo Boost to nie to samo co OC, ale ogólnie to prawda. Nie ma sensu pałować kompa, bo to sztuka dla sztuki :). Dopóki jest płynnie, stabilnie i wszystko działa to można zostać na tym lub zrobić lekkie OC, żeby nie walić po zasilaniu płyty :).